Tour 2019: Voorbeschouwing – Het Jongerenklassement
Wie komt er dit jaar als winnaar uit de bus? - foto: Cor Vos
dinsdag 2 juli 2019 om 14:30

Tour 2019: Voorbeschouwing – Het Jongerenklassement

Met het start van de Tour de France begint de jacht op de gele trui, na de regenboogtrui de meest iconische trui uit het wielerpeloton. Tijdens La Grande Boucle zijn echter alle truien en de verbonden klassementen van belang. Zo ook het jongerenklassement. Het geeft namelijk een goede indicatie van de ronderenners die in de toekomst, of soms nú al voor het geel kunnen strijden. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

De geschiedenis van de Ronde van Frankrijk loopt al meer dan honderd jaar terug. De witte trui is echter een stuk jonger. Dat komt omdat het jongerenklassement ‘pas’ in 1975 is ingevoerd. In de eerste twintig jaar was Nederland goed voor maar liefst 25% van de eindzeges. Henk Lubberding was in 1978 de eerste. Hij werd opgevolgd door Johan van der Velde (1980), Peter Winnen (1981), Erik Breukink (1988) en de laatste was in 1992 Eddy Bouwmans. Daarnaast won Joop Zoetemelk in 1970 de Grote Prijs der Jongeren, een voorloper van het jongerenklassement. De witte trui ziet er anno 2019 overigens zo uit:

foto: ASO

Het jongerenklassement winnen is overigens geen sinecure. Als we de lijst met winnaars nader bestuderen, concluderen we dat er louter grote namen op staan. Francesco Moser was in 1975 de eerste. Na hem volgden onder meer Jean-René Bernaudeau, Phil Anderson, Laurent Fignon, Greg Lemond, Fabio Parra, Andy Hampston, Raúl Alcalá, Marco Pantani (twee keer), Jan Ullrich (drie keer), Ivan Basso, Denis Menchov, Damiano Cunego, Alberto Contador, Andy Schleck (drie keer), Nairo Quintana (twee keer), Thibaut Pinot, Adam én Simon Yates. Ullrich en Schleck zijn de recordhouders in dit zeer elitaire gezelschap.

Laatste tien winnaars Jongerenklassement Tour de France
2018: flag-fr Pierre Latour
2017: flag-gb Simon Yates
2016: flag-gb Adam Yates
2015: flag-co Nairo Quintana
2014: flag-fr Thibaut Pinot
2013: flag-co Nairo Quintana
2012: flag-us Tejay van Garderen
2011: flag-fr Pierre Rolland
2010: flag-lu Andy Schleck
2009: flag-lu Andy Schleck


Vorig jaar

De eerste leider in het jongerenklassement van 2018 was Fernando Gaviria. Hij won op de eerste dag alles wat er te winnen viel. Na de ploegentijdrit werd Søren Kragh Andersen de nieuwe leider. Die hield het witte kleinood vast tot de eerste bergetappe naar Le Grand-Bornand. Daar nam Pierre Latour de koppositie in het jongerenklassement over, doordat de Franse ronderenner bij de groep der favorieten kon blijven. Ondanks de aanvankelijke druk van Guillaume Martin en de opmars in de slotweek van de eerder hard gevallen Egan Arley Bernal, hield Latour toch relatief eenvoudig de macht over het jongerenklassement.

Latour vocht zich naar het wit vorig jaar – foto: Cor Vos

Jongerenklassement Tour de France 2018
1. flag-fr Pierre Latour (AG2R La Mondiale) in 83u39m26s
2. flag-co Egan Arley Bernal (Team Sky) + 5m39s
3. flag-fr Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) + 22m05s
4. flag-fr David Gaudu (Groupama-FdJ) + 1u07m48s
5. flag-co Daniel Felipe Martínez (EF Education First-Drapac) + 1u16m25s

6. flag-nl Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo) + 1u16m48s
24. flag-be Jasper De Buyst (Lotto Soudal) + 3u46m41s
Volledig klassement


Regels

Het jongerenklassement gaat in de Tour de France op basis van tijd, net als het algemeen klassement. Renners die geboren zijn na 1 januari 1994 dingen mee naar de witte trui.

In sommige gevallen mogen renners op hun 25ste wel meedoen en anderen niet. Hoe dat zit? Renners die in de zomer en het najaar van 1993 geboren zijn (en nu dus ook 25 zijn) komen niet meer in het klassement voor. Jack Haig en Marc Soler zien we dus niet meer terug in de tabellen. Maximilian Schachmann (van 9 januari 1994) is de ‘oudste’ gegadigde voor de witte trui.


Favorieten

Voor de eerste witte trui in Brussel komen meteen een Nederlander en een Belg in aanmerking. Met Cees Bol (Team Sunweb) en Jasper Philipsen (UAE Emirates) is dat zeker niet ondenkbaar. Logischerwijs zou Caleb Ewan (Lotto Soudal) de eerste leider in dit klassement zijn, tenzij Hugo Hofstetter (Cofidis) of die andere twee dus voor een verrassing zorgen. Een dag later na de ploegentijdrit zal het weer helemaal anders zijn, maar daar gaat het uiteindelijk niet om. De vraag is wie na drie weken loodzware koers door Frankrijk in hoofdstad Parijs – met de Arc de Triomphe op de achtergrond – in het wit pronkt.

Geel, wit: voor Bernal een pot nat – foto: Cor Vos

De gedoodverfde favoriet voor het jongerenklassement is ook maar zonder een milliseconde twijfel Egan Arley Bernal. De 22-jarige Colombiaan geldt als het absolute wonderkind in het peloton als het gaat om het rondewerk. De renner van Team Ineos reed in 2018 zijn eerste Ronde van Frankrijk. In de kasseienrit naar Roubaix kwam hij ten val. Hebben we meteen zijn achilleshiel te pakken, want Bernal gaat nogal eens tegen de vlakte. Vorig jaar verspeelde hij daar uiteindelijk de eindzege in het jongerenklassement mee. Dit seizoen liet hij met eindwinst in Parijs-Nice en de Ronde van Zwitserland zien niet alleen favoriet voor het wit te zijn, maar ook voor geel.

Enric Mas bekroonde zijn Vuelta vorig jaar met ritwinst en plek twee in het klassement – foto: Cor Vos

Waar Bernal liet doorschemeren in eerste instantie te gaan werken voor kopman en titelverdediger Geraint Thomas, heeft Enric Mas een vrijbrief bij Deceuninck-Quick-Step. De 24-jarige Spanjaard, afkomstig van Mallorca heeft dit seizoen alles op de Tour gezet en liet zich zelfs verleiden om te zeggen dat hij voor eindwinst gaat. Hoe reëel dat is, moet blijken. Feit is dat Mas afgelopen jaar definitief doorbrak als ronderenner met een tweede plek in het eindklassement van de Vuelta a España. Dit seizoen wist hij nog geen superkorte uitslagen te realiseren, maar gezien zijn aanvalsdrift kan hij het Bernal zeker lastig maken.

Gaudu won om imposante wijze een rit in Romandië – foto: Cor Vos

Een andere ploeg die ook haar stempel kan drukken op het algemeen klassement, is Groupama-FDJ. De Fransen brengen ook een piepjong kuiken naar de Tour, net als vorig jaar. Toen was David Gaudu al vierde in het jongerenklassement. Het Franse vedergewicht (volgens statistiekenwebsite ProCyclingStats 53 kilogram, schoon aan de haak) geldt als een groot klimtalent. Dat onderstreepte hij dit seizoen met onder meer een derde plek in het eindklassement van de UAE Tour, een zesde stek in Luik-Bastenaken-Luik en een vijfde plaats in de Ronde van Romandië. Enig nadeel voor Gaudu: hij moet knechten voor Thibaut Pinot.

Benoot maakte indruk in Zwitserland – foto: Cor Vos

Lotto Soudal neemt na dit seizoen afscheid van Tiesj Benoot, al lijkt de beëindiging van de relatie vooral vanuit de renner te komen. De 25-jarige Belg won pas één keer in zijn carrière (dat was met Strade Bianche 2018 wel gelijk een heel mooie zege), hij is wel enorm veelzijdig. Fantas-Tiesj is inmiddels een vaste klant in de finales van de Vlaamse voorjaarsklassiekers, maar de jongeling kan ook een behoorlijk houtje klimmen. Zo werd hij twee jaar geleden al eens twintigste in de Tour. Vorige maand werd Benoot vierde in de Ronde van Zwitserland, die in het wielrennen ook wel geldt als de vierde grote ronde van het jaar.

Laat Kämna zijn talent in zijn eerste Tour meteen zien? – foto: Cor Vos

Het wegvallen van Tom Dumoulin heeft een schok teweeggebracht bij wielerminnend Nederland en misschien zelfs ver daarbuiten. Maar op de eerste plek ook zeker bij zijn ploeg Team Sunweb. Vooral de verwarring op het gezicht van Michael Matthews sprak boekdelen. Toch biedt het perspectieven voor anderen. Een van hen is Lennard Kämna. De Duitser staat al enkele jaren te boek als een groot talent voor het rondewerk. En eigenlijk is dat gek, want de jongeling is nog altijd slechts 22 jaar oud. Vorige maand maakte hij een goede indruk in de Ronde van Zwitserland en zonder kopman kan hij zich zonder druk testen in het klassement.

Hoe goed is Moscon op dit moment? – foto: Cor Vos

Bij Team Ineos geen gebrek aan jong talent. Voor het jongerenklassement heeft de Britse ploeg meerdere ijzers in het vuur, al lijkt het een stuk minder aannemelijker dat Gianni Moscon met het witte kleinood vandoor gaat. Het Italiaanse enfant terrible is nog niet heel gelukkig dit seizoen en sloeg vanwege een te slechte conditie de Giro d’Italia over. In de Tour of California leek hij er aanvankelijk door te komen, maar op Mount Baldy moest hij toch al vroeg passen. Ook in het Critérium du Dauphiné werd hij door de Britse ploeg vroeg in de trein geplaatst, maar met Moscon weet je het nooit. Wie weet bloeit hij op in Frankrijk.

De man van het voorjaar: Maximilian Schachmann – foto: Cor Vos

Een van de revelaties van de heuvelklassiekers en het voorjaar in het algemeen, was Maximillian Schachmann. De 25-jarige Duitser van BORA-hansgrohe maakte vooral in de Ronde van het Baskenland een onoverwinnelijke indruk, met drie ritzeges. In het slotweekend verloor hij uiteindelijk zijn leiderstrui en eindigde hij als tiende. Vooral zijn explosiviteit is opvallend, omdat Schachmann in het verleden furore maakte als tijdrijder en niet zo zeer als klimmer. Voor het hooggebergte komt hij waarschijnlijk nu nog tekort. Zijn laatste rittenkoers was de Tour of California, dus achter zijn vorm staat een groot vraagteken. Op het Duits kampioenschap kreeg hij de titel van twee ploegmaats, dus zijn nieuwe kampioenstrui zal hij graag willen tonen.

Klimmer in de dop: Ciccone – foto: Cor Vos

Trek-Segafredo heeft meerdere ijzers in het vuur voor de komende Tour de France. Met Bauke Mollema en Toms Skujiņš hebben ze twee sterke rittenkapers in de rangen, terwijl Richie Porte gaat proberen om de gele trui naar Parijs te brengen. Daarnaast kunnen ze ook nog rekenen op Giulio Ciccone. De 24-jarige Italiaan is een van de meest getalenteerde klimmers van het peloton. In de afgelopen Giro d’Italia liet hij dat zien met een ritzege en de eindoverwinning in het bergklassement. Dat kan in Frankrijk ook, maar de jongeling komt dus ook nog in aanmerking voor het wit. Als-ie bij Porte moet blijven, is dat niet ondenkbaar.

De Plus (links) liet zich bergop gelden in het Midden-Oosten – foto: Cor Vos

Bij meerdere ploegen zijn jonge klimmers bij die in hun knechtenrol in het wit kunnen belanden. Ook Jumbo-Visma heeft een renner die zo’n rol kan spelen. Laurens De Plus heeft zich dit seizoen namelijk sterk ontwikkeld. Vooral in de UAE Tour maakte de 23-jarige Belg een sterke indruk in dienst van Primož Roglič. Die kunsten wilde hij in de Giro weer etaleren, maar door ziekte was hij daar al uit koers voordat de eerste bergen opdoemden. In Frankrijk gaat hij dus op herkansing. Maar de filosofie van Jumbo-Visma is dat ze niet met het wit in het achterhoofd fietsen, maar alles zetten op het klassement van Steven Kruijswijk.

Gesbert stond als meest strijdlustigste renner in de rit naar Bergerac in 2017 al eens op het podium – foto: Cor Vos

De Fransen hebben nog tweede troef in handen voor dit klassement. Bij Arkéa-Samsic is Élie Gesbert dit seizoen bezig aan een flinke opmars. Hij kwam in 2016 als een talentvol klimmertje over van de beloften, maar bij de profs was het lastigen om dat te bevestigen. De 24-jarige Fransman reed al twee keer eerder de Tour, maar kon er toen weinig potten breken. Hij eindigde twee keer als twaalfde in het jongerenklassement. Dit jaar moet dat beter kunnen, want Gesbert is behoorlijk op dreef. Zo werd hij al vijfde in de Tour of Oman, vierde in de Tour de l’Ain en onlangs nog dertiende na een sterk optreden in de Route de Occitanie.

Mühlberger won vorig jaar een rit in de BinckBank Tour – foto: Cor Vos

BORA-hansgrohe kan naast Patrick Konrad, Emanuel Buchmann en de hier eerdergenoemde Schachmann, bergop ook rekenen op Gregor Mühlberger. Vorig jaar betwistte de 25-jarige Oostenrijker ook al de Tour. Toen eindigde hij in het jongerenklassement als elfde, terwijl hij een jaar eerder tiende werd in hetzelfde klassement tijdens de Giro. Mühlberger behoort niet tot het type rasklimmer, maar desondanks kan hij bergop een behoorlijk tijdje mee. Als hij kort blijft eindigen en een paar keer meezit in de bergen, komt wit dichtbij. Moet gezegd: als Bernal op zijn fiets blijft zitten, lijkt hij in dit klassement alles naar de filistijnen te rijden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Egan Arley Bernal
*** Enric Mas, David Gaudu
** Tiesj Benoot, Lennard Kämna, Gianni Moscon
* Maximillian Schachmann, Giulio Ciccone, Laurens De Plus, Élie Gesbert

Deelnemerslijst (ProCyclingStats, alles onder Schachmann is te oud)


RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
1 juli 2019 07:58
De laatste zin is alles zeggend inderdaad. In dezelfde bewoording kan daarna Mas genoemd worden, die de enige echte gc contenders zijn. Benoot en Gaudu (en de rest) gaan niet voor het klassement. Tenzij Pinot zwaar (tegen)valt, dan krijgt Gaudu het kopmanschap.
1 juli 2019 08:30
Bernal valt of aan of van zijn fiets. Wordt dus niets.
1 juli 2019 08:30
Mas heeft nog weinig laten zien dit seizoen.
1 juli 2019 09:05
Qua sterren zit het wel goed, alleen zou ik De Plus en Kämna omwisselen. Die laatste staat trouwens met een typo in de poll.

De Plus zie ik wel lang meegaan met Kruijswijk in de bergen.
1 juli 2019 09:14
Zonder ongelukken wint Bernal dit op zijn sloffen, tenzij Thomas zo goed blijkt te zijn dat het knechten worden of dat hij zelf gewoon extreem tegenvalt. En bij dat laatste waarschijnlijk ook alleen als Mas gewoon een fatsoenlijke vormpeil laat zien, a la de Vuelta vorig jaar.
1 juli 2019 09:38
Weet iemand waarom Gaudu DNF bij Franse kampioenschap? Zat hij bij een van de vele valpartijeen? Dan zal wit weleens lastig kunnen worden namelijk
1 juli 2019 09:44
Waarom wordt Elie Gesbert niet genoemd?
1 juli 2019 10:00
@redactie
"Renners die in de zomer en het najaar van 1994 geboren zijn (en nu dus ook 25 zijn) komen niet meer in het klassement voor. Jack Haig en Marc Soler zien we dus niet meer terug in de tabellen."

Dit moet van 1993 zijn. Zowel Haig en Soler zijn 25 maar komen uit 1993.
1 juli 2019 10:03
Geen sterren voor Alejandro Valverde en Bernhard Eisel?
1 juli 2019 10:21
Bernal zal de Tour gaan winnen.

Thomas was vorig seizoen erg goed, maar is geen geboren berggeit.
Geen perfecte voorbereiding, vorm en heeft ook niks laten zien dit seizoen.
1 juli 2019 10:30
Ik zie Schachman hier wel 3e worden
1 juli 2019 10:57
Moscon op deze lijst vindt ik gek. Is het hele haar al niet in vorm en heeft 3 man voor zich staan. Dan moeten er wel een heleboel dingen heel raar lopen
1 juli 2019 12:51
Mochten Bernal en Mas allebei uitvallen heb je erg veel kanshebbers. Nu slechts twee.
1 juli 2019 14:19
Blijft wonderlijk dat Quintana nog maar 4 jaar geleden de jongerentrui heeft gewonnen. Het lijkt alsof hij al meer dan 15 jaar meerijdt en hij ziet er ook zo uit.
1 juli 2019 14:27
Maar 1 ster voor Schachmann?
Het stuk is waarschijnlijk op zaterdag geschreven, toen het zo warm was en de redactie niet meer zo helder.
    Wat boeit het, als Mas en Bernal op hun fiets blijven zitten is het toch voor een 3e plek.
    1 juli 2019 21:36
    Als Bernal en Mas wel degelijk op de fiets blijven zitten maar om een of andere reden godsonmogelijk traag rijden is het niet meer voor een 3e plek.
1 juli 2019 19:11
Kan iemand in begrijpelijk Nederlands uitleggen welke renners in aanmerking komen voor het wit? Het stuk van wf is niet echt duidelijk.

Mohoric en Agreen verdienen ook wel een vermelding. Niet dat ze winnen, maar dat geldt voor iedereen behalve Bernal.
Hoe oud is Gaudu eigenlijk, toch niet meer piepjong?
    1 juli 2019 19:15
    Quote:
    Renners die geboren zijn na 1 januari 1994 dingen mee naar de witte trui.
    1 juli 2019 19:23
    Wat een regeleinde al niet kan doen....
    1 juli 2019 21:47
    Vermoedelijk zal op 1 januari 1994 ook nog wel OK zijn.
1 juli 2019 22:08
Ben ik nu echt voor één keer geïnteresseerd in de top-10 van het jongerenklassement of ligt het aan deze voorbeschouwing? :) Ik hoop dat ze er allemaal vol voor blijven gaan tot het eind!
1 juli 2019 22:27
De Tourwinnaar pakt het wit. Alvast gefeliciteerd.
2 juli 2019 06:22
Buiten de top 4 maakt geen van hen echt kans lijkt me. En voor Tiesj enkel als hij bij de gratie van anderen mag aanvallen en zo die trui kan pakken.
2 juli 2019 15:42
Even een technisch vraagje:

Naar wie gaat de witte cq. gele trui als de ploeg ruim de ploegentijdrit wint én niemand van de ploeg in de eerste etappe bonusseconden heeft gewonnen (eg. ze staan allemaal in dezelfde tijd)?

Is dat
a) de renner die in etappe 1 het hoogst eindigde?
b) de renner die in de ploegentijdrit als eerste over de meet rijdt?

Reacties zijn gesloten.