Tour 2019: Voorbeschouwing heuveletappe naar Gap
foto: Cor Vos
woensdag 24 juli 2019 om 07:00

Tour 2019: Voorbeschouwing heuveletappe naar Gap

De spanning stijgt in de Tour de France, net als de temperatuur. Voor de renners de Alpen betreden voor drie zware bergritten, wacht nog een rit naar Gap. Een echte Tourklassieker waarin je het klassement niet kunt winnen, maar wel verliezen. WielerFlits kijkt vooruit!

[toto link=”https://rebrand.ly/tdf19_totonl” title=”Wie wint de Touretappe naar Gap?”]

[/toto]

Parcours

De zeventiende etappe trekt nog niet over de hoogste Alpentoppen, maar de renners zullen in de finale wel moeten klimmen. We blijven in de buurt van de start- en finishplaats van gisteren: Nîmes. De karavaan trekt voor de start zo’n 25 kilometer naar het noorden, naar de Pont du Gard, waar het peloton dinsdag ook al over reed. Toen was dat echter aan een gemiddelde snelheid van pak ‘m beet vijftig kilometer per uur. Nu starten de renners pal voor deze wereldberoemde brug, waardoor ze daadwerkelijk kunnen zien hoe mooi Romeinse architectuur wel niet is.

Maar echt veel tijd hebben de renners nu ook weer niet, aangezien ze tweehonderd kilometer moeten fietsen door het zuid-Franse landschap, met als eindbestemming Gap. Het peloton koerst eerst door de Rhônevallei, met zijn relatie vlakke wegen, op weg naar Orange. Deze Zuid-Franse stad kan pronken met zijn antieke theater en de triomfboog van Orange, die allebei op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. En vergeet ook niet dat Orange vroeger de hoofdstad was van het gelijknamige vorstendom.

Het vorstendom dat in de zestiende én zeventiende eeuw werd beheerst door de dynastie Oranje-Nassau, waar de wereldberoemde stadhouders Maurits en diens halfbroer Frederik Hendrik toe behoorden. Maar de renners blijven niet zo lang als de Oranje-Nassau’s. Zij koersen verder richting het oosten, naar de voet van de eerste klim van de dag: de Côte de La Rochette-du-Buis (2,3 km aan 6,2%). Na de top blijft de weg vervelend omhoog lopen naar de Col de Mévouillon.

Beter kunnen we de zeventiende etappe eigenlijk niet omschrijven. Het is nergens écht lastig, maar het is ook nergens écht vlak. Na de tweetrapsraket Côte de La Rochette-du Buis/Col de Mévouillon gaat het over glooiende wegen naar de Col de la Sentinelle (5,2 km aan 5,4%), waar het allemaal moet gebeuren voor de etappezege. De top van de Sentinelle ligt namelijk op 8,5 kilometer van de streep.

Ruim vijf kilometer eerder komen de renners aan de voet van de slotklim, die verder niet al te zwaar is. De Col de la Sentinelle is een echte loper, al zijn de laatste honderden meters wel een tikkeltje steiler. Eenmaal op de top gaat het direct via een smalle afzink naar beneden richting finishplaats Gap, al wordt deze afdaling tweemaal onderbroken door een korte tussenstrook. De laatste kilometer loopt dan weer heel lichtjes bergop.

Wie mag zich na tweehonderd kilometer de opvolger noemen van Rubén Plaza? De inmiddels 39-jarige Spanjaard (die nog altijd koerst voor Israel Cycling Academy, dat niet is uitgenodigd voor deze Tour) soleerde vier jaar geleden op geheel ‘Plazaiaanse’ wijze naar de ritzege. Maar Plaza is niet de enige winnaar in Gap, aangezien de Tour er voor de 24e keer zal aankomen. Zo wonnen ooit Gastone Nencini en Nederlander Jelle Nijdam, maar in een recenter verleden ook Erik Zabel, Alexandre Vinokourov en Thor Hushovd. Die laatste deed dat in 2011 als wereldkampioen.

Wereldkampioen Hushovd verslaat zijn landgenoot Boasson Hagen in 2011 – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars in Gap
1986: flag-fr Jean-François Bernard
1989: flag-nl Jelle Nijdam
1991: flag-it Marco Lietti
1996: flag-de Erik Zabel
2003: flag-kz Alexander Vinokourov
2006: flag-fr Pierrick Fédrigo
2010: flag-pt Sérgio Paulinho
2011: flag-no Thor Hushovd
2013: flag-pt Rui Costa
2015: flag-es Rubén Plaza


Start: 12.40 uur in flag-fr Pont du Gard
Finish: 17.12 – 17.40 uur in flag-fr Gap


Favorieten

De laatste keren dat de Tour in Gap finishte was de plaats steevast een toevluchtsoord voor de vroege vluchters. Ook nu lijkt aan deze traditie geen einde te komen. Er zal dus ongetwijfeld een flink gevecht worden om in de vlucht van de dag plaats te kunnen nemen, ook door de goed klimmende sprinters.

Kan Sagan zich in Gap nu als winnaar op de borst kloppen? – foto: Cor Vos

Peter Sagan heeft al eens eerder gejaagd op de ritzege in Gap. In 2015 maakte hij onderdeel uit van de groep die om de zege moest strijden. Maar u weet het: het was niet Sagan die won. Terwijl hij de finish passeerde klopte hij zich op de borst, een eerbetoon aan de Wolf of Wall Street. De Col de Manse bleek net een tikkeltje te pittig voor de Slowaak en in de afdaling slaagde hij er niet meer in het gat op Rubén Plaza te dichten. De Col de Sentinelle is niet zo lastig; geeft hem dat de gelegenheid om zijn tweede ritzege te boeken?

Het gaat te ver om Michael Matthews te bestempelen als een light-versie van Sagan, maar het geeft wel aan dat ook de coureur van Team Sunweb een renner is om eens een eurootje op in te zetten. De combinatie klimmetje-sprintje ligt hem normaliter goed, waardoor deze etappe perfect voor hem zou moeten zijn. Deze Tour eindigde hij reeds zeven keer bij de beste tien, maar een positieve uitschieter in de vorm van een etappeoverwinning kwam er nog niet. Zorgt hij voor vreugde bij de geplaagde ploeg van Iwan Spekenbrink? Gezien zijn sterke prestaties op Prat d’Albis zou ook Lennard Kämna een leuke renner zijn voor de dagzege vanuit de aanval.

Redt Matthews de Tour van Team Sunweb? – foto: Cor Vos

Met Sonny Colbrelli hebben we nog maar een sprinter die een heuveltje zou moeten kunnen overleven. Ook voor hem is deze etappe een uitgelezen kans op Toursucces, al zou het prettig zijn wanneer de heren Sagan en Matthews vooraan niet van de partij zouden zijn. In zijn ploeg vinden we met Iván García misschien nog wel een man die zich vanuit de vlucht kan mengen in de strijd om de etappeoverwinning in Gap.

In het kamp Mitchelton-Scott was het al snel duidelijk dat Adam Yates niet voor een goed klassement zou kunnen gaan. Maar de meubelen zijn wel gered, zoals dat zo mooi heet. Simon Yates won twee etappes en Daryl Impey kraaide ook al een keer victorie. Laatstgenoemde maakte zich op weg naar Brioude los van het vluchtersgezelschap samen met Tiesj Benoot, en in de sprint legde hij Benoot er feilloos op. De kampioen van Zuid-Afrika lijkt ook in Gap een van de te kloppen renners als een vluchtersgroep wegrijdt.

En doet Impey het niet, dan hebben ze binnen de Australische WorldTour-ploeg altijd nog Matteo Trentin. De Italiaan (die niet al te lang meer kan genieten van zijn Europese kampioenstrui) moet het in de massasprints voortdurend afleggen, maar op heuvelachtig terrein liggen zeker kansen voor hem.

Kan Impey in Gap opnieuw de vuist ballen? – foto: Cor Vos

Thomas De Gendt won misschien wel de mooiste etappe van de afgelopen Tour, maar dat wil niet zeggen dat de Belgische meestervluchter het na zal laten om op een tweede ritzege te jagen. Op weg naar Gap lijkt hij weeral zijn slag te kunnen slaan. Om te winnen moet hij de sprint niet afwachten, maar als hij erin slaagt alleen weg te rijden zal het voor de anderen lastig zijn om hem weer te achterhalen. Tiesj Benoot kan ook weer ten aanval trekken. Het gevoel bij Lotto Soudal is in ieder geval uitstekend na de derde ritzege van Caleb Ewan in Nîmes.

Voor AG2R La Mondiale is het voorlopig een Tour SansTony Gallopin zou daar misschien verandering in kunnen brengen. Het geluk is dit jaar nog niet met hem, maar hij lijkt een van de coureurs die zich sowieso gaat melden in de kop van de koers. En als Vrouwe Fortuna een keer aan zijn zijde staat kan hij deze etappe zomaar winnen. Dit geldt ook voor Oliver Naesen. Sterker nog, als iemand binnen de ploeg nog voor een succesje lijkt te kunnen zorgen is het de Belg. Op weg naar Brioude kon Naesen net niet mee met de twee die om de ritzege zouden strijden. Nu wel?

In een klein groepje is Naesen niet te onderschatten – foto: Cor Vos

Ook Jasper Stuyven zat erbij in de rit naar Brioude, maar hij was eveneens niet in staat om Impey en Benoot te volgen. Dat de Belg van Trek-Segafredo in een glooiende beproevig kan overleven en winnen, bewees hij onder meer in de rit naar Épernay. Daar werd hij in het sprintje om plek twee enkel geklopt door Matthews. Laat hij in Gap een droom in vervulling gaan? Binnen zijn ploeg zouden ook Toms Skujiņš en Bauke Mollema mogelijkheden hebben vanuit de aanval.

De laatste Belg die we noemen in dit lijstje is Greg Van Avermaet. Voor CCC houdt het voorlopig niet over, zowel deze Tour als eigenlijk heel het wielerseizoen. Een etappezege in de grootste wedstrijd van het jaar zou dan ook zeer welkom zijn. Over de kwaliteiten van Van Avermaet hoeft weinig meer gezegd te worden; u weet immers dat hij op dit terrein uitstekend uit de voeten kan. Zit op de Col de Sentinelle nog een allesversmachtende punch in zijn benen? En weet hij daarmee de belangrijkste concurrenten af te schudden?

Veel hoeft Stuyven op geaccidenteerd terrein niet onder te doen voor een renner à la Matthews – foto: Cor Vos

In de rit naar Nîmes kwam er een einde aan de Tour van Astana-kopman Jakob Fuglsang: het einde van een ongelukkige Tour waarin hij nooit heeft mee kunnen doen om de gele trui. En dus heeft Astana nog maar één opdracht in het restant van de Tour: aanvallen en zien dat er een rit gewonnen wordt. Bij Astana ontbreekt Luis León Sánchez, maar de Kazachstaans formatie heeft nog nationaal kampioen Alexey Lutsenko achter de hand.

[toto link=”https://rebrand.ly/tdf19_totonl” title=”Wie wint de Touretappe naar Gap?”]

[/toto]

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Michael Matthews, Matteo Trentin
** Sonny Colbrelli, Thomas De Gendt, Greg Van Avermaet
Alexey Lutsenko, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Daryl Impey

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

In de etappe van en naar Nîmes zijn de hersenen al flink gaar kunnen koken. Ook op weg naar Gap krijgen de coureurs weer te maken met hoge temperaturen. In de finishplaats kan het kwik de 38 graden Celsius aantikken. Dat is al behoorlijk warm, maar de gevoelstemperatuur komt uit rond een graad of 45. De zwakke wind zal geen rol van betekenis spelen, maar de Franse meteorologen geven in de middaguren wel een onweerswaarschuwing af.

De rit naar Nîmes is vanaf 12.15 uur integraal te volgen via Eurosport 1Sporza is er live bij vanaf 14.15 uur. Ook is de koers rechtstreeks te volgen via de NOS vanaf 14.20 uur. Niet in de gelegenheid om de etappe op televisie te volgen? Op WielerFlits mis je geen moment van de koers in onze liveblog!


RIDE Magazine
61 Reacties
Sorteer op:
23 juli 2019 19:06
Zou teunissen kunnen overleven in een kopgroep of peloton?
    24 juli 2019 10:04
    Ja dat kan hij zeker. Maar hij zal bij SK moeten blijven.
23 juli 2019 19:21
Zal een etappe zijn voor de vluchters, ik zie geen ploeg die hier 200km gaat achtervolgen achter een kopgroep.
23 juli 2019 19:27
Mohoric!
    24 juli 2019 11:37
    Die mag op zijn minst mee. Heeft helemaal niets laten zien terwijl hij niet echt een kopman heeft.
    Moet zich eigenlijk schamen met zijn kwaliteiten.
23 juli 2019 19:35
De perfecte etappe voor Impey, hij pakt zijn 2de overwinning.
23 juli 2019 19:37
Deze is voor de parelvissers Greg en Olie
23 juli 2019 19:38
Zou goed kunnen, hopelijk in een spannende sprint met gva
23 juli 2019 19:39
Bilbao
23 juli 2019 19:41
Mollema kan dit ook
23 juli 2019 19:42
Deze pakt mollema!
23 juli 2019 19:56
Ivan Garcia tip ik.
23 juli 2019 20:04
Morgen moet je als ploeg gewoon altijd iemand in de vroege vlucht hebben. Nog genoeg ploegen die niks gepakt hebben. Maar alle genoemde favorieten kunnen ook winnen uit de vlucht.
23 juli 2019 20:13
Nou Sunweb zal wel moeten controleren. Die hebben weinig kansen meer! Dit is lig de beste!!!
    23 juli 2019 20:17
    Matthews kan toch gewoon zelf mee in de vlucht. Scheelt een hoop controleerwerk.
    23 juli 2019 20:22
    Wie heeft er zin om met Matthews naar de meet te rijden?
    23 juli 2019 20:37
    Mwah ik vind matthews dit jaar flets. Andere klassieker sprinters zijn niet kansloos tegen hem.
    24 juli 2019 00:11
    Matthews is in deze Tour top in een sprint na een bergje. Vanuit het peloton moet hij echter afrekenen met Sagan, die op papier beter is. En vanuit een vlucht is het toch nog een ander verhaal, omdat je dan toch meer krachten verspeelt en de sterkere renners voordeel hebben. Tenzij het een grote groep is en Matthews een paar ploegmaats mee heeft, dan zie ik hem wel aanhaken op het laatste bergje. En Matthews klimt deze Tour toch beter dan Sagan, dus misschien is Matthews wel mee met de besten en Sagan niet. Afwachten, maar ik gok toch op een grote groep die wegrijdt, met Sagan, Matthews, Trentin, Naesen, Benoot, De Gendt, Impey, Stuyven en Lutsenko allemaal mee. En dan geef ik Matthews toch een goeie kans.
23 juli 2019 20:17
Teuns voor zijn 2e. Anders Colbrelli. Bahrein gaat er vol voor!
23 juli 2019 20:28
Hoop dat Mike Teunissen mee mag, ben er bang voor...
23 juli 2019 20:30
Mohoric wordt zo vaak genoemd... doet die überhaupt mee?

Het worden de spurters met klimbenen. De laatste klim is niet zwaar genoeg. Sagan en Matthews mee in de vlucht.
23 juli 2019 20:37
Het is een keer tijd voor Sonny ....
23 juli 2019 20:51
Cummings... die moet toch ooit een keer uit de staart van het peloton komen....
    23 juli 2019 22:32
    Kon dit voorheen wel.
23 juli 2019 20:52
Mocht Alaphilippe de gele trui niet dragen, dan zou dit een etappe voor hem kunnen zijn.
    23 juli 2019 21:03
    Zal die niet ondanks dat die er vanuit gaat dat hij nog tijd gaat verliezen het risico te nemen om ieder geval wat extra tijd te winnen
23 juli 2019 21:16
Lilian Calmejane
23 juli 2019 21:20
Interessant profiel. Bij de klassementsrenners hoeven we niets te verwachten, maar verder kan het alle kanten op. Strijd om een plekje in de kopgroep zou wel eens kunnen duren tot de weg omhoog begint te lopen en dan verwacht ik veel Belgen voorin:GvA, Naesen, De Gendt, 1 a 2 man van Wanty. Voor Nederland misschien Mollema
23 juli 2019 21:27
De klassementsrenners hebben morgen een "rustdag". Er zal een groep weg rijden van 20 tot 35 renners die krijgen tussen de 12 en 22 minuten. Tja welke renners zitten in de vlucht , dat zien we morgen.
23 juli 2019 21:37
Nu er zullen echt wel een paar klassement renners rond plek 20 proberen mee te gaan
    23 juli 2019 22:29
    Ik weet niet of plek 20 nog als klassementsrenner gezien moet worden, maar aan wie denk je dan? Meurisse en G. Martin verwacht ik niet direct maar zou kunnen. Wellicht Bardet, als die nog een beetje over heeft, en verder kom je al bij een Mollema die 37 minuten achterstand heeft
23 juli 2019 22:02
Zou dit iets kunnen zijn voor Ewan? Zo zwaar is het ook weer niet toch? Zou Bora weer gaan controleren voor Sagan?
23 juli 2019 22:21
@redactie
Impey won niet in een massasprint van Benoot. En de Tour is ook nog niet afgelopen. Tenslotte zal Sanchez morgen echt niet winnen.
23 juli 2019 22:48
De mannen van Astana hebben inmiddels geen doel meer om voor te rijden, dus zij kunnen hun lol op! Morgen zou zomaar eens een dag voor Lutsenko gaan worden. Of natuurlijk Sagan of Matthews. We gaan het zien, saaie overgangsetappes......
    24 juli 2019 07:52
    Waarom vind je dit saai? Kan toch een spektakel worden met een groep aanvallers die elkaar kapot proberen te rijden.

Reacties zijn gesloten.