Tour 2019: Voorbeschouwing heuveletappe naar Gap
foto: Cor Vos
woensdag 24 juli 2019 om 07:00

Tour 2019: Voorbeschouwing heuveletappe naar Gap

De spanning stijgt in de Tour de France, net als de temperatuur. Voor de renners de Alpen betreden voor drie zware bergritten, wacht nog een rit naar Gap. Een echte Tourklassieker waarin je het klassement niet kunt winnen, maar wel verliezen. WielerFlits kijkt vooruit!

[toto link=”https://rebrand.ly/tdf19_totonl” title=”Wie wint de Touretappe naar Gap?”]

[/toto]

Parcours

De zeventiende etappe trekt nog niet over de hoogste Alpentoppen, maar de renners zullen in de finale wel moeten klimmen. We blijven in de buurt van de start- en finishplaats van gisteren: Nîmes. De karavaan trekt voor de start zo’n 25 kilometer naar het noorden, naar de Pont du Gard, waar het peloton dinsdag ook al over reed. Toen was dat echter aan een gemiddelde snelheid van pak ‘m beet vijftig kilometer per uur. Nu starten de renners pal voor deze wereldberoemde brug, waardoor ze daadwerkelijk kunnen zien hoe mooi Romeinse architectuur wel niet is.

Maar echt veel tijd hebben de renners nu ook weer niet, aangezien ze tweehonderd kilometer moeten fietsen door het zuid-Franse landschap, met als eindbestemming Gap. Het peloton koerst eerst door de Rhônevallei, met zijn relatie vlakke wegen, op weg naar Orange. Deze Zuid-Franse stad kan pronken met zijn antieke theater en de triomfboog van Orange, die allebei op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. En vergeet ook niet dat Orange vroeger de hoofdstad was van het gelijknamige vorstendom.

Het vorstendom dat in de zestiende én zeventiende eeuw werd beheerst door de dynastie Oranje-Nassau, waar de wereldberoemde stadhouders Maurits en diens halfbroer Frederik Hendrik toe behoorden. Maar de renners blijven niet zo lang als de Oranje-Nassau’s. Zij koersen verder richting het oosten, naar de voet van de eerste klim van de dag: de Côte de La Rochette-du-Buis (2,3 km aan 6,2%). Na de top blijft de weg vervelend omhoog lopen naar de Col de Mévouillon.

Beter kunnen we de zeventiende etappe eigenlijk niet omschrijven. Het is nergens écht lastig, maar het is ook nergens écht vlak. Na de tweetrapsraket Côte de La Rochette-du Buis/Col de Mévouillon gaat het over glooiende wegen naar de Col de la Sentinelle (5,2 km aan 5,4%), waar het allemaal moet gebeuren voor de etappezege. De top van de Sentinelle ligt namelijk op 8,5 kilometer van de streep.

Ruim vijf kilometer eerder komen de renners aan de voet van de slotklim, die verder niet al te zwaar is. De Col de la Sentinelle is een echte loper, al zijn de laatste honderden meters wel een tikkeltje steiler. Eenmaal op de top gaat het direct via een smalle afzink naar beneden richting finishplaats Gap, al wordt deze afdaling tweemaal onderbroken door een korte tussenstrook. De laatste kilometer loopt dan weer heel lichtjes bergop.

Wie mag zich na tweehonderd kilometer de opvolger noemen van Rubén Plaza? De inmiddels 39-jarige Spanjaard (die nog altijd koerst voor Israel Cycling Academy, dat niet is uitgenodigd voor deze Tour) soleerde vier jaar geleden op geheel ‘Plazaiaanse’ wijze naar de ritzege. Maar Plaza is niet de enige winnaar in Gap, aangezien de Tour er voor de 24e keer zal aankomen. Zo wonnen ooit Gastone Nencini en Nederlander Jelle Nijdam, maar in een recenter verleden ook Erik Zabel, Alexandre Vinokourov en Thor Hushovd. Die laatste deed dat in 2011 als wereldkampioen.

Wereldkampioen Hushovd verslaat zijn landgenoot Boasson Hagen in 2011 – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars in Gap
1986: flag-fr Jean-François Bernard
1989: flag-nl Jelle Nijdam
1991: flag-it Marco Lietti
1996: flag-de Erik Zabel
2003: flag-kz Alexander Vinokourov
2006: flag-fr Pierrick Fédrigo
2010: flag-pt Sérgio Paulinho
2011: flag-no Thor Hushovd
2013: flag-pt Rui Costa
2015: flag-es Rubén Plaza


Start: 12.40 uur in flag-fr Pont du Gard
Finish: 17.12 – 17.40 uur in flag-fr Gap


Favorieten

De laatste keren dat de Tour in Gap finishte was de plaats steevast een toevluchtsoord voor de vroege vluchters. Ook nu lijkt aan deze traditie geen einde te komen. Er zal dus ongetwijfeld een flink gevecht worden om in de vlucht van de dag plaats te kunnen nemen, ook door de goed klimmende sprinters.

Kan Sagan zich in Gap nu als winnaar op de borst kloppen? – foto: Cor Vos

Peter Sagan heeft al eens eerder gejaagd op de ritzege in Gap. In 2015 maakte hij onderdeel uit van de groep die om de zege moest strijden. Maar u weet het: het was niet Sagan die won. Terwijl hij de finish passeerde klopte hij zich op de borst, een eerbetoon aan de Wolf of Wall Street. De Col de Manse bleek net een tikkeltje te pittig voor de Slowaak en in de afdaling slaagde hij er niet meer in het gat op Rubén Plaza te dichten. De Col de Sentinelle is niet zo lastig; geeft hem dat de gelegenheid om zijn tweede ritzege te boeken?

Het gaat te ver om Michael Matthews te bestempelen als een light-versie van Sagan, maar het geeft wel aan dat ook de coureur van Team Sunweb een renner is om eens een eurootje op in te zetten. De combinatie klimmetje-sprintje ligt hem normaliter goed, waardoor deze etappe perfect voor hem zou moeten zijn. Deze Tour eindigde hij reeds zeven keer bij de beste tien, maar een positieve uitschieter in de vorm van een etappeoverwinning kwam er nog niet. Zorgt hij voor vreugde bij de geplaagde ploeg van Iwan Spekenbrink? Gezien zijn sterke prestaties op Prat d’Albis zou ook Lennard Kämna een leuke renner zijn voor de dagzege vanuit de aanval.

Redt Matthews de Tour van Team Sunweb? – foto: Cor Vos

Met Sonny Colbrelli hebben we nog maar een sprinter die een heuveltje zou moeten kunnen overleven. Ook voor hem is deze etappe een uitgelezen kans op Toursucces, al zou het prettig zijn wanneer de heren Sagan en Matthews vooraan niet van de partij zouden zijn. In zijn ploeg vinden we met Iván García misschien nog wel een man die zich vanuit de vlucht kan mengen in de strijd om de etappeoverwinning in Gap.

In het kamp Mitchelton-Scott was het al snel duidelijk dat Adam Yates niet voor een goed klassement zou kunnen gaan. Maar de meubelen zijn wel gered, zoals dat zo mooi heet. Simon Yates won twee etappes en Daryl Impey kraaide ook al een keer victorie. Laatstgenoemde maakte zich op weg naar Brioude los van het vluchtersgezelschap samen met Tiesj Benoot, en in de sprint legde hij Benoot er feilloos op. De kampioen van Zuid-Afrika lijkt ook in Gap een van de te kloppen renners als een vluchtersgroep wegrijdt.

En doet Impey het niet, dan hebben ze binnen de Australische WorldTour-ploeg altijd nog Matteo Trentin. De Italiaan (die niet al te lang meer kan genieten van zijn Europese kampioenstrui) moet het in de massasprints voortdurend afleggen, maar op heuvelachtig terrein liggen zeker kansen voor hem.

Kan Impey in Gap opnieuw de vuist ballen? – foto: Cor Vos

Thomas De Gendt won misschien wel de mooiste etappe van de afgelopen Tour, maar dat wil niet zeggen dat de Belgische meestervluchter het na zal laten om op een tweede ritzege te jagen. Op weg naar Gap lijkt hij weeral zijn slag te kunnen slaan. Om te winnen moet hij de sprint niet afwachten, maar als hij erin slaagt alleen weg te rijden zal het voor de anderen lastig zijn om hem weer te achterhalen. Tiesj Benoot kan ook weer ten aanval trekken. Het gevoel bij Lotto Soudal is in ieder geval uitstekend na de derde ritzege van Caleb Ewan in Nîmes.

Voor AG2R La Mondiale is het voorlopig een Tour SansTony Gallopin zou daar misschien verandering in kunnen brengen. Het geluk is dit jaar nog niet met hem, maar hij lijkt een van de coureurs die zich sowieso gaat melden in de kop van de koers. En als Vrouwe Fortuna een keer aan zijn zijde staat kan hij deze etappe zomaar winnen. Dit geldt ook voor Oliver Naesen. Sterker nog, als iemand binnen de ploeg nog voor een succesje lijkt te kunnen zorgen is het de Belg. Op weg naar Brioude kon Naesen net niet mee met de twee die om de ritzege zouden strijden. Nu wel?

In een klein groepje is Naesen niet te onderschatten – foto: Cor Vos

Ook Jasper Stuyven zat erbij in de rit naar Brioude, maar hij was eveneens niet in staat om Impey en Benoot te volgen. Dat de Belg van Trek-Segafredo in een glooiende beproevig kan overleven en winnen, bewees hij onder meer in de rit naar Épernay. Daar werd hij in het sprintje om plek twee enkel geklopt door Matthews. Laat hij in Gap een droom in vervulling gaan? Binnen zijn ploeg zouden ook Toms Skujiņš en Bauke Mollema mogelijkheden hebben vanuit de aanval.

De laatste Belg die we noemen in dit lijstje is Greg Van Avermaet. Voor CCC houdt het voorlopig niet over, zowel deze Tour als eigenlijk heel het wielerseizoen. Een etappezege in de grootste wedstrijd van het jaar zou dan ook zeer welkom zijn. Over de kwaliteiten van Van Avermaet hoeft weinig meer gezegd te worden; u weet immers dat hij op dit terrein uitstekend uit de voeten kan. Zit op de Col de Sentinelle nog een allesversmachtende punch in zijn benen? En weet hij daarmee de belangrijkste concurrenten af te schudden?

Veel hoeft Stuyven op geaccidenteerd terrein niet onder te doen voor een renner à la Matthews – foto: Cor Vos

In de rit naar Nîmes kwam er een einde aan de Tour van Astana-kopman Jakob Fuglsang: het einde van een ongelukkige Tour waarin hij nooit heeft mee kunnen doen om de gele trui. En dus heeft Astana nog maar één opdracht in het restant van de Tour: aanvallen en zien dat er een rit gewonnen wordt. Bij Astana ontbreekt Luis León Sánchez, maar de Kazachstaans formatie heeft nog nationaal kampioen Alexey Lutsenko achter de hand.

[toto link=”https://rebrand.ly/tdf19_totonl” title=”Wie wint de Touretappe naar Gap?”]

[/toto]

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Michael Matthews, Matteo Trentin
** Sonny Colbrelli, Thomas De Gendt, Greg Van Avermaet
Alexey Lutsenko, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Daryl Impey

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

In de etappe van en naar Nîmes zijn de hersenen al flink gaar kunnen koken. Ook op weg naar Gap krijgen de coureurs weer te maken met hoge temperaturen. In de finishplaats kan het kwik de 38 graden Celsius aantikken. Dat is al behoorlijk warm, maar de gevoelstemperatuur komt uit rond een graad of 45. De zwakke wind zal geen rol van betekenis spelen, maar de Franse meteorologen geven in de middaguren wel een onweerswaarschuwing af.

De rit naar Nîmes is vanaf 12.15 uur integraal te volgen via Eurosport 1Sporza is er live bij vanaf 14.15 uur. Ook is de koers rechtstreeks te volgen via de NOS vanaf 14.20 uur. Niet in de gelegenheid om de etappe op televisie te volgen? Op WielerFlits mis je geen moment van de koers in onze liveblog!


RIDE Magazine
61 Reacties
Sorteer op:
23 juli 2019 22:51
Naessen en Ala pakt tijd
    24 juli 2019 12:32
    Ik zie Ala inderdaad wel wat proberen, perfect einde voor hem. Maar de GC mannen zullen hem terughalen.

    Kan een leuke voorbode worden voor de komende drie dagen.
23 juli 2019 22:51
S. Yates voor nr3.
23 juli 2019 23:39
Greg comes back.

Of topic. Toevallig hoorde ik een uurtje Stef Clement commentaar live op de Nos. Wat een verademing...
    24 juli 2019 10:53
    Dat van dat commentaar ben ik helemaal met je eens!! Vind het alleen geen prettige stem op de een of andere manier?!
24 juli 2019 03:15
'De rit naar Nîmes (Gap) is vanaf 12.15 uur '
24 juli 2019 06:14
Boasson zou dit toch wel moeten kunnen? Wordt verder niet genoemd bij ' de sterkere sprinters' .
    24 juli 2019 11:48
    Die rijdt als een drol rond zo verschrikkelijk slecht daar hoef je dus helemaal niks van te verwachten
24 juli 2019 07:13
Hopelijk voor Steven en Kruissie pakt AlaPhi hier geen extra tijd vandaag.
24 juli 2019 07:14
Ter voorbereiding op morgen heb ik de verschillen op de 3 aankomsten bergop eens opgeteld zonder bonificaties. Ten opzichte van Flip levert dat de volgende resultaten op.

Pinot wint 1.32 terug
Landa 1.11
Buchmann 51s
Bernal 49s
Kruijswijk 6s
Thomas 5s

Zet deze tendens zich door, dan heeft Pinot alleen het standhouden van Flip te vrezen, en zullen Kruijswijk en Thomas zich aanzienlijk moeten verbeteren om op het podium te eindigen.
    24 juli 2019 07:26
    Gelukkig staan er in de Alpen altijd weer andere renners op dan in de Pyreneeën :)
    24 juli 2019 10:07
    Tja, Thomas heeft nog geen trap teveel gedaan. Pinot en Landa zullen misschien ook wel de prijs moeten betalen voor hun aanvallen en de waaierrit
24 juli 2019 08:42
Vroege vlucht. En of zowel matthews en sagan mee of beide niet mee. De andere ploeg zal rijden als de concurrent verspringt uit het peloton. Kan daardoor wel een snel eerste uur zijn. Daarna wandeletappe
    24 juli 2019 08:45
    Maar als ze beide niet mee zijn, dan kunnen ze allebei toch gaan rijden (om de vlucht terug te halen)?
    24 juli 2019 09:03
    Denk ik ook dat Matthews en Sagan meespringen.
24 juli 2019 08:44
Ik moet nog maar zien of het een etappe voor de vluchters wordt. Het nadeel voor hen is namelijk dat deze etappe wat makkelijker te controleren is. Ik sluit niet uit dat Bora, Sunweb en Bahrain de handen in één slaan.
24 juli 2019 09:21
Trentin wil zijn door Simon gekaapte rit alsnog pakken denk ik!
24 juli 2019 09:40
Zal Sagan mee gaan in de vlucht, en zo ja, kunnen ze hem eraf rijden in de laatste beklimming?
24 juli 2019 11:11
Potjandorie wat een mooie tijd in Gap in 2011!
24 juli 2019 11:34
Bauke misschien?
24 juli 2019 11:45
Hmm, Bauke zou mee kunnen springen maar die zie ik deze rit niet winnen, de klim is niet hard genoeg en hij is niet snel genoeg aan de meet.
24 juli 2019 13:08
Klein gokje op Ben King of Cummings
24 juli 2019 13:44
SUNNY COLBRELLY pakt deze!

Reacties zijn gesloten.