Tour 2019: Voorbeschouwing heuveletappe naar Colmar

Tour 2019: Voorbeschouwing heuveletappe naar Colmar

foto: Cor Vos

woensdag 10 juli 2019 om 07:00

De Tourkaravaan maakt zich langzaam maar zeker op voor de eerste echte bergetappe. Op weg naar Colmar neemt dat iets serieuzere vormen aan, al lijkt dit niet direct een rit waar klassementsrenners in de problemen zullen komen. Toch is de 175,5 kilometer lange rit een geniepige etappe. WielerFlits kijkt vooruit.

Parcours

Het echte klimwerk begint eigenlijk pas in deze etappe. Via Saint-Dié-des-Vosgès, het dorpje waar Napoli-voetballer Kalidou Koulibaly is opgegroeid, rijden de renners het middengebergte van de Vogezen binnen. De niet zo lastige Col de Saales is nog niet gecatalogeerd, maar vanaf de Côte de Grendelbruch (3,4 kilometer aan 4,9 procent) is het echt menens. Dankzij deze lastige vijftig openingskilometers zullen we vermoedelijk alleen maar sterke beren in de vlucht van de dag krijgen, wat de kansen op slagen fors doet toenemen.

Vervolgens krijgen we een lang, vlakker tussenstuk waar we na 71 kilometer in Heiligenstein de tussensprint van de dag vinden. Na een kleine honderd kilometer beginnen we aan de finale waarin de vlakke wegen eerder zeldzaam zijn.

Beginnen doen we met de Côte du Haut-Koenigsbourg, die met zijn kasteel op de top een bijzondere bezienswaardigheid te bieden heeft. Deze beklimming (5,9 kilometer aan 5,9 procent) is meteen ook de allereerste klim van tweede categorie in deze Ronde van Frankrijk. De Côte des Trois-Épis, voorafgegaan door de korte, maar niet-gecatalogeerde Kaysersberg, is meteen de volgende kanjer van de tweede categorie die op de renners ligt te wachten. Met zijn vijf kilometer aan 6,7 procent is deze Vogezenreus iets korter, maar wel een beetje steiler dan zijn voorganger. Het is dan nog ruim 35 kilometer tot de finish.

Apotheose van de dag is de Côte des Cinq-Châteaux. Officieel is deze 4,6 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1 procent. Maar na de boog op de top blijft de klim nog even vals plat omhooglopen, vooraleer de renners de afdaling richting Colmar aanvatten. Eens beneden zijn er nog vijf vlakke kilometers af te leggen, maar echt veel kunnen de renners daar niet meer rechtzetten.

Heinrich Haussler – foto: Cor Vos

De laatste Touraankomst in Colmar dateert van 2009. Toen was Heinrich Haussler – toen nog met de Duitse nationaliteit – de beste na een lange solo. De renner van Cervélo kwam in tranen over de streep. Sinds 2010 fungeert Colmar echter voornamelijk ieder jaar als start- of aankomstplaats in de Ronde van de Elzas, een 2.2-koers die in het verleden winnaars als Wilco Kelderman, Thibaut Pinot en Maximilian Schachmann voortbracht.


Start: 13.25 uur in Saint-Dié-des-Vosges
Finish: 17.24-17.48 uur in Colmar


Favorieten

Geletruidrager Julian Alaphilippe mag je op dagen als deze nooit onderschatten. Dit soort etappes zijn Loulou nu eenmaal op het lijf geschreven. Toch is het de vraag of hij ruimte gaat krijgen nu hij rondrijdt in de felbegeerde leiderstrui. Krijgt hij de zegen van de klassementsrenners om met een vluchtersgroep vooruit te rijden? Of strijdt hij samen met een elitegezelschap om de zege? Hoe dan ook: Alaphilippe is in Colmar de te kloppen man.

Kan Alaphilippe zijn tweede overwinning boeken? – foto: Cor Vos

Twee mannen van Lotto Soudal zijn uitermate geschikt voor dit werk. Tim Wellens toonde in de rit naar Épernay dat er met zijn vormpeil weinig mis is, al had hij het dinsdag wat lastiger in de finale. In deze rit kan hij aardig wat bergpunten verzamelen, waardoor hij de kans krijgt om zijn puntentotaal nog wat op te kalefateren. En belangrijker, er ligt misschien een ritzege klaar voor de Belg. Thomas De Gendt – een traditionele naam in dit soort etappes – is de tweede troef van de Belgische WorldTour-ploeg. De kamergenoot van Wellens heeft patent op dit soort etappes en zal zich zeker roeren.

Trekt de drager van de bergtrui opnieuw ten strijde? – foto: Cor Vos

Er zijn nog twee andere Belgen die zich in deze etappe via de vlucht in de prijzen kunnen rijden. Te denken valt allereerst aan Greg Van Avermaet, een van de renners die het seizoen van CCC nog een beetje kleur probeert te geven. Een ritzege in de Ronde van Frankrijk kan de ploeg zeker gebruiken. En Van Avermaet zelf zou daar natuurlijk ook voor tekenen. Als hij erin slaagt om in een groep weg te raken is hij een van de belangrijkste gegadigden voor de etappeoverwinning.

In Épernay maakte Xandro Meurisse indruk met een achtste plaats. De 27-jarige Belg van Wanty-Gobert heeft zijn zinnen gezet op het dragen van de bolletjestrui, hetgeen voor zijn ploeg al een mooi succes zal zijn. Maar goed, als hij in een ontsnapping al bezig is om punten te verzamelen… Meedoen om de zege is dan een kleine moeite. Je kunt er in ieder geval gif op innemen dat de mannen van ploegleider Hilaire Van der Schueren mee willen zitten.

Van Avermaet en Meurisse vielen in de openingsrit ook al aan – foto: Cor Vos

Na dit blokje Belgische (waartoe wellicht ook een Dylan Teuns of een Tiesj Benoot behoort) is het tijd voor wat andere namen. Voor het geval dat een elitegezelschap met daarin de belangrijkste mannen voor het klassement om de zegebloemen mogen strijden, lijkt Alejandro Valverde een goede naam om op in te zetten. Verdere uitleg behoeft niet, met de wereldkampioen moet je altijd rekening houden; zelfs als hij voor zijn doen heel mager stat. Op een goede dag zouden Michael Matthews en de onvermijdelijke Peter Sagan dit wellicht ook moeten kunnen. Het devies voor hen? Aanhaken en eventueel toeslaan op het juiste moment.

Wordt Matthews de uit-bling-ker? – foto: Cor Vos

EF Education First heeft met Alberto Bettiol ook een zeer gevaarlijke klant in de gelederen. Hij zal in ieder geval gemotiveerd zijn om zich te tonen nadat hij in de etappe naar Épernay op twintig kilometer van de finish kreeg af te rekenen met pech. Neemt de winnaar van de jongste Ronde van Vlaanderen nu sportieve revanche? Hij heeft er in ieder geval de kwaliteiten voor. Met Simon Clarke heeft de Amerikaanse formatie nog een gevaarlijke troef in handen voor deze etappe.

Voor Alberto Bettiol is het wielerjaar allang geslaagd – foto: Cor Vos

Maximilian Schachmann lijkt ook een renner die op dit parcours wel uit de voeten zou moeten kunnen. Hij staat bij BORA-hansgrohe niet op papier voor het klassement, maar de regerend Duitse kampioen heeft dit jaar wel laten zien dat hij zeer sterk is. Zijn zegeteller staat dit jaar al op zes en al zijn overwinningen behaalde hij in lastige koersen. Als Schachmann de kans krijgt om zich in de kopgroep te rijden kan hij er zomaar met de winst vandoor gaan. Ook vanuit het peloton is een zege voor hem overigens goed mogelijk. Zolang hij zijn duivels maar op een van de laatste klimmetjes kan ontbinden.

Schachmann werd onlangs Duits kampioen op de weg – foto: Cor Vos

Een laatste naam is gerenommeerd Touretappekaper Luis Léon Sánchez. Ja, de ervaren Spanjaard moet Jakob Fuglsang bijstaan in zijn queeste, maar Sánchez is ook nog altijd sterk genoeg om zelf etappes te winnen. Zijn laatste etappeoverwinning in La Grande Boucle dateert alweer van 2012, maar zeven jaar later laat hij zien nog allerminst versleten te zijn. Zijn optreden in de door hem gewonnen tweede etappe van de Ronde van Zwitserland was bijvoorbeeld zeer indrukwekkend. Haalt hij in de Vogezen nog eens een straffe stoot uit?

Voert Sánchez nog eens een nummertje op? – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Greg Van Avermaet
*** Maximilian Schachmann, Julian Alaphilippe
** Luis Léon Sánchez, Tim Wellens, Alberto Bettiol
* Thomas De Gendt, Michael Matthews, Alejandro Valverde, Xandro Meurisse

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

In finishplaats Colmar zal het best aangenaam zijn. Het kwik stijgt tot een graad of 26 Celsius. En hoewel er af en toe een wolkje voor de zon schuift, zal dat er niet voor zorgen dat de mensen overdag een trui zullen moeten dragen. Ook met de wind zal het volgens de prognoses reuze meevallen.

De etappe is opnieuw live te zien bij NPO1 (vanaf 14.10 uur), Sporza (vanaf 14.15 uur) en Eurosport 2 (vanaf 13.00 uur).  Niet in de gelegenheid om de etappe op televisie te volgen? Op WielerFlits mis je geen moment van de koers in onze liveblog!


Dit artikel delen:

84 Reacties

Avlis Treblih 9 juli 2019 om 19:09

Mohoric?

rosencrantz 9 juli 2019 om 19:14

Herrada begint hier aan zijn raid naar de bollen en in de schaduw van Schachmann, gok ik Mühlberger bij Bora morgen.

Naast alle andere namen zou ook Valgren morgen aangestipt hebben en bij Astana leken gisteren vooral Lutsenko en Fraile heel bedrijvig.

Veloburto 9 juli 2019 om 19:36

Herrada laten ze nooit rijden

heuvelcolombia 9 juli 2019 om 23:13

Herrada laten ze wel rijden denk ik. Is toch niet echt gevaarlijke voor het klassement.

Veloburto 9 juli 2019 om 23:19

Op dit moment wel voor dqs toch?

Romāns Vainšteins 9 juli 2019 om 23:29

rijdt Valgren ?

Samlambeej 9 juli 2019 om 23:48

Valgren rijdt mee voor Dimension data

heuvelcolombia 10 juli 2019 om 01:48

Ah zo. Ja het zou kunnen dat dqst Herrada niet laat rijden. Ze zullen wel steun nodig hebben.

Maar ik denk niet dat Cofidis Herrada vandaag al op pad stuurt. Vind het meer een etappe voor Simon.

Lorenzo Simons 9 juli 2019 om 19:16

Als iemand beelden van de laatste 30km wilt zien: https://www.youtube.com/watch?v=-urUU8lwgXw
Als Sunweb of Bora het georganiseerd krijgt, wordt het wel een sprint denk ik :)

jsprunk 9 juli 2019 om 19:19

Calmejane heeft vandaag ook zijn benen getest.

hartstikkebedankt 9 juli 2019 om 19:22

Als we geen actie gaan zien dan kan het maar zo iets voor Matthews, Sagan en Stuyven gaan worden. Een vlucht zou het kunnen halen met types als Fraile, Izagirre, Wellens, Goncalves, Bevin, De Marchi, Turgis. Veel actie, snelheid en een uitgedund peloton dan zal het eerder voor Valverde, LLS, Schachmann, Bettiol en evt GvA zijn.

madeinstars 9 juli 2019 om 19:28

Ik denk dat Van Aert hier ook nog wel kan overleven.

Wildebert 9 juli 2019 om 19:33

Daar zou ik ook op inzetten, als hijzelf denkt dit aan te kunnen.

fietsumerin 9 juli 2019 om 19:32

Jeroenmets vs bart 5-7 whoeee

Geurt Harm 9 juli 2019 om 19:35

Ik ken die klimmen op m’n duimpje van vakanties daar. De laatste klim rijden ze op van de gemakkelijke kant. Maar als het peloton wil en tempo maakt, rijd je daar de groep echt wel uit elkaar en houd je slechts een man of 40 over. Daarbij is de afdaling gemeen; veelal donker, want door een bos, slecht wegdek en een smalle weg en vrij steil. Kom je met voorsprong aan in Eguisheim, dan is het lastig terugkomen voor een peloton, want echt niet ver meer. Kortom, Matthews en Sagan kunnen wellicht bijblijven, maar andere sprinters gaan absoluut overboord. Goede kansen voor Alaphilippe. Goede dalers als Sanchez en Kwiatkowski maken een kans, maar het is ook echt wel iets voor Nibali. Voor de favorieten alleen de vraag in hoeverre ze zich willen inspannen met het oog op de dag erna.

Jacco van Stierop 9 juli 2019 om 23:02

Inderdaad, vanaf de andere kant is de Côte des Cinq-Châteaux erg nijdig, hoe lieflijk dat bos ook is. Prachtige omgeving met de Gewurztraminer-wijngaarden, 2 jaar geleden nog flink wat van dat vocht ingeslagen in Turckheim. Allemaal op.

Geurt Harm 9 juli 2019 om 19:36

Ik schat in dat de favorieten zich een beetje sparen met het oog op donderdag en denk ook dat van Aert dan mee kan zitten. Teunissen niet.

koos verrek 9 juli 2019 om 19:37

Deze is voor Ala in het geel

attickfan 9 juli 2019 om 19:41

Ik voorzie een afdaalduel tussen Mohoric, Ala en van Aert.

Gladiool 9 juli 2019 om 19:42

Benoot, Teuns, Stuyven niet eens genoemd?

Ebel geemen 9 juli 2019 om 19:46

Barguil?

yannick14 9 juli 2019 om 19:47

Gok op Fraile, heeft al een bergpuntje gepakt dus lijkt daar voor te willen gaan en heeft een goede sprint.
Verder nog namen als De Marchi, Calmejane, Mohoric, Molard, S. Clarke, Cortina, Impey, Benoot en Goncalves, naast de 10 uit de voorbeschouwing

Gelei 9 juli 2019 om 20:01

Zou mss wel een samenwerkende vennootschap sunweb-bora kunnen worden in strijd om groen. Stuyven zeker ook kandidaat.

Henk 9 juli 2019 om 20:15

Niet 1 sterretje voor Sagan?
Bijzonder.

joostw79 9 juli 2019 om 20:17

Teuns wordt het, let naar op!

Willem Grevers 9 juli 2019 om 20:23

Een rit voor Mollema?

Merlinappa 9 juli 2019 om 20:29

Wel iets voor Wout inderdaad, kan natuurlijk ook erg goed dalen. Wie weet meteen de gele trui pakken, mocht Alaflippie niet bij de les zijn.

MME 9 juli 2019 om 20:32

Te zwaar voor Trentin?

Lalsacien 9 juli 2019 om 20:40

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

TijmenCamps 9 juli 2019 om 20:44

Hahahahahaha, Meurisse wel een ster maar Wout van Aert niet.

SnelleVos 9 juli 2019 om 20:54

Trentin moet dit ook kunnen *

Marik 9 juli 2019 om 21:07

Wat kan Langeveld hier? En Terpstra?

TrEb 9 juli 2019 om 21:08

Lutsenko zie ik ook als een favoriet voor deze etappe

Headlines

Materiaalzone

Populair