Tour 2019: Voorbeschouwing heuveletappe naar Colmar

Door , woensdag 10 juli 2019 om 07:00
Tour 2019: Voorbeschouwing heuveletappe naar Colmar

foto: Cor Vos

De Tourkaravaan maakt zich langzaam maar zeker op voor de eerste echte bergetappe. Op weg naar Colmar neemt dat iets serieuzere vormen aan, al lijkt dit niet direct een rit waar klassementsrenners in de problemen zullen komen. Toch is de 175,5 kilometer lange rit een geniepige etappe. WielerFlits kijkt vooruit.

Parcours

Het echte klimwerk begint eigenlijk pas in deze etappe. Via Saint-Dié-des-Vosgès, het dorpje waar Napoli-voetballer Kalidou Koulibaly is opgegroeid, rijden de renners het middengebergte van de Vogezen binnen. De niet zo lastige Col de Saales is nog niet gecatalogeerd, maar vanaf de Côte de Grendelbruch (3,4 kilometer aan 4,9 procent) is het echt menens. Dankzij deze lastige vijftig openingskilometers zullen we vermoedelijk alleen maar sterke beren in de vlucht van de dag krijgen, wat de kansen op slagen fors doet toenemen.

Vervolgens krijgen we een lang, vlakker tussenstuk waar we na 71 kilometer in Heiligenstein de tussensprint van de dag vinden. Na een kleine honderd kilometer beginnen we aan de finale waarin de vlakke wegen eerder zeldzaam zijn.

Beginnen doen we met de Côte du Haut-Koenigsbourg, die met zijn kasteel op de top een bijzondere bezienswaardigheid te bieden heeft. Deze beklimming (5,9 kilometer aan 5,9 procent) is meteen ook de allereerste klim van tweede categorie in deze Ronde van Frankrijk. De Côte des Trois-Épis, voorafgegaan door de korte, maar niet-gecatalogeerde Kaysersberg, is meteen de volgende kanjer van de tweede categorie die op de renners ligt te wachten. Met zijn vijf kilometer aan 6,7 procent is deze Vogezenreus iets korter, maar wel een beetje steiler dan zijn voorganger. Het is dan nog ruim 35 kilometer tot de finish.

Apotheose van de dag is de Côte des Cinq-Châteaux. Officieel is deze 4,6 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1 procent. Maar na de boog op de top blijft de klim nog even vals plat omhooglopen, vooraleer de renners de afdaling richting Colmar aanvatten. Eens beneden zijn er nog vijf vlakke kilometers af te leggen, maar echt veel kunnen de renners daar niet meer rechtzetten.

Heinrich Haussler – foto: Cor Vos

De laatste Touraankomst in Colmar dateert van 2009. Toen was Heinrich Haussler – toen nog met de Duitse nationaliteit – de beste na een lange solo. De renner van Cervélo kwam in tranen over de streep. Sinds 2010 fungeert Colmar echter voornamelijk ieder jaar als start- of aankomstplaats in de Ronde van de Elzas, een 2.2-koers die in het verleden winnaars als Wilco Kelderman, Thibaut Pinot en Maximilian Schachmann voortbracht.


Start: 13.25 uur in Saint-Dié-des-Vosges
Finish: 17.24-17.48 uur in Colmar


Favorieten

Geletruidrager Julian Alaphilippe mag je op dagen als deze nooit onderschatten. Dit soort etappes zijn Loulou nu eenmaal op het lijf geschreven. Toch is het de vraag of hij ruimte gaat krijgen nu hij rondrijdt in de felbegeerde leiderstrui. Krijgt hij de zegen van de klassementsrenners om met een vluchtersgroep vooruit te rijden? Of strijdt hij samen met een elitegezelschap om de zege? Hoe dan ook: Alaphilippe is in Colmar de te kloppen man.

Kan Alaphilippe zijn tweede overwinning boeken? – foto: Cor Vos

Twee mannen van Lotto Soudal zijn uitermate geschikt voor dit werk. Tim Wellens toonde in de rit naar Épernay dat er met zijn vormpeil weinig mis is, al had hij het dinsdag wat lastiger in de finale. In deze rit kan hij aardig wat bergpunten verzamelen, waardoor hij de kans krijgt om zijn puntentotaal nog wat op te kalefateren. En belangrijker, er ligt misschien een ritzege klaar voor de Belg. Thomas De Gendt – een traditionele naam in dit soort etappes – is de tweede troef van de Belgische WorldTour-ploeg. De kamergenoot van Wellens heeft patent op dit soort etappes en zal zich zeker roeren.

Trekt de drager van de bergtrui opnieuw ten strijde? – foto: Cor Vos

Er zijn nog twee andere Belgen die zich in deze etappe via de vlucht in de prijzen kunnen rijden. Te denken valt allereerst aan Greg Van Avermaet, een van de renners die het seizoen van CCC nog een beetje kleur probeert te geven. Een ritzege in de Ronde van Frankrijk kan de ploeg zeker gebruiken. En Van Avermaet zelf zou daar natuurlijk ook voor tekenen. Als hij erin slaagt om in een groep weg te raken is hij een van de belangrijkste gegadigden voor de etappeoverwinning.

In Épernay maakte Xandro Meurisse indruk met een achtste plaats. De 27-jarige Belg van Wanty-Gobert heeft zijn zinnen gezet op het dragen van de bolletjestrui, hetgeen voor zijn ploeg al een mooi succes zal zijn. Maar goed, als hij in een ontsnapping al bezig is om punten te verzamelen… Meedoen om de zege is dan een kleine moeite. Je kunt er in ieder geval gif op innemen dat de mannen van ploegleider Hilaire Van der Schueren mee willen zitten.

Van Avermaet en Meurisse vielen in de openingsrit ook al aan – foto: Cor Vos

Na dit blokje Belgische (waartoe wellicht ook een Dylan Teuns of een Tiesj Benoot behoort) is het tijd voor wat andere namen. Voor het geval dat een elitegezelschap met daarin de belangrijkste mannen voor het klassement om de zegebloemen mogen strijden, lijkt Alejandro Valverde een goede naam om op in te zetten. Verdere uitleg behoeft niet, met de wereldkampioen moet je altijd rekening houden; zelfs als hij voor zijn doen heel mager stat. Op een goede dag zouden Michael Matthews en de onvermijdelijke Peter Sagan dit wellicht ook moeten kunnen. Het devies voor hen? Aanhaken en eventueel toeslaan op het juiste moment.

Wordt Matthews de uit-bling-ker? – foto: Cor Vos

EF Education First heeft met Alberto Bettiol ook een zeer gevaarlijke klant in de gelederen. Hij zal in ieder geval gemotiveerd zijn om zich te tonen nadat hij in de etappe naar Épernay op twintig kilometer van de finish kreeg af te rekenen met pech. Neemt de winnaar van de jongste Ronde van Vlaanderen nu sportieve revanche? Hij heeft er in ieder geval de kwaliteiten voor. Met Simon Clarke heeft de Amerikaanse formatie nog een gevaarlijke troef in handen voor deze etappe.

Voor Alberto Bettiol is het wielerjaar allang geslaagd – foto: Cor Vos

Maximilian Schachmann lijkt ook een renner die op dit parcours wel uit de voeten zou moeten kunnen. Hij staat bij BORA-hansgrohe niet op papier voor het klassement, maar de regerend Duitse kampioen heeft dit jaar wel laten zien dat hij zeer sterk is. Zijn zegeteller staat dit jaar al op zes en al zijn overwinningen behaalde hij in lastige koersen. Als Schachmann de kans krijgt om zich in de kopgroep te rijden kan hij er zomaar met de winst vandoor gaan. Ook vanuit het peloton is een zege voor hem overigens goed mogelijk. Zolang hij zijn duivels maar op een van de laatste klimmetjes kan ontbinden.

Schachmann werd onlangs Duits kampioen op de weg – foto: Cor Vos

Een laatste naam is gerenommeerd Touretappekaper Luis Léon Sánchez. Ja, de ervaren Spanjaard moet Jakob Fuglsang bijstaan in zijn queeste, maar Sánchez is ook nog altijd sterk genoeg om zelf etappes te winnen. Zijn laatste etappeoverwinning in La Grande Boucle dateert alweer van 2012, maar zeven jaar later laat hij zien nog allerminst versleten te zijn. Zijn optreden in de door hem gewonnen tweede etappe van de Ronde van Zwitserland was bijvoorbeeld zeer indrukwekkend. Haalt hij in de Vogezen nog eens een straffe stoot uit?

Voert Sánchez nog eens een nummertje op? – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Greg Van Avermaet
*** Maximilian Schachmann, Julian Alaphilippe
** Luis Léon Sánchez, Tim Wellens, Alberto Bettiol
* Thomas De Gendt, Michael Matthews, Alejandro Valverde, Xandro Meurisse

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

In finishplaats Colmar zal het best aangenaam zijn. Het kwik stijgt tot een graad of 26 Celsius. En hoewel er af en toe een wolkje voor de zon schuift, zal dat er niet voor zorgen dat de mensen overdag een trui zullen moeten dragen. Ook met de wind zal het volgens de prognoses reuze meevallen.

De etappe is opnieuw live te zien bij NPO1 (vanaf 14.10 uur), Sporza (vanaf 14.15 uur) en Eurosport 2 (vanaf 13.00 uur).  Niet in de gelegenheid om de etappe op televisie te volgen? Op WielerFlits mis je geen moment van de koers in onze liveblog!


Dit artikel delen:

84 Reacties

kooltje 9 juli 2019 om 21:23

Aert heeft al vier dagen volle bak gegeven waar andere (schachman bijvoorbeeld) nog geen trap teveel hebben gedaan. Dan gaat hij het niet redden op dit parcours

Turtlehead 9 juli 2019 om 21:27

Ik gok op een hele grote vroege kopgroep (met oa Alaflip en Sagan) en daarachter de klassementsmannen die niks doen, onder het motto: 'Stel je voor dat ik tijd verlies of morgen moe ben'.

Romāns Vainšteins 9 juli 2019 om 21:37

Vluchters gaan natuurlijk geen kans krijgen met Alaphilippe in het geel en als ritfavoriet, QS gaat dat hermetisch controleren. In ons beste geval wordt het weer gevecht tussen de klassiekere renners en kunnen de hybride klassementsmannen die dat ook goed kunnen wellicht een leuke marge pakken.

Sowieso lijkt de tour een goede 1e week ontworpen te hebben.

tdfan 9 juli 2019 om 22:07

Dit lijkt mij de juiste analyse. Ik verwacht een harde finale, wordt mooi!

Veloburto 9 juli 2019 om 22:11

Wellicht gaat alaflip mee in de vlucht. Wie zou dan gaan rijden om hem terug te halen? Ideale scenario voor alaflip

Aanklampen 10 juli 2019 om 11:23

mee eens. Van Avermaet wacht denk ik op de finale. CCC denkt met Greg hier een kans te maken dus ook CCC gaat controleren met een Schar als die nog jus in de benen heeft.

Covadonga 9 juli 2019 om 21:44

Blijkbaar staan alle bergen behalve de col de Saales in een catalogus. Is dat een of ander mooi boek?

alvaro mejia 10 juli 2019 om 06:38

Naar mijn idee moet dat gecategoriseerd zijn. Maar wellicht bestaat er een zeer mooie catalogus waar de beklimmingen in terug komen en aan te schaffen zijn.

Veloburto 9 juli 2019 om 21:50

Is dit niet te zwaar voor Sagan en Matthews? Meer voor mannen als Schachmann

Mechia 9 juli 2019 om 22:08

Denk het niet maar altijd wel moeilijk in te schatten. Ook wel afhankelijk van welke ploeg er echt hard omhoog wil rijden. Alaphilippe kan dat soort renners wel breken maar de andere renners die dat kunnen zullen toch niet willen met oog op donderdag.

Gilberto 9 juli 2019 om 22:03

Word natuurlijk gewoon weer Alaflip

Mechia 9 juli 2019 om 22:05

Greg echt geen favoriet hier. Mist laatste jaar toch net die klasse van paar jaar geleden en zie hem niet snel winnen (maar gaan we zeker zien).

Verder zie ik vluchtgroep weinig kans maken tegen Bora, DQS, Sunweb die wel voor ritzege willen gaan en behoud van geel.

Groningen 9 juli 2019 om 22:11

Lastig te voorspellen rit. Een vluchtgroep maakt vrij weinig kans denk ik, maar als daar een paar sterke renners bij zitten en Matthews en Sagan het vroeg lastig krijgen is het zeker mogelijk morgen

Tuubke 9 juli 2019 om 22:34

Als er ploegen zijn die de koers echt hard willen maken in die laatste 70 kilometer, kan het best een slagveld worden. Lig je er eenmaal af, dan kom je niet zomaar terug. Het is echt te lastig voor sprinters en zelfs voor Alaphilippe zijn deze klimmen misschien wel te lang. Ik denk dat lieden als Valverde, Nibali, LLS en Mohoric hier goed uit de voeten kunnen.

Smartijn 9 juli 2019 om 22:39

Als je deze klimmen serieus te lang vind voor Flipje, dan ken je hem denk ik nog niet goed genoeg.

Aanklampen 9 juli 2019 om 23:07

misschien moet je de tour van vorig jaar terugkijken.

Mooie etappe met een aantal scenario’s. Gezien profiel, AK na 4 dagen en veld denk ik wel wat ik morgen speel.

soj 9 juli 2019 om 22:35

Lutsenko **

Smartijn 9 juli 2019 om 22:35

Ik zie Sagan er morgen nog wel even vandoor gaan om punten te rapen na 70 km.

Smartijn 9 juli 2019 om 22:38

Als er een groep weg gaat met renners die geen gevaar zijn voor het klassement, dan laat DQS wel lopen. Denk dat ploegen met de grote mannen het ook wel prima vinden aangezien overmorgen voor hun een serieuze etappe is, dus nog even energie sparen.

Turtlehead 9 juli 2019 om 22:48

Dat komt overeen met wat ik hierboven al schreef. Alleen klinkt het wat meer alsof het leuk is.

jocrot 9 juli 2019 om 23:25

Ik verwacht een grote kopgroep die het gaat halen. De vraag is wie er mee zit of wie de bepalende slag mist.
Alaphilippe, schachman, matthews, sagan, de gendt, sanchez en wellens zijn degene die alert zullen zijn. Wie van hun zal de slag missen?
Wat te denken van vuillermoz? Terpstra? Mohoric? Izagire?

Henk 9 juli 2019 om 23:35

Koers wordt gewoon gecontroleerd door Bora, Sunweb en DQS. Gaat pas los op de laatste klim.

kierewietje 10 juli 2019 om 00:17

Die teams gaan denk ik gewoon in de aanval hoor. Het zijn geen ploegen die een wedstrijd gaan platleggen.

Angedelamontagne 10 juli 2019 om 00:29

Heb zeker 5 minuten naar het profiel zitten staren zonder te weten welke kant deze etappe kan uit gaan. Misschien is de grote ontsnapping met Ala aan boord misschien voor iedereen wel de beste optie. De finale oogt als een opeenvolging van klimmetjes langs de Ligurische kust. Trek dus maar een blik Milaan San Remo renners open.

Jean Dumas 10 juli 2019 om 04:07

Waarschijnlijk een groep met baroudeurs die wegrijdt, QS houdt ze binnen de 5 minuten. In de finale aanvallen van types Schachmann, Luis Leon en Flipje.

josemanuelfuente 10 juli 2019 om 07:20

Nibali *

TND 10 juli 2019 om 07:56

Lijkt mij ook wel een parcours voor Barguil? Heb hem nog weinig gezien deze Tour.

Marik 10 juli 2019 om 10:16

Ha waar had je Barguil willen zien tot nu toe dan?

TND 10 juli 2019 om 11:02

Nergens nog eigenlijk. Verwacht hem morgen sowieso wel. Vandaag vind ik het een twijfelgeval. Staat misschien ook nog te kort om weg te laten rijden.

Robson92 10 juli 2019 om 08:10

De renners starten pas om 13.15.

fringale 10 juli 2019 om 08:15

Schachmann alleszins laten lopen gisteren voor wat vrijheidsmarge vandaag

Jean Dumas 10 juli 2019 om 08:16

Lutsenko staat te kort, die laten ze niet gaan. Schachmann en De Marchi staan op drie minuten, die zullen wel proberen.

assen 10 juli 2019 om 08:17

Denk aan TdS en Astana. In een soortgelijke etappe reed Astana met de voltallige ploeg een groot deel van het peloton eraf, en sprong Luis weg en won de etappe.
Als Fuglsang zich goed genoeg voelt, gaat Astana het weer zo proberen vandaag, denk ik.

F4L 10 juli 2019 om 08:41

Ik vraag me erg af of Astana dat wilt doen met het oog op de bergetappe van morgen. Daarnaast is de concurrentie hier wel een stuk steviger dan in de TdS en zie ik LLS niet zomaar afrekenen met renners als Alaphilippe en Schachmann.

Sjoerd Folkeringa 10 juli 2019 om 09:24

Er staat een starttijd van 11:15 vermeldt, deze rit start echter om 13:25. Hopelijk wat voorwerk op de laatste twee colletjes, zou leuk zijn. Veel kijkplezier allemaal.

edit wf: bedankt, aangepast

poelidor 10 juli 2019 om 09:38

Let op Rohan Dennis! Geen gevaar voor het klassement en gezien zijn RvZwitserland moet hij dit toch aankunnen

Jean Dumas 10 juli 2019 om 09:57

Geen aanvaller. Die gaat morgen wattage draaien op de Planche, en er langzaam doorzakken als de lichte mannen verdapperen.

poelidor 10 juli 2019 om 10:58

Hij staat al op tien minuten hè… Geen enkele reden voor hem om wattage te gaan trappen op de Planche. Ben het met je eens dat het geen rasaanvaller is, maar wat niet is, kan nog komen…

Headlines

Materiaalzone

Populair