Tour 2018: Voorbeschouwing bergetappe naar La Rosière
foto: ASO
woensdag 18 juli 2018 om 08:00

Tour 2018: Voorbeschouwing bergetappe naar La Rosière

Nadat in de eerste bergrit met Julian Alaphilippe een vluchter zegevierde, is de kans op meer strijd tussen de klassementsrenners groter in etappe elf. De finish in La Rosière volgt namelijk na de beklimming van een col van eerste categorie. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Kort, maar krachtig. Dat is de omschrijving van de elfde Touretappe. Met slechts 108,5 kilometer behoort deze rit tot de kortste ritten in lijn (tijdritten daargelaten). De Pyreneeënrit naar de Col du Portet volgende week spant echter de kroon met slechts 65 kilometer! Rittenkoersen experimenteren de laatste jaren vaker met een mix tussen lange en korte bergetappes om het afwachtende patroon te doorbreken.

Parcoursbouwer Thierry Gouvenou heeft ondanks de korte afstand een spectaculaire route gevonden tussen Albertville en La Rosière. De rit is een kopie van de door Pello Bilbao gewonnen rit in het voorbij Critérium du Dauphiné – al was de start toen in Frontenex. Ditmaal wordt begonnen vanuit Albertville dat dit jaar voor de vierde keer etappeplaats is. Jan Ullrich won er in 1998 de zestiende etappe en in 2012 en 2016 werd er gefinisht.

Vrijwel vanaf de start gaat het omhoog. Na 11,5 kilometer ligt in Villard-sur-Doron al de dagelijkse tussensprint en na 26 kilometer ronden de renners op de Montée de Bisanne (12,4 km à 8,2%) de eerste top van de dag. Met deze berg heeft Tom Dumoulin nog een appeltje te schillen, want de Nederlander kwam tijdens de Tour van 2016 in de aanloop ervan ten val en moest opgeven. Rafal Majka rondde vervolgens als eerste de top.

Via een lange afdaling van de Col des Saisies wacht met de Col du Pré (12,6 km à 7,7%) de volgende hindernis. Deze onregelmatige beklimming – een nieuwkomer in de Tour – kent meer dan vijf kilometer aan 9%, over smalle haarspeldbochten. Op de top wacht de renners een geweldig uitzicht over de stuwdam van Roselend, waar zij daarna overheen koersen. Langs de oevers van het meer kunnen de renners even de benen strekken.

Echter niet voor lange duur, want daarna is het opnieuw klimmen geblazen naar de Cormet (dialect voor Col) de Roselend (5,7 km à 6,5%) – met al elf passages een graag geziene gast in de Tour. Onder anderen de Nederlanders Henk Lubberding (1979) en Mathieu Hermans (1987) kwamen hier als eerste boven. Franco Pellizotti was in 2009 de laatste die er als eerste de top bereikte.

Na de Cormet de Roselend volgen een afdaling van achttien kilometer en de slotklim naar La Rosière (17,6 km à 5,8%), dat deel uitmaakt van het skigebied Espace San Bernardo. Pello Bilbao won hier dit jaar de zesde etappe in het Critérium du Dauphiné, nadat hij als laatste overbleef uit de kopgroep en op de slotklim knap een voorsprong van een halve minuut wist vast te houden op de klassementsmannen.

Start: 14.05 uur
Finish: tussen 17.10 en 17.37 uur

Favorieten
De eerste bergrit bracht niet het spektakel waar op werd gehoopt. Toch hebben diverse klassementsmannen tijdsverlies opgelopen. Bauke Mollema, Bob Jungels, Ilnur Zakarin, Rigoberto Uran en Rafal Majka liepen in de eerste Alpenrit averij op. Het is tot dusver de enige indicatie hoe het met enkele toppers gesteld is. Naar de vorm van de overige klassementsrenners blijft het gissen.

Nairo Quintana – Foto: Sirotti

De listige slotbeklimming op weg naar La Rosière zou wel een kolfje naar de hand van Nairo Quintana kunnen worden. De Colombiaanse rasklimmer wist al vijf bergetappes te winnen in de grote rondes. Quintana kan als kopman van Movistar bovendien rekenen op een sterke ploeg. Met Mikel Landa en Alejandro Valverde heeft de Spaanse formatie meerdere troeven achter de hand. De ploeg heeft ongetwijfeld een plannetje klaar liggen. Omdat Quintana het meeste tijd goed moet maken, zou het goed kunnen dat de ploeg in eerste instantie op tijdswinst van de Colombiaan mikt.

Chris Froome – Foto: Sirotti

Chris Froome en Vincenzo Nibali hebben deze Tour nog niet het achterste van hun tong laten zien. Beide renners rijden een stabiele Tour en finishten in de eerste bergetappe in de groep der favorieten. Froome liet in de Ronde van Italië voor het laatst topvorm zien. De geboren Keniaan schreef daar twee belangrijke bergritten op zijn naam. Oud-winnaar Nibali rijdt tot dusver een vrij anonieme Tour. Toch staat hij slechts vijf tellen achter op de Britse topfavoriet.

Daniel Martin – Foto: Sirotti

Daniel Martin is een renner die zich op weg naar Le Grand Bornand toonde. De kopman van UAE Emirates demarreerde uit het peloton. De Ier was echter niet sterk genoeg om voor de groep uit te blijven rijden. Tom Dumoulin zag er in de eerste bergrit ook nog goed uit. De winnaar van de Giro 2017 speelde het in 2016 klaar om de bergrit naar Arcalis te winnen. Andere klassementsrenners die nog geen steekje hebben laten vallen en mee kunnen doen om de ritzege zijn Geraint Thomas (Sky), Adam Yates (Mitchelton-Scott), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Jakob Fuglsang (Astana) en het duo Primoz Roglic en Steven Kruijswijk van LottoNL-Jumbo.

Outsiders
Mochten de klassementsrenners er wederom weinig voor voelen om het gat met de vluchters te (laten) dichten, dan is Julian Alaphilippe opnieuw een renner om rekening mee te houden. De Fransman van Quick-Step Floors gaat na zijn zegetocht naar Le Grand Bornand natuurlijk zijn bolletjestrui verdedigen. De winnaar van vorig jaar – Warren Barguil – reed onderweg naar Le Grand Bornand ook even in beeld. Wanneer hij dit jaar een rol van betekenis wil spelen in dit klassement, zal hij meer moeten laten zien dan een speldenprik. Groupama-FDJ heeft met David Gaudu en Rudy Molard twee renners om rekening mee te houden en Wanty-Groupe Gobert beschikt over het Franse klimtalent Guillaume Martin. Bij AG2R La Mondiale zal Pierre Latour waarschijnlijk in dienst moeten rijden van kopman Bardet.

Thomas De Gendt – foto: Sirotti

Rein Taaramaë en Lilian Calmejane zijn twee renners die in de eerste bergrit een sterke indruk maakten. Jelle Vanendert was dinsdag niet mee, maar reed goed in de kasseienrit. Ploeggenoot Thomas De Gendt is ook een renner om op te letten. De Belg heeft altijd zin om zich vooraan te laten zien in een zware bergetappe. Ook landgenoot Serge Pauwels toonde op weg naar Le Grand Bornand nog graag op avontuur te gaan. Hij heeft al aangekondigd deze Tour nog vaker de aanval te zoeken. Misschien al op weg naar La Rosière?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Vincenzo Nibali, Chris Froome
** Tom Dumoulin, Daniel Martin, Alejandro Valverde
* Adam Yates, Romain Bardet, Primoz Roglic, Jakob Fuglsang

Deelnemerslijst Tour de France 2018

[poll id=”871″]

Weer en tv
In finishplaats La Rosière is het momenteel niet zo warm als in Nederland. Voor dit ski-oord zijn de temperaturen echter zomers te noemen. Volgens de voorspellingen wordt het twintig graden en blijft het droog, al zeggen andere weerstations dat het onderweg kan gaan regenen. In startplaats Albertville is het rond de 25 graden Celsius.

De etappe van Albertville naar La Rosière is vanaf 14.05 uur te zien op NPO 1. Sporza en Eurosport beginnen al om 13.50 uur met de live-uitzending.

RIDE Magazine
85 Reacties
Sorteer op:
17 juli 2018 19:26
Fuglsang pakt morgen geel en houdt dat tot Parijs
17 juli 2018 19:27
Veel hangt af van wat Sky wil. Ik denk dat ze in de Alpen op 1 dag willen uithalen. Op Rosiere of op Alpe d'Huez? Dat is de vraag. Ik neig er nu naar dat Sky morgen gaan versmachten zoals vandaag en overmorgen Froome de nare smaak van zijn 2 vorige Tourbeklimmingen van Alpe d'Huez laten wegspoelen.
17 juli 2018 19:28
Gaat opnieuw aan de vluchters zijn, vooral omdat slotklim een loper is. Deze etappe is wel een sloper voor niet-klimmers.
17 juli 2018 19:28
T-E-N O-O-R-L-O-G - kom op, Movistar!
17 juli 2018 19:29
Vorig jaar was er ook een korte etappe waarin Barguil, Contador, Landa en Quintana erg goed waren. Ik tip voor morgen daarom Barguil.
17 juli 2018 19:33
Nibali 3 sterren en Kruijswijk niet een ?
17 juli 2018 19:37
Er zal toch wel een groepje (4-7) klassementsrenners bij elkaar blijven, dus is vooral belangrijk wie van hen het beste eindschot heeft. Dat zijn (in die volgorde) Valverde, Martin en Yates, maar met name van de eerste is het niet zeker dat ze het elitegroepje halen.
**** Yates
*** Martin - Froome
** Valverde - Quintana - Dumoulin
* Roglic - Nibali - Bardet - Thomas

Er wordt trouwens westenwind verwacht. Grootste deel van de dag dus mee of van opzij, maar de laatste paar kilometer overwegend tegen.
17 juli 2018 19:38
2x TLJ in de top 5 morgen
17 juli 2018 19:38
Maar... als Sky morgen weer met 6 man "saai" op kop rijdt en de concurrentie uit elkaar valt. En overmorgen Froome als een malle demarreert op Alpe d'Huez tussen massa's dronken mensen, dan levert dat misschien wel een veiligheidsprobleempje op.
Misschien 3 dagen Sky-trein en zo Thomas op koers voor podium houden?
17 juli 2018 19:40
Werd Valverde niet bijna gelost vandaag? Ik zou Roglic wat hoger inschatten, die is echt goed.
17 juli 2018 19:41
Dit kan wel is de etappe worden waar Sky traditioneel alles op een hoopje rijdt en Froome 2 minuten op iedereen pakt, waarna het enkel consolideren en defensief rijden zal worden.
17 juli 2018 19:42
Lekkere rit voor de echte bergmannen. Die oorlog zou nog wel eens op het spel komen te staan mocht Movistar per se Valverde binnenboord willen houden, dit is niet zijn type rit.
17 juli 2018 19:43
Ik ga net als @ditisdavid mee met Yates als topfavoriet, vond ik vandaag ook erg goed uitzien op de laatste beklimming.
17 juli 2018 19:44
Kruijswijk legt morgen de basis voor zijn touroverwinning. Thomas pakt het geel.
17 juli 2018 19:47
Naast Nederlands succes hoop ik vooral dat de Sky suprematie een flinke deuk krijgt. Misschien als Bardet, Quintana en Landa de krachten bundelen op 1 vd 1e bergen dat de Skytrain wat sneller opgerookt is en Froome geïsoleerd komt te zitten. En dan allemaal 1 voor 1 uit zijn wiel wegpoetsen..... Tja, en toen werd ik weer wakker.....
17 juli 2018 19:51
Valverde kettingprobleem vlak voor de laatste top. Verder wat last van aanpassen aan het hoogteverschil sinds de verplaatsing zei hij.

Morgen korte rit, benieuwd of de Movi’s al in de Alpen wat willen of dat ze wachten tot de Pyrie’s. Wellicht dan al te laat, helemaal met die gekke rit op de 25ste erbij. Quintana laten aanvallen en landa en Valverde meetuffen op de skytrein. Dat zou mooi zijn.

We zijn iig terug tot 12-15 man die top 10 kan rijden nog. Dat scheelt al weer. Maijka, Uran, mollema en zakarin wordt lastig denk ik. Jungels meeste tijd achter de hand en de beste tijdrit van deze 5. Verder druk in de top 10 met eigenlijk 2 ploegen al voor 5 plekken. Scrambled eggs voor TLJ met Kruis en Rogli op smaak te brengen met Nibali, fugslang en Bardet.

Denk dat Martin en roglic nog een rit gaan winnen, die naar Mende bijv.
17 juli 2018 19:52
Gaat weer een groep weg, met wederom Alaphilippe voor de bergtrui en ditmaal gaan De Gendt en Barguil ook in de aanval. Favorieten blijven 1e col zitten. De Gendt wint morgen solo, houdt net genoeg over. Martin komt net voor Froome, Dumoulin, Bardet en Landa binnen. Valverde en Quintana zakken er doorheen.
17 juli 2018 19:53
Vond Sky er kwetsbaar uitzien. Poels had een hele korte aflossing en moest er gelijk af toen Dan Martin versnelde. Poels ziet er de hele Tour al niet goed uit. Denk dat ze twee kopmannen niet heel lang kunnen volhouden op deze manier, hoewel Bernal er wel heel goed uitzag. Hoop ook vooral dat het oorlog ín de Sky ploeg wordt morgen.
17 juli 2018 19:57
Zou t morgen nou echt gaan beginnen?
17 juli 2018 19:57
Om Sky te breken zal er veel achter elkaar aangevallen moeten worden. Poels en Bernal leken niet de sterksten en volgens mij reed Sky geen moordend tempo vandaag zodat ze Thomas binnenboord konden houden.
17 juli 2018 20:03
Die slotklim is er wel eentje voor Dumoulin. Als hij er nog bij zit aan de voet, tip ik hem als winnaar.
17 juli 2018 20:13
Voor de zoveelste etappe op rij hoop ik dat de Tour nu eindelijk eens gaat beginnen. Ik verwacht dat Bahrain en AG2R flink aan de boom gaan schudden om Froomey te isoleren op de slotklim.
17 juli 2018 20:24
Wat er niet bij staat, is hoe de afdalingen zijn. en hoe de wind zal staan. De etappe van vandaag was al tammetjes bij voorbaat (meestal eerste bergetappe), maar door de weinig technische laatste afdaling en de tegenwind op en na de laatste berg bleef iedereen lekker achter de brede rug van de Skytrain zitten.
17 juli 2018 20:25
Hier kan wel iets. Ploegmaten voorop sturen en zelf aanvallen op kilometer of 3 van de top van de Bisanne. Dalen en aan de voet van de Col du Pre is het nog 'maar' 60 km.
Of nee wacht niemand durf verliezen. Gesloten koers, kopgroep haalt het.
17 juli 2018 20:30
Het enige moment dat er iets prijsgegeven werd over de vorm van de favorieten was toen Martin demarreerde in de laatste naar de laatste km. De panelen als verschoven toen snel in deze volgorde:

***** Martin gevolgd door natuurlijk Froome en een met gemak opschuivende Yates
**** Dumoulin, Nibali (ook goed maar hebben een minder eindschot dan Yates)
*** Quintana, Landa (beetje kleurloos volgen, hopelijk morgen beter)
** Roglic (kon mee in de versnelling, valt niet tegen)
* Kruijswijk, Bardet, Fuglsang, Valverde (de op-hangen-en-wurgen groep, Valverde door een "kettingprobleem"?)

Stoemp-groep:
Mollema (hopelijk verbetert zijn rug de komende dagen maar het kan net zo goed andersom zijn), Zakarin, Majka

Gelost:
Uran

Knecht:
Thomas is ook goed maar moet zolang Froome er niet doorheen zakt onherroepelijk knechten (Knaven was daar heel duidelijk in), en dat gaat hem kosten.

Kortom op basis van vandaag zie ik Quintana de anderen niet lossen. Maar morgen is vandaag niet...

Reacties zijn gesloten.