Tour 2018: Voorbeschouwing bergetappe naar La Rosière
foto: ASO
woensdag 18 juli 2018 om 08:00

Tour 2018: Voorbeschouwing bergetappe naar La Rosière

Nadat in de eerste bergrit met Julian Alaphilippe een vluchter zegevierde, is de kans op meer strijd tussen de klassementsrenners groter in etappe elf. De finish in La Rosière volgt namelijk na de beklimming van een col van eerste categorie. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Kort, maar krachtig. Dat is de omschrijving van de elfde Touretappe. Met slechts 108,5 kilometer behoort deze rit tot de kortste ritten in lijn (tijdritten daargelaten). De Pyreneeënrit naar de Col du Portet volgende week spant echter de kroon met slechts 65 kilometer! Rittenkoersen experimenteren de laatste jaren vaker met een mix tussen lange en korte bergetappes om het afwachtende patroon te doorbreken.

Parcoursbouwer Thierry Gouvenou heeft ondanks de korte afstand een spectaculaire route gevonden tussen Albertville en La Rosière. De rit is een kopie van de door Pello Bilbao gewonnen rit in het voorbij Critérium du Dauphiné – al was de start toen in Frontenex. Ditmaal wordt begonnen vanuit Albertville dat dit jaar voor de vierde keer etappeplaats is. Jan Ullrich won er in 1998 de zestiende etappe en in 2012 en 2016 werd er gefinisht.

Vrijwel vanaf de start gaat het omhoog. Na 11,5 kilometer ligt in Villard-sur-Doron al de dagelijkse tussensprint en na 26 kilometer ronden de renners op de Montée de Bisanne (12,4 km à 8,2%) de eerste top van de dag. Met deze berg heeft Tom Dumoulin nog een appeltje te schillen, want de Nederlander kwam tijdens de Tour van 2016 in de aanloop ervan ten val en moest opgeven. Rafal Majka rondde vervolgens als eerste de top.

Via een lange afdaling van de Col des Saisies wacht met de Col du Pré (12,6 km à 7,7%) de volgende hindernis. Deze onregelmatige beklimming – een nieuwkomer in de Tour – kent meer dan vijf kilometer aan 9%, over smalle haarspeldbochten. Op de top wacht de renners een geweldig uitzicht over de stuwdam van Roselend, waar zij daarna overheen koersen. Langs de oevers van het meer kunnen de renners even de benen strekken.

Echter niet voor lange duur, want daarna is het opnieuw klimmen geblazen naar de Cormet (dialect voor Col) de Roselend (5,7 km à 6,5%) – met al elf passages een graag geziene gast in de Tour. Onder anderen de Nederlanders Henk Lubberding (1979) en Mathieu Hermans (1987) kwamen hier als eerste boven. Franco Pellizotti was in 2009 de laatste die er als eerste de top bereikte.

Na de Cormet de Roselend volgen een afdaling van achttien kilometer en de slotklim naar La Rosière (17,6 km à 5,8%), dat deel uitmaakt van het skigebied Espace San Bernardo. Pello Bilbao won hier dit jaar de zesde etappe in het Critérium du Dauphiné, nadat hij als laatste overbleef uit de kopgroep en op de slotklim knap een voorsprong van een halve minuut wist vast te houden op de klassementsmannen.

Start: 14.05 uur
Finish: tussen 17.10 en 17.37 uur

Favorieten
De eerste bergrit bracht niet het spektakel waar op werd gehoopt. Toch hebben diverse klassementsmannen tijdsverlies opgelopen. Bauke Mollema, Bob Jungels, Ilnur Zakarin, Rigoberto Uran en Rafal Majka liepen in de eerste Alpenrit averij op. Het is tot dusver de enige indicatie hoe het met enkele toppers gesteld is. Naar de vorm van de overige klassementsrenners blijft het gissen.

Nairo Quintana – Foto: Sirotti

De listige slotbeklimming op weg naar La Rosière zou wel een kolfje naar de hand van Nairo Quintana kunnen worden. De Colombiaanse rasklimmer wist al vijf bergetappes te winnen in de grote rondes. Quintana kan als kopman van Movistar bovendien rekenen op een sterke ploeg. Met Mikel Landa en Alejandro Valverde heeft de Spaanse formatie meerdere troeven achter de hand. De ploeg heeft ongetwijfeld een plannetje klaar liggen. Omdat Quintana het meeste tijd goed moet maken, zou het goed kunnen dat de ploeg in eerste instantie op tijdswinst van de Colombiaan mikt.

Chris Froome – Foto: Sirotti

Chris Froome en Vincenzo Nibali hebben deze Tour nog niet het achterste van hun tong laten zien. Beide renners rijden een stabiele Tour en finishten in de eerste bergetappe in de groep der favorieten. Froome liet in de Ronde van Italië voor het laatst topvorm zien. De geboren Keniaan schreef daar twee belangrijke bergritten op zijn naam. Oud-winnaar Nibali rijdt tot dusver een vrij anonieme Tour. Toch staat hij slechts vijf tellen achter op de Britse topfavoriet.

Daniel Martin – Foto: Sirotti

Daniel Martin is een renner die zich op weg naar Le Grand Bornand toonde. De kopman van UAE Emirates demarreerde uit het peloton. De Ier was echter niet sterk genoeg om voor de groep uit te blijven rijden. Tom Dumoulin zag er in de eerste bergrit ook nog goed uit. De winnaar van de Giro 2017 speelde het in 2016 klaar om de bergrit naar Arcalis te winnen. Andere klassementsrenners die nog geen steekje hebben laten vallen en mee kunnen doen om de ritzege zijn Geraint Thomas (Sky), Adam Yates (Mitchelton-Scott), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Jakob Fuglsang (Astana) en het duo Primoz Roglic en Steven Kruijswijk van LottoNL-Jumbo.

Outsiders
Mochten de klassementsrenners er wederom weinig voor voelen om het gat met de vluchters te (laten) dichten, dan is Julian Alaphilippe opnieuw een renner om rekening mee te houden. De Fransman van Quick-Step Floors gaat na zijn zegetocht naar Le Grand Bornand natuurlijk zijn bolletjestrui verdedigen. De winnaar van vorig jaar – Warren Barguil – reed onderweg naar Le Grand Bornand ook even in beeld. Wanneer hij dit jaar een rol van betekenis wil spelen in dit klassement, zal hij meer moeten laten zien dan een speldenprik. Groupama-FDJ heeft met David Gaudu en Rudy Molard twee renners om rekening mee te houden en Wanty-Groupe Gobert beschikt over het Franse klimtalent Guillaume Martin. Bij AG2R La Mondiale zal Pierre Latour waarschijnlijk in dienst moeten rijden van kopman Bardet.

Thomas De Gendt – foto: Sirotti

Rein Taaramaë en Lilian Calmejane zijn twee renners die in de eerste bergrit een sterke indruk maakten. Jelle Vanendert was dinsdag niet mee, maar reed goed in de kasseienrit. Ploeggenoot Thomas De Gendt is ook een renner om op te letten. De Belg heeft altijd zin om zich vooraan te laten zien in een zware bergetappe. Ook landgenoot Serge Pauwels toonde op weg naar Le Grand Bornand nog graag op avontuur te gaan. Hij heeft al aangekondigd deze Tour nog vaker de aanval te zoeken. Misschien al op weg naar La Rosière?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Vincenzo Nibali, Chris Froome
** Tom Dumoulin, Daniel Martin, Alejandro Valverde
* Adam Yates, Romain Bardet, Primoz Roglic, Jakob Fuglsang

Deelnemerslijst Tour de France 2018

[poll id=”871″]

Weer en tv
In finishplaats La Rosière is het momenteel niet zo warm als in Nederland. Voor dit ski-oord zijn de temperaturen echter zomers te noemen. Volgens de voorspellingen wordt het twintig graden en blijft het droog, al zeggen andere weerstations dat het onderweg kan gaan regenen. In startplaats Albertville is het rond de 25 graden Celsius.

De etappe van Albertville naar La Rosière is vanaf 14.05 uur te zien op NPO 1. Sporza en Eurosport beginnen al om 13.50 uur met de live-uitzending.

RIDE Magazine
85 Reacties
Sorteer op:
18 juli 2018 07:21
Movistar moet hier natuurlijk iets gaan proberen dus moeten ze proberen Sky te slopen met wel het risico dat ze zich zelf opbranden dus eerst Landa in de aanval , verwacht dat als die vroeg gaat hij Renners als Barguil en Majka meekrijgt en later Quintana en Valverde in de aanval mocht Landa gepakt worden , vooral Quintana en Landa moeten veel tijd pakken aangezien ze in de tijdrit ook tijd gaan verliezen
18 juli 2018 08:25
Vluchters rijden weg, een iemand daarvan wint de rit. Alles bij elkaar tot de laatste col. Daarna wordt er tot de laatste 3 km niks gedaan en krijgen we wat te zien. Verrekte saai dus weer als de rest sky zo blijft volgen.
Aanvallen!!!!!
18 juli 2018 08:49
Als ik sky was zou ik gelijk op de eerste klim Dumoulin (en vele andere kopmannen) isoleren. Die hebben gister mooi kunnen zien wat voor een onwijze boutploeg hij bij zich heeft. Daarna op de 2e klim gewoon strak tempo rijden zodat niemand kan terug komen vanuit de achtergrond. Laatste klim op het steile stuk de gashendel vol open met poels / bernal. Gewoon de bekende "they will drop like flies" tactiek. De movistars zullen dan ook nog maar met hun 3 kopmannen overblijven en zullen dus zelf uit hun kot moeten komen, waarna ze elkaar de vernieling in rijden. De ene gaat en de anderen kunnen niet volgen. Hopelijk kunnen Kruiswijk, dumoulin en roglic er aan blijven hangen.
18 juli 2018 08:51
Al jaren de saaiste "grote" ronde van de drie. Dit jaar gaat het niet anders zijn.
Kan me nog de Giro van 2015 herinneren waarin Contador op de eerste de beste col de aanval kiest.
Ik hoop echt van harte dat Movistar de aanval niet gaat schuwen anders is de Tour alleen nog in naam de grootste ronde.
18 juli 2018 08:52
Thomas werd hier 2e na pelle bilbao in de dauphine
18 juli 2018 09:03
Als er vandaag niet vroeg wordt aangevallen resten er nog maar weinig kansen in deze ronde voor een lange aanval/uitputtingsslag. Donderdag gaat iedereen tot de Alpe wachten. Alleen in de etappe naar Saint Lary Soulan kan dan nog een grote aanval plaatsvinden. De rit met de Tourmalet op 90 km van de finish wordt hem ook niet.
18 juli 2018 09:13
Het is vrij simpel. Laten ze het weer gesloten, dan gaan yates en Martin (misschien Valverde) tijd pakken. Als ze er vroeg aan beginnen gaan andere totaal andere ak mannen een kans maken. Types als Quintana, Froome, nibali.
18 juli 2018 09:27
Ik heb met sommigen echt te doen, die zien het wielrennen als een PlayStation spel. Dat jullie nog kijken!!! Ik bewonder jullie doorzettingsvermogen...
18 juli 2018 09:40
zou er nog een niet starter komen 1.v.m mijn tourpool !
18 juli 2018 09:50
Als Movistar vandaag niets doet kunnen ze net zo goed stoppen met de ploeg. 3 kopmannen dan moet het spel toch beginnen in een etappe als dit!!!!
18 juli 2018 09:52
Ben ook erg benieuwd welke renners in de problemen komen mbt de tijdslimiet, blijven Roosen en Janssen bij Groenewegen met het risico 3 renners te verliezen?
18 juli 2018 09:54
@mus,
Het zou me niks verbazen als zo morgen de 1e top ronden met de zelfde mannen als gisteren.
misschien zelfs minder. maar zolang Thomas op geel staat( dn Greg zal vandaag wel wegvallen) en froome op minder dan 20 sec staat van de overige mannen van GC, zie ik sky het wel controleren en kan Dumoulin "gewoon aanhaken"
18 juli 2018 09:56
Ik hoop op volle strijd vandaag, Thomas en Froome tegen de rest.. Poels is bezig aan een waardeloze tour, Bernal is ook niet sterk dus het is zaak Sky zo vroeg mogelijk te isoleren...

Strijd strijd strijd willen we zien!
18 juli 2018 10:01
@LB117, hoezo is Bernal niet sterk? Hij rondde gisteren toch de top met de groep der favorieten?
18 juli 2018 10:03
Gaat vandaag tussen Soler en Latour.
18 juli 2018 10:05
Het is de vraag of ze bij Movistar als team willen opereren. Er zal er toch 1 van de 2 ( Landa, Quintana) van verder aan moeten, maar ik heb het gevoel dat ze te bang zijn om hun eigen kansen op te offeren voor de ander.
Als Valverde goed is zullen ze allebei oorlog moeten maken en is Valverde degene die defensief moet rijden. Ik meende te lezen dat hij even moest lossen gisteren omdat hij problemen met zn ketting had. Dus dat valt al weer mee
18 juli 2018 10:23
Ik vind het opvallend dat er nog zo weinig naar Roglic wordt gekeken.
Eerst was het vooral een goede tijdrijder, toen won hij een bergetappe vanuit de kopgroep en werd er gesteld dat hij vooral het middengebergte goed overkomt, dit jaar wint hij 3 etappekoersen en zou je nog kunnen zeggen dat is maar een weekje. Maar inmiddels zijn we 10 dagen ver in de Tour, zit er ogenschijnlijk nog geen sleet op en ging hij gister heel gemakkelijk mee met de allerbesten over hoge cols. Toegegeven, er werd nog niet echt aangevallen, maar als je ziet wie er lopen te harken en wie er moeten lossen en hoe makkelijk Roglic er nog gewoon bij zit. Als er oorlog komt vandaag en hij gaat goed mee en met z'n tijdrit in het achterhoofd, denk ik dat hij de grootste uitdager van Froome gaat zijn.
18 juli 2018 10:25
Als Yates of Daniel Martin zich goed voelt. Zouden die ploegen dan ook voor de boni seconden willen rijden? De renners staan nog zo dicht bij elkaar dat 10 ,6 en 4 seconden al best wel een verschil is
18 juli 2018 10:26
Gisteren met Alaphilippe de juiste voorspelt, vandaag wordt het de Gendt
18 juli 2018 10:31
Hopelijk Moviestar op oorlogspad... Zelfs als Dumoulin, Nibali of bijvoorbeeld Bardet de benen heeft zou het niet verstandig zijn vandaag geel te pakken. Zeker Tom helaas, kopman met de zwakste ploeg.
18 juli 2018 10:39
Als de goudgele Greg na vandaag nog in het geel rondfietst roep ik bullshit. Die hele tactiek van de leiderstrui vermijden snap ik maar Sky mag nu wel een keer haar verantwoordelijkheid nemen.
18 juli 2018 10:44
Vogelezang gaat geel pakken
18 juli 2018 10:47
Nibali eindigde in de Dauphine in deze etappe op 12 minuten samen met Victor Campenaerts.

Verwacht wel wat van Martin en Bardet hier.
18 juli 2018 10:56
Yates rijdt hier lachend rond, of zie ik dat verkeerd? ;-)
Enfin, vandaag wordt het groepje kandidaten voor het podium verder uitgedund.
18 juli 2018 11:25
Tijdslimiet zal 11 of 12% zijn.. Dus een tijdslimiet tussen de 22 en de 24 minuten. Dat gaat zwaar worden voor vele renners, zo'n korte etappe

Reacties zijn gesloten.