Tour 2017: Voorbeschouwing jongerenklassement
Vorig jaar won Adam Yates - foto: Sirotti
woensdag 28 juni 2017 om 05:30

Tour 2017: Voorbeschouwing jongerenklassement

Het winnen van het jongerenklassement in de Tour de France was het laatste decennium vaak een voorbode voor een mooie carrière. Alberto Contador, Andy Schleck en Nairo Quintana wonnen namelijk samen meerdere grote rondes en ook de andere eindlaureaten werden verdienstelijke coureurs. Wie voegt zich dit jaar bij dat rijtje? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het heeft een hele poos geduurd voordat het jongerenklassement haar entree maakte in de Ronde van Frankrijk. Ondanks de jonge historie – het werd pas in 1975 ingevoerd – is dit klassement flink overgoten met een Hollands sausje. Liefst vijf landgenoten wisten het jongerenklassement te winnen: Henk Lubberding (1978), Johan van der Velde (1980), Peter Winnen (1981), Erik Breukink (1988) en Eddy Bouwmans (1992) stonden in Parijs op het hoogste schavotje. Wanneer we daar de Grote Prijs der Jongeren (de voorloper van dit klassement) bijtellen zitten ‘we’ op zes zeges. Joop Zoetemelk won dat klassement namelijk in 1970.

De witte trui is een goede graadmeter voor toekomstige toprenners, een enkele verrassing daar gelaten. Toppers uit het verleden zoals Francesco Moser, Laurent Fignon, Greg LeMond, Marco Pantani (2 keer), en Jan Ullrich (drie keer) wisten allemaal al eens te winnen. Meer recentelijk waren ook bijvoorbeeld Ivan Basso, Denis Menchov, Yaroslav Popovych, Damiano Cunego, Alberto Contador, Andy Schleck en Nairo Quintana aan het feest. Het afgelopen jaar kende de witte trui slechts drie dragers. Edward Theuns was na de openingsrit de eerste, waarna Julian Alaphilippe en Adam Yates volgden. Die laatste genoemde bracht de witte trui naar Parijs.

Laatste tien winnaars
2007: flag-es Alberto Contador
2008: flag-lu Andy Schleck
2009: flag-lu Andy Schleck
2010: flag-lu Andy Schleck
2011: flag-fr Pierre Rolland
2012: flag-us Tejay van Garderen
2013: flag-co Nairo Quintana
2014: flag-fr Thibaut Pinot
2015: flag-co Nairo Quintana
2016: flag-gb Adam Yates

Regels
Het jongerenklassement gaat in de Tour de France – net als het algemeen klassement – op basis van tijd. Renners die geboren zijn na 1 januari 1992 dingen nog mee naar de witte trui. In sommige gevallen mogen renners, die eerder dit jaar verjaarden, op hun 25ste nog meedoen. Renners die in de zomer en het najaar van 1991 geboren zijn – en nu dus ook 25 zijn – komen niet meer op de tabellen voor. Warren Barguil is zo iemand; hij werd geboren op 28 oktober 1991.

Favorieten
Het kransje met favorieten voor het wit loopt dit jaar niet over. Realistisch gezien komen slechts vier jongens écht in aanmerking voor de witte trui. Dat kan drie zaken betekenen: de toptalenten laten de Tour links liggen, er is een mindere generatie óf het verschil in kwaliteit tussen de verschillende renners onder de 25 jaar is groot.

**** flag-za Louis Meintjes

foto: Sirotti

Gemakshalve gaan we uit van dat laatste. De topfavoriet voor dit klassement is namelijk Louis Meintjes. De 25-jarige Zuid-Afrikaan kan geschiedenis schrijven. Het zou voor de eerste keer in de historie van een grote ronde zijn dat een renner van het Afrikaanse continent een klassement wint. Meintjes eindigde vorig jaar in de Tour de France op een achtste plek in het eindklassement. Onlangs behaalde hij datzelfde resultaat in het Critérium du Dauphiné.

*** flag-gb Simon Yates & flag-de Emanuel Buchmann

Simon Yates

foto: ASO

In dit nevenklassement blijven we bij de geschiedenisschrijvers. Mocht Meintjes falen in zijn missie, dan kan Simon Yates alsnog voor een unicum zorgen. Het kwam namelijk ook nog nooit eerder voor dat tweelingbroers allebei het jongerenklassement in de Tour de France wisten te winnen. Net als broer Adam (die dit jaar ontbreekt), maakt ook de 24-jarige Simon kans op het witte kleinood. In 2016 was hij nog de beste jongere in de Vuelta a España, al was daar geen klassement aan verbonden.

foto: Sirotti

Een van de revelaties van het voorbije Critérium du Dauphiné was Emanuel Buchmann. De 24-jarige voormalig Duits kampioen is een talentvol ronderenner die langzaam zijn weg naar de top vindt. Vorig jaar eindigde hij als 21ste in het eindklassement van de Tour en ook dit jaar is hij goed op dreef. Zo werd hij dertiende in de Ronde van het Baskenland, tiende in de Ronde van Romandië en zevende in het Critérium du Dauphiné. De concurrentie is gewaarschuwd voor de renner van BORA-hansgrohe.

** flag-fr Pierre Latour, flag-be Tiesj Benoot & flag-fr Lilian Calméjane

foto: Sirotti

Het is al vaker gezegd dat het Franse wielrennen er de komende jaren goed op staat. Het aantal talenten dat de laatste jaren ontbolsterd is, is bijna ontelbaar. AG2R La Mondiale heeft met Pierre Latour opnieuw iemand die aan het begin van een mooie carrière staat. De 23-jarige Fransman is een rasklimmer, maar won eerder deze week verrassend het Frans kampioenschap tijdrijden. Kan hij zijn eerste Tour meedoen voor het wit?

foto: Sirotti

George Hincapie was jarenlang een renner die in het voorjaar de kasseien uit de straat reed en zomers in dienst van kopman Lance Armstrong de beste klimmers bergop loste. Wel, de Belgen lijken zo’n type-Hincapie te hebben. Tiesj Benoot ontdekte zichzelf namelijk als klimmer in het Critérium du Dauphiné. Of zijn twaalfde plek aldaar een voorbode is voor een goed resultaat in een drieweekse ronde, is allerminst zeker. De komende Tour is namelijk de eerste grote ronde van de 23-jarige Lotto Soudal-renner.

Foto: Sirotti

Lilian Calméjane was een van de eerste renners die bij Direct Energie zeker was van de Tour. De 24-jarige Fransman heeft zich dit voorjaar ontpopt als ronderenner. April was namelijk amper een week oud toen Calméjane al zijn derde 2.1-rittenkoers van het jaar wist te winnen. Voor het echte klimwerk in de Alpen en Pyreneeën lijkt hij nog iets tekort te komen, maar dat moet nog blijken. Afgelopen jaar betwistte de Fransman de Vuelta, waar hij een bergrit wist te winnen. In de Franse titelstrijd stapte hij echter vroegtijdig af, een slechte generale voor de Tour.

* flag-fr Guillaume Martin, flag-au Damien Howson, flag-kz Alexey Lutsenko & flag-at Michael Gogl
Gezien het geringe aantal jonge klassementsrenners, hebben we in dit lijstje favorieten niet enkel de kanshebbers op de eindzege opgenomen. Ook renners waarvan geen topklassering wordt verwacht, maar die wel hoog kunnen eindigen in het jongerenklassement, worden vermeld.

foto: KRamon/Team Wanty-Groupe Gobert

Dolblij waren ze bij Wanty-Groupe Gobert met de uitnodiging op basis van een wildcard. Wat mogelijk bijgedragen heeft aan dit feit, is dat Guillaume Martin bij het team van Hilaire Van der Schueren rijdt. Martin geldt namelijk al een paar jaar als het volgende klimmende toptalent uit Frankrijk. De 24-jarige coureur stippelt zijn carrière zorgvuldig uit en koos bewust voor de Belgische ProContinental-formatie, zodat hij kopman kon zijn in de zwaardere rittenkoersen. In het onlangs afgelopen Critérium du Dauphiné werd de Franse Martin achttiende. In de Tour heeft hij de vrijheid om te doen en laten wat hij wil.

foto: Sirotti

Met Yates als kopman en Johan Esteban Chaves achter de hand, lijkt er bij Orica-Scott weinig bewegingsruimte in de ploeg te zitten. De vraag of Damien Howson een serieuze optie voor de witte trui is, valt daarom te bezien. Dat de 24-jarige Australiër meer is dan een tijdrijder, bewees hij in de Herald Sun Tour. Daar nam Howson als eindwinnaar onder andere de maat van Chris Froome. Toch niet de eerste, de minste. In de Ronde van Romandië bevestigde hij met een elfde stek in het eindklassement.

Alexey Lutsenko – Foto: Sirotti

Astana beschikt over meerdere renners die in aanmerking komen voor het wit. Alexey Lutsenko eindigde vorig jaar als negende, maar dat was op dik 2,5 uur van winnaar Yates. Een evenaring van deze prestatie behoort tot de mogelijkheden, al lijkt winst niet realistisch. Bij Astana, met kopmannen Fabio Aru en Jakob Fuglsang, staat hij niet direct bovenaan in de hiërarchie, ook niet wanneer hij de witte trui ergens onderweg op zou pikken. Bij de beloften was Bakhtiyar Kozhatayev een van de betere klimmers van het peloton, maar dat kwam er bij de profs nog niet echt uit. Dit seizoen gaat het voor de 24-jarie Kazach ook nog niet van een leien dakje.  Meedoen voor het jongerenklassement lijkt daarom een zware opdracht voor Kozhatayev. Of zou hij die mogelijke stunt toch op kunnen voeren? Ook Michael Valgren mag nog meedoen voor het wit. Hij rijdt de Tour echter voornamelijk in een dienende rol, waardoor een goed klassement er niet in lijkt te zitten.

foto: Sirotti

Volgens Peter Sagan vindt de volgende renner altijd de weg. Michael Gogl werd vanwege zijn achternaam al eens in de maling genomen door de wereldkampioen, die zei dat de Oostenrijker de bijnaam Google Maps draagt. Als dat zo is, dan heeft Gogl het voordeel dat hij de hele route al uit zijn hoofd kent, maar zo gek zal het niet lopen. Met Alberto Contador en John Degenkolb aan boord heeft Gogl bij Trek-Segafredo waarschijnlijk genoeg knechtenwerk voor handen.

Outsiders
In alle klassementen heb je altijd wel een échte verrassing zitten. Bij de jongerentrui lijkt dat niet het geval te zijn. Heel gek is dat ook niet, want renners die nog enigszins kunnen klimmen zijn er na de reeds genoemde jongens bijna niet. Stefan Küng kan met zijn tijdrit wellicht nog het dichtste in de buurt blijven. BORA-hansgrohe heeft met Jay McCarthy een tweede renner die in aanmerking komt voor dit klassement en relatief goed bergop kan. Alberto Bettiol geldt als een veelzijdige renner, maar komt net als Petr Vakoč (die zijn tweede Tour rijdt) tekort in het hooggebergte. Ritzeges behoren wél tot hun mogelijkheden. Bij de Nederlanders komen Dylan Groenewegen, Mike Teunissen, Dylan van Baarle en Timo Roosen gezien hun leeftijd in aanmerking, maar het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat zij een rol van betekenis zullen spelen.

Stefan Küng – foto: Marcel Koch

Favorieten volgens WielerFlits
**** Louis Meintjes
*** Simon Yates, Emanuel Buchmann
** Pierre Latour, Tiesj Benoot, Lilian Calméjane
* Damien Howson, Guillaume Martin, Alexey Lutsenko, Michael Gogl

[poll id=”544″]

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
27 juni 2017 07:08
Benoot vergelijken met Hincapie. Terwijl we allemaal weten waar Hincapie zijn klimvermogen vandaan haalde. Tja.
27 juni 2017 10:01
Hopelijk stijgt buchmann boven zichzelf uit, en anders zal het tussen yates en meintjes gaan idd.
27 juni 2017 10:43
@Bergje over: Majka gaat voor het klassement, dat heeft hij in december aangekondigd en vorige maand nog bevestigd door de manager van de ploeg.
27 juni 2017 19:54
na die eerste 4 namen kan je de sterrenverdeling wel stoppen. Geen reden om die 1* laag volledig te benoemen.
27 juni 2017 21:50
Realistisch gezien komen er vier in aanmerking. Houd het dan ook bij die vier en noem ze op.
Nu worden er drie met drie of vier sterren genoemd en daarachter drie met twee sterren. Echt duidelijk en consistent is dat niet.
27 juni 2017 22:55
Een voorbeschouwing op WielerFlits deelt normaal gesproken tien sterren uit en zeker bij de grote rondes. Maar zoals jullie tussen de regels door lezen, zijn er inderdaad vier serieuze kanshebbers. Als iemand anders wint, is dat een daverende verrassing.
27 juni 2017 23:08
Meintjes lijkt me, dat is net een stuk gelooid leer die gast

Reacties zijn gesloten.