Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 7
foto: ASO
vrijdag 7 juli 2017 om 08:00

Tour 2017: Voorbeschouwing etappe 7

Net als donderdag zijn het ook vrijdag waarschijnlijk weer de sprinters die de dienst uitmaken. Opnieuw krijgt het peloton een rit van meer dan tweehonderd kilometer voor de kiezen, met weinig obstakels onderweg. De kans op een massaspurt is daarom andermaal erg groot. WielerFlits neemt de favorieten onder de loep.

Parcours
Waar er donderdag gefinisht werd in Troyes, is diezelfde plaats vrijdag de start voor een etappe over bijna exact dezelfde afstand. Na 108 kilometer is de tussensprint in Chanceaux het eerste noemenswaardige meetpunt in deze rit. Veertig kilometer later is de Côte d’Urcy van de vierde categorie het enige klimmetje van de dag.

De laatste kilometer in finishplek Nuits-Saint-Georges is volledig vlak en vrijwel kaarsrecht, waardoor de sprinters weer een nieuwe kans krijgen op een massaspurt. Dan moeten ze wel de volledige 213,5 kilometers onderweg overleven. De aankomst wordt verwacht tussen 17:10 en 17:40.

Favorieten
De snelle mannen zijn vrijdag dus weer aan het woord. Na sprintzeges van Marcel Kittel, Arnaud Démare en opnieuw Kittel, hebben er nog maar twee sprintersploegen gewonnen. Er zijn dus nog genoeg teams die het graag aan laten komen op een massasprint.

**** flag-de Marcel Kittel

foto: ASO

Wanneer het op een massasprint aankomt, dan is Marcel Kittel opnieuw de te kloppen man. De Duitser van Quick-Step Floors beschikt over de grootste topsnelheid van het peloton lijkt op een vlakke aankomst zoals in Nuits-Saint-Georges quasi-onklopbaar. Zeker met de ervaren sprinttrein die Kittel tot zijn beschikking heeft, maakt hem voor vrijdag andermaal de topfavoriet.

*** flag-fr Arnaud Démare & flag-de André Greipel

Arnaud Démare

Arnaud Démare – Foto: Sirotti

De grootste uitdager voor de Duitser, lijkt dit jaar een Fransman. Arnaud Démare oogt in de vorm van zijn leven en is inmiddels uitgegroeid tot een van de toppers binnen het hedendaagse sprintersgilde. Met het groen stevig om zijn schouders mikt de Franse kampioen van FDJ op een tweede ritzege, iets dat gezien zijn huidige vorm heel goed mogelijk is.

foto: Marcel Koch

De laatste twee seizoenen komt André Greipel steeds beter uit de verf in zwaardere koersen zoals bijvoorbeeld Parijs-Roubaix, waar hij dit jaar top-10 reed. Vlakke massasprints winnen gaat daarentegen steeds iets moeizamer voor de kopman van Lotto Soudal. Anderzijds: sinds 2007 won Greipel in iedere grote ronde die hij reed, minstens een etappe. Slaagt hij daar dit jaar weer in?

** flag-fr Nacer Bouhanni, flag-nl Dylan Groenewegen, flag-no Alexander Kristoff

foto: ASO

De Franse hoop in massasprints is niet alleen gevestigd op Démare. Zijn voormalig ploeggenoot en tegenwoordig aartsrivaal, Nacer Bouhanni, is de andere troefkaart. De Cofidis-kopman kent niet het meest succesvolle jaar uit zijn carrière. Hij wist namelijk pas vier keer het zegegebaar te maken. Een overwinning in de Tour maakt 2017 direct goed.

foto: Sirotti

De Tour voor ons Nederlanders valt tot op heden nog niet mee. Jos van Emden en Dylan Groenewegen zorgden weliswaar voor twee top-10 noteringen, maar heel dichtbij de zege zaten ‘we’ nog niet. Toch kan de 24-jarige Amsterdammer daar zo maar voor zorgen. Groenewegen jaagt namelijk op een ritzege en is in staat om de toppers hier kloppen. Wanneer hij erin slaagt om het juiste wiel te kiezen en zich goed weet te positioneren, ligt succes in het verschiet.

foto: Sirotti

Waar Alexander Kristoff het gehele seizoen grotendeels achter de feiten aan rijdt en de ploegleiding van Katusha-Alpecin zelf vraagtekens bij zijn gewicht zette, lijkt hij op dit moment dik in orde. Zijn laatste seizoenszege dateert van twee maanden geleden, maar dat kan zo maar veranderen. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat het Noorse krachtmens beter tot zijn recht komt in een machtsprint.

* flag-au Michael Matthews, flag-it Sonny Colbrelli, flag-de John Degenkolb, flag-gb Daniel McLay

foto: Sirotti

Wat voor Kristoff geldt, telt ook voor Michael Matthews. De 26-jarige Australiër van Sunweb is op papier de iets mindere equivalent van Peter Sagan. Geen pure sprinter dus. Desondanks is Bling razendsnel en kan hij zich ook in een massasprint op een vlakke aankomst mengen. Hij zal ook moeten, wil hij straks in Parijs met de groene trui staan te pronken.

Sonny Colbrelli

foto: Sirotti

Italië had jarenlang de Ferrari’s, Maserati’s en de Lamborghini’s van het wielerpeloton. Denk maar eens aan grootheden als Mario Cipollini en Alessandro Petacchi. Op dit moment – zeker in deze Tour – is zo’n Italiaanse sprintgod niet aanwezig. Sonny Colbrelli is weliswaar snel, maar heeft liever een zwaardere rit. Wanneer hij nog ambities koestert voor het groen, zal hij ook in dit soort ritten moeten scoren.

Foto: Sirotti

John Degenkolb mengt zich ondanks zijn zware val in de vierde rit alweer in de debatten. Bij Trek-Segafredo rijdt hij in principe in dienst van kopman Alberto Contador. Wanneer de situatie zich voordoet, mag bij blijkbaar toch voor eigen kans gaan. Het leverde hem in Troyes een tiende plaats op. Zit er op vrijdag meer in ?

foto: Marcel Koch

Namens Fortuneo – Oscaro mengt Daniel McLay zich in de massasprints. Het leverde hem in Troyes een achtste plek op. Heeft hij dit keer meer succes?

Outsiders
Omdat het voornaamste scenario toch een massasprint is, mogen we de outsiders op dat gebied niet vergeten. Adrien Petit, Rüdiger Selig, Andrea Pasqualon en Dion Smith lijken echter tekort te komen, maar een verrassing mag niet uitgesloten worden. Ben Swift kwam dinsdag hardhandig in aanraking met het asfalt en bovendien lijkt hij zich te richten op etappes die iets lastiger zijn.

Vroege vluchters hebben deze Tour nog niet weten te overleven. Met reeds drie sprintploegen die een zege op zak hebben, bestaat de mogelijkheid dat zij het wel even goed vinden. Een mooie kans voor renners als Taylor Phinney, Dylan van Baarle, Guillaume van Keirsbulck, Alexey Lutsenko, Jens Keukeleire en Oliver Naesen om wat druk bij hun klassementsrenners weg te halen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** Arnaud Démare, André Greipel
** Nacer Bouhanni, Dylan Groenewegen, Alexander Kristoff
* Michael Matthews, Sonny Colbrelli, John Degenkolb, Daniel McLay

Weer en TV
Er wacht de renners vrijdag opnieuw een warme dag. De temperatuur tikt ’s middags 33 graden Celsius aan. Er staat windkracht drie vanuit het zuidwesten en kans op regen is er vrijwel niet. Eurosport 2 begint net na het middaguur met hun integrale live-uitzending. De NOS en Sporza volgen beiden net na 14:00.

RIDE Magazine
95 Reacties
Sorteer op:
6 juli 2017 19:07
Weer dezelfde soort etappe. Ze zorgen er zo wel voor dat fans weglopen van deze tour. Misschien kan de uci de giro ruilen met de tour op de kalender zodat we in de maand juli wel een leuke ronde kunnen zien
6 juli 2017 19:09
Ik hoop dat het morgen net zo spannend wordt als vandaag.
6 juli 2017 19:09
Sprintritten horen er gewoon bij
6 juli 2017 19:11
Terwijl er hier prima een aanvallersrit gemaakt had kunnen worden van 173 km. Na de afdaling van het laatste heuveltje is het nog 10 km naar NSG.
6 juli 2017 19:14
Ik ben een fan van Zonneveld. Scherpe analyses, opmerkingen wn observaties die de koe bij de hoorns vatten. Hij windt er ook geen doekjes om; deze Tour jaagt fans weg. En zo is het!

Ik denk dat de Tour echt goed is voor de Fransen, en de Franse lokale cultuur en toerisme. Het wielrennen komt op de tweede plaats, helaas.

Als het aan mij zou liggen zouden we de Tour voor de Fransen laten (doen ook belachelijk veel Fransen mee, een redelijk aantal tweederangs), met een opwaardering voor de ronde van Spanje en Italie.
Het zal een wens blijven, vrees ik...
6 juli 2017 19:15
De eerste 130km is eigenlijk één lange klim van 0,3%. Dat moet toch voor wat leven in de brouwerij kunnen zorgen.
6 juli 2017 19:17
Deoudjes
Sprintritten horen er zeker bij. Maar waarom 200km+??? Zelfs de dag tussen de laatste bergrit en de tijdrit ligt een vlakke rit van 200km+. Als organisatie ben je dan echt niet lkkr bezig
6 juli 2017 19:18
EBH mis ik bij het rijtje outsiders.
6 juli 2017 19:19
Boudat gaat top 10 sprinten. Mag ook wel een sterretje krijgen.
6 juli 2017 19:19
Ze maken de eerste week zo saai dat de wanneer het iets spannender wordt iedereen staat te juichen op de banken. Maar wanneer is een Tour echt spannend? Landis 2006?
6 juli 2017 19:20
@xistnc
Wel als daarna na de klim van de 4e cat zoals JD al zei 10km hop naar de finish waren gegaan. Nu is het daarna weer te ver en te vlak
6 juli 2017 19:49
@mackie was expres om Sagan niet groen te laten pakken
6 juli 2017 19:56
10 sprintetappes in 1 ronde.... 4 meer dan 200km, logisch denken kunnen die Franse niet, de helft en korte ritten zou acceptabel zijn, die fietsen hier letterlijk om iedere fatsoenlijke heuvel heen
6 juli 2017 20:00
Een finish in/rond Villebichot zou ideaal geweest zijn, maar dat is dan weer niet lucratief genoeg... Waarom niet na de côte d'Urcy afbuigen naar Dijon? Prachtige oude stad, gelijk spek voor de bek van de tourismecommercie + een traject van pak 'm beet 30 km minder. Laten we hopen dat de TdF en de ASO na dit experiment volgend jaar inzien dat een dergelijk traject niet door alle fans gewaardeerd wordt - dan wil ik best dit jaar de TdF uitzitten ;-)
6 juli 2017 20:02
@Prima Facie

Ik denk 1989 - LeMond Fignon. Daarna kregen we de doodsaaie Indurain jaren, gevolgd door dopingfestijnen van Riis, Ullrich en Armstrong.
6 juli 2017 20:03
Nog 6 van dit soort voorbeschouwingen te gaan... wat een oninteressante tour is het eigenlijk.
6 juli 2017 20:12
Je kan hier in principe gewoon de uitslag van vandaag opschrijven hè.
6 juli 2017 20:20
Nou de tv kan morgen weer om half 6 aan
6 juli 2017 20:20
Zelfs in de tourtoto's is het saai na 1 week.
6 juli 2017 20:31
Dit soort etappes zijn lang en saai maar horen zo erg bij de charme van de tour. Leķker Radio 1 op met mooie verhalen. Verder zullen er ook weinig zijn die 3 weken lang alle etappes kunnen zien dus zo erg vind ik het niet dat je een paar dagen ook andere dingen kunt doen. Wel zou het wel eens mooi zijn als er een grote groep wegrijdt en bijna geen team meer wil rijden gezien de overmacht van Demare en Kittel.
6 juli 2017 20:34
Echt. Die parcoursbouwer... wat een creatieveling. Ahum. Nergens maar dan ook nergens een mogelijkheid tot een ander type rit. Het moet vooral niet te onvoorspelbaar worden. Volkomen onvermogen om een etappe neer te leggen die alle kanten op kan..

Ik ga morgenmiddag wel zelf fietsen.
6 juli 2017 20:40
Het is af en toe tenenkrommend voorspelbaar en lang maar ik vind het doorkruizen vh land en alles wat je daarbij tegenkomt vaak nog veel interessanter dan de koers zelf. Zonneveld spreekt zeker niet voor iedereen en moet niet altijd doen alsof hij het licht heeft uitgevonden. Velen kijken niet per se om de koers en genoeg (ik) voor beide aspecten 50%-50%
6 juli 2017 20:44
@Prima Facie
2010 en vooral 2011 waren m.i. ook nog mooie jaren. Sindsdien idd eigenlijk alleen maar saaie uitgaven...
6 juli 2017 20:57
Ik geniet ook van het landschap maar het parcours is saai dit jaar, geen uitdagende etappes. 2 jaar geleden was het parcours veel leuker. Dus eigenlijk geniet ik voornamelijk van het landschap dit jaar.
6 juli 2017 20:59
Je zult nu eenmaal door- en naar steden moeten rijden die bereid zijn om er voor te betalen.
De renners zijn de figuranten van de ASO die er goud geld aan verdient.
Dat is al jaren het geval en zal niet zonder slag of stoot veranderen.

Reacties zijn gesloten.