Tour 2016: Voorbeschouwing etappe 4

Door , maandag 4 juli 2016 om 19:00
Tour 2016: Voorbeschouwing etappe 4

foto: Sirotti

Na de rit van dinsdag kunnen de renners in de Tour de France in ieder geval één dingetje wegstrepen: de langste etappe is dan geweest. Wie verteert deze uitputtingsslag het beste? WielerFlits neemt het parcours en de favorieten onder de loep.

Parcours
De rit brengt ons dinsdag van Saumur naar Limoges, over een totale afstand van 237,5 kilometer. Tot aan de tussensprint, die volgt na 170 kilometer koers, zijn er niet veel hindernissen die het peloton in de problemen brengt. Kort daarna is er op de Côte de la Maison Neuve (vierde categorie) één bergpunt te verdienen. Pas daarna moet het peloton de meeste hoogtemeters overleven tot kilometer 210, waar de renners in Bonnac-la-Côte het hoogste punt van de etappe bereiken. In die plaats is het 432 meter boven zeeniveau.

TDF16_PROFILS-ETAPE_04

Met de lengte van een mini-klassieker stelt de ASO het uithoudingsvermogen van de renners op de proef. De finale is niet bijzonder lastig. Drie kilometer van het eind gaat het in een licht dalende lijn naar beneden, waarna de weg afvlakt onder de boog van de laatste kilometer. De renners zijn dan gearriveerd op de Avenue Georges Dumas in Limoges, waar de laatste 1000 meter in een rechte lijn gaan over een weg van zes en een halve meter breed. Het gevaar schuilt in de laatste 500 meter, die plots stijgt aan vijf procent.

Favorieten
Net als maandag is de verwachting dat er weer een sprint op de macht aan te pas komt om de winnaar aan te wijzen. De positionering van de spurters is uitermate belangrijk, omdat ze waarschijnlijk met hoge snelheid aankomen in de laatste kilometer. Vervolgens is het de vraag wie zich het beste door de verzuring heen trapt in de laatste hellende 500 meter.

**** flag-wc flag-sk Peter Sagan

03-07-2016 Tour De France; Tappa 02 Saint-lo - Cherbourg; 2016, Peter Sagan

Sagan is dé man van deze Tour tot op heden – foto: Sirotti

De topfavoriet moet men wederom zoeken in de gele trui. Peter Sagan kan in de flink oplopende finishstraat zijn goede vorm andermaal controleren. In de rit van zondag liet hij zien dat hij een meester is in het timen van zijn sprint. Hij begon vanaf de kop, liet er een paar renners langszij komen, om vervolgens zelf nog eens te versnellen en naar de zege te sprinten. Op een aankomst zoals deze is een wisselwerking van macht en timing van toepassing; de wereldkampioen beschikt over beide en is in zijn huidige vorm zonder meer de topfavoriet.

*** flag-au Michael Matthews & flag-gb Mark Cavendish

600890233

Kan Matthews de nieuwe sponsor BikeExchange verblijden? – foto: Sirotti

Orica-BikeExchange-ploegleider Matthew White zei voorafgaand aan de Tour dat zijn pupil Michael Matthews niet het groen zou najagen. De 25-jarige Australiër laat het puntenklassement voor wat het is, maar zoekt wel zijn etappes uit. Zondag was hij in de rit naar Cherbourg bij de pinken, maar startte hij zijn sprint iets te vroeg. Sagan maakte daar uiteindelijk dankbaar gebruik van, terwijl Bling terugzakte naar plek vijf. Een aankomst zoals deze lijkt echter op zijn lijf geschreven, maar hij zal dan wel andermaal af moeten rekenen met de Slowaak van Tinkoff.

Cavendish wil opnieuw zijn vuisten ballen - foto: Sirotti

Cavendish wil opnieuw zijn vuisten ballen – foto: Sirotti

Wie dacht dat Mark Cavendish met zijn hoofd allang bij de Olympische Spelen zat, heeft het goed mis. De renner van Dimension Data had in de openingsrit naar Utah Beach de beste timing van alle topsprinters. The Manx Missile moet een sprint zoals deze ook goed aankunnen, omdat de Brit over chirurgische precisie beschikt wat betreft timing. Ook dat liet hij in de openingsetappe zien door eventjes in het wiel van Sagan te wachten, om vervolgens naar de zege te snellen. Als Cavendish wint boekt hij zijn 29ste etappezege ooit en overtreft hij Bernard Hinault, die hij in etappe drie evenaarde.

** flag-de André Greipel, flag-de Marcel Kittel & flag-be Greg Van Avermaet

In Benevento was Greipel oppermachtig - foto: Sirotti

In Benevento was Greipel oppermachtig – foto: Sirotti

Lotto Soudal vertrouwt deze Tour wederom op sprinter André Greipel. Dat de bijna 34-jarige Duitse kampioen nog lang niet versleten is, bewees hij in de Giro d’Italia. Daar gaf hij alle sprinters – die jonger zijn dan hem – driemaal het nakijken. In diezelfde Ronde van Italië lag er in Benevento een soortgelijke rit als deze. Die etappe was 233 kilometer lang en ging zelfs over een iets glooiender parcours dan deze Tour-rit. De laatste vijf honderd meter ging toen aan 3,6% stijging omhoog en stond er geen maat op Der Gorilla. De tegenstand is in de Tour echter van een ander kaliber.

Ook op Kittel stond er geen maat in de Giro - foto: Sirotti

Ook op Kittel stond er geen maat in de Giro – foto: Sirotti

Ook Marcel Kittel was goed op dreef in de Giro en leek daar opnieuw te zijn herboren. Niemand kwam in de eerste twee ritten in Nederland ook maar enigszins in de buurt van de Etixx-Quick-Step-renner, die in Arnhem bovendien de roze leiderstrui mocht aantrekken. De ritwinst in die derde Giro-rit is overigens wel de laatste zege van de Duitse spurtbom. Aan het begin van het seizoen liet hij met een zesde plek op de sprint naar Hatta Dam (Dubai Tour) wel zien dat hij zijn hand niet omdraait voor een oplopende finish.

Is Van Avermaet weer de baas over Sagan? - foto: Sirotti

Is Van Avermaet weer de baas over Sagan? – foto: Sirotti

Bij BMC doen ze het al een paar jaar zonder topsprinter. Desondanks mag Greg Van Avermaet met zijn sterke eindschot hopen op een mooi resultaat dinsdag. Wanneer de 31-jarige Belg zich goed weet te positioneren in de slotfase, dan kan hij zo maar eens de maat nemen van de op papier snellere mannen. Van Avermaet kan na een lange, lastige koers namelijk altijd vertrouwen op zijn snelle benen. Hoewel de rit naar Limoges niet bijzonder lastig is, komt het toch aan op uithoudingsvermogen. In combinatie met de laatste vijfhonderd meter is de Belg een gevaarlijke klant.

* flag-no Alexander Kristoff, flag-fr Bryan Coquard, flag-no Edvald Boasson Hagen & flag-ar Ariel Maximilliano Richeze

Kristoff wil zich ook mengen in de strijd - foto: Sirotti

Kristoff wil zich ook mengen in de strijd – foto: Sirotti

Een renner die zeker op de afspraak is tijdens een aankomst zoals in Limoges, is Alexander Kristoff. De 28-jarige Noor van Katusha moet met zijn sterke lijf de concurrentie af kunnen houden, maar Kristoff heeft tot op heden nog geen supergoede relatie met de Tour. Hij boekte alleen in 2014 twee zeges in de Franse rittenkoers, waarbij zijn winst in Saint-Etienne het meest tot de verbeelding sprak. Na een lastige rit was hij toen de beste van een uitgedund peloton, door Sagan op de streep te verslaan. Kristoff mag dus dromen van een nieuwe ritzege in Limoges.

Beloont Coquard nu wel het vertrouwen van zijn ploeg? - foto: Sirotti

Beloont Coquard nu wel het vertrouwen van zijn ploeg? – foto: Sirotti

Bryan Coquard is ongetwijfeld de sprinter met het meeste zelfvertrouwen aan de start. Het is al vaker gezegd en geschreven, maar de kleine Fransman van Direct Energie boekte tot op heden al dertien seizoenszeges. Zijn grote doorbraak zit eraan te komen en het is heel goed mogelijk dat deze Tour daaraan bijdraagt. Zijn ploeg ziet dat volledig zitten en was er mede verantwoordelijk voor dat Jasper Stuyven niet vooruit bleef in de rit naar Cherbourg. Coquard kon het vertrouwen van zijn ploeg daar nog niet belonen, maar krijgt op een aankomst die hem ligt een nieuwe kans.

Boasson Hagen is op zoek naar zijn derde zege - foto: Sirotti

Boasson Hagen is op zoek naar zijn derde zege – foto: Sirotti

Bij Dimension Data kan men op twee paarden wedden. Naast Cavendish hebben zijn namelijk ook Edvald Boasson Hagen in de ploeg. Na een aantal mindere jaren bij Sky vindt de Noor zichzelf helemaal terug bij het Zuid-Afrikaanse team. In 2011 won hij al eens twee etappes in de Tour: de één uit een vroege vlucht waar ook Bauke Mollema deel van uit maakte, de andere in een oplopende massasprint in Lisieux. De Noorse kampioen was tijdens de openingsrit nog de piloot van Cav, maar zou in Limoges beter zijn eigen plan trekken.

Ariel Richeze

Richeze mag dromen van ritwinst – foto: Sirotti

Ook bij Etixx-Quick-Step hebben ze meer ijzers in het vuur. Waar alle aandacht ongetwijfeld uit zal gaan naar Kittel, zou zijn lead out-man Ariel Maximilliano Richeze ook zo maar eens mee kunnen dingen naar de ritzege. De 33-jarige Argentijn kwam in de Ronde van Zwitserland in de heuvelachtige rit van en naar Baar namelijk akelig dichtbij Sagan. Richeze werd daar nog tweede, maar mocht twee dagen later in Champagne wel aan het feest (in de rit met die gevaarlijk bocht, waar Danny van Poppel wonderwel overeind bleef). Een oplopende sprint is spek voor de bek van Richeze.

Outsiders
Ondanks het vrij vlakke profiel van de etappe, kunnen heuvelrenners met een sterk eindschot zich ook wel eens wagen in deze sprint. De stijging van vijf procent lokt renners als Julian Alaphilippe, Petr Vakoč, Arthur Vichot, Simon Gerrans, Tom-Jelte Slagter en Alejandro Valverde misschien wel uit hun kot. Daarnaast zien mannen als Christophe Laporte, Edward Theuns en Sondre Holst Enger ook liever een oplopende sprint, maar misschien dat dit er te veel aan is. Daniel McLay zal zijn partij eveneens mee willen blazen, terwijl Davide Cimolai zich ook nog niet heeft kunnen onderscheiden.

Degenkolb is nog niet 100% hersteld - foto: Sirotti

Degenkolb is nog niet 100% hersteld – foto: Sirotti

John Degenkolb is een renner die deze aankomst ook aan moet kunnen. Er is in ieder geval ruimte zat voor hem om onbezorgd te kunnen meesprinten en de ellende van de voorbije maanden achter zich te laten. De grootste dark horse is misschien wel onze eigen Dylan Groenewegen. Als LottoNL-Jumbo hem op de voorposten afzet, is er veel mogelijk. Op de Nokereberg (met 5,7% over 350 meter redelijk vergelijkbaar met de aankomst in Limoges) reed hij eerder dit seizoen een indrukwekkende sprint. DeTour-debutant wist daar alleen niet te winnen, omdat hij vanaf circa veertigste positie zijn sprint aan moest gaan. Hij eindigde daardoor als derde. Maar Nokere Koerse is natuurlijk geen Tour.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Michael Matthews, Mark Cavendish
** André Greipel, Marcel Kittel, Greg Van Avermaet
* Alexander Kristoff, Bryan Coquard, Edvald Boasson Hagen, Ariel Maximilliano Richeze

Weer en tv
Er wacht het peloton op weg naar Limoges opnieuw een aangename dag. Zon en wolkenvelden wisselen zich af, maar met 24 graden Celsius mag niemand klagen. Volgens Weeronline is de kans op neerslag slechts vijf procent, terwijl de wind niet verder aantrekt dan windkracht drie uit het noord-westen. De renners hebben de wind de gehele rit grotendeels in de rug. De NOS, Sporza en Eurosport beginnen om 14.10 de live-uitzending. Bespreek het verloop van de etappe in een Volg Hier op WielerFlits.

Vooruitblik etappe 4

Dit artikel delen:

71 Reacties

KissMyAce 4 juli 2016 om 19:06

Bert-Jan Lindeman met een solo

tychobrink 4 juli 2016 om 19:07

Wie verwachten jullie dat etixx gaat uitspelen? Zou zelf niet voor Kittel gaan in deze vorm en op deze aankomst.

Wheelerfan 4 juli 2016 om 19:12

Deze wordt voor Greipel!

mackie 4 juli 2016 om 19:13

@tychobrink

Alanphilipe of Martin waarschijnlijk eerder dan kittel op deze aankomst.

Samus_Aran 4 juli 2016 om 19:14

Weer een saaie etappe. Het wielrennen zou echt mooi zijn zonder sprinters en vlakke etappes. Plaats ten minste een serieus heuveltje in de finale ipv. altijd dezelfde onzin. Doet de sport echt geen goed hoor.

Max01 4 juli 2016 om 19:15

Tegen zevenen de finish?

John hiatt 4 juli 2016 om 19:17

Hoef weer alleen maar laatste 5 km te zien. Wat een saaie Tour!

escapados 4 juli 2016 om 19:18

Deze finish lijkt op die van etappe 5 van de Giro dit jaar, die Greipel won.

Nickoz 4 juli 2016 om 19:18

Denk nu Sagan met een paar centimeter voorsprong op Greipel.

Tokstar 4 juli 2016 om 19:20

@samus_aran
Sorry maar dit is één van de grootste non-wielerreactie dat ik ooit gehoord heb.
Sprinters zijn er altijd al geweest en zullen er altijd zijn. Het hoort bij wielrennen en overigens vind ik het mooi om zo'n massasprint te zien. Een sprintetappe hoeft niet per se saai te zijn.
Jij wil altijd klimmen, heuvels,… Dan krijg je ook steeds dezelfde winnaars hoor, dat word je na een tijd ook beu. Als je in elke vlakke etappe een heuveltje wil naar het einde, krijgen deze mannen nooit nog kansen. Wat een onzin.
Nee maar, weg met Kittel, Greipel, Cavendish…. !!!

Kingstown 4 juli 2016 om 19:20

Jammer dat er geen ritten van 300 kilometer meer zijn.
Vroeger was de Tour een stuk leuker.

nasibal 4 juli 2016 om 19:21

@Samus

Dan moeten die heuveltjes er wel liggen in de directe omgeving. Ze moeten uiteindelijk toch zo vlot mogelijk van Normandie naar de Alpen. Of bedoel je "plaats een heuvel" letterlijk? Emmertje en schepje?

Waar jij het wielrennen veel mooier zou vinden zonder sprinters, zou ik deze site veel mooier vinden zonder lui die alleen voor de tour even komen buurten (en gal spuien). Wie weet kunnen we er een combo van suggereren?

Mooie_Mario 4 juli 2016 om 19:26

@tychobrink
Slechte vorm van Kittel?
Hij wordt 2e in de eerste etappe en rijdt vandaag een super sterke sprint, alleen zat hij veel te ver van achteren.

mackie 4 juli 2016 om 19:30

Wil geen zeikerd zijn maar heeft nu samen met Hinault 28 zegens en gaat bij een overwinning Hinault voorbij

WCEendT 4 juli 2016 om 19:33

Edit redactie: Bedankt, aangepast

Tourminator 4 juli 2016 om 19:39

Edit redactie: Bedankt, aangepast

fietsliefhebber 4 juli 2016 om 19:43

Er is ook een tussenweg mogelijk. In de giro van dit jaar konden greipel en kittel ook hun etappes winnen. Toch was de eerste week minder saai dan tot nu toe in de tour.

Abdoe 4 juli 2016 om 19:46

Zelfde verhaal als vandaag: schrap de eerste 100 km en je hebt een prima etappe voor de eerste Tourweek. Nu wordt het weer rond zessen. Het jammere daarvan is ook dat de etappe door het trage tempo niet zo selectief zal worden als hij zou kunnen zijn.

Pils 4 juli 2016 om 19:47

@fietsliefhebber
De tour is 3 dagen bezig, dus de eerste week is nog niet eens op de helft. Verder waren de 2 vlakke etappes in Nederland in de giro ook niet heel veel aan.

sjoerdtjen 4 juli 2016 om 19:50

Lijkt me toch wel dat Etixx gewoon Kittel gaat uitspelen…
Brede weg, eenvoudige aankomst, sterkte trein ervoor, stukje omhoog in de sprint en hopen dat hij nu aan het langste eind trekt waar het vast weer een fotofinish zal worden..
Zelfde geldt voor Greipel en Cavendish dus gelet op de vorm en moraal zet ik in op:
***** Cavendish
*** Greipel
** Sagan, Coquard, Kittel
* Matthews, Alaphilippe, Kristoff, Theuns

Sjakie 4 juli 2016 om 19:53

Vandaag was het nog net Cav. Morgen weer Sagan denk ik. Is toch wel wat zwaardere aankomst. Zou EBH dan mogen? Ik heb volgens mij nog weinig van dit soort aankomsten gezien, 500m aan 5%..? Greipel en Kittel zijn hier zeker ook niet favoriet?

Samus_Aran 4 juli 2016 om 19:54

@Tokstar

Kijkcijfers zijn het laagst op vlakke etappes en tijdritten. Tijdritten kunnen wel de andere etappes spannender maken omdat de klimmers tijd moeten goed maken. Kijkcijfers liggen het hoogst op bergetappes en de kijkcijfers voor heuveletappes zijn ook altijd goed. Etappes zoals vandaag geven wielrennen enkel een slechte naam als oersaaie sport. Geen wonder dat er nauwelijks sponsoren in de sport gevonden worden. Laat de sprinters ten minste werken voor hun overwinning: een heuveltje in de finale maakt sprinters niet noodzakelijk kansloos, maar geeft ook andere renners de kans… Een renner als Cav zou nog maar weinig winnen dan, want die kan de poggio niet eens overleven (behalve dan in 2009 natuurlijk). Dat een renner als Cav 28 etappes kan winnen vind ik persoonlijk schandalig. Er zijn veel getalenteerdere renners dan hem die nooit aan dat aantal zullen komen omdat de Tour massaal vlakke etappes blijft uittekenen. En bergetappes zijn ook veel moeilijker te controleren dan vlakke etappes, wat winnen voor de favorieten moeilijker maakt. Ik schat winst op Mont Ventoux een pak hoger in dan winst in een vlakke etappe.

Orakel 4 juli 2016 om 19:57

Absoluut niet voor de vlakke sprinters. Dit is een mini Cauberg op het einde.

***** Sagan
**** Coquard, Van Avermaet
*** Matthews, Hagen, Alaphilippe

alarmstrong 4 juli 2016 om 19:57

Coquard sagan alaphillipe

gavirialaphilippe 4 juli 2016 om 20:03

Alaphilippe gaat hier heel dicht eindigen

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair