Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 14

Door , zaterdag 18 juli 2015 om 08:00
Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 14

Foto: Sirotti

Voor de derde keer deze Tour ligt de finish van de etappe bovenop een ‘muur’. Na de Muur van Huy en de Mûr-de-Bretagne wacht zaterdag de Côte de la Croix Neuve, oftewel de ‘Muur van Mende’. Een klim van 3 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van boven de 10%. Vanaf de top is het nog één kilometer dalen, waarna het de laatste 500 meter weer licht omhoog gaat. WielerFlits blikt vooruit.

Duel voor ‘groen’
De etappe heeft een totale lengte van ruim 178 kilometer. Het grootste deel daarvan is vlak. Vooral het middenstuk kent nauwelijks tot geen hoogteverschillen. Een ideale plek voor de tussensprint, zo moet de organisatie ASO gedacht hebben. Na 78,5 kilometer is dan ook een streep getrokken waar het duel om de groene trui plaats zal vinden. Tot nu toe is het telkens stuivertje wisselen geweest tussen Peter Sagan en Andre Greipel. Ook in deze rit zullen deze twee tenoren zich naar alle waarschijnlijkheid weer van voren laten zien als in Millau gesprint wordt voor de punten.

De sprinters zullen dit duel uitvechten op een moment dat de vluchter(s) allang buiten schot zijn. De etappe heeft namelijk een ideale springplank voor avonturiers. De Côte de Pont-de-Salars (4e categorie) doemt na 20 kilometer op en zal een dankbaar decor vormen voor renners die via een ontsnapping op etappewinst azen.

In het middenstuk van deze rit hoeven we weinig vuurwerk te verwachten. Het einde van de etappe is daarentegen extra uitdagend. Het begint met een klim van tweede categorie, direct gevolgd door de Cote de Chabrits (4e categorie) en als klap op de vuurpijl de slotklim naar Mende. Het begin is meteen lastig: 8,3%. Na die eerste sectie lopen de percentages pas echt op. Met 10,5% gemiddeld in de tweede kilometer van de Coe de la Croix Neuve en 10,9% in de laatste kilometer komt het totale stijgingspercentage uit op 10,1%. Eenmaal aangekomen op 1055 meter hoogte is het nog iets meer dan een 1000 meter vlak (licht dalend) naar de eindstreep.

Favorieten
Een heuveletappe wordt vaak gezien als ‘overgangsrit’, maar in deze Tour zijn veel klasbakken al op achterstand gezet waardoor ze hun focus hebben verlegd naar etappewinst. Dit maakt de ritten tussen de Pyreneeën en de Alpen extra interessant. De verliezers in het hooggebergte kunnen hier hun gekraakte blazoen oppoetsen, maar vanwege de steile aankomst in Mende zijn er ongetwijfeld ook klassementsmannen die hier een uitgelezen mogelijkheid zien om een rit te pakken.

Joaquim Rodriguez - foto: Sirotti

Joaquim Rodriguez – foto: Sirotti

In 2010 was Mende voor het laatst finishplaats in de Tour. Joaquim Rodriguez pakte de ritzege door Alberto Contador in de sprint voor te blijven. Robert Gesink kwam als negende binnen, op 15 seconden van Rodriguez. Purito boekte afgelopen donderdag al zijn tweede zege in deze Tour, maar als de Catalaan een kans ziet om wederom te schitteren op een Muur: dan zal hij dat zeker niet laten.

Voor zijn landgenoot Alejandro Valverde verloopt de Tour qua klassement prima. Een overwinning pakte de Spaanse kampioen echter nog niet in deze Ronde van Frankrijk. Wellicht komt daar Mende verandering in.

2015, Tour de France, tappa 12 Lannemezan - Plateau de Beille, Cannondale - Garmin 2015, Martin Daniel, Plateau de Beille

Daniel Martin – foto: Sirotti

Chris Froome zal deze ronde ongetwijfeld nog een rit willen pakken, maar of de geletruidrager zijn team vandaag opdracht gaat geven de vluchter binnen schot te houden valt nog te bezien. Dit geeft de aanvallende burger in het profpeloton natuurlijk moed. Eén van die ‘burgers’ is Daniel Martin. De Ier van Cannondale-Garmin liet zich al meerdere malen opmerken en met twee tweede plaatsen zal hij gebrand zijn op revanche. Zijn achterstand in het algemeen klassement is groot genoeg om van de Sky-mannen ruimte te krijgen en zijn uitschot op steile aankomsten is fenomenaal. Zo bewees hij eerder deze Tour al op de Muur van Huy. Ploeggenoot Ryder Hesjedal kan van dezelfde snode plannen verdacht worden. Hesjedal rijdt in alle rondes waar hij opstapt aanvallend en deze etappe lijkt hem op zijn lijf geschreven.

Pieter Weening - Foto: Sirotti

Pieter Weening – Foto: Sirotti

Pieter Weening roept al de gehele Tour de France dat er in de tweede week kansen voor hem liggen. Inmiddels is deze zo goed als voorbij, dus als de Fries in dienst van Orica-GreenEDGE woord wil houden, dan zal hij zich vandaag moeten tonen. BMC-renner Greg Van Avermaet schonk vrijdag onze zuiderburen een ritzege in Rodez, maar deze aankomst is een stuk steiler. De Belg bewees echter eerder deze Tour dat hij ook tijdens lastige aankomsten een ereplaats kan scoren.

Andere typische aanvallers voor een tussenetappe met een steile aankomst zijn: Alexis Vuillermoz (winnaar op de Mur de Bretagne), de broertjes Adam en Simon Yates, Tim Wellens en Tony Gallopin.  Die laatste stond lang kort in het klassement, maar heeft inmiddels ook een respectabele achterstand. Dit zorgde ervoor dat hij zakte in de ranking, maar dit biedt voor vandaag juist weer mogelijkheden. Zijn landgenoten bij Europcar willen ook nog weleens voor de aanval kiezen. Pierre Rolland, Thomas Voeckler en Cyril Gautier zijn meer dan eens van de partij als op dagen zoals dit een vluchtersgroep voor het peloton uit gaat rijden in de hoop een etappe te winnen.

Pierre Rolland - foto: Sirotti

Pierre Rolland – foto: Sirotti

Bij LottoNL-Jumbo staat Robert Gesink stevig in de top-10. Hij zal dus vandaag vooral bij de groep der favorieten willen blijven. Zijn ploeggenoot Steven Kruijswijk worstelt deze ronde nog met zijn vorm en is op zoek naar zijn klimmersbenen uit de Giro. Wellicht kan Kruissie deze rit aangrijpen om het goede gevoel weer terug te krijgen, in navolging van zijn ploegmaat Wilco Kelderman. In mindere mate geldt hetzelfde voor Laurens ten Dam.

Bij Astana is het kommer en kwel met het afstappen van Lars Boom en Rein Taaramäe. Ook Michele Scarponi werd op de rustdag ziek en kopman Vincenzo Nibali stelt tot dusver teleur. Eerder deze week probeerde Lieuwe Westra en Jakob Fuglsang de meubelen al te redden, maar slaagde niet in die opzet. Het zou geen gekke gedachten zijn als ‘Vino’ vandaag Tanel Kangert vooruit stuurt. Een zelfde gedachten heerst misschien ook wel bij Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step). Daarnaast beschikt de ploeg-Lefevere over Zdenek Stybar, deze Tour al ritwinnaar in Le Havre.

Peter Sagan - foto: Sirotti

Peter Sagan – foto: Sirotti

Tot slot nog even terug naar waar we begonnen: de tussensprint. Greipel zal na dit sprintje zich waarschijnlijk niet al te druk meer maken, maar zijn partner in de strijd voor ‘groen’ – Peter Sagan – behoort zeker wel tot de kanshebbers op de dagzege. Vooral als het peloton de vluchters niet te ver weg laat rijden. Sagan moet in staat worden geacht om op de slotklim een laatste kloofje zelf te dichten en daarmee zichzelf te trakteren op ritwinst. De vraag is alleen welke ploegen belang hebben bij een dergelijk scenario? Zijn eigen ploeg Tinkoff-Saxo focust zich vooral op Alberto Contador, die en passant ook nog als kanshebber gezien kan worden om in Mende met de bloemen te gaan lopen. Al toonde Tinkoff-Saxo in de rit naar Rodez wel aan te willen werken voor Sagan.

Favorieten volgens Wielerflits
**** Joaquim Rodriguez
*** Alejandro Valverde, Alexis Vuillermoz
** Daniel Martin, Alberto Contador, Pierre Rolland
* Peter Sagan, Tony Gallopin, Greg Van Avermaet, Pieter Weening

[poll id=”80″]

Dit artikel delen:

106 Reacties

goalgettert 17 juli 2015 om 20:54

Purito zou voor mij topfavoriet zijn als de finish boven op dit Bergje had gelegen, aangezien het daarna nog 1,5 km dalen/vlak is geef ik Valverde de meeste kans, en anders rijdt Froome gewoon iedereen op een hoop
***** Valverde
*** Froome Purito
** Nibali,Quintana,Martin,
* Vuillermoz, Gallopin, Mollema, Contador

Slumdoggy 17 juli 2015 om 20:54

Het is wellicht een idee, in het kader van de wal en de beste stuurlui, om de sterrenverdeling dynamisch te maken. Met andere woorden integreer een dynamische poll waarbij de bezoekers van deze site per profiel eenmaal een sterrenverdeling kunnen doorgeven. Het levert een beeld op waar niemand ongegrond commentaar op kan hebben.

TeamNL 17 juli 2015 om 20:57

Dit wordt gewoon een duel tussen de klasementsrenners. De klim is 3 km lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,1 procent (!) Dat gaan Sagan, van Avermaet en Weening nooit overleven. Ik denk dat je eerder moet kijken naar Valverde en Rodriguez. Gesink en Mollema kunnen natuurlijk iets proberen als de favorieten naar elkaar kijken.

Ook misschien een mooie klim voor Kruijswijk, Geschke en Rolland als ze in de ontsnapping zitten.

Purito 17 juli 2015 om 21:16

Bakelants gaf na de finish trouwens aan dat Vuillermoz zich niet goed genoeg voelde om mee te doen vandaag. Wellicht een teken dat de vorm tanende is?

LyndaLid 17 juli 2015 om 21:37

@ purito

Zoals ik tegen Wheely zei, die was ziekjes las ik een paar dagen terug

Purito 17 juli 2015 om 21:41

@LyndaLid
Ah, ok. Nu je het zegt ja, ik kan me herinneren dat je dat een dag of twee geleden ook al zei.

oscarito1908 17 juli 2015 om 21:43

Een explosieve klimmer gaat hier winnen. Dit is te lang voor de echte punchers.

Purito of Valverde.

ti-raleigh 17 juli 2015 om 21:51

Purito gaat echt niet mee doen morgen. Die laat zich op 15 minuten rijden zodat hij genoeg ruimte krijgt in de Alpen. Ook Froome zal geen belang hebben bij etappewinst. Sterker nog hij zal geen slapende honden wakker maken door bijvoorbeeld Valverde er uit te sprinten. Froome zal in zo’n geval als 2e of 3e eindigen. Als Froome wil laten zien wie de baas is, dan doet hij dat wel in de Alpen. Bovendien wil Froome niet te veel voorsprong nemen in het bergklassement op Purito. Want die heeft hij nodig voor een lange ontsnapping in de Alpen. Ik denk dat die 2 best eens een dealtje gemaakt zou kunnen hebben wat dat betreft.

LyndaLid 17 juli 2015 om 21:54

@ ti-raleigh

Je denkt toch niet dat Purito vrijwillig laat lopen terwijl ie zijn winst op Mende zelfs kan prolongeren? Dat zal echt wel wat voor hem betekenen hoor. Alleen kijken of ie de hitte aankan.

Met de kop in de wind 17 juli 2015 om 21:55

Echt waar. Wie zal de koers gaan controleren morgen???
waarschijnlijk SKY, want ik zie geen andere ploeg het doen dus de klassementsmannen zullen op 10 minuten achterstand aankomen van de winnaar. Dus de winnaar zal toch echt morgen in de kopgroep zitten.
Ik verwacht wel een enorm gevecht om in de kopgroep te zitten die misschien wel een vol uur zal gaan duren dus de winnaar is voor mij echt een heel groot ?

Edit
@ll
mende is ook voor Westra speciaal dus die gaat morgen ook proberen om mee te zitten. Ok ik zeg het nu Westra wft

oscarito1908 17 juli 2015 om 21:59

@ti-raleigh

Die heeft laten lopen voor morgen.. Echt niet voor de alpen.
Op de lange klimmen komt hij tekort op dit moment.

Wordt een interessante rit. Al denk ik dat de kans ook groot is dat er een grote groep wegrijdt.

jan.linde 17 juli 2015 om 21:59

Nibali?

Pouwboy 17 juli 2015 om 22:15

Fuglsang?

Klimheld 17 juli 2015 om 22:20

Purito heeft hier al eens gewonnen. Kortom vreemd om te suggereren dat dit te zwaar voor hem is. Sterker nog, dat is de reden dat hij vandaag juist heeft laten lopen!
En zijn grootste concurrent D.Martin kan het niet meer bijbenen.

zomaareens 17 juli 2015 om 22:24

Purito gaat gewoon weer mee in de kopgroep, laat ze de eerste bergrit weer op achterstand rijden en pakt daarna nog n keer goed uit

Orange 17 juli 2015 om 22:32

Ik geef een ontsnapping een kleine kans van slagen. Er zijn hier genoeg klassementsmannen die kunnen en willen winnen. Vooral Movistar met Valverde zal hier hun etappe willen pakken.

ti-raleigh 17 juli 2015 om 22:35

@ LL
Ik denk niet dat dat sentiment bij hem zal spelen. Froome zal niet geïnteresseerd zijn in de bollen en Purito staat er kort achter. De bollen en eventueel nog een etappe in de Alpen zijn mooiere prijzen dan morgen de winst ‘prolongeren’. Bovendien, als hij morgen per se wil winnen, betekent dat de ploeg ook flink aan de bak moet in de achtervolging op een kopgroep, da’s ook een onzekere factor (zie Giant vandaag). En zelfs áls dat het geval is, zal het hele peloton in het wiel van Purito gaan zitten en rest voor hem een Saganrol, nét niet dus. En morgen zelf in een kopgroep…? ik denk niet dat men dat toestaat. Ik denk echt dat hij morgen aan het begin van de laatste klim andersom op de fiets gaat zitten en op z’n elfendertigste naar boven gaat.

venividifietsie 17 juli 2015 om 22:50

En wie gaat de vlucht dan controleren?

LyndaLid 17 juli 2015 om 23:05

Purito kan ook gewoon in de vlucht zitten.

En als ie dat niet doet en het worden de groten op de slotklim die het gaan doen dan kan hij rustig afwachten. Froome countert alles dat Valverde, Quintana en Contador doen. Dus Purito hoeft (als ie goed genoeg is natuurlijk) rustig zijn moment af te wachten, en zeker niet meteen het initiatief te nemen.

Ik denk trouwens niet alleen dat het sentiment van een overwinning prolongeren meespeelt, maar ik weet zeker dat voor aanvang van de Tour hij twee aankomsten echt had aangestreept: Huy en Mende. Dus die zal het echt wel proberen, heeft zich vandaag bewust gespaard.

Met de kop in de wind 17 juli 2015 om 23:10

@ll

Ja maar hij heeft er al twee en is nog vol in de race voor de bollen. Dus waarom zou hij zijn energie verspillen in een "tussen" etappe als er over een paar dagen een belangrijke afspraak staat in de alpen…

venividifietsie 17 juli 2015 om 23:15

Als het tot een duel tussen de grote mannen komt dan geef ik Purito de meeste kans. Alleen dan zal de ploeg van movistar of katusha moeten controleren. Sky zal dat niet doen. Purito in deze etappe in een vlucht geloof ik niet in, al gebeuren er soms gekkere dingen.

PaulSchoonakker 17 juli 2015 om 23:17

@Ti-raleigh
Op de muur van huy was rodruguez ook favoriet, zat hij ook in de saganrol en zat iedereen op zijn wiel te rijden. Wie won er…?
Plus winnen morgen levert hem ook een paar mooie bergpunten op, en wie zegt dat hij niet morgen bergop kan knallen én in de alpen. Het een sluit het ander niet uit.

AronAap 17 juli 2015 om 23:18

Morgen blijft een vluchtersgroep vooruit. Mannen als Hesjedal kunnen best een kans hebben, ik hoop dat ook Meintjes meevlucht, geinige renner. Misschien dat Pinot ook een keer mee wil vluchten? Hij staat inmiddels ook al op 35 minuten…

ti-raleigh 17 juli 2015 om 23:32

@ paul schoonakker
Op de Muur van Huy was iedereen nog ‘maagd’ en was er niet bekend wie er in vorm stak en op wie je dus moest gaan letten. Ze zullen allicht behoorlijk op Purito hebben gelet toen, maar dat is nu vermenigvuldigt met 10.
Het een sluit het ander niet uit, dat klopt. En hij heeft eventueel zondag en maandag ook nog om tijd te verliezen. Maar de etappe van morgen is veel moeilijker te controleren/dirigeren als meezitten in een ontsnapping in een bergetappe in de Alpen, denk ik. Hoe dan ook, het zou mij héél erg verbazen als Purito morgen weer met de bloemen staat te zwaaien.

LyndaLid 17 juli 2015 om 23:37

Maar wie bedoel je met “ze”? De groten vechten allemaal nog voor het klassement en daarin is Purito totaal geen bedreiging. Froome wil sowieso de ritzege wel aan hem laten en zal er echt niet achteraan springen. Valverde kan het proberen, en die krijgt Froome mee en zal snel moedeloos zijn. En dit is beschouwd vanuit de gedachte dat Purito niet de vlucht in gaat, hoewel die kans gewoon ook heel groot is.

Wat betreft dat sparen voor de alpen….. hij heeft twee dagen om helemaal bij te tanken, de etappe naar Gap én de rustdag. Dus om zich dan morgen te sparen… echt hoor, reken maar van niet.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair