Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 14

Door , zaterdag 18 juli 2015 om 08:00
Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 14

Foto: Sirotti

Voor de derde keer deze Tour ligt de finish van de etappe bovenop een ‘muur’. Na de Muur van Huy en de Mûr-de-Bretagne wacht zaterdag de Côte de la Croix Neuve, oftewel de ‘Muur van Mende’. Een klim van 3 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van boven de 10%. Vanaf de top is het nog één kilometer dalen, waarna het de laatste 500 meter weer licht omhoog gaat. WielerFlits blikt vooruit.

Duel voor ‘groen’
De etappe heeft een totale lengte van ruim 178 kilometer. Het grootste deel daarvan is vlak. Vooral het middenstuk kent nauwelijks tot geen hoogteverschillen. Een ideale plek voor de tussensprint, zo moet de organisatie ASO gedacht hebben. Na 78,5 kilometer is dan ook een streep getrokken waar het duel om de groene trui plaats zal vinden. Tot nu toe is het telkens stuivertje wisselen geweest tussen Peter Sagan en Andre Greipel. Ook in deze rit zullen deze twee tenoren zich naar alle waarschijnlijkheid weer van voren laten zien als in Millau gesprint wordt voor de punten.

De sprinters zullen dit duel uitvechten op een moment dat de vluchter(s) allang buiten schot zijn. De etappe heeft namelijk een ideale springplank voor avonturiers. De Côte de Pont-de-Salars (4e categorie) doemt na 20 kilometer op en zal een dankbaar decor vormen voor renners die via een ontsnapping op etappewinst azen.

In het middenstuk van deze rit hoeven we weinig vuurwerk te verwachten. Het einde van de etappe is daarentegen extra uitdagend. Het begint met een klim van tweede categorie, direct gevolgd door de Cote de Chabrits (4e categorie) en als klap op de vuurpijl de slotklim naar Mende. Het begin is meteen lastig: 8,3%. Na die eerste sectie lopen de percentages pas echt op. Met 10,5% gemiddeld in de tweede kilometer van de Coe de la Croix Neuve en 10,9% in de laatste kilometer komt het totale stijgingspercentage uit op 10,1%. Eenmaal aangekomen op 1055 meter hoogte is het nog iets meer dan een 1000 meter vlak (licht dalend) naar de eindstreep.

Favorieten
Een heuveletappe wordt vaak gezien als ‘overgangsrit’, maar in deze Tour zijn veel klasbakken al op achterstand gezet waardoor ze hun focus hebben verlegd naar etappewinst. Dit maakt de ritten tussen de Pyreneeën en de Alpen extra interessant. De verliezers in het hooggebergte kunnen hier hun gekraakte blazoen oppoetsen, maar vanwege de steile aankomst in Mende zijn er ongetwijfeld ook klassementsmannen die hier een uitgelezen mogelijkheid zien om een rit te pakken.

Joaquim Rodriguez - foto: Sirotti

Joaquim Rodriguez – foto: Sirotti

In 2010 was Mende voor het laatst finishplaats in de Tour. Joaquim Rodriguez pakte de ritzege door Alberto Contador in de sprint voor te blijven. Robert Gesink kwam als negende binnen, op 15 seconden van Rodriguez. Purito boekte afgelopen donderdag al zijn tweede zege in deze Tour, maar als de Catalaan een kans ziet om wederom te schitteren op een Muur: dan zal hij dat zeker niet laten.

Voor zijn landgenoot Alejandro Valverde verloopt de Tour qua klassement prima. Een overwinning pakte de Spaanse kampioen echter nog niet in deze Ronde van Frankrijk. Wellicht komt daar Mende verandering in.

2015, Tour de France, tappa 12 Lannemezan - Plateau de Beille, Cannondale - Garmin 2015, Martin Daniel, Plateau de Beille

Daniel Martin – foto: Sirotti

Chris Froome zal deze ronde ongetwijfeld nog een rit willen pakken, maar of de geletruidrager zijn team vandaag opdracht gaat geven de vluchter binnen schot te houden valt nog te bezien. Dit geeft de aanvallende burger in het profpeloton natuurlijk moed. Eén van die ‘burgers’ is Daniel Martin. De Ier van Cannondale-Garmin liet zich al meerdere malen opmerken en met twee tweede plaatsen zal hij gebrand zijn op revanche. Zijn achterstand in het algemeen klassement is groot genoeg om van de Sky-mannen ruimte te krijgen en zijn uitschot op steile aankomsten is fenomenaal. Zo bewees hij eerder deze Tour al op de Muur van Huy. Ploeggenoot Ryder Hesjedal kan van dezelfde snode plannen verdacht worden. Hesjedal rijdt in alle rondes waar hij opstapt aanvallend en deze etappe lijkt hem op zijn lijf geschreven.

Pieter Weening - Foto: Sirotti

Pieter Weening – Foto: Sirotti

Pieter Weening roept al de gehele Tour de France dat er in de tweede week kansen voor hem liggen. Inmiddels is deze zo goed als voorbij, dus als de Fries in dienst van Orica-GreenEDGE woord wil houden, dan zal hij zich vandaag moeten tonen. BMC-renner Greg Van Avermaet schonk vrijdag onze zuiderburen een ritzege in Rodez, maar deze aankomst is een stuk steiler. De Belg bewees echter eerder deze Tour dat hij ook tijdens lastige aankomsten een ereplaats kan scoren.

Andere typische aanvallers voor een tussenetappe met een steile aankomst zijn: Alexis Vuillermoz (winnaar op de Mur de Bretagne), de broertjes Adam en Simon Yates, Tim Wellens en Tony Gallopin.  Die laatste stond lang kort in het klassement, maar heeft inmiddels ook een respectabele achterstand. Dit zorgde ervoor dat hij zakte in de ranking, maar dit biedt voor vandaag juist weer mogelijkheden. Zijn landgenoten bij Europcar willen ook nog weleens voor de aanval kiezen. Pierre Rolland, Thomas Voeckler en Cyril Gautier zijn meer dan eens van de partij als op dagen zoals dit een vluchtersgroep voor het peloton uit gaat rijden in de hoop een etappe te winnen.

Pierre Rolland - foto: Sirotti

Pierre Rolland – foto: Sirotti

Bij LottoNL-Jumbo staat Robert Gesink stevig in de top-10. Hij zal dus vandaag vooral bij de groep der favorieten willen blijven. Zijn ploeggenoot Steven Kruijswijk worstelt deze ronde nog met zijn vorm en is op zoek naar zijn klimmersbenen uit de Giro. Wellicht kan Kruissie deze rit aangrijpen om het goede gevoel weer terug te krijgen, in navolging van zijn ploegmaat Wilco Kelderman. In mindere mate geldt hetzelfde voor Laurens ten Dam.

Bij Astana is het kommer en kwel met het afstappen van Lars Boom en Rein Taaramäe. Ook Michele Scarponi werd op de rustdag ziek en kopman Vincenzo Nibali stelt tot dusver teleur. Eerder deze week probeerde Lieuwe Westra en Jakob Fuglsang de meubelen al te redden, maar slaagde niet in die opzet. Het zou geen gekke gedachten zijn als ‘Vino’ vandaag Tanel Kangert vooruit stuurt. Een zelfde gedachten heerst misschien ook wel bij Rigoberto Uran (Etixx-Quick-Step). Daarnaast beschikt de ploeg-Lefevere over Zdenek Stybar, deze Tour al ritwinnaar in Le Havre.

Peter Sagan - foto: Sirotti

Peter Sagan – foto: Sirotti

Tot slot nog even terug naar waar we begonnen: de tussensprint. Greipel zal na dit sprintje zich waarschijnlijk niet al te druk meer maken, maar zijn partner in de strijd voor ‘groen’ – Peter Sagan – behoort zeker wel tot de kanshebbers op de dagzege. Vooral als het peloton de vluchters niet te ver weg laat rijden. Sagan moet in staat worden geacht om op de slotklim een laatste kloofje zelf te dichten en daarmee zichzelf te trakteren op ritwinst. De vraag is alleen welke ploegen belang hebben bij een dergelijk scenario? Zijn eigen ploeg Tinkoff-Saxo focust zich vooral op Alberto Contador, die en passant ook nog als kanshebber gezien kan worden om in Mende met de bloemen te gaan lopen. Al toonde Tinkoff-Saxo in de rit naar Rodez wel aan te willen werken voor Sagan.

Favorieten volgens Wielerflits
**** Joaquim Rodriguez
*** Alejandro Valverde, Alexis Vuillermoz
** Daniel Martin, Alberto Contador, Pierre Rolland
* Peter Sagan, Tony Gallopin, Greg Van Avermaet, Pieter Weening

[poll id=”80″]

Dit artikel delen:

106 Reacties

Wheely 17 juli 2015 om 19:44

@LL
Je reactie richting de schrijver van deze voorbeschouwing is een tikkie over the hill wat mij betreft. Dat jij een renner als Vuillermoz niet noemt heeft er zeker ook mee te maken dat je nog niet uitgeslapen bent?

Raafje 17 juli 2015 om 19:45

@nickdt
je wel een beetje gelijk maar zoals LyndaLid zegt vind ik dit meer iets voor klimmers en klassementsmannen die laatste klim is wel 3 km met hele steile stukken van 10 procent en ik weet niet of Martens dat volhoud

Purito 17 juli 2015 om 19:47

Alles bij elkaar komen op het eind? Kijk de rit van 2010 terug. De verschillen zullen significant zijn op de top.

Purito 17 juli 2015 om 19:48

Ja maar jongens kom op. Greg van Avermaet??? Dit is een klim!

En Pierre Rolland? Die is totaal niet explosief. En dit is ook veel te zwaar voor Sagan.

LyndaLid 17 juli 2015 om 19:53

@ Wheely

Maar die schijnt ook last van ziekte te hebben, dus ik ben best scherp ;)

En wat Purito zegt: kom op hey! Alle voorbeschouwingen worden gewaardeerd, maar alsjeblieft zeg.. Er mag wel even worden nagedacht over die sterren toch?

Blaudzun 17 juli 2015 om 19:54

Ik vraag me af wie gaat de kopgroep terug halen

Katuscha en Movistar kunnen allebei een mannetje meesturen (Caruso/Herrada) die kans maken om vanuit een kopgroep te winnen en dan de koers af te wachten voor Rodriquez en Valverde.

Borsje 17 juli 2015 om 19:56

Hoop toch niet dat Kelderman zich een dag heeft ‘vergist’. Gezien zwaarte aankomst ( met wellicht terughoudendheid van klassementsteams tot aan slotklim als gevolg) heeft vluchtersgroep mogelijk meer kans dan vandaag.

…… Gezien zwaarte aankomst

Purito 17 juli 2015 om 19:58

Ik ga eens op de LyndaLid Tour ;)

**** Froome
*** Valverde, Purito
** Contador, Adam Yates (vlucht), Quintana
* Pinot (vlucht), Bakelants (vlucht), Vuillermoz, Dan Martin (met twijfel)

juliandavid 17 juli 2015 om 19:59

Iemand nog iets gehoord over Simon Yates’ ziekte? En zou Jungels kunnen meedoen bij de eerste 20?

Wheely 17 juli 2015 om 20:02

@LL
Verdorie wat hoop ik dan dat hij met zout aan het strooien is, heeft hij je mooi bij de lurven. :p

Met de kop in de wind 17 juli 2015 om 20:03

Als het morgen weer zo warm wordt dan geef ik dan martin geen kans

@SEGcycling: Real pity @DanMartin86 is not feeling well. This had been a great chance again. Hopefully he is able to get better soon and chase that stage

Blaudzun 17 juli 2015 om 20:03

edit redactie: ontopic svp. vragen over prono-spelletjes kan je kwijt in het forum

fietskoen1 17 juli 2015 om 20:04

Deze etappe is wel te vergelijken met de rit naar Géradmer van vorig jaar Tour. Lijkt erg op de rit van morgen. Toen barstte het ook los tussen de klassementsrenners.

Wheely 17 juli 2015 om 20:09

Thomas heeft overigens op alle muuraankomsten tijd verloren tot nu toe, Contador kan hem morgen voorbij en hij komt ook dichter in het vizier van Gesink hopelijk.

Jelle van der Linden 17 juli 2015 om 20:09

Kan Sagan top 20 rijden of niet?

robotour 17 juli 2015 om 20:12

Lastig te voorspellen etappe. Een kopgroep zal het waarschijnlijk weer niet halen, omdat de klassementsmannen kansen zien op de laatste klim. Jammer van deze etappe is dat lange vlakke middenstuk, waardoor de etappe zich niet echt leent voor Contador of Nibali om vanaf het begin oorlog te maken. Rodriguez voor zijn derde etappe lijkt mij wat teveel van het goede. Valverde kan hier waarschijnlijk voor de winst gaan.

TypischTenDam 17 juli 2015 om 20:20

Purito

Raafje 17 juli 2015 om 20:25

mij maakt het eigelijk niet niet wie er morgen wint zolang Gesink (en Mollema maar ben meer fan van Gesink) elke belangrijke etappe maar in de top 10 eindigt en niet veel tijd verliest;)

karper 17 juli 2015 om 20:27

Froome gaat winnen, let maar op :)

ValverdeBassoNibali 17 juli 2015 om 20:27

Ik ga voor Froome of Daniel Martin

ti-raleigh 17 juli 2015 om 20:33

Ik denk dat Rodriguez ook morgen laat lopen, net als vandaag. Zodat hij genoeg ruimte krijgt om in de Alpen aan te vallen voor bergtrui en nog een etappewinst. Ben benieuwd welke ploeg morgen achter de kopgroep aan gaat rijden. Ik had vandaag bijv Giant niet verwacht.Misschien dat morgen een kopgroep meer kansen heeft. Ik hoop dat TLJ er weer bij zal zitten met Kruissie of Martens. Als het geen kopgroep wordt, dan schat ik Valverde en Martin het hoogste in.

ProfrondeZevenbergen 17 juli 2015 om 20:38

Ik gok morgen op een vluchtgroepje.

janne6 17 juli 2015 om 20:39

Zondag gaan de sprinters voor de een na laatste kans dus morgen krijgen de vluchters vrij spel

jorisverkerk 17 juli 2015 om 20:43

Gesink overigens nog steeds elke etappe bij de eerste 30 geëindigd. Hulde!
Ik wens hem veel succes voor morgen toe.

DerPantzerwagen 17 juli 2015 om 20:43

Waarom wordt Bakelandts niet genoemd? Hij had gwn last van de rug in de bergritten en liet vandaag zien dat dat verleden tijd was. Daarentegen klimt hij veel beter dan GvA en Sagan. Bakelandts had toch minimum 1 ster moeten krijgen ipv weening of andere. Rare voorbeschouwing.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair