Toon Aerts laat haar groeien als mogelijk bewijsmateriaal na afwijkende dopingtest

maandag 19 september 2022 om 11:37
Toon Aerts laat haar groeien als mogelijk bewijsmateriaal na afwijkende dopingtest

foto: Cor Vos

Toon Aerts, die nog altijd in afwachting is van een uitspraak over een afwijkende dopingtest tijdens het vorige veldritseizoen, heeft zijn haar laten groeien. Zijn lange manen kunnen dienen bewijsmateriaal in een eventueel bijkomend onderzoek.

Het WADA (World Anti-Doping Agency) gebruikt enkel urine- en bloedtesten om dopinggebruik op te sporen of te bewijzen, maar het doen van een haaranalyse is hier ook een methode voor. Mocht de Internationale Wielerunie (UCI) toch vragen om een dergelijk onderzoek, wil Aerts hierop voorbereid zijn.

“Haaranalyses laten toe om ver in het verleden terug te blikken op hetgeen je aan bent blootgesteld of hebt ingenomen”, legt hoogleraar toxicologie Jan Tytgat in gesprek met Het Laatste Nieuws uit. “In tegenstelling tot urine of bloed, waar je bij een geneesmiddel of doping tot een paar dagen tot een week terug in de tijd kan gaan.”

“Om je onschuld te bewijzen, kan je een staal van je haar ter beschikking stellen. Het groeit met 1 centimeter per maand. Aan de haarwortel staan nog levende cellen, en uit het bloed kan je dan een overdracht krijgen van doping naar die levende haarcellen. Het mogelijke dopingproduct groeit mee uit met die sarcofaag waar het in vervat zit. Als je haar 24 centimeter lang is, kan je effectief twee jaar terug gaan in de tijd.”

“Ik blijf verder trainen”
Aerts testte op 19 januari positief op het verboden Letrozole Metabolite bij een dopingcontrole buiten competitie en wacht nog steeds op een definitief verdict van de UCI. De renner diende op 26 april zijn dossier ter verdediging in, dat momenteel behandeld wordt door de UCI. We zijn nu echter alweer vijf maanden verder en nog altijd tast Aerts in het duister wat betreft zijn toekomst. Wel weet hij dat hij niet langer zal koersen voor Baloise Trek Lions.

Zondag was Toon Aerts ook aanwezig bij de Exact Cross Kruibeke om zijn broer Thijs aan te moedigen. “Ik heb eigenlijk gewoon gewerkt richting deze cross, om nu echt goed te zijn. Het heeft niet mogen baten, want ik mag nog niet meteen meedoen. Maar ik blijf verder trainen. En vanaf dat het weer toegelaten is, zal ik aan de start staan. Hopelijk in goeie vorm.”

Dit artikel delen:

31 Reacties

Marcel de Gendt 19 september 2022 om 11:59

Ik probeer me een compleet verwilderde Toon Aerts voor te stellen… met lange baard, paardenstaart en haar op de benen.

1
Romāns Vainšteins 19 september 2022 om 13:46

Na een positieve hertest zul je daar eveneens kans op hebben.

0
Steven_E 19 september 2022 om 14:29

Op de jaarlijkse team-BBQ van BTL ergens net voor de zomer was er al iets van te zien. Daarop stond Toon Aerts met weelderige Fellaini-krullen (miniatuur-versie wel) op de foto.

0
Panache 19 september 2022 om 12:30

Ik weet niet of Toon Aerts schuldig of onschuldig is, maar ik heb altijd gemengde gevoelens bij dit soort PR berichten om de publieke opinie te beïnvloeden. Toon Aerts weet natuurlijk al lang via particulier afgenomen haarsamples dat de betreffende stof niet vindbaar is in zijn haar. Dat wordt vanuit kamp Aerts gebruikt om onschuld te suggereren en houdt voor altijd vraagtekens bij de fans omdat de haarsamples na officiële analyse negatief waren, of twijfel nadat besloten wordt de haren niet te analyseren.
Ik ga er overigens van uit dat zijn haren niet geanalyseerd zullen worden. Los of het middel daar vindbaar is moet je ook kijken naar de lengte. 1 cm groei is gemiddeld, maar de variatie is 0,5 tot 1,7 centimeter per maand. Met 12 cm lang haar kan je afhankelijk van de persoon dus 2 jaar tot slechts 7 maanden terug. De advocaat van de duivel zou beweren dat Toon Aerts snel groeiend haar heeft en zo ver terug in de tijd geknipt heeft als nodig is.
Als positief geteste sporter zit je gewoon in een heel moeilijke situatie, feit. Maar de dopingjagers hebben het ook niet makkelijk, ook daar glippen meer dan genoeg glibberige alen door de mazen van het net.

1
Beer 19 september 2022 om 12:57

Waarom suggereren? Haaranalyse is een manier om dopinggebruik op te sporen, dus als de haaranalyse onschuld aantoont, zou je wel gek zijn om het niet te gebruiken.

2
Dark Noise 19 september 2022 om 13:08

Ik heb het gevoel dat er een spoedig vanuit de UCI een korte schorsing gaat worden opgelegd, of Toon nu schuldig is of niet, de twijfel zal bij het publiek in zijn voordeel spreken. Na de schorsing gaat hij samen met zijn broer aan de slag bij Intermarche/Tormans en begint hij aan nieuw hoofdstuk in zijn carrière. Inmiddels is zijn contract ontbonden bij Baloise en zal de ploeg geen negatieve weerslag ondervinden van de uitspraak van de UCI.

0
Cochise 19 september 2022 om 13:13

Bovendien (en als er een echte deskundige in de zaal zit mag die mij gerust tot de orde roepen) meen ik dat die stoffen niet 100% zeker in je haar blijven zitten en je het dus niet in deze richting kan gebruiken.
Je kan er wel drug- of dopinggebruik mee aantonen als de sporen worden teruggevonden, maar de afwezigheid van sporen is geen bewijs van onschuld.

1
Limal 19 september 2022 om 13:36

Met afstand de grootste deskundige in de zaal is uiteraard Tytgat, maar die wordt opgevoerd door het kamp Aerts (?) en daarom vertrouwen we hem niet?

Tweemaal een oprecht vraagteken hierboven – zonder toegang tot het artikel in HLN heb ik geen idee of Tytgat de verdediging van Aerts gaat opnemen, of hij zelf naar dat Laagste Nieuws is gestapt om een "PR-bericht" te verspreiden, en of we zijn professionele mening in twijfel kunnen trekken àls dat het geval was.

Andere vraagtekens zijn inderdaad de snelheid van haargroei (over een periode van een maand makkelijk te bepalen, niet?) en de interpretatie van de concentratie van het al dan niet meetbare signaal. Dat het analyseren en interpreteren van haarstalen tot discussie leidt kan best het geval zijn, maar wmb is dat dus voer voor de specialisten.

Wat ik als leek in elk geval laak is de apathie van de UCI – als er na 7 maanden nog geen communicatie is geweest over analyse van het B-staal, dan zit er iets goed fout aan hun kant.

2
Panache 19 september 2022 om 14:06

Dat de stof Letrozol vindbaar is via het haar is een feit. Ook is duidelijk dat regulier therapeutisch gebruik leidt tot concentraties in het haar die hoger liggen dan 160 pg/mg, terwijl incidenteel gebruik 16-60 pg/mg als waarde aangeeft. Dit is allemaal inzichtelijk via https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30506949/

Maar het maakt natuurlijk een groot verschil of je als dopinginstantie regulier gebruik van Letrozol aantoont, of als dopinginstantie incidenteel gebruik van Letrozol aantoont, of dat je het als verdediging vrijpleitend gebruikt ‘kijk eens er zit geen Letrozol in mijn haar'. Dat is geen anti-Aerts standpunt, dat is de denkwijze van de bonden. Bij anti-doping moet je met heel sterke bewijzen komen om voor elkaar te krijgen dat de afgenomen sample (A én B natuurlijk) toch als negatief geïnterpreteerd worden. De aanklager heeft zo veel voor de hand liggende argumenten (je hebt je haar vakkundig afgeknipt, je hebt misschien eenmalig gedopeerd, oké het zit niet in je haar maar hoe komt het dan in de A en B sample, etc.) dat Aerts meer nodig heeft dan dit verhaal, véél meer.

1
ken dcq 19 september 2022 om 16:22

@Limal, zit professor Tytgat wel effectief in dat haarverhaal met/van Toon of heeft een journalist gevraagd om duiding te geven over haaranalyses? Het zou wel een mooi precedent zijn als het zou mogen gebruikt worden, dan heeft een sporter toch nog een goede extra mogelijkheid om zijn onschuld aan te tonen (op eigen kosten). Want ik begrijp ook wel dat duurdere methodes niet aangewezen zijn, voor het wada, de sportbonden en de overheid, in de dopingjacht in verband met kostenoptimalisatie om zoveel mogelijk te kunnen testen.

0
Cochise 19 september 2022 om 11:41

Of waarom eind jaren 90 het halve peloton (en tot lang daarna de halve voetbalwereld?) met ontkleurde haren rondreed.

0
re-cycle 19 september 2022 om 11:53

tja modetrends die kunnen toch onmogelijk met doping te maken hebben….

2
Steven_E 19 september 2022 om 12:53

Inderdaad ja, ze waren kaal of geblondeerd

0
re-cycle 19 september 2022 om 13:30

zijn advocaat zal zijn onschuld haarfijn uitleggen

0
Limal 19 september 2022 om 12:20

Schuldig of niet, historisch gezien zijn lange haren natuurlijk uiterst geschikt om aan de schandpaal genageld te worden…

0
Dikke Vrouw 19 september 2022 om 13:55

Gewoon een haar van je broer geven toon die is niet betrapt en heeft vast een erg gelijkend dna

0
ken dcq 19 september 2022 om 16:13

Behalve als je een eeneiige tweeling bent lijkt de kans me erg klein dat je daarmee gaat wegkomen. Je deelt een deel van je dna met je broers of zussen maar gemiddeld is er maar 50% hetzelfde… Moest het al mogen dat je het zo binnenbrengt zonder controle :-p

0
Jachtluipaard van de Baroniese vlakke wegen 20 september 2022 om 04:44

Kan toch ook met schaam-, of konthaar.?

0
SolitaryShell 19 september 2022 om 11:51

Eh, haar groeit toch niet retroactief? Hoe wil je met nu je haar laten groeien bewijzen dat je vorige winter niets onoorbaars hebt gedaan?

-2
Dikke Vrouw 19 september 2022 om 12:03

Klopt komt Nogal dommig over van toon ..

-4
Beer 19 september 2022 om 12:06

“Om je onschuld te bewijzen, kan je een staal van je haar ter beschikking stellen. Het groeit met 1 centimeter per maand. Aan de haarwortel staan nog levende cellen, en uit het bloed kan je dan een overdracht krijgen van doping naar die levende haarcellen. Het mogelijke dopingproduct groeit mee uit met die sarcofaag waar het in vervat zit. Als je haar 24 centimeter lang is, kan je effectief twee jaar terug gaan in de tijd.”

Verder; geen foto van Toon’s nieuwe coupe beschikbaar? :-)

0
SolitaryShell 19 september 2022 om 12:18

Quote je dat stuk als reactie op mij?

Tytgat is geen professor Barabas, je kunt alleen terug gaan in de tijd tot op het moment dat je begonnen bent met je haar te laten groeien.

0
Limal 19 september 2022 om 12:27

Het moment dat je beslist om je haren te laten groeien ben je meestal niet kaalgeschoren, dus het kan best dat het tijdstip van de positieve test nog terug te vinden is in de haren op Toon’s hoofd…

3
Steven_E 19 september 2022 om 12:52

Inderdaad: hij had al haar op dat moment (neem mss 2-3cm?). Dus zolang hij het nu laat groeien, zullen die 2-3 maand voor de bekendmaking van de test geregistreerd blijven in z’n huidige lokken. En net dat is natuurlijk het doel van deze actie.

2
VerstandOpNul 19 september 2022 om 13:17

Staat hem goed hoor!

2
Gebruikersnaam 19 september 2022 om 13:34
Quote:
Inderdaad: hij had al haar op dat moment (neem mss 2-3cm?). Dus zolang hij het nu laat groeien, zullen die 2-3 maand voor de bekendmaking van de test geregistreerd blijven in z’n huidige lokken. En net dat is natuurlijk het doel van deze actie.

Wat is het nut dan van het haar te laten groeien? Dan kan je die stalen toch ook nu gewoon nemen? Of 6 maanden geleden? Of op ’t moment van de positieve test?

Of is daar ergens een dokter of onderzoeker die zegt: “Nou, ga dan maar even een jaar niet naar de kapper, want ik heb er nu effe geen zin in”?

0
Steven_E 19 september 2022 om 13:37

Omdat je dan moet kunnen bewijzen dat het JOUW haar is, én het moet (allicht notarieel) worden gedateerd. Nu kan de UCI het staal zelf komen nemen en hebben ze garantie over de datum & dat het van Toon Aerts komt.

3
Gebruikersnaam 19 september 2022 om 13:59

Dan begrijp ik nog steeds niet waarop we zitten wachten.

In de dopingzaak lijkt het me toch vrij standaard dat iemand eist dat er een test wordt gedaan om onschuld te proberen bewijzen en dat dat dan gebeurt onder toeziend oog van de vereiste instanties.

0
Steven_E 19 september 2022 om 14:28

Ze zitten te wachten op de UCI, en die staan nu niet meteen bekend om hun snelheid

1
Franckx 19 september 2022 om 15:42

@SolitaryShell: mijn reactie was er puur om zijn nieuwe haardos te Toonen, moest ik echt aan inhoudelijke bronvermelding doen, zou ik me stevig schamen als ik het bij HLN zocht ;)

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone