Baloise-Trek Lions en Toon Aerts gaan in onderling overleg uit elkaar

woensdag 14 september 2022 om 12:20

Baloise-Trek Lions en Toon Aerts hebben in onderling overleg besloten om uit elkaar te gaan. De 28-jarige veldrijder is verwikkeld in een dopingzaak en er is na ruim een half jaar nog altijd geen duidelijkheid over een eventuele sanctie en zijn verdere sportieve toekomst.

Aerts testte op 19 januari positief bij een dopingcontrole buiten competitie en wacht nog steeds op een definitief verdict van de UCI. De renner diende al vrij snel zijn dossier ter verdediging in, met onder meer haaranalyses en andere bewijzen waaruit moet blijken dat het gevonden product (Letrozol) in zeer minieme hoeveelheden in zijn lichaam is beland. Het dossier werd ingediend op 26 april en wordt behandeld door de UCI.

We zijn nu echter alweer vijf maanden verder en nog altijd tast Aerts in het duister wat betreft zijn toekomst. Zeker is wel dat hij niet meer zal uitkomen voor Baloise-Trek Lions. “In samenspraak met Toon en zijn entourage hebben we besloten om een einde te maken aan de overeenkomst”, laat teammanager Sven Nys vandaag weten op een persconferentie. “Dat heeft vooral te maken met het feit dat Toon geen zicht heeft op uitsluitsel.”

Nieuwe ploeg
“We hadden allemaal gehoopt dat we hem aan de start zouden krijgen van het nieuwe veldritseizoen. We hebben hem daarin ondersteund, van de eerste dag tot op de dag van vandaag”, schetst Nys. “Zowel qua materiaal als trainingen. Die heeft hij individueel kunnen doen, maar hij was twee weken geleden ook nog bij onze laatste stage in Aarschot. We hadden toen nog altijd de hoop dat er ergens een signaal zou komen, maar dat is tot op de dag van vandaag helaas niet het geval.”

Toon Aers in betere tijden – foto: Cor Vos

“We hebben vandaag dan ook besloten om, bij de start van het seizoen, er een einde aan te maken. We hebben samen met zijn broer (Thijs Aerts, red.) om de tafel gezeten en Toon gaf aan dat hij op weg is naar een andere ploeg. Wat, hoe en wanneer, daar kan Toon zelf het beste over communiceren. Er is natuurlijk nog onduidelijkheid. Hij moet nu zich nu vooral kunnen concentreren op zijn verdediging. En hopen dat er snel antwoorden zullen komen”, besluit Nys.

In augustus wisten we al te melden dat Toon en Thijs Aerts op weg zijn naar Tormans CX. De broers Aerts zullen vermoedelijk instromen in de nieuw op te zetten continentale opleidingsploeg van Intermarché-Wanty-Gobert, dat waarschijnlijk zal opereren onder de naam van Tormans. Er kleeft echter wel een ‘maar’ aan de transfer van Toon Aerts: de deal met Tormans en Intermarché-Wanty-Gobert vindt alleen doorgang als de UCI de Belg vrijspreekt.

Reactie Baloise-Trek Lions en Aerts

Baloise-Trek Lions
“We starten het seizoen helaas zonder Toon Aerts en dat heeft alles te maken met het feit dat er nog steeds geen uitsluitsel is vanuit de UCI.

Voor een goed begrip: we zijn Toon en zijn verdediging steeds blijven geloven, hebben inzage gehad in de resultaten van zijn onderzoek en vinden die geloofwaardig. Maar tot op vandaag heeft de UCI zich helaas nog steeds niet definitief uitgesproken. Het is in die omstandigheden noch voor de ploeg, noch voor Toon zelf wenselijk dat hij zou starten. Dat dit blijft aanslepen, is nefast voor Toon en voor de hele ploeg bij uitbreiding.

We zijn Toon in de voorbije maanden altijd blijven steunen, zowel sportief als financieel. We gingen er immers allemaal vanuit dat er duidelijkheid zou zijn voor de start van het nieuwe crosseizoen. Intussen heeft Toon ons ook aangegeven dat hij na 1 januari wellicht naar een andere ploeg zal gaan. Dat vinden we best jammer, maar het is Toon zijn volste recht als hij voelt dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging.

We zijn dan ook onderling overeengekomen om onze samenwerking stop te zetten zodat Toon zich ten volle op zijn toekomst concentreert in combinatie met zijn verdere verdediging bij de UCI. We zijn Toon dankbaar voor de mooie jaren die we samen hebben gehad en wensen hem veel geluk en succes toe in de toekomst.”

foto: Cor Vos

Toon Aerts
“Zondag start het nieuwe veldritseizoen en ik zal er helaas niet bij zijn. Zoals velen heb ik maanden uitgekeken naar de start van het nieuwe veldritseizoen. Desondanks de situatie waar ik momenteel inzit, heb ik keihard gewerkt om er klaar voor te zijn. Ik heb het gevoel dat ik er klaar voor was, maar zal het nog even niet kunnen tonen.

Sinds we op 14 februari het bericht kregen van de UCI, hebben we hard gewerkt aan het onderzoek om zo goed mogelijk mijn onschuld te bewijzen. Op dit moment is er helaas nog geen definitieve beslissing genomen in het dossier…

Aangezien ik momenteel weinig kan betekenen voor de ploeg en ik ook geen uitzicht heb wanneer ik weer zal kunnen aantreden, hebben we in onderling overleg beslist om onze samenwerking te stoppen. Ik wil hen graag bedanken voor de negen mooie jaren die we samen hebben gehad.

In tussentijd blijf ik vastberaden werken op de fiets, om mezelf te kunnen bewijzen vanaf dit terug mogelijk is!

Ik wens alle collega’s en supporters veel succes met de start van het seizoen. Geniet van onze mooie sport!”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Eljorro 14 september 2022 om 13:04

Kan de UCI eens op zijn vingers worden getikt vanwege passiviteit? Desnoods vrijspraak agv te trage reactie.

10
Het Luipaard van Lent 14 september 2022 om 13:09

Mee eens, maar welke instantie zou dit moeten doen?

2
Fast Freddy 14 september 2022 om 15:11

De here Lefevre misschien? ;-)
Of naar het CAS.

0
Cornelius 14 september 2022 om 16:29

Naar het TAS kan pas als er een uitspraak is.

0
JensVdB 14 september 2022 om 12:31

Ik hoop dat ze Van Kessel terug gaan halen

5
Mystery Rider 14 september 2022 om 14:12

Yep, kom op Corne – plaatsje vrij !

0
NiM 14 september 2022 om 12:39

Beetje vreemd om hem in dienst te houden en dan het contract te ontbinden eenmaal het crossseizoen start

0
Oblomov 14 september 2022 om 14:02

Nou ja, het is op zich wel te begrijpen. Aerts is niet geschorst. Hij is door de ploeg op non-actief gesteld in afwachting van de behandeling van zijn zaak. Nu dat zo idioot lang duurt, moet er iets gebeuren.

Nys zal wel bang zijn dat zijn sponsors niet zitten te wachten op een verdachte renner (en dan met name Trek). Door nu afscheid van elkaar te nemen, is de weg vrij voor Aerts om in neutraal tenue wedstrijden te gaan rijden.

0
Mystery Rider 14 september 2022 om 14:13

Klopt dat Oblomov? Hij mag wedstrijden rijden ondanks A en B staal ‘positief’?

0
Oblomov 14 september 2022 om 14:34

Ja, het valt schijnbaar in dezelfde categorie als destijds met Froome. Een ‘Adverse Analytical Finding’ waarbij pas bij de behandeling van de zaak een uitspraak wordt gedaan.

https://www.wielerflits.nl/nieuws/uci-toon-aerts-hoeft-niet-voorlopig-geschorst-te-worden/

0
Wieler-Joke 14 september 2022 om 12:54

Jammerlijke zaak nu schieten er nog maar 3-4 subtoppers over om de maanden september tot en met november te overbruggen. Als op deze moment Wout en Mathieu beslissen om te kappen met dat veldrijden sterft die sport toch volledig uit in een paar jaar tijd, ik kan me niet inbeelden dat er veel warm lopen om Iserbytje te zien rondspartelen.

0
Krist The Vanma 14 september 2022 om 14:23

Mijn pa wel hoor, die is een enorme fan.

0
Eroba 14 september 2022 om 13:13

Ze zeggen dat ze uit elkaar gaan omdat er geen duidelijkheid is over mogelijke sancties van de UCI, maar ik begrijp dat eigenlijk vooral de reden is dat hij naar een andere ploeg gaat en omdat er daarnaast geen duidelijkheid is of hij nag starten nu alvast de samenwerking stoppen.

0
Massimo Bataille 14 september 2022 om 13:20

Toch wel nog logisch zeker?
Telenet heeft hem heel de zomer blijven betalen (en steunen) in de hoop/veronderstelling dat Aerts nog van nu tot 1 januari zou kunnen crossen.

Nu blijkt dat de UCI toch niet zo’n vlugge organisatie is (shocking…) en heeft Aerts nog altijd geen zicht op eventuele vrijspraak. Tevens gaat hij idd naar een nieuwe ploeg vanaf 1 januari.

Dus Aerts kan niets meer betekenen voor de Telenetploeg. Tevens kunnen ze (denk ik) zijn loon opheffen vanwege 6 maanden niet gekoerst.
Aerts is denk ik al blij met de goeie lange samenwerking ( en de steun tijdens deze zomermaanden) en wil liefst in goeie contacten uit elkaar gaan.

2
Mystery Rider 14 september 2022 om 14:18

Volgens mij maakt het weinig uit of ie naar een ander ploeg gaat.

Het team heeft hem altijd correct uitbetaald en hem de nodige middelen gegeven om zijn ‘job’ verder uit te oefenen zonder enige return.

Op dit moment is dit de beste oplossing en ik denk ook wel dat het amicaal gebeurd is.

Ander ploeg of niet, Toon had nog wat mooie ROI kunnen geven tot einde van dit jaar voor de ploeg.

0
Dark Noise 14 september 2022 om 13:51

Hij is samen met zijn broer op weg naar de crossafdeling van Wanty. Op voorwaarde dat hij tegen nieuwjaar vrijgepleit is natuurlijk. Ik vermoed dat de broers in de zomer bij de opleidingsploeg van Wanty aan de slag gaan. Volgens mij is hij ook niet geschorst door de UCI maar, werd hij op non actief gezet door de ploeg.

0
Cornelius 14 september 2022 om 16:42
Quote van Dark Noise:
Volgens mij is hij ook niet geschorst door de UCI

Exact. Had hij bij Ineos onder contract gestaan, zou er geen vuiltje aan de lucht zijn.

0
Veloburto 14 september 2022 om 17:19

Arie kent hem persoonlijk toch? Wat is zijn mening over dit hele gebeuren?

0
Jean Dumas 14 september 2022 om 12:23

Mooie kans voor TJV, als die een goede crosser willen.

-8

Headlines

Populair

Materiaalzone