Tom Pidcock zet zijn beste tijd ooit neer op ‘rotberg’: “Arnaud De Lie heeft alles te verliezen in Omloop Het Nieuwsblad”

Tom Pidcock zet zijn beste tijd ooit neer op ‘rotberg’: “Arnaud De Lie heeft alles te verliezen in Omloop Het Nieuwsblad”

foto: Cor Vos

zaterdag 25 februari 2023 om 12:15
Interview

Tom Pidcock is een van de favorieten om zaterdag Omloop Het Nieuwsblad 2023 op zijn naam te schrijven. De 23-jarige Brit vormt met zijn ploeg INEOS Grenadiers een sterk blok en kent zijn status. “Ik vind dat maar raar gezien de paar profkoersen die ik pas won, maar het zal mijn naam zijn”, vertelt hij de middag voor het Openingsweekend aan onder andere WielerFlits.

De regerend olympische kampioen mountainbiken gooide het roer na het jongste WK in die discipline om. “Ik wilde een hoger basisniveau ontwikkelen. Nadat het misging op het WK MTB, keek ik niet meteen uit naar het veldrijden om eerlijk te zijn. Maar ik weet dat het belangrijk is in de voorbereiding op mijn wegseizoen. Het overslaan van het WK veldrijden hebben we al vroeg besloten, of dat nu goed of fout is. Ik heb alleen wel genoten van de cross de afgelopen winter. Ik kijk daar nu alweer naar uit, dus dat is goed. Ik heb nu ook langer aan mijn wegvorm kunnen bouwen. Dat zag je in Algarve: ik was daar een heel andere renner dan een jaar geleden.”

De jonge Brit begon zijn seizoen uitstekend, door meteen de bergopaankomst in de die Volta ao Algarve te winnen vorige week. “Ik klom daar goed”, vindt Pidcock. “Het was fijn om zo snel te winnen nadat ik het veldrijden heb opgeofferd voor mijn wegseizoen. Ik heb met jaloezie naar het WK in Hoogerheide gekeken. Dan is het fijn dat die keuze zich al meteen een beetje terugbetaalt. In de verkenning van donderdag voelde ik me eigenlijk best goed. De Bosberg is mijn minst favoriete helling, maar ik reed daar sneller omhoog dan ooit tevoren. Dat is niet een slecht iets.”

Pidcock was de sterkste op Malhao in Algarve – foto: Cor Vos

Verkenning belooft veel goeds
Net die ‘rotberg’ die hij omschrijft, is zaterdag de laatste en misschien wel beslissende helling in Omloop Het Nieuwsblad. “Dat gaan we zien. Ik denk dat er morgen veel kracht en diepte in het peloton zit. Er is meer dan alleen de Bosberg. Dat het mijn minst favoriete klim is, betekent niet dat ik er niet snel op kan rijden. Dat deed ik donderdag nog. Toch blijf ik erbij dat Omloop niet de meest perfecte koers voor mij is. Maar zoals ik heb begrepen, krijgen we wat wind. Een aantal teams zullen dan misschien wat eerder gaan koersen dan normaal. Het zal sowieso zwaar zijn.”

Dat Pidcock door insiders is aangewezen als topfavoriet, deert hem niet. “Mensen kijken altijd een beetje naar mij”, zegt de Brit. “Dat heeft ook deels een factor gespeeld in het succes dat we vorig jaar geboekt hebben. We hadden een heel sterke ploeg en als concurrenten dan naar mij kijken, krijgen andere ploegmaats kansen. Vorig jaar was ik ook niet 100%, maar omdat ik geviseerd werd heb ik wel een beetje succes gecreëerd. Ik moet ermee leven, ook al heb ik op de weg nog niet veel gewonnen. Maar ik heb mijn naam tegen. Dat is een beetje jammer; het is wat het is.”

Pidcock heeft veel vertrouwen in INEOS Grenadiers – foto: Cor Vos

Beter af zonder Van Baarle
Naast de Brit zelf, zijn de meeste coureurs het erover eens dat de piepjonge debutant Arnaud De Lie misschien wel de absolute topfavoriet voor de zege in Omloop Het Nieuwsblad is. “Ik begrijp dat wel. It’s his race to lose. Arnaud is heel goed aan het seizoen begonnen. Ik heb nog niet tegen hem gereden, maar wat ik ervan gezien heb, was sterk. Als hij in de eerste groep naar de meet rijdt, heeft hij alles te verliezen”, voert Pidcock de druk op. “Zelf hoop ik het beter te doen dan vorig jaar in het voorjaar. Niet moeilijk, want toen was ik niet op mijn best. De sleutel is om in alle klassiekers goed in vorm te zijn en hopelijk is dat voor mij goed genoeg om er eentje te winnen.”

Dat zal wel zonder Dylan van Baarle zijn. De Nederlander won namens INEOS Grenadiers vorig jaar Parijs-Roubaix, maar stapte afgelopen winter over naar concurrent Jumbo-Visma. “Dylan was uiteraard een geweldige toevoeging in deze ploeg”, stelt Pidcock, die daarna naar de goede woorden zoekt. “Maar tegelijkertijd hebben we nu een jonge ploeg die we vanaf de basis kunnen bouwen, om de komende jaar een erg sterk blok te vormen tijdens de klassiekers. Het was jammer dat Dylan vertrok, maar we zijn nog steeds sterk. Misschien wel sterker, zelfs. Vorig jaar was ons beste klassieke voorjaar ooit. Met dat vertrouwen op zak gaan we er nu weer voor!”


voor


Lees ook:
De grote voorbeschouwing-show op Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne!

Dit artikel delen:

27 Reacties

11 na 11 24 februari 2023 om 20:26

Ik dacht dat hij op training ergens in de Zwitserse Alpen ofzo een KOM had gezet op een een klim die ik niet kende, de “Rotberg”. Blijkt dat het over de Bosberg gaat, en het enkel over zijn eigen beste tijd gaat. Lame.

5
Jens Voigt 25 februari 2023 om 09:50

De Rotberg zit vaak in het rondje van de GP Aargau ;) Bedoel je die?

0
jenzrscl 24 februari 2023 om 17:42

Pidcock turner en sheffield gaan knallen

1
Mr. Tornado 24 februari 2023 om 18:20

Zet Narváez daar nog maar bij.

-1
Grote Plateau 24 februari 2023 om 21:09

De Lie alles te verliezen? klikaas lulkoek

1
Ardoisier 24 februari 2023 om 21:32

Precies. Wie bedenkt zo’n titel, en vooral waarom!?
Die jonge gast heeft alles te winnen, niets te verliezen. Qua titels gaat het toch wel flink achteruit op WF… ze dekken zelden meer de lading. Nog even en ik ben hier weg.

1
BigMig 25 februari 2023 om 10:14

Het gaat hier toch om hetgeen Pidcock zegt. En die houdt er wel van om de druk bij anderen neer te leggen en zelf de rol van underdog aan te nemen.

0
Youri IJnsen 25 februari 2023 om 10:30

@Ardoisier
Tom Pidcock verzon in deze de titel, omdat het zijn uitspraak betreft. Waarvan akte :-)

0
Federico Bahamontes 25 februari 2023 om 11:08

Ik gok dat je Pidcock niet in het Nederlands hebt geïnterviewd, dus het is per definitie al niet zijn uitspraak en hij heeft de titel dus niet zelf verzonnen. Verder is "Arnaud de Lie heeft alles te verliezen in Omloop het Nieuwsblad" niet hetzelfde als "It’s his race to lose". En 2 regels later schrijf je nog letterlijk dat Pidcock het (blijkbaar) heeft over een situatie waarin de Lie met het voorste groepje richting de finish gaat…

1
Henk van Bouw 25 februari 2023 om 16:22

Zeggen dat kritiek terecht is gaat hij toch niet doen. De titel is aangepast en zijn agressieve reactie op mijn commentaar is nu gewoon helemaal verwijderd inclusief mijn post. Tja dan maar censureren blijkbaar.
Het is gewoon leuk om een dergelijk interview te lezen. Is echt niet nodig om elke keer van die irritant sensationele titels te schrijven die uiteindelijk helemaal geen hout snijden met de inhoud.

-1
VincentK 24 februari 2023 om 18:24

Denkt iemand hier na over Teunissen? Na een paar jaar in het Jumbo corset kan dit jaar een ommekeer zijn. Die laatste 1,5 mio zijn momenteel de lastigste. Ik heb alles redelijk afgedekt en twijfel over Teunissen, Nizollo (wat rijdt die?) en Sheffield (wat rijdt die na de eerste weken en ik heb ook al Turner en Pidcock in mijn team). Pfff……

0
Romāns Vainšteins 24 februari 2023 om 20:05

Ik denk vrij weinig na over m moet ik zeggen maar een ‘verrek! Da’s Teunissen!’ zit er aankomend weekend wel in.

0
Wheely 24 februari 2023 om 20:18

Ik denk wel eens aan Teunissen die reed een koers met rugnummer 7.
Die was opeens weg bij de ploeg en niemand wist waarof hij was gebleven.
De ploegleider zei der zijn nogal problemen met Gesink en Vader.
En Teunissen die woont nu voor een tijdje bij Meintjes op een kamer.

6
Ronellenfitsch 24 februari 2023 om 21:46

@Wheely: mhoehaaa … als het op de juiste melodie leest is het briljant!

3
SaddamHoesseinJouwBenen 9 maart 2023 om 22:12

Hey @Wheely, een perfecte persiflage van Monica van Circus Custers!

0
Grote Plateau 24 februari 2023 om 21:09

De Lie alles te verliezen? klikaas lulkoek

0
Ardoisier 24 februari 2023 om 23:15

Ben het wel met je eens, maar om nu twee keer te reageren…

1
Draadband 24 februari 2023 om 23:51

Zelf ben ik nog nooit bij die Bosberg geweest, maar als ik er eens heenga zal ik direct de beste tijd ooit registreren. Dat is trouwens niet zo bijzonder, overal waar ik voor het eerst fiets zet ik de snelste tijd ooit neer. Ik ben zelf zo snel dat het best voorkomt dat ik bij volgende passages over een reeds eerder gefietst traject opnieuw een record vestig.

0
Kartouche 25 februari 2023 om 09:09

Ik ben benieuwd of hij echt tot de wereldtop doorbreekt dit jaar. Ik hoop het wel. Mooie aanvallende wielrenner met geweldige techniek. En wordt hij ook zo allround dat hij in zowel grote rondes als in klassiekers kan schitteren, zoals Pogi.

0
Mooie Sjors 25 februari 2023 om 10:54

De Bosberg een rotberg? Valt wel mee vind ik persoonlijk, zeker als je het vergelijkt met de Muur of – een échte rotberg – de Koppenberg.

0
Tpinotfan 25 februari 2023 om 12:14

Ik vond m juist verschrikkelijk doordat die kasseien je naar t midden van de weg dwingen en je daar dan weer van je fiets afgereden wordt. Zeker niet de moeilijkste, maar wel een van de vervelendste klimmen om als toerist te rijden. Maar goed, dat bedoelt Pidcock ook niet

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone