Tom Pidcock klopt Van Aert en Trentin in De Brabantse Pijl

woensdag 14 april 2021 om 17:15
Tom Pidcock klopt Van Aert en Trentin in De Brabantse Pijl

foto: Cor Vos

Tom Pidcock heeft De Brabantse Pijl achter zijn naam gezet. In Overijse bleef hij Wout van Aert en Matteo Trentin voor in een eindsprint met drie man.

Vijf maanden voor het WK wielrennen kon het peloton alvast kennismaken met een gedeelte van de wegwedstrijd. De Smeysberg, de kasseiklim de Moskesstraat en de S-Bocht Overijse komen straks allemaal terug tijdens de strijd om de regenboogtrui en in de Brabantse Pijl werden de drie beklimmingen al een of meerdere keren omhoog gereden. Met onder meer Wout van Aert, winnaar van Gent-Wevelgem, Jasper Stuyven, primus in Milaan-San Remo, Michael Matthews, Greg Van Avermaet, de nummer drie van vorig jaar Benoît Cosnefroy, Sep Vanmarcke en Matteo Trentin kon de organisatie bogen op een sterk deelnemersveld.

Winnaar van Nokere Koerse in de vroege vlucht
Na veertig kilometer kwam de lange vlucht tot stand. WorldTour-renners Kévin Van Melsen, Brent Van Moer, Jordi Meeus, Emmanuel Morin en Andreas Leknessund sloegen de handen ineen met de ProTour-mannen Ludovic Robeet, winnaar van Nokere Koerse, Julian Mertens, Bryan Coquard en Anders Skaarseth. Op weg naar de Alsemberg wisten zij hun voorsprong uit te breiden tot zes minuten. Op weg naar de plaatselijke ronden rond Overijse begon Jumbo-Visma het verschil dan langzaamaan terug te schroeven. De geel-zwarte ploeg had met Van Aert de belangrijkste favoriet aan boord.

foto: Cor Vos

Bij de eerste passage van de Moskesstraat bedroeg de voorsprong van de kopgroep nog maar drieënhalve minuut. Ook BikeExchange begon zich in dienst van Matthews met de achtervolging te bemoeien. Vlak voor de eerste passage van de aankomst anticipeerden de eerste renners in het peloton. Op die manier werd een achtervolgende groep met Rémi Cavagna, Robert Stannard, Toms Skujinš en Sven Erik Bystrøm gevormd. Enige tijd later gingen ook Benoît Cosnefroy, Dylan Teuns en Oscar Riesebeek in de tegenaanval. Ondertussen ging het voor Van Melsen, Morin en Coquard in de kopgroep te hard.

Op de S-Bocht Overijse, vlak voor de tweede passage van de aankomst, trok Leknessund door in de kopgroep. Daardoor ging Mertens overboord. Van Moer en Meeus moesten even op de tanden bijten, maar konden toch bij Leknessund, Robeet en Skaarseth blijven. Met twintig seconden op de achtervolgers die waren samengekomen, en een minuut op het peloton sneden de vijf laatste vluchters de twee laatste plaatselijke ronden aan. Met nog 38 kilometer te gaan, in aanloop naar de Hertstraat, werd het peloton opgeschrikt door een grote valpartij, waarbij ook drie renners van Deceuninck-Quick-Step waren betrokken.

Pidcock, Trentin en Van Aert laten de koers ontploffen
Op de Hertstraat ontplofte de koers toen Tom Pidcock, Matteo Trentin en Van Aert aanvielen. Op de Moskesstraat kwamen de tegenaanvallers bij de overgebleven vluchters. Een gemankeerd peloton volgde op een minuut. Omdat Cosnefroy en Van Aert vooraan doortrokken, moesten onder anderen Van Moer, Meeus, Bystrøm en Robeet lossen. Dan bleven Cavagna, Cosnefroy, Teuns, Pidcock, Van Aert, Stannard, Leknessund, Skujinš, Trentin en Riesebeek vooraan over. Voor Trentin was het niet goed genoeg en met nog 25 kilometer te rijden, reed de Italiaan alleen weg. Hij pakte een gaatje van twintig seconden.

foto: Cor Vos

Terwijl de wedstrijd aan de laatste lokale ronde van 21,9 kilometer begon, wist Ide Schelling knap over te steken naar de groep met Van Aert. De Nederlander had in Catalonië en Baskenland al een aantal sterke weken achter de rug. Op de laatste beklimming van de Hertstraat demarreerde Tom Pidcock en hij kreeg Van Aert mee in zijn wiel. Op twaalf kilometer van de streep sloten zij aan bij Trentin. Op dat moment hadden ze de Moskesstraat, Holstheide en de S-Bocht Overijse voor zich liggen. Met zijn drieën naast elkaar begonnen ze aan de Moskesstraat, terwijl Teuns en Cosnefroy vanuit de achtergrond naar de koplopers probeerden toe te springen.

Teuns en Cosnefroy konden samen het gaatje niet dichten, waardoor Pidcock, Van Aert en Trentin met zijn drieën bovenkwamen op de Holstheide. Het verschil met de tegenstand leek gemaakt en de winnaar moest vooraan worden gezocht. Omdat de drie mannen vooraan naar elkaar keken naarmate de finish dichterbij kwam, wist Cosnefroy met een late aanval bijna nog aan te sluiten. Toch ging het tussen Pidcock, Van Aert en Trentin. Trentin gaf zich als eerste gewonnen, waarna Pidcock Van Aert aftroefde in de eindsprint. Daarachter legde Ide Schelling beslag op de vierde plek.

Dit artikel delen:

117 Reacties

Romāns Vainšteins 14 april 2021 om 17:29

Best een leuke koers maar die sprint met de achtereen stervende gewezen afmakers Trentin en van Aert tov ukkie Pidcock zag er esthetisch wat suf uit, geen poster materiaal of zo,…

0
bartp25 14 april 2021 om 17:29

Toch een mooie koers gezien, Pidcock die opent en WvA en Trentin die meekunnen, de rest geklopt (al dan niet door die valpartij). Normaal moet WvA de sprint altijd winnen maar goed dat dachten we in de Ronde ook al. WvA die mijn inziens iets te veel speelt op zijn sprint, ik vond hem juist altijd zo sterk omdat hijzelf de knuppel in het hoenderhok gooide, al denk ik niet dat hij Pidcock had gelost vandaag. Terechte winnaar.
Prestatie van de dag voor mij Ide Schelling, waanzinnig hoe hij nog terug kwam in de kop van de wedstrijd en nog 4e wordt.

0
Romāns Vainšteins 14 april 2021 om 17:37

Die gaat in de Amstel naam willen maken denk ik.

0
platteprijs 14 april 2021 om 17:31

Leuke koers, verdiende winnaar. Veelbelovende prestatie van Schelling en Riesebeek gewoon goed en in lijn met voorafgaande wedstrijden.

0
Glorious 14 april 2021 om 17:32

Benen wout vol. Ja, ken gebeuren, voortaan minder op kop kleunen

0
Rawolf 14 april 2021 om 17:36

Pidcock, wat een schitterende renner. Vol in het initiatief. Een aanwinst voor de voorjaarskoeren.

Schelling ook een leuke om te zien, werkende stijl. ben benieuwd hoe hij het zou doen in een koers als de Ronde of t Nieuwsblad. Goed denk ik!

0
bartp25 14 april 2021 om 17:36

Ik ben benieuwd of de trainer van WvA gaat ingrijpen mbt de amstel gold race, natuurlijk is hij nog goed maar winnen lijkt me te veel gevraagd voor hem momenteel. De trainer gaf eigenlijk al aan dat hij liever zou zien dat WvA zijn rust ging pakken, soms de renner tegen zichzelf in bescherming nemen om niet de rest van het seizoen in gedrang te brengen.

0
Xevar 14 april 2021 om 17:39

Lijkt met wel duidelijk dat Roglic de absolute kopman is in de AGR ja. Ik zou misschien zelfs Vingegaard eerder als schaduwkopman aanduiden dan van Aert. De echte explosiviteit op de klimmetjes en in de sprint lijkt toch een klein beetje weg bij Wout.

0
Quintenri 14 april 2021 om 17:39

Winnen lijkt me te veel gevraagd? Dus dan moet iedereen die na Van Aert geëindigd is ook maar stoppen voor dit seizoen? Wekenlang overal bij de allerbeste in koers, podiumplaatsen opgestapeld, maar winnen zal inderdaad te veel gevraagd zijn! Zondag de Amstel dan met Pidcock, Asgreen en Roglic als drie deelnemers?

0
Aart van Woud 14 april 2021 om 17:40

Waarom niet rijden? Wout reed hier vandaag niet als een drol rond lijkt me. Wat vandaag niet lukte, kan zondag zomaar wel lukken.

0
bartp25 14 april 2021 om 17:44

WvA heeft al een pittig seizoen gehad, soms is rust pakken beter. Ik neem aan dat zijn trainer de beste kijk er op heeft. Beter dan wij in ieder geval. WvA is een favoriet in zo een beetje iedere koers dus moeten we de koers starten met alleen de favorieten omdat 90% kansloos is? Domme uitspraak zeg dat iedereen die niet wint niet moet starten . Ik stel dat de trainer rust voorschrijft en dat WvA er voor kiest toch te koersen, hij is nog steeds waanzinnig sterk en doet mee voor de bovenste plekken maar soms kun je ook te veel willen en dan moet je hem in bescherming nemen. Het is niet dat zijn seizoen erop zit na de AGR maar er zijn nog grotere doelen voor hem.

0
Quintenri 14 april 2021 om 17:46

Dat is zeker! Maar het is nu toch niet dat hij zo overdreven veel koersdagen heeft? Enkel een loodzware Tirreno waar hij elke dag tot het uiterste moest gaan. Verder weinig verschillen met een doorsnee klassieker-renner die zijn voorjaarsprogramma afwerkt.

0
bartp25 14 april 2021 om 17:51

Zo een loodzware TA heeft er blijkbaar toch flink ingehakt, de hoofdrolspelers aldaar lijken toch een tikkie gehad te hebben. WvA en MvdP laten alsnog knalprestaties zien maar lijken daar toch iets te hebben ingeboet ipv opgebouwd.

0
bartp25 14 april 2021 om 18:06

Daarnaast misschien niet veel koersdagen maar wel iedere koers volle bak, ook geef je aan dat er veel andere zijn die hetzelfde hebben gereden maar dat betwist ik toch, kijk alleen maar naar Mvdp en Allaphilipe. Je kan simpelweg niemand zijn voorjaar vergelijken met die van WvA en dat heeft volledig te maken met de TA waar hij als enige klassiekerman vol voor het klassement ging. Ik neem aan dat ze dit gaan analyseren bij TJV want lijkt toch niet helemaal fantastisch uit te pakken. WvA draait een goed voorjaar, maar geen super voor jaar daarvoor had hij naast GW toch nog een hele grote vis moeten binnen harken. Voor nu, denk ik, dat het wijs is om hem te remmen. Zijn trainer die hem altijd op het juiste niveau weet te brengen als het er om gaat zal niet voor niks zeggen ik wil eigenlijk dat hij rust neemt.

0
Martino87 14 april 2021 om 18:29

@bartp25 zo heel veel meer heet VA toch niet gedaan in de TA dan MvdP? Uiteindelijk komt het neer op 1 klim en een tijdritje van 11 minuten.

0
bartp25 14 april 2021 om 18:40

Een klim volle bak oprijden in een pittige koers van een week. Ik geef het hem te doen, heeft zich daar volledig uit elkaar getrokken ten opzichte van een MvdP die een rustdag nam. Ik vind het toch een wezenlijk verschil, daarnaast geven alle klassementmannen aan dat het continu alert moeten zijn ook energie kost. Daarnaast in Gent wevelgem zo een beetje de hele koers in de aanval, daar was MvdP niet. Ik denk dat de inspanning die WvA heeft gedaan in GW groter was dan die van MvdP in dwars door Vlaanderen.

0
tendam 14 april 2021 om 17:37

Ideaal sprintje natuurlijk voor zo’n puncheur. Als ik Pidcock was zou ik voortaan de kasseien overslaan en de Ardennenklassiekers rijden, daar heeft hij veel meer het profiel voor. Van Aert had vorig jaar z’n annus mirabilis, lijkt het. Dit jaar is hij overal best goed, maar nergens echt geweldig.

0
Rawolf 14 april 2021 om 17:39

van Aert in Tirreno was toch best geweldig (:

Pidcock echt n allrounder hoor maar heeft t moeilijk op kasseiklimmen.

Ook gewoon een vlakke sprint dit, echt rap die vent

0
Tim Cockpid 14 april 2021 om 17:37

Verdiende overwinning! Chapeaux!

0
Craig Vanderswag 14 april 2021 om 21:30

________Meerdere?

0
kelderfan 14 april 2021 om 17:41

Mooie zege van toch weer een jonge Pidcock. Leuke wedstrijd gezien.
Opvallend de grote drie ploegen vooraan in deze leuke versie van de Brabantse Pijl.

0
Romāns Vainšteins 14 april 2021 om 17:46

Was ie al eerder jong?

0
Gerrie Kneetbom 14 april 2021 om 17:46

Zet de sprint van Mathieu in RVV toch weer even in ander perspectief. Je krijgt de overwinningen gewoonweg niet cadeau.
Iedereen heeft zijn limiet.
Mooie top 3.
En ook sterke Schelling en Cosnegroy gezien.

0
koos1 14 april 2021 om 17:46

Blijft een mooie koers en ook vandaag weer een mooie koers gezien. Pidcock duidelijk de sterkste vandaag en Van Aert die zijn beste vorm niet meer heeft. Pidcock speelde het op het einde ook nog eens slim door Van Aert het werk te laten doen en het daarna in de sprint sterk af te maken.
Eervolle vermelding mag vandaag gaan naar Schelling. Sterkt hoe hij als enige nog de oversteek kon maken naar de kopgroen en daarna maar net de aansluiting miste bij de laatster aanval van de top3.

0
Oblomov 14 april 2021 om 17:47

Dat wordt evalueren voor zowel Van Aert als Van der Poel. Op deze manier een voorjaar rijden, waarbij ze er overal vol in knallen vanaf Strade, is overduidelijk geen succes. Voortaan meer nadruk op de belangrijkste wedstrijden.

0
lepel 14 april 2021 om 17:56

Laten we hopen dat ze niet naar Oblomov luisteren dan! Ik heb tot dusver een prachtig voorjaar gezien en dat is mede te danken aan die twee!

lekker focussen op je belangrijkste doel en dan net die dag een mindere dag hebben, het is geen computerspel.

0
Limal 14 april 2021 om 17:56

Hele leuke koers gezien met een mooie sprint voor de winst. Wout kon duidelijk niet meer op een deftig verzet sprinten, Pidcock leek wel te vliegen. 21… sterk!

Schelling was een plezier om bezig te zien en ook Cosnefroy kwam beter voor de dag dan ik verwacht had. Hopelijk blijft bij die laatste de kniepijn weg zodat hij ook in de Ardennen kan meewerken aan aanvallende wedstrijden.

0
Lalsacien 14 april 2021 om 18:29

Cosnefroy toch een mooie koers gereden. Zou hij dan toch op tijd klaar zijn voor de Waalse klassiekers?

0
KennyKlimmen 14 april 2021 om 18:49

Twee NL rijders in de top 10 waarvan 1 top 5. Daar had ik geen rekening mee gehouden toen ik het lijstje NL deelnemers las…

0
Michelangelo 14 april 2021 om 19:24

Rondje staat niet hoog aangeschreven, maar het is wel een mooi koerske met die nieuwe hellinkjes erin. Net als vorig jaar een mooi spel van kleine groepjes, eenlingen en een peloton.

De drie sterksten zaten voorop. Soms leek Pidcock er op hellinkjes doorheen te zakken, maar uiteindelijk de sterkste in de sprint bergop.

Wout te veel met zijn krachten gesmeten? Misschien achteraf gezien wel. Ik denk dat hij zichzelf in de juiste positie heeft gebracht (net als VDP in de RVV), maar hij botste op iemand die vandaag beter was.

Wat mij in ieder geval opvalt aan Wout is dat hij dit seizoen heel erg goed is, maar niet zover boven de tegenstand uitsteekt dat hij alles wel even wint. Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met zijn eerste jaar bij Jumbo. Vorig jaar viel alles (dank zij corona en de late / ontregelde start van het seizoen) alles op zijn plek. Nu net niet….

0
Murcia 14 april 2021 om 19:44

Geldt dit niet ook voor Matthieu?
Ik denk dat beiden zeer diep zijn gegaan in de Tirreno met een impact op de vorm daarna hoe klein ook en daarnaast inmiddels een enorme schietschijf op hun rug meedragen. De concurrentie is niet meer van plan zich als gewillige lammetjes naar de slachtbank te leiden en speelt haar troeven uit. Beiden kunnen echter met een goed gevoel terugkijken, Matthieu pakt de koers waar hij echt een veel grotere passie voor voelt dan pak hem beet MSR en verder de meest heroische overwinning van het seizoen tot nu toe in de Tirreno. Wout grijpt zijn eerste klassieker op Vlaamse bodem en zal naast de tweede plek AK in de Tirreno met plezier terugkijken op de progressie van zijn tijdrit.

0
denistel 14 april 2021 om 20:53

mooie koers weer gezien en hoe groter de verassing des
te leuker.

0
deffil 15 april 2021 om 06:31

Mooie zege van Pidcock, hier hebben we het laatste nog niet van gezien. Van Aert ook goed, maar teveel gegeven in de laatste 20 km.
We verwachten hier blijkbaar dat Wva in elke koers de finale openbreekt op 60 km van de meet, vervolgens met 1 mannetje de koers controleert, de pre finale alleen alles opkuist en ze er op het einde iedereen oplegt.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone