Tom Pidcock als mountainbiker naar de Olympische Spelen, kan dat eigenlijk wel?

Tom Pidcock als mountainbiker naar de Olympische Spelen, kan dat eigenlijk wel?

Tom Pidcock tijdens het WK U23 2020, dat niet meetelt - foto: Cor Vos

zondag 16 mei 2021 om 07:00
Analyse

Tom Pidcock maakte afgelopen weekend in Albstadt indruk tijdens de Olympische crosscountry-wedstrijd. Het 21-jarige Britse multitalent moest vanuit de grid starten op plek 92. Hij slaagde er wonderwel in om op het podium te geraken: hij werd namelijk vijfde. En ja, dat podium bestaat tijdens de Wereldbekers mountainbiken uit vijf plekken. In diverse media werd Pidcock door zijn optreden plots genoemd als favoriet voor olympisch goud, straks in Tokio. Maar om daar in actie te kunnen komen, is niet evident. WielerFlits legt uit waarom.

In dit uitgebreide artikel lees je:

  • Op basis waarvan landen atleten mogen inschrijven voor de olympische mountainbike-wedstrijd;
  • Welke 21 landen zich via de olympische ranking hebben geplaatst;
  • Hoe de landen zich buiten de top-21 konden plaatsen;
  • Wat de (relatief kleine) kans is dat Groot-Brittannië alsnog naar de Spelen mag;
  • Waarom het belang van het WK voor beloften van 2019 zo groot is voor de Britten;
  • Welke regels verbonden zijn aan het doorschuiven van plekken naar andere landen;
  • Hoe het kan dat Roemenië het lot van Tom Pidcock in handen heeft;
  • Wat op dit moment de virtuele tussenstand is voor de essentiële plaatsen voor Groot-Brittannië.

UCI Olympic Qualification Ranking

Op 30 april 2021 maakte de UCI bekend op basis waarvan er straks mountainbikers naar de Olympische Spelen mogen. Omdat het grootste sportevenement ter wereld door COVID-19 een jaar is uitgesteld, moesten ook de plaatsingscriteria op de schop. De leidraad hiervoor is de zogenoemde UCI Olympic Qualification Ranking. Die is gebaseerd op de landenranking die liep van 28 mei 2018 tot en met 27 mei 2019, opgeteld met de landenranking die liep van 28 mei 2019 tot en met 3 maart 2020. In de landenranking zijn per land de individuele punten van de drie hoogstgeplaatste mountainbikers bij elkaar opgeteld.

De UCI Olympic Qualification Ranking bestaat dus uit twee landenrankings, uitgesmeerd over bijna twee jaar. Omdat de Spelen een jaar verplaatst zijn, bracht de UCI eind april naar buiten dat ook de gescoorde punten in de twee Wereldbekers van mei 2021 meetellen voor de eindbalans. Met name in de onderste regionen van de ranglijst is dat nog spannend. Let op: alle resultaten tussen 3 maart 2020 en 8 mei 2021 tellen dus niet mee. Nu Albstadt reeds achter ons ligt en Nové Město voor de deur staat, maken wij alvast een tussenbalans op. Onderstaand het overzicht van de UCI Olympic Qualification Ranking van vóór Albstadt en hoeveel startbewijzen daaraan gekoppeld zijn.

Hoe zag de UCI Olympic Qualification Ranking er op 1 mei 2021 uit en hoe veel plekken mogen de landen vullen? 

PlaatsLandUCI-puntenOlympische startplekken
1.Zwitserland79613
2.Italië69193
3.Frankrijk61502
4.Brazilië52652
5.Spanje48192
6.Nederland46972
7.Duitsland44552
8.Tsjechië42421
9.Oostenrijk40891
10.Canada36841
11.Denemarken35791
12.Verenigde Staten35661
13.België32501
14.Rusland31641
15.Polen28631
16.Zuid-Afrika28631
17.Noorwegen27471
18.Nieuw-Zeeland26641
19.Griekenland26011
20.Hongarije25141
21.Slowakije24461
22.Israël2389+ 1
23.Australië2355+ 1
24.Roemenië2328+ 1
25.Japan21201
26.Portugal2025
27.Argentinië1993
28.Oekraïne1983
29.Colombia1913
30.Mexico1808+ 1
31.Kazachstan1674
32.Groot-Brittannië1538
33.Estland1534
34.Chili1406+ 1
41.Namibië1037+ 1
45.China758+ 1
Totaal aantal startplekken38

In totaal mogen er in Tokio 37 landen meedoen aan de olympische crosscountry-wedstrijd. De beste twee landen op de UCI Olympic Qualification Ranking mogen het maximale aantal van drie deelnemers leveren, de nummers drie tot en met zeven mogen twee mountainbikers inschrijven en voor de nummers acht tot en met 21 blijft dat bij één afgevaardigde. Daarnaast krijgt het organiserende land één startplek toegewezen, mits zij niet bij de top-21 hoort. Geen groot deelnemersveld, maar met het technische (veelal singletrack) parcours in Tokio doet dat waarschijnlijk niet te kort aan een eerlijke wedstrijd.

Plaatsingscriteria en uitleg over de +1 uit de tabel

Dertig van de in totaal 38 plekken gaan naar de eerste 21 landen op de UCI Olympic Qualification Ranking. Zwitserland en Italië mogen als top twee ieders drie mountainbikers afvaardigen. Frankrijk, Brazilië, Spanje, Nederland en Duitsland mogen vanwege hun plaats op de ranking allemaal twee mountainbikers inschrijven. Alle overige veertien landen – waaronder België – mogen slechts één mountainbiker op het vliegtuig naar Japan zetten. Dat laatste land krijgt één plaats aangewezen, omdat het de Olympische Spelen organiseert. Mocht Japan die plek niet invullen en teruggeven, dan zijn daar regels aan verbonden.

Daar gaan we aan het einde van het artikel verder op in. De overige zeven plekken waren te bemachtigen op verschillende kampioenschappen. De Europese en Oceanische kampioenschappen buiten beschouwing gelaten, konden landen uit drie continenten zich ook via de continentale kampioenschappen van 2019 plaatsen. Dat was het geval in Pan-Amerika, Afrika en Azië. Hierbij geldt dat het eerste land in de uitslag dat niet bij de top-21 op de UCI Olympic Qualification Ranking staat, alsnog een startbewijs kon afdwingen. In Azië bezorgde winnaar Mao Ha zijn land China op die manier een startplaats en de +1 in de bovenstaande tabel.

In Pan-Amerika won de Canadees Raphael Gagne. Omdat Canada zich reeds geplaatst heeft via de UCI Olympic Qualification Ranking, schuift dat startbewijs door naar de eerste renner uit een land dat zich nog niet geplaatst had. Dat is de +1 voor Mexico, dankzij de tweede plek van José Gerardo Ulloa Arevalo. In Afrika is hetzelfde scenario van kracht. Daar won Alan Hatherly voor Philip Buys, beiden uit het al geplaatste Zuid-Afrika. Nummer drie Alex Miller verzekerde daar Namibië van deelname en dat verklaart daar de +1. De overige vier plekken die nog vrij zijn, zijn vergeven op het WK voor elite én het WK voor beloften 2019.

Pidcock is regerend wereldkampioen MTB bij de beloften – foto: Trinity Racing

WK 2019 essentieel

Beide wereldkampioenschappen vonden tegelijkertijd plaats in het Canadese Mont-Sainte-Anne. Voor deze laatste vier plaatsen geldt dat deze te verdelen zijn onder de landen zonder startbewijzen die als eerst voorkomen in de uitslag. Bij zowel de elite kampioenschappen als de U23-kampioenschappen waren er door twee landen startbewijzen op te halen. Wel is het zo dat die landen niet al een startbewijs op de continentale kampioenschappen bemachtigd mogen hebben. Ook als een land bij het elite kampioenschap een plek had bemachtigd, schuift het U23-startbewijs door naar het eerstvolgende land dat nog nergens een olympische deelname verzekerde.

Op het WK voor elite was het een hele zoektocht, maar daar wisten landen zich in de achterhoede van de uitslag te plaatsen. De Mexicaan Ulloa Arevalo werd weliswaar zestiende, maar hij pakte het startbewijs voor zijn land immers al met zilver op de Pan-Amerikaanse kampioenschappen. Uiteindelijk komen we uit bij Daniel McConnell op plek 24. Daarmee heeft hij de +1 bij Australië bezorgd. Ook Israël verzekerde zich op het WK in 2019 van de Olympische Spelen dankzij een dertigste plaats van Shlomi Haimy. Dat verklaart dan weer de +1 bij Israël. Laten we het erop houden dat het past bij de Olympische gedachte.

Bij het WK voor beloften is het een stuk overzichtelijker. In 2019 werd Vlad Dascalu namelijk wereldkampioen in die categorie, waarmee hij Roemenië een startplek bezorgde. De Chileen Martin Vidaurre Koßmann eindigde dan wel net buiten de medailles op plek vier, hij verzekerde Chili daarmee wel van een deelname aan de olympische mountainbike-wedstrijd. Dankzij de prestaties op de verschillende kampioenschappen mogen naast de top-21 dus ook Australië, Chili, China, Israël, Mexico, Namibië en Roemenië mountainbikers afvaardigen naar Japan. In totaal zijn we dan weer bij de maximaal 38 deelnemende landen aanbeland.

Opties voor Pidcock en Groot-Brittannië

Hopen is het sleutelwoord voor Pidcock – foto: Cor Vos

Een van de grote afwezigen op de Olympische Spelen is vooralsnog Groot-Brittannië en dus ook supertalent Tom Pidcock. Eerlijk is eerlijk: het ziet er voor hem ook niet goed uit. De bovenstaande UCI Olympic Qualification Ranking is nog zonder de punten in Albstadt. Daar behaalde Pidcock er 140 en deden Cameron Orr (22 punten) en Frazer Clacherty (3 punten) ook hun duit in het zakje. Dat betekent dus dat er 165 punten bij het totaal van Groot-Brittannië opgeteld mogen worden. Virtueel klimmen ze over Kazachstan heen. Winst in de Wereldbeker van Nové Mesto staat gelijk aan 250 punten. Dat zet geen zoden aan de dijk.

Het is namelijk zo dat in het geval een land besluit één of meerdere plekken niet in te vullen, dat deze plekken gaan naar het eerst volgende land op de UCI Olympic Qualification Ranking. Ook in het geval wanneer de Britten zondag als eerste, tweede én derde eindigen, zullen ze Colombia niet inhalen. En dat betekent dat er eerst vijf landen moeten beslissen om hun plek terug te geven aan de organisatie, of dat Portugal, Argentinië, Oekraïne of Colombia in die volgorde moeten bedanken voor de eer. Theoretisch kan het dus op die manier, maar dat zou dan een Houdini-act van de bovenste plank zijn voor Groot-Brittannië en Pidcock.

Er is echter een sprankje hoop voor de renner van INEOS Grenadiers. Waar het bij de continentale kampioenschappen zo is dat alleen landen van dat bepaalde continent het startbewijs kunnen overnamen (op basis van de uitslag op het desbetreffende kampioenschap van 2019), is dat bij het WK niet zo. Hoewel dat bij het elite kampioenschap ook een kansloze missie is voor de Britten, ligt er een kans voor Pidcock bij het U23-kampioenschap. Als Roemenië erin slaagt om bij de top-21 te eindigen na dit weekend, dan schuift dat startbewijs van het WK U23 door naar Chili. Het tweede startbewijs schuift dan door naar het volgende land zonder startbewijs. Frazer Clacherty eindigde destijds als veertiende en dat kan genoeg zijn voor de Britten. Alle andere tussenliggende landen in de uitslag van dat U23 WK 2019 hebben al een startbewijs binnen.

Vlad Dascalu vs. Martin Haring

Het lot van Tom Pidcock ligt komende zondag in handen bij Vlad Dascalu. De Roemeense kampioen heeft het olympische ticket van Groot-Brittannië in zijn achterzak. Afgelopen weekend eindigde Dascalu als achttiende in Albstadt, goed voor zeventig punten. Zijn landgenoot Ede-Karoly Molnar pakte er ook nog drie. Hoewel Australië, Israël, Slowakije en Hongarije wel een aantal puntjes in de marge pakte, is het daar ongemeen spannend. Alle Britse ogen zullen daarom zondag gericht zijn op Dascalu. Van die vier landen is hij kwalitatief de beste mountainbiker. Als de jongeling erin slaagt om zijn land bij de eerste 21 landen te krijgen, dan ontvangt Groot-Brittannië op de valreep nog een startbewijs vanwege dus de veertiende plek van Clacherty op het WK U23 van 2019

Virtuele stand van zaken rond plek 21 (UCI Olympic Qualification Ranking inclusief de punten behaald in Albstadt)

PlaatsLandUCI-puntenOlympische startplekken
17.Nieuw-Zeeland28291
18.Noorwegen27701
19.Griekenland26071
20.Hongarije25201
21.Slowakije24521
22.Roemenië2401+ 1
23.Israël2394+ 1
24.Australië2383+ 1

Als Roemenië blijft steken op een plek buiten de top-21, dan kunnen Groot-Brittannië en Tom Pidcock een deelname aan de olympische mountainbike-wedstrijd vergeten. De organisatie kan geen wildcards uitdelen en ook als organiserend land Japan besluit niemand af te vaardigen, gaat die plek naar het eerste ongeplaatste land op de UCI Olympic Qualification Ranking. Pidcock moet daarom hopen op een nieuwe topklassering van Dascalu én dat Slowakije niet te veel punten pakt. Dat laatste land valt helemaal buiten de boot als ze hun 21ste plek zondag niet kunnen vasthouden. Oudgediende Martin Haring was de enige niet-starter in de shortrace van vrijdag. Een teken aan de wand dat de Slowaak zich spaart voor zondag?

Dinsdag maakt de UCI de officiële lijst met startplaatsen wereldkundig. De achterstand van Roemenië op Slowakije is nu 51 punten. Naast Haring doet namens dat laatste land zondag ook Matej Ulik mee. Vanaf plaats 61 in de uitslag krijgt iedere renner die uitrijdt drie UCI-punten, wat dus betekent dat Slowakije er in ieder geval zes punten bijkrijgt. Die drie punten gelden normaal gesproken ook voor Molnar, de tweede Roemeen aan de start. Er vanuit gaande dat Dascalu de bres moet dichten, moet hij zondag tenminste als 24ste eindigen. Die plek is goed voor 56 punten, maar dan mogen de Slowaken niet meer dan zes punten pakken. Ieder Roemeens resultaat lager dan een 24ste plek is een streep door de rekening van de Britten.

Dascalu werd vrijdag tiende in de shortrace en mag daardoor van start op de tweede rij. In Albstadt werd de Roemeen vorige week achttiende tijdens de crosscountry, zijn beste resultaat bij de profs. In 2019 won hij als belofte wel vier Wereldbekers, werd hij twee keer tweede en vierde in de zevende en laatste wereldbeker. Natuurlijk is de olympische gedachte nog altijd ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Maar mochten de Britten door een slechte uitslag van Roemenië zondagnaast een ticket grijpen, dan kunnen ze altijd nog met miljoenen Engelse ponden in het vliegtuig naar Chili stappen…

Link: Te behalen punten in de Wereldbeker (onderaan pagina 53)

Dit artikel delen:

57 Reacties

Sagan=hulk 15 mei 2021 om 11:13

Wat een ongelooflijk irritante bureaucratische onzin is dit allemaal. Pidcock is gewoon de beste mountainbiker van het moment en moét naar de Spelen.

Los van de veel te ingewikkelde onzin, ben ik het met de inhoud van de regelgeving ook niet eens. Als je de Spelen met een jaar opschuift dan moet je de kwalificatienormen ook met een jaar opschuiven en dus niet het WK 2019, maar het WK 2020 (waar Pidcock won) als norm gebruiken.

Handige Harry 15 mei 2021 om 11:43

Je kan het jaar 2020 toch niet als uitgangspunt voor kwalificatie nemen.
Door een wereldwijde pandemie is er een zeer beperkt programma gereden en had niet eens iedereen de mogelijkheid om te rijden.
En dan heb ik het niet over de bewuste keuze van van der Poel.

rennerske 15 mei 2021 om 12:01

@Sagan=hulk: helemaal eens, zou toch een miskleun van jewelste zijn wanneer deze klepper niet mee mag doen.

Koers 15 mei 2021 om 12:52

Oneens met het verschuiven van de kwalificatienormen. Voor veel sporten geldt dat er amper geld in is te verdienen, en veel sporters moeten hun eigen geld er in steken (al geldt dit uiteraard meer voor de armere landen of bonden die niets in jou zien). Als je dan een jaar lang de wereld bent over gegaan om punten te sprokkelen, en daarmee je gekwalificeerd hebt is het ontiegelijk naar als je dat ticket kwijt raakt en weer met geld mag smijten om je opnieuw te kwalificeren. Het nadeel is dan uiteraard weer dat je niet per se de sporters met recente blijk van goede vorm aan de start hebt.

Uiteraard hoort Pidcock wel mee te doen, maar niet ten koste van anderen.

hjvd1982 15 mei 2021 om 11:16

In eerste zin onder de lijst staat een foutje denk ik; moet startplekken staan ipv landen. Leuke uitleg verder!

Turtlehead 15 mei 2021 om 11:20

Dank voor het mooie artikel. Beetje vreemd dat Pidcock /de Britten / INEOS zoveel moeite doen voor een op het oog kansloze missie.
Misschien flinke wedstrijdpremie aan onze Roemeense vriend aanbieden?

dikkechaap 15 mei 2021 om 12:36

Lijkt verre van kansloos, Dascalu rijdt normaal gesproken gewoon top 20 zondag.

KennyKlimmen 15 mei 2021 om 11:31

Hij hoort op de OS thuis, hopelijk niet via een schimmige deal tussen kazachen, roemenen, Chilenen e.d.

assen 15 mei 2021 om 11:58

Ik heb genoten van de uitleg en de absurde situatie. Complimenten ook aan WF voor het uitzoeken en de uitleg, chapeau!

Jooop 15 mei 2021 om 11:59

Wat voor uitslag moet Dascalu rijden om Roemenië op te laten schuiven naar plaats 21?

dikkechaap 15 mei 2021 om 12:25

Het zou zeer verrassend zijn als die Roemeen niet genoeg punten haalt eerlijk gezegd, op basis van Albstadt + zijn leeftijd en dus ontwikkeling. @Youri bedankt voor de toevoegingen.

Youri IJnsen 15 mei 2021 om 12:26

Ik heb het toegevoegd aan het artikel, maar voor de volledigheid: ieder resultaat lager dan een 24ste plek is slecht nieuws voor de Britten/Pidcock.

Wheely 15 mei 2021 om 12:31

Dus Pidcock kan beter gaan knechten voor Dascalu en zorgen dat hij na hem finisht?

dikkechaap 15 mei 2021 om 12:34

@Wheely
Dat zou wel interessant zijn idd, als hij 1 plek tekort komt door Pidcock en/of een van de andere Britten.

rennerske 15 mei 2021 om 12:40

@wheely: heel grappig, maar in de kern eigenlijk nog waar ook!

Koers 15 mei 2021 om 12:56

@wheely, ik zou dat wel willen zien, Pidcock strijdend voor zn ticket ergens in de midden hoede. En idd hij moet achter hem eindigen, maar mag dat ook? Sportbonden willen nog wel eens hun sporters straffen als ze niet hun best doen. In elk geval een interessante gedachte.

Jooop 15 mei 2021 om 13:10

Klopt de stelling uit het artikel dan wel dat de kans klein is?

Joost Mehrtens 16 mei 2021 om 09:26

18de was zijn best prestatie ooit.
Op basis daarvan zegt de auteur van het artikel dat de kans klein is, het is mogelijk, want hij heeft het ooit gedaan maar slechts 1 keer.
Aan de andere kant fietst hij maar kort op elite niveau en heeft hij aardig wat gepresteerd op onder 23.
Dus… de kans is zeker aanwezig maar het is ook geen zekerheidje.

rennerske 15 mei 2021 om 12:11

Morgen dus allemaal duimen voor Dascalu!!!

thorsen 15 mei 2021 om 12:15

Weet je wat het leuke is? Bij sommige sporten is het nóg ingewikkelder.

josi 15 mei 2021 om 12:30

Rare vraag onderaan. Natuurlijk hoort Pidcock thuis op de Spelen. De regels zijn gewoon absurd, ook bij sommige andere sporten. Het is een leuk idee om ook “kleinere landen” (sportief gezien dan) een kans op een startplek te geven, maar als daardoor een wereldtopper thuis moet blijven zit er natuurlijk iets verkeerd.
Gelukkig lijken de kansen voor Pidcock me helemaal zo slecht nog niet. Dascalu pakte vorige week 67 punten meer dan Haring, wat ruim voldoende zou zijn.

assen 15 mei 2021 om 15:10

Ik vind het ook een rare vraag, maar precies om een andere reden. De regels moeten worden gerespecteerd, hoe absurd ook. Als Pidcock zich dan niet kwalificeert, hoort hij er niet thuis.

Romāns Vainšteins 15 mei 2021 om 15:46

Ik draai hem weer op een andere manier om : de spelen met hun wause regels en maniertjes zijn niet serieus te nemen en dan ga je gewoon lekker niet.

Voor de MvdP criticasters is het ronduit smullen natuurlijk want die was er vierkant afgepoeierd mochten die OS niet zulke slappe kabouterplopregels hebben gehad.

Dion 15 mei 2021 om 20:34

Sneue laatste opmerking weer.

Marik 15 mei 2021 om 20:47

Romans, je slaat weer wat door de laatste tijd. Even een moment van bezinning lijkt me.

Deel Koeper 16 mei 2021 om 09:07

Er is wel een onderafdeling van de MvdP fanclub die zich specialiseert in het roepen van “Mathieu had hier met gemak gewonnen” in koersen waar hij niet meedoet. Dit is dan wel een uitgelezen situatie om die groep te triggeren, indien dat je ding is.

Joost Mehrtens 16 mei 2021 om 09:31

Die absurde regels zijn er juist om een renner als Pidcock die slechts aan een enkele wedstrijd meedoet een kans te geven, op basis van de ranking had hij nu geen kans gemaakt.

aardappeljager 16 mei 2021 om 11:10

De poll raakt kant nog wal. Iedereen mag meedoen tenzij de regels anders vermelden, dus Pidcock ook

ronddraaien 15 mei 2021 om 12:37

Het artikel waar velen al lang op wachten, dank voor de research!

Heel vreemde regels allemaal, maar het opvallendst vind ik dat er amper 38 deelnemers mogen zijn, terwijl in Albstadt er een heus peloton aan de start stond.

Handige Harry 15 mei 2021 om 13:15

Dat is bij elke sport zo.
Kan ook niet anders als je ziet hoeveel sporten er op de spelen zijn.

ronddraaien 15 mei 2021 om 13:53

@harry
Dat is toch de beslissing van de UCI? Bij de vorige Olympische wegrit had je een peloton van ongeveer 150 man, dat komt behoorlijk overeen met Worldtour-eendagswedstrijden, maar bij MTB zijn ze dus toch iets strenger bij de UCI.

Handige Harry 15 mei 2021 om 14:04

Bij de mannen zijn het er deze keer 130 maar wel kleine ploegen.
De vrouwen starten maar met 67 dus dat is echt beduidend minder dan bij een normale wedstrijd.

Daarnaast is het ook nog zo dat een mountainbike rondje veel selectiever, korter en smaller is.
Je wilt niet dat de strijd om het goud beslist wordt door een stel mindere goden die in de weg rijden op plaatsen waar passeren bijna onmogelijk is.

Koers 15 mei 2021 om 12:59

Bij het windsurfen is het nog vreemder, daar mag slechts 1 per land naar de os, waardoor NL 1 van de beste windsurfers (als het goed is: 2x gesurft 2x2e geworden dit seizoen) niet mag gaan omdat de nr 1 ook uit NL komt.

Handige Harry 15 mei 2021 om 13:19

Klopt Dorian van Rijsselberghe is de nummer twee van de wereld en huidig olympisch kampioen maar kan niet meedoen aan de spelen omdat Badloe de wereldkampioen is en dus de beste Nederlander is.
Van Rijsselberghe is zelfs al volledig gestopt met surfen omdat hij de spelen niet heeft gehaald.

Lalsacien 15 mei 2021 om 19:19

Het was bij Epke Zonderland ook een keertje zo.
Edit, van Gelder moet het zijn.

Djamolidin Abdoezjaparov 15 mei 2021 om 13:34

Bizarre regels, nauwelijks te volgen. Maar die bizarre regels veranderen halverwege het spel kan natuurlijk ook niet. Tijd voor bezinning is wel nu gekomen, na OS zorgen voor én meer kansen voor de beste renners én minder ingewikkelde regels.

Joost Mehrtens 16 mei 2021 om 09:02

Zo bizar zijn ze niet, het is eigenlijk best simpel.

1 plek voor thuisland
30 voor de top 21 landen op basis van de ranking.
3 bonus plekken voor 3 continentale kampioenschappen
2 bonus plekken voor WK en WK23

Joost Mehrtens 16 mei 2021 om 09:05

Het zijn misschien die bonus plekken die het ingewikkeld maken maar juist die geven een renner als Pidcock een kans om zich te kwalificeren zonder alle wedstrijden te hoeven rijden. Hij (of een landgenoot) hoeft alleen 1 keer goed te presteren

Martino87 15 mei 2021 om 20:46

Niet vergeten dat Pidcock door het uitstellen van de spelen toch nog kans maakt. Als de spelen gewoon in 2020 waren doorgegaan was hij er sowieso niet bij geweest. Daarnaast heeft hij ook pas 1 wereldbeker wedstrijd bij de profs gereden.

adelaarvanantwerpen 15 mei 2021 om 22:16

Jij scoort ook veel uci punten bij de beloften. De spelen zijn nu eenmaal uitgesteld en pidcock heeft de pech dat al zijn goede resultaten van vorig jaar door corona geen effect hebben op de uci ranking.

Luke 15 mei 2021 om 21:48

Af en toe zijn de regels bij de spelen ondoorgrondelijk met als dieptepunt toen Yuri van Gelder als ex-wereldkampioen en een van de beste ringenturners ter wereld niet naar de spelen van 2008 mocht, omdat hij bij het WK van 2007 slechts tweede werd.

Koers 15 mei 2021 om 22:27

En een skiester die zich kwalificeerde door mee te doen aan wedstrijden waar minder dan 30 dames aan mee deden, zodat ze in de punten kwam, wat schijnbaar uiteindelijk genoeg was: https://www.businessinsider.nl/elizabeth-swaney-halfpipe/

Handige Harry 15 mei 2021 om 23:31

Kijk voor de grap eens de 100 meter van Eric Moussambani op de spelen van 2000.
Dat is denk ik toch wel het dieptepunt van deelnemen is belangrijker dan winnen.

Koers 16 mei 2021 om 07:10

Als we dan toch bezig zijn, moeten we shorttracker Steven Bradbury ook noemen. Die had zich weliswaar al gewoon voor de OS gekwalificeerd, maar hoe hoe hij daar steeds verder komt is fascinerend: hij wint daarmee het eerste winter-OS goud voor het zuidelijk halfrond.
https://youtu.be/vN7ih576VYM?t=157 (video begint op juiste moment)

Taurus 15 mei 2021 om 23:18

Werkelijk onnavolgbaar, maar ik kan de uitwerking door Wielerflits erg waarderen. Fijne verdieping!

The Whaler 15 mei 2021 om 23:53

Mooie analyse. Eens met veel van de mensen dat kwalitatief Pidcock natuurlijk op de spelen hoort maar zoals de vele voorbeelden aangeven, er is maar beperkt ruimte op de spelen door max deelname van (ergens rond de) 10000 sporters. Elke nieuwe sport bijvoorbeeld kost weer plek voor andere sporten. Kijk naar de situatie van het NL wielrenteam waar we een baanrenner moeten inzetten.

En verder voorbeelden te over (van Gelder/Rijselberge) die aangeven dat kwaliteit helaas niet altijd doorslag geeft.

Dat ze de corona periode in dit geval niet meenemen in de standen is mijns inzien logisch. Dat is geen representatieve periode geweest. Maar goed als ik het goed terug lees is die Hongaar best in staat bij de top 20 te komen dus hoeft Pidcock zich ook weer niet zo’n zorgen te maken, maar achter die HOngaar eindigen zou hem wel helpen.

Joost Mehrtens 16 mei 2021 om 08:45

Roemeen, Slowaak, Hongaar wat maakt het uit.

Tenzij Pidcock het niet meer weet en besluit achter die Sloveen te eindigen natuurlijk.

Deel Koeper 16 mei 2021 om 09:18

Ik begrijp de spreiding over landen en het aftoppen van het aantal deelnemers, maar volgens mij kan er toch gemakkelijk geschrapt worden in het huidige aanbod.

En dan bedoel ik gewoon in grote sporten, het is echt niet nodig om zo extreem veel medailles te gaan uitdelen voor zwemmen.

The Whaler 16 mei 2021 om 13:21

@Deel.
Kan maar ja ook in Wielrennen zelf, bijv. Baanwielrennen? Ook diverse onderdelen, dus misschien daar in schrappen ipv naar andere sporten te wijzen. Het is altijd moeilijk te kiezen. Ik ben van mening dat je altijd moet kunnen mee doen in elke sport maar ja wie ben ik.

SteelHorseCowboy 16 mei 2021 om 00:12

Waarom is er in de Poll niet een keuzemogelijkheid ‘ja’? Zonder voorwaarden.

Rsw85 16 mei 2021 om 05:55

Mooi stuk waar veek onderzoek in zit, hulde voor wf. Criteria voor de OS zijn nu eenmaal aktijd k*t vanwege de beperking van aantal deelnemers en de verspreiding met landen.

Hoeveel goede (europese) landenteams in allerlei sporten zitten wel niet thuis terwijl er veel minder goede landen wel naar japan gaan omdat ze van een ander continent komen?

Pidcock is een slactoffer van de regels en het zou sneu zijn mocht hij niet mogen. Maar hij is absoluut niet de enige medaile kandidaat die er dan niet bij is.

Dascalu is wel goed bezig en zie hem de engelse meubelen nog wel redden, benieuwd hoe pidcock dat gaat aanpakken in de race.

Joost Mehrtens 16 mei 2021 om 08:39

Het is zonde dat hij er niet bij is, maar kwalificatie regels zijn nu eenmaal nodig. Je kan niet gaan stemmen.
En ook als ze niet zo ingewikkeld waren had hij zich niet gekwalificeerd. Het zijn niet de regels….

Joost Mehrtens 16 mei 2021 om 08:36

Tsja het probleem zit hem niet in de regels maar in het uitstellen van de spelen.
En precies in die uitstel periode staat er een wielrenner op uit een B land die gelijk goed is voor een podium plek.

Maar je kan moeilijk de kwalificatie regels veranderen, wat nu dus wel gebeurt.
Die Sloveen heeft misschien al zijn ticket geboekt en hoort twee weken geleden dat hij toch niet gekwalificeerd is.

Ingmar T. 16 mei 2021 om 10:38

2+2×3=7 +4=5 -3=4 -5=2 -2=0 helaas Tom Pudcock kan niet mee.

xistnc 16 mei 2021 om 10:58

Wielerflits: “Blablabla MTB blablabla OS blablabla Roemenië blablabla Pidcock blablabla”.
Ineos: “Hold my beer”.

Edbrus 16 mei 2021 om 12:26

Dit hele gelazer ontstaat vanuit het IOC. Per sportbond zijn er een beperkt aantal plaatsen, omdat ze niet meer mensen kwijt kunnen in het Olympisch dorp. Omdat het IOC een afspiegeling van wereldbevolking belangrijker vindt dan een afspiegeling van de beste atleten in een sport worden bonden gedwongen om deze regels op te stellen…
Vandaar ook het dubbel starten met renners tussen de baanploeg, wegploeg en tijdrit.

Dit principe levert wel leuke beelden op van Afrikaanse zwemmers die amper de overkant halen natuurlijk.

The Whaler 16 mei 2021 om 15:50

Nog even terug naar de regels. Je kan ook zeggen, had Pidcock maar meer moeten rijden afgelopen jaar. Dan had gbr nu als land in de top 10 gestaan.

Headlines

Materiaalzone

Populair