Tom Dumoulin wint BinckBank Tour, Stuyven pakt slotrit in Geraardsbergen

Tom Dumoulin wint BinckBank Tour, Stuyven pakt slotrit in Geraardsbergen

foto: Sirotti

zondag 13 augustus 2017 om 16:11

Jasper Stuyven heeft de slotrit van de BinckBank Tour gewonnen. De Belgische renner van Trek-Segafredo rondde een late uitval succesvol af in Geraardsbergen. Eén seconde achter hem werd Philippe Gilbert tweede, voor klassementsleider Tom Dumoulin. Onze landgenoot van Sunweb eist daarmee de eindzege voor zichzelf op.

Reinders in de vroege vlucht
Elmar Reinders zat weer in de ontsnapping van de dag. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij had Kenny Dehaes, Elia Viviani, Tony Martin, Jay-Robert Thompson, Grega Bole, Tim Merller, Jonas Rickaert en Preben Van Hecke met zich mee. Het verschil met het peloton werd nooit groter dan 2.30 minuut. Martin en Viviani bleven het langst over.

Op de eerste beklimming van de Kapelmuur van Geraardsbergen werden al speldenprikken geplaatst, onder aanvoering van Lars Boom. Hij kwam niet weg, in tegenstelling tot Danny van Poppel en Wout van Aert. Zij sloten dertig kilometer voor de finish aan bij de twee koplopers, maar op de tweede (en laatste) beklimming van de Kapelmuur werden zij ingerekend.

Sagan op de trappers, Dumoulin pakt tijd in Gouden Kilometer
Peter Sagan pakte daar zijn moment. Met een venijnige demarrage zette hij de boel op scherp. De wereldkampioen wilde zich revancheren na zijn lekke band van gisteren. Hij kreeg Stuyven, Wellens en Martin met zich mee. Een groepje met Dumoulin en Van Avermaet kon vlak na de Muur de aansluiting maken. Uit de favorietengroep konden enkele ongevaarlijke renners ontsnappen, waardoor de bonificatieseconden in de Gouden Kilometer geen invloed meer konden hebben op het klassement. Alleen bij de laatste sprint gingen Wellens en Dumoulin er voor; de klassementsleider troefde daar zijn concurrent af en pakte een extra seconde.

Dumoulin pareert, ritzege Stuyven
Alsof het zo moest zijn, kende Sagan dertien kilometer voor het einde weer pech. Hij wisselde van fiets en kon snel terugkeren in de favorietengroep, waar alles bij elkaar bleef. Pieter Weening probeerde het nog in zijn kenmerkende stijl, maar ook hij kreeg geen ruimte. Op Denderoordberg trokken de toppers ten aanval. Sagan en Van Avermaet zetten de gaskraan open en kregen Dumoulin, Keukeleire en Sütterlin mee. Wellens kon even later de aansluiting vinden.

foto: Sirotti

Stuyven kreeg vervolgens wel de ruimte. Achter hem werd naar elkaar gekeken, waardoor hij met een voorsprong van zo’n tien seconden Geraardsbergen binnenreed. Dat bleek genoeg voor de ritoverwinning. In de sprint achter hem toonde Dumoulin aan over genoeg power te beschikken; hij werd derde, nipt achter Gilbert en voor renners als Sagan en Van Avermaet.

Dit artikel delen:

73 Reacties

leegloper 13 augustus 2017 om 16:13

Had Dumoulin al een ronde van een week gewonnen? Of "alleen" nog maar de giro qua rondewerk? Mooi en slim gereden afgelopen week.

HoofdIsVrij 13 augustus 2017 om 16:14

Mooi voor Dumoulin! Toch de enige kandidaat grote ronde winnaar die op dergelijke terreinen ook iets weet klaar te spelen.

Op naar Canada en het WK tijdrijden!

Wheely 13 augustus 2017 om 16:14

Heel knap gereden van Dumoulin!

Wielrennertje 13 augustus 2017 om 16:14

Knappe zege van Stuyven. Duidelijk de sterkste.

poeskescherens 13 augustus 2017 om 16:14

Super. Wat een regenbuitje in een lullige tijdrit kan uitrichten. Goede reden om tijdritten eruit te knikkeren maar leuk voor Dumoulin

Javier 13 augustus 2017 om 16:15

Mooie zege van Stuyven en Dumoulin! Wat kan Dumoulin niet?! :p

Overigens erger ik me mateloos aan het domme koersgedrag van Lars Boom. Niet alleen hier, maar ook in de voorjaarswedstrijden. Kansloos aanvallen, heel stoer op de 1e rij koersen en er vervolgens direct doorheen zakken. Blehhh

vevie 13 augustus 2017 om 16:15

De beste wielrenner van Nederland van 2017 was al bekend, maar hij voegt er toch mooi weer een etappekoers bij. Wie gaat Dumoulin de komende jaren afhouden van de titel ‘de beste wielrenner van Nederland’?

Elvs 13 augustus 2017 om 16:15

@ leegloper. Nee alleen de Giro en etappes in grote rondes.

Stablinksy 13 augustus 2017 om 16:17

@vevie
Bij de beste van de wereld.

leegloper 13 augustus 2017 om 16:17

Stuyven ook op podium, voorbij Van Avermaet.

TykkeThor 13 augustus 2017 om 16:17

Leek nog even penibel te worden op die tweede passage van de muur, maar gereden als een kampioen vandaag en eigenlijk de hele week. Na die gouden kilometer was Wellens mentaal gebroken. Andersen ook goud waard vandaag.

Henki 13 augustus 2017 om 16:17

Mooie overwinnijg van Stuijven. Tom laat zien dat hij deze week de sterkste was. Moest alleen in koude omstandigheden Wellens voor zich dulden, maar in normaal augustus weer zet hij dan de puntjes op de i. Knap en super gekoerst vandaag en gister.

xistnc 13 augustus 2017 om 16:18

Dumoulin op economie een mooie zege behaald, zeker met dank aan Kragh Andersen en volgens mij ook Mike Teunissen.

De strijd van Boom met vooral zichzelf was ook erg boeiend om te zien. Hij heeft gevochten voor wat hij waard is, maar zal nu toch ook wel beseffen dat die waarde op dit moment beperkt is (bijv. Huub Duijn, Boy van Poppel voor hem in de uitslag vandaag).

Terpstra eindelijk weer terug aan het front, hoewel nog anoniem. Maar na alle tegenslagen is dat hoopgevend.

GreenDay 13 augustus 2017 om 16:18

Wat hebben België en Nederland toch goede renners tegenwoordig. Prachtige ronde trouwens!

klootje kriekeljon 13 augustus 2017 om 16:18

Tom vandaag toch wel duidelijk sterker dan Tim. Maar beiden verdienstelijk gereden.

En dat maar altijd kijken naar Sagan is onderhand een vast onderdeel in de samenvatting van elke koers die hij rijdt. Begrijpelijk want koerswet, maar toch ook behoorlijk irritant.

Spruch 13 augustus 2017 om 16:18

Goed gedaan door Dumoulin. Begint steeds meer de patron van het peloton te worden. Ook leuk aanvallend gekoerst door Weening en Boom.

roelieman2 13 augustus 2017 om 16:18

@javier
Boom moest wel aanvallen. Op de klimmetjes was hij minder, dus probeerde hij voorsprong te pakken op het vlakke. Hij heeft zn etappe gewonnen en eindigt in de top 10. Kortom de topvorm mist nog maar hij heeft het prima gedaan (beter dan menigeen vooraf had voorspelt).

leegloper 13 augustus 2017 om 16:18

@Javier,
Boom heeft misschien wel de punch, maar (nog) niet de inhoud. Dat hoeft niet dom te zijn, al zou die iets meer kunnen sparen.

montventoux 13 augustus 2017 om 16:19

Dit is een mooie koers. Dumoulin grote klasse. Grote ronde, kleine ronde. Straks nog een stukje tijdrijden. Froome alvast een beetje bang maken. Hopsekee.

Bertvd 13 augustus 2017 om 16:19

Prachtig. Echt beresterk die Dumoulin. Wat kan hij niet. Wellens wellicht zijn kruit verschoten bij de tweede passage muur. Mooie zege ook van Stuyven

Arema Pro Cycling Team 13 augustus 2017 om 16:19

Top voor Tom,met dank ook aan Sören Kragh!

TeamNL 13 augustus 2017 om 16:20

Goede ronde voor de Nederlanders en Belgen. De laatste twee ritten waren het aanzien zeker waard.

Gedroomde winnaar ook voor de organisator. Blijft bijzonder dat een grote ronde winnaar op zoveel vlakken goed mee kan doen.

En wat was die SK Andersen belangrijk zeg. Wat is die jongen sterk.

josemanuelfuente 13 augustus 2017 om 16:20

Staan die echtgenotes nu onderhand bij alle koersen aan de finish?

Grobbel 13 augustus 2017 om 16:21

@poeskescherens:
Wat zou dat precies voor verschil hebben gemaakt dan? Als je zo nodig een sleutelmoment wil noemen dan lijkt me de lekke band van Sagan van gisteren significanter. Dumoulin en Wellens reden in elk geval in identieke weersomstandigheden in de tijdrit.

TykkeThor 13 augustus 2017 om 16:21

Belg en Nederlander op 1 en 2 in WT ranking. Leuk detail.

Headlines

Materiaalzone

Populair