Tom Dumoulin wint BinckBank Tour, Stuyven pakt slotrit in Geraardsbergen
foto: Sirotti
zondag 13 augustus 2017 om 16:11

Tom Dumoulin wint BinckBank Tour, Stuyven pakt slotrit in Geraardsbergen

Jasper Stuyven heeft de slotrit van de BinckBank Tour gewonnen. De Belgische renner van Trek-Segafredo rondde een late uitval succesvol af in Geraardsbergen. Eén seconde achter hem werd Philippe Gilbert tweede, voor klassementsleider Tom Dumoulin. Onze landgenoot van Sunweb eist daarmee de eindzege voor zichzelf op.

Reinders in de vroege vlucht
Elmar Reinders zat weer in de ontsnapping van de dag. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij had Kenny Dehaes, Elia Viviani, Tony Martin, Jay-Robert Thompson, Grega Bole, Tim Merller, Jonas Rickaert en Preben Van Hecke met zich mee. Het verschil met het peloton werd nooit groter dan 2.30 minuut. Martin en Viviani bleven het langst over.

Op de eerste beklimming van de Kapelmuur van Geraardsbergen werden al speldenprikken geplaatst, onder aanvoering van Lars Boom. Hij kwam niet weg, in tegenstelling tot Danny van Poppel en Wout van Aert. Zij sloten dertig kilometer voor de finish aan bij de twee koplopers, maar op de tweede (en laatste) beklimming van de Kapelmuur werden zij ingerekend.

Sagan op de trappers, Dumoulin pakt tijd in Gouden Kilometer
Peter Sagan pakte daar zijn moment. Met een venijnige demarrage zette hij de boel op scherp. De wereldkampioen wilde zich revancheren na zijn lekke band van gisteren. Hij kreeg Stuyven, Wellens en Martin met zich mee. Een groepje met Dumoulin en Van Avermaet kon vlak na de Muur de aansluiting maken. Uit de favorietengroep konden enkele ongevaarlijke renners ontsnappen, waardoor de bonificatieseconden in de Gouden Kilometer geen invloed meer konden hebben op het klassement. Alleen bij de laatste sprint gingen Wellens en Dumoulin er voor; de klassementsleider troefde daar zijn concurrent af en pakte een extra seconde.

Dumoulin pareert, ritzege Stuyven
Alsof het zo moest zijn, kende Sagan dertien kilometer voor het einde weer pech. Hij wisselde van fiets en kon snel terugkeren in de favorietengroep, waar alles bij elkaar bleef. Pieter Weening probeerde het nog in zijn kenmerkende stijl, maar ook hij kreeg geen ruimte. Op Denderoordberg trokken de toppers ten aanval. Sagan en Van Avermaet zetten de gaskraan open en kregen Dumoulin, Keukeleire en Sütterlin mee. Wellens kon even later de aansluiting vinden.

foto: Sirotti

Stuyven kreeg vervolgens wel de ruimte. Achter hem werd naar elkaar gekeken, waardoor hij met een voorsprong van zo’n tien seconden Geraardsbergen binnenreed. Dat bleek genoeg voor de ritoverwinning. In de sprint achter hem toonde Dumoulin aan over genoeg power te beschikken; hij werd derde, nipt achter Gilbert en voor renners als Sagan en Van Avermaet.

RIDE Magazine
73 Reacties
Sorteer op:
13 augustus 2017 17:37
Dumoulin eigenlijk niet echt in gevaar geweest, mede dankzij zijn gemotiveerde en goed rijdende ploeggenoten. Fijn dat ie Kragh erbij had op een kritiek moment. Begint zo inderdaad steeds meer een grote meneer te worden. Sagan sterk, maar wel met krachten gesmeten, net als Boom. Die van de Jumbo's wel veruit de beste indruk achterlaat. Vond bv. Tankink vroeg passen. Benieuwd of z'n contract nog een jaar verlengd wordt.
13 augustus 2017 17:49
Sagan staat er helemaal alleen voor, moet wel met zijn krachten smijten.
Mooi ook hoe Tom al die jonge gasten een impuls geeft en zelden of nooit kritiek op ze heeft.
13 augustus 2017 18:07
Sören Kragh 16de,Teunissen 23ste en Hofstede 26ste ook erg knap!
13 augustus 2017 18:51
Gefeliciteerd Tom, ik heb ook genoten van de ronde, ondanks slechte weer tijdens de tijdrit. Prima parcours, spannend tot het einde.
13 augustus 2017 19:17
Niet vergeten dat topklassiekers nog een uur langer duren. Dumoulin heeft aangegeven dat dat minder zijn ding is en het rondewerk hem meer aanspreekt. Hij zal altijd meespelen maar een klassieker winnen is verdomd moeilijk. Ook wel duidelijk dat GvA niet in absolute topvorm is, gewoon oogsten om eindwinnaar te worden van de World Tour?
13 augustus 2017 19:26
@djerkson
De monumenten zullen vaak twee tot een zeldzame drie uur (MSR) langer duren,maar ik denk niet dat dat voor Dumoulin veel grote verschillen zou geven, als hij zich daarop voorbereidt. GVA inderdaad niet in zijn voorjaarsvorm. Bij de beste GVA kwam wellicht niemand meer uit zijn wiel in de laatste km.
13 augustus 2017 19:39
Leuk hoor die mini-klassiekers als hoofdgerecht, maar echt creatief is het niet. Er liggen toch wel meer mooie stroken in Nederland en Vlaanderen?
13 augustus 2017 19:45
@djerkson
Msr is een grote Tgv tot aan de Poggio en zwaar over gewaardeerd als klassieker en niet op maat geschreven voor hem lijkt het.
Stop eens met je eeuwige kanttekeningen op een coureur die we in 40 jaar niet meer hebben gehad, zo compleet.
13 augustus 2017 20:04
Tom duidelijk de sterkste als hij even aangezet had had Stuyven niet gewonnen, ook niet als het nog 50 meter verder was geweest! Tom kan zo langzamerhand alles wel. Op naar het WK en volgend jaar de Tour!
13 augustus 2017 20:23
@ Djerkson, eens, maar vergeet niet dat TD nog maar 26 is. Zijn inhoud zal nog 4 a 5 jaar toenemen elk jaar. Als hij zich zo blijft ontwikkelen zal hij nauwelijks te kloppen zijn als hij zich ergens toe zet, ook niet in de klassiekers.
13 augustus 2017 20:32
@schipperaar Welke eeuwige kanttekeningen? Het is de eerste keer dat ik een kanttekening plaats en terecht trouwens. Als ik sommige wielerflitsers moet geloven, kan hij zonder problemen alle klassiekers winnen. Een RVV of PR winnen vergt een zeer specifieke voorbereiding en opgeven van andere doelen. Voel je niet zo aangevallen, man.
13 augustus 2017 20:58
@djerkson
Vlamingen dwepen met klassiekers, liefst Vlaamse en waarschijnlijk zit Tom int geheel niet te wachten op een klassieker. Eerste of derde in SSB maakt voor mij eerlijk gezegd weinig verschil.
Hij reed in de Giro meerdere klassiekers trouwens en is op weg om Gva vd troon te stoten, al zal dat zijn doel niet zijn.
13 augustus 2017 21:04
Hij geeft aan in de weekendeditie van een Belgische krant dat het rondewerk zijn ding is, omdat hij de opeenvolging van dagen na elkaar presteren goed verteert. Hij zegt er ook bij dat als hij 10 km verderop was geboren hij wellicht een man van de klassiekers zou zijn ipv de rondes. Dat is het verschil in perceptie tussen Nederlanders en Belgen. Nederlanders focussen op rondewerk, Belgen op eendagswerk en hooguit kleine rittenkoersen. Tuurlijk is Dumoulin een supertalent, de kans dat hij een Tour de France wint in de komende jaren is niet ondenkbaar. Hij zit idd niet te wachten op het klassiekerwerk, maar zomaar beweren dat hij onverslaanbaar zou zijn als hij zich erop zou toeleggen is een kromme redenering. Maar goed, ik zie de beste kerel graag rijden, no worries.
13 augustus 2017 21:12
Vandaag was ik er in Geraardsbergen live bij. Blijft een leuke opzet om deze meerdaagse koers daar af te sluiten.
Van mij had overigens Eneco door mogen gaan als sponsor. BB heeft volgens mij alleen aandacht voor hun genodigden en niet voor de "gewone" wielerfan.
13 augustus 2017 21:47
Wat is het toch een klasbak. Die gast kan op ieder parcours uit de voeten. Sinds het specialiseren van het wielrennen niet meer gezien.
13 augustus 2017 21:54
Snap kritiek niet op parcours, we hebben allemaal wereldtop renners aan het werk gezien die normaal gesproken links worden gesmeten na april. Ik vind dit echt fantastisch en wat mij betreft doen ze nog eens zo'n ronde erbij! Heerlijk om stuyven, naessen, sagan gva gilbert boom, benoot, v baarle te zien in het werk waar ze zo goed in zijn. En dan vergeet ik er nog een hele hoop!
Nee ik vind dit perfect. In nederland is geen week koers te maken, een ardennenrit en rvv rit is eigenlijk een must. En koers in Belgie word ik nooit beu.
Dumoulin supersterk! Wellens petje af! Stuyven wow! Gewoon afgedwongen.
Naessen net niet die paar procent, denk omdat hij zn ballen er in de tour heeft afgereden voor Bardet. Jammer.
Minpunten waren voor mij de regen tijdens de tijdrit, het parcours vd tijdrit en de pech van Sagan. En toch ook jammer dat gekijk naar hem. Daar hebben Boom (zeker) en Stuyven wat profijt van gehad.
13 augustus 2017 22:21
Niemand is onverslaanbaar in de klassiekers! Dat zie ik ook niet snel gebeuren, ha ha.

Ik las hier ergens ook dat het scheef is dat GVA 500 punten haalde met PR en Tom 1200 nog wat in de Giro. Helemaal mee eens. Is nogal een verschil, zes uurtjes op de fiets of drie weken...

Anyway, heel indrukwekkend van Tom, zijn laatste die WT wedstrijden op TOTAAL ander parcours;
- Italie 1e
- Ssb 4e
- Eneco 1e (sorry, maar ik ga de naam van die online vermogensbeheerders niet noemen) ;-)

Nu 2 maal Canada, Lombardij, en 2 maal WK nog. :-)

Eve ter zijde: Sunweb heeft Movistar ingehaald in de WT ranking en staat nu vijfde. Orica staat er nog net voor, maar zal moeilijk zijn om in te halen. Top 3 staat ver voor, maar dat wordt ook nog erg spannend.
13 augustus 2017 23:05
Punteverdeling is toch wel prima? Anders is de world tour puur een ronderenner aangelegenheid. Ik snap wel dat ze klassiekers zo inschalen, al blijft het allemaal een beetje appels en peren
13 augustus 2017 23:57
@assen

Dat snap ik niet hoor. Als je in de rittenkoersen ritten wint, dan krijg je toch ook punten?

En waarom zou je punten moeten krijgen om drie weken te rijden? Waarvan 2,5 weken in het peloton. Ik vind dat prima naar waarde geschat.
14 augustus 2017 00:18
Voor de een is het zes uur volle bak, voor de andere is het drie weken lang krachten verdelen. We moeten nu niet doen alsof Dumoulin er drie weken heeft voor moeten vechten op het scherpst van de snee. In een tiental ritten zou 98% van het WT-peloton geen tijd verliezen en in een drietal heuvelritten volstond het voor Tom om attent te zijn en in het ergste geval even ergens mee te schuiven. Dan heb je nog een zestal bergritten, waar het traditioneel erg kalm bleef in de aanloop naar de slotklim (tenzij toen zijn ploeg doorreed wanneer hij stond te pissen, of toen hij even wat "me-time" nodig had in de koninginnenrit) en toen was het voor Dumo een beetje eigen tempo rijden en schade beperken. Dan nog twee tijdritten, maar voor Tom is dat eerder ontspanning dan inspanning.

Je leest het hier eerst: een grote ronde winnen is appeltje eitje. (neen niet heus, maar toch: Dumoulin is -terecht- een halve god geworden, maar tijdens de Tour was er hier bijna enkel kritiek op Froome, zowel over zijn vorm, als over zijn manier van koersen. Zoveel respect dwingt een rondewinnaar hier blijkbaar niet af.)
14 augustus 2017 00:31
Gouden Greg is langzaamaan wat bleekjes aan het worden.
14 augustus 2017 00:40
Gilbert wint toch een lekker sprintje bergop.
14 augustus 2017 01:34
Grote Smurf is dik onder de indruk van de hele Sunweb-ploeg

Reacties zijn gesloten.