Tom Dumoulin stopt per direct met wielrennen
foto: Cor Vos
maandag 15 augustus 2022 om 18:30

Tom Dumoulin stopt per direct met wielrennen

Breaking Tom Dumoulin stopt per direct met wielrennen. De Nederlander had zijn afscheid van de wielersport al aangekondigd, maar zou dit najaar nog enkele koersen rijden, waaronder het wereldkampioenschap tijdrijden in Australië. Nu heeft Dumoulin echter besloten om met onmiddellijke ingang een punt achter zijn carrière te zetten.

Tom Dumoulin heeft besloten om zijn wielercarrière onmiddellijk te stoppen”, schrijft Jumbo-Visma op sociale media. Vervolgens is Dumoulin zelf aan het woord: “Ik heb er hard voor gewerkt, er heel veel passie en plezier uitgehaald, en heb schitterende prestaties geleverd. Dat zal ik nooit vergeten.”

In een reactie op zijn eigen sociale media gaat Dumoulin dieper in op zijn afscheid. “Ongeveer twee maanden geleden kondigde ik aan dat ik aan het eind van het jaar zou stoppen als professioneel wielrenner. Ondanks de liefde voor de fiets merkte ik het hele voorjaar al dat het niet liep zoals ik wilde en ik klaar was voor een nieuwe levensfase. Ik had wel nog één project heel hoog op mijn wensenlijst staan om daar nog één keer te knallen mijn carrière op die manier met een knal af te sluiten. Dat was het WK in Australië.”

“Ik had de droom de weg daarnaartoe aan te pakken zoals ik ook de weg richting de Spelen in Tokyo aanpakte. Met een gevoel van vrijheid, op mijn manier, op mijn voorwaarden, met ondersteuning van mijn team en met mijn eigen intrinsieke motivatie als belangrijkste brandstof. Dat heeft met toen het plezier teruggebracht in de fiets dat ik zocht.”

Crash in september 2021
“Maar ik merk dat het me nu simpelweg niet meer lukt”, gaat Dumoulin verder. “De tank is leeg, de benen voelen zwaar en de trainingen lukken niet zoals ik had gehoopt en zoals nodig is voor een goede prestatie op het WK. Sinds mijn harde crash vorig jaar september op training is er opnieuw iets geknakt. Ik moest de weg terug naar boven wéér onderbreken en wéér een teleurstelling verwerken. Het was er een teveel.”

“Ondank dat het afscheid anders is gelopen dan ik hoopte, kijk ik terug op mijn carrière met ongelofelijk veel trots. Ik heb er keihard voor gewerkt, ik heb er jarenlang heel veel passie en plezier uitgehaald en schitterende prestaties neergezet. Dat ga ik onthouden.”

Toekomst
En nu? “Nu is het tijd om te genieten van andere dingen in mijn leven en er te zijn voor de mensen die mij dierbaar zijn. Grote dank aan de ploeg en iedereen die mij bij deze fantastische carrière heeft bijgestaan en heeft meegeleefd. En een speciale dank aan mijn vrouw, die er al die jaren voor mij is geweest”, sluit de Girowinnaar van 2017 af.

Woensdag zou Dumoulin starten in de Ronde van Denemarken, maar dat gaat nu dus niet door. De laatste wedstrijd uit de carrière van Dumoulin is de Clásica San Sebastian geweest, eind juli. Daar wist de Nederlander de finish niet te halen. Onlangs gaf hij vanwege ziekte verstek voor de Profronde van Etten-Leur, waar het afscheidsfeestje van het Nederlandse publiek plaats zou vinden.

RIDE Magazine
189 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
15 augustus 2022 20:30
Een groot geluk dat hij 13 jaar geleden werd uitgeloot voor geneeskunde en daarom wielrenner werd. Ik had zijn wielercarrière niet willen missen. Een groot renner die geweldig kon winnen, maar ook een gewoon mens bleek met alle bijkomende ongemakken. Wat een held!
15 augustus 2022 20:41
Of hoe je zelf je legacy totaal kan verwoesten.
Nu zal ie zelf door de halfvol mensen herinnerd worden als een slap karakter.

"Het heilige vuur" is toch ook gewoon een mentaal dingetje. Niet iedere prof heeft "het heilige vuur" nodig om degelijk een wedstrijd te rijden hoor. Zat broodrenners, en Tom heeft bovengemiddeld talent.

Denk datie ook in in ECHTE leven nog veel zal mogen verdapperen.
    15 augustus 2022 22:34
    Dat je iemand met mentale problemen kwalificeert als slap says it all.
    15 augustus 2022 22:41
    Ach ja, sommige mensen kunnen ook prima jarenlang aan de lopende band staan, en sommigen worden daar doodongelukkig van.
15 augustus 2022 20:42
Bedankt Tom! Je hebt het Nederlandse wielrennen een boost gegeven. Het was een mooie tijd!
15 augustus 2022 20:42
Tom, ik heb geweldige momenten met jouw fietsen beleefd. Daar wil ik je uit de grond van mijn hart voor bedanken. Ik heb het vermoeden dat mede door jouw prestaties het wielrennen in nederland een stap naar boven heeft gemaakt.
Bedankt, en ik hoop je in een andere rol weer te kunnen bekijken.
15 augustus 2022 20:47
Per direct? Dus volgende week pas ;)
15 augustus 2022 20:51
Intrigerende persoonlijkheid. Mocht hij nog eens memoires schrijven dan ga ik die zeker lezen.
15 augustus 2022 21:00
Mooie carrière gehad en ik ben blij voor hem dat hij nu eindelijk echt stopt.
15 augustus 2022 21:23
Tuurlijk, jammer, maar wel een goed besluit, van dat aanmodderen werd niemand vrolijk. Mooie carrière en hij heeft prachtig wielrennen laten zien. Zo zal ik hem voornamelijk blijven herinneren.
Bedankt Tom!
15 augustus 2022 21:36
Verdomde Puccio... ;-)
Alle goeds Tom, pieker niet te veel. En kom terug als commentator/analist ofzo; rustig buiten beeld maar wel betrokken bij deze mooie sport.
15 augustus 2022 21:51
Mooie renner, moeilijke kerel..
15 augustus 2022 21:51
Jammer en zonde enigszins dat hij z'n laatste kunststukje niet meer wil / kan vertonen. Stel je voor WK tt, a la Bergen en dan de fiets aan de haak. Het zij zo.
15 augustus 2022 21:51
Tom hoort bij de besten
Hup Tom
15 augustus 2022 23:12
Schitterende carrière en fantastische Giro overwinning, WK tijdrijden kampioen en OL zilvere medaille. Enne stopt de discussie over wie WK tijdrijden moet doen: Mollema en Arendsman
16 augustus 2022 00:03
Bedankt Tom voor de mooie momenten.

Ik kijk nu al uit naar je hopelijk zelfgeschreven boek!

Het ga je goed.
16 augustus 2022 00:36
Hoop niet dat het komt omdat ik in zijn struiken heb gelegen afgelopen maanden.

Zonder gekheid. Zijn beslissing, respect voor de mens en sporter. Voor de prestaties misschien geen voordeel, maar voor mij sierde het de mens Dumoulin dat het allemaal zo’n moeite kostte met alle aandacht om te gaan. Ontzettend (emotioneel) intelligente jongen, sommigen begrijpen dat wellicht niet helemaal.. voor anderen maakte hem dat een stukje extra sympathiek.

Bedankt voor al het moois.
16 augustus 2022 07:17
Ik vind dit wel een heftig statement tegen de nieuwe kleur/ontwerp shirts van de Nederlandse selectie
16 augustus 2022 09:02
Het was prachtig allemaal - groot sportman en boeiend mens. Had hem een mooi afscheid op de fiets gegund, maar toch heeft dit ook wel zijn schoonheid. Groot verlies voor de sport.
16 augustus 2022 09:04
In dit prof peloton heeft niemand meer de levensduur van Zoetemelk, jammer maar helaas, het gaat je goed Tom.
16 augustus 2022 09:33
Jammer dat Tom geen motivatie en eerlijkheid meer kon opbrengen om zijn ploeg in Denmark uiteindelijk niet nog een laatste keer in steek te laten. Ten opzicht van afspraken met de ploeg lijkt dit helaas weerr een egocentrisch besluit zonder twee dagen naar tevoren te kijken.

Tom Dumoulin was met name op zondag avond van de ploeg definitief bevestigt op de startlijst van Tour of Denmark en dus hij was op weekend nog “angeblich” op weg naar Denemark - maar vervolgens gewoon niet verschienen. Een topsporter onwaardig.

De relatie tussen de ploeg en Tom was sinds zijn terugkeer noot makkelijk. Ik heb gehoord, dat hij steeds nieuwe en nieuwe voorwaarden eiste. Hij kreeg wat ondersteuning, maar wilde meer en wilde ook niet minimum van koersdagen (volgens zijn contract - mits gezond) uitrijden.

Volgens wat ik weet, zei Tom niets over zijn beslissing niet naar Denemarken te gaan tegen de ploeg, maar hij belde alleen met Moerenhout. Tom's keuze voor dit telefoontje laat echt zien hoe hij gevoelen van andere mensen respecteert. Niets tegen zijn werkgever zegen, maar met bondscoach bellen tprecies tijdens deze was in Munich met EK parcours verkenning bezig.
    16 augustus 2022 14:14
    Hoop voor jou dat jou opmerking berust op ware feiten, anders is je opmerking gewoon schandalig. Tom heeft ons vele mooie momenten gegeven, waar ik met veel plezier aan terugdenk.
    16 augustus 2022 14:21
    Ik hoop voor jou dat je niet te kort van memorie bent, deze ploeg heeft alleen maar last van hem gehad!
1 3 4 5

Reacties zijn gesloten.