Tom Dumoulin stopt per direct met wielrennen
foto: Cor Vos
maandag 15 augustus 2022 om 18:30

Tom Dumoulin stopt per direct met wielrennen

Breaking Tom Dumoulin stopt per direct met wielrennen. De Nederlander had zijn afscheid van de wielersport al aangekondigd, maar zou dit najaar nog enkele koersen rijden, waaronder het wereldkampioenschap tijdrijden in Australië. Nu heeft Dumoulin echter besloten om met onmiddellijke ingang een punt achter zijn carrière te zetten.

Tom Dumoulin heeft besloten om zijn wielercarrière onmiddellijk te stoppen”, schrijft Jumbo-Visma op sociale media. Vervolgens is Dumoulin zelf aan het woord: “Ik heb er hard voor gewerkt, er heel veel passie en plezier uitgehaald, en heb schitterende prestaties geleverd. Dat zal ik nooit vergeten.”

In een reactie op zijn eigen sociale media gaat Dumoulin dieper in op zijn afscheid. “Ongeveer twee maanden geleden kondigde ik aan dat ik aan het eind van het jaar zou stoppen als professioneel wielrenner. Ondanks de liefde voor de fiets merkte ik het hele voorjaar al dat het niet liep zoals ik wilde en ik klaar was voor een nieuwe levensfase. Ik had wel nog één project heel hoog op mijn wensenlijst staan om daar nog één keer te knallen mijn carrière op die manier met een knal af te sluiten. Dat was het WK in Australië.”

“Ik had de droom de weg daarnaartoe aan te pakken zoals ik ook de weg richting de Spelen in Tokyo aanpakte. Met een gevoel van vrijheid, op mijn manier, op mijn voorwaarden, met ondersteuning van mijn team en met mijn eigen intrinsieke motivatie als belangrijkste brandstof. Dat heeft met toen het plezier teruggebracht in de fiets dat ik zocht.”

Crash in september 2021
“Maar ik merk dat het me nu simpelweg niet meer lukt”, gaat Dumoulin verder. “De tank is leeg, de benen voelen zwaar en de trainingen lukken niet zoals ik had gehoopt en zoals nodig is voor een goede prestatie op het WK. Sinds mijn harde crash vorig jaar september op training is er opnieuw iets geknakt. Ik moest de weg terug naar boven wéér onderbreken en wéér een teleurstelling verwerken. Het was er een teveel.”

“Ondank dat het afscheid anders is gelopen dan ik hoopte, kijk ik terug op mijn carrière met ongelofelijk veel trots. Ik heb er keihard voor gewerkt, ik heb er jarenlang heel veel passie en plezier uitgehaald en schitterende prestaties neergezet. Dat ga ik onthouden.”

Toekomst
En nu? “Nu is het tijd om te genieten van andere dingen in mijn leven en er te zijn voor de mensen die mij dierbaar zijn. Grote dank aan de ploeg en iedereen die mij bij deze fantastische carrière heeft bijgestaan en heeft meegeleefd. En een speciale dank aan mijn vrouw, die er al die jaren voor mij is geweest”, sluit de Girowinnaar van 2017 af.

Woensdag zou Dumoulin starten in de Ronde van Denemarken, maar dat gaat nu dus niet door. De laatste wedstrijd uit de carrière van Dumoulin is de Clásica San Sebastian geweest, eind juli. Daar wist de Nederlander de finish niet te halen. Onlangs gaf hij vanwege ziekte verstek voor de Profronde van Etten-Leur, waar het afscheidsfeestje van het Nederlandse publiek plaats zou vinden.

RIDE Magazine
189 Reacties
Sorteer op:
15 augustus 2022 18:59
Ik hoop dat hij gelukkiger wordt dan hij nu is, Merlin. Ondanks zn gedraal en gehuil de laatste tijd zie ik wel een sympathieke, intelligente, zachte man achter dat masker.

En ik ben fanboy van JV, als een AJAX (ook fanboy) speler zo handelt zou ik ook boos zijn geweest. Uiteindelijk is mijn boosheid dusalleen maar liefde, uhm
15 augustus 2022 19:00
Hoop reageurders hier, die maandelijks het salaris van Dumoulin overmaken.

On topic: Een Groot Renner, de grootste Nederlandse ronderenner van deze eeuw stopt ermee. Het was een genot om deze man op de fiets te zien zitten.
    15 augustus 2022 19:05
    Die kopen vast hun azijn bij de Jumbo.
    15 augustus 2022 19:14
    Hij heeft de giro gewonnen, maar verder heeft hij niet grotere dingen gepresteerd dan andere. Kruijswijk elke gt top 4, Kelderman elke gt top 5, Mollemaa 5 jaar op rij in de top 17 van de tour waarvan 3x top 10 + nog 7 en 5 in de Giro en podium in de Vuelta en Gesink heeft ook evenveel top 10 in gt's als Dumoulin. Hij is zeker 1 van de beste, maar mijns inziens niet de uitgemaakte grootste.
    15 augustus 2022 19:35
    Winnen is beter dan niet winnen. Goud is ook beter dan zilver en zilver beter dan brons. Kijk maar naar de medaille spiegels tijdens de sport evenementen. 1x goud is beter dan 10x zilver etc. Tom Dumoulin heeft 1x goud en 2x zilver in grote rondes. Die anderen hebben op z'n best brons. Alleen Mollema (en Wout Poels) hebben, niet met GT's maar met klassiekers en monumenten, ook nog goud binnen gehaald en mogen 1 treetje onder Dumoulin.
    15 augustus 2022 19:50
    Dumoulin is de enige Nederlandse coureur die in de afgelopen 40 jaar ook écht meestreed voor de eindoverwinning in de Vuelta én de Giro én de Tour.

    Hoed af!
    15 augustus 2022 20:16
    Haha 5x op rij top 17... Dan ben je echt aan het zoeken

    Dumo heeft in 2018 alleen al meer bereikt in grote rondes dan Mollema enz. in hun volledige carrière.

    Daarbij ook 9 etappeoverwinningen.

    Nee, qua grote rondes komt niemand bij hem in de buurt. Ook al lag zijn piek daar maar 3 jaar
    15 augustus 2022 21:25
    Lol @Fenno:
    Naast de giro winst, is die nog een keer 2e geworden en 2e in de tour. Daarnaast heel veel meer etappe overwinningen in grote rondes, dan de namen die jij opnoemt. WK tijdrijden, heb ik geen van die anderen zien doen en 2 keer zilver op Olympische spelen.

    Laten we winst in de Eneco Tour (heette dat toen zo) nog even buiten beschouwing en daarnaast in elke geote rond top 6 (kunnen maar 2 anderen zeggen).

    Dus lijkt mij wel duidelijk toch wie de grootste van deze generatie is.
    15 augustus 2022 21:33
    Hopelijk bedoel je Tom Dumoulin met Groot renner
15 augustus 2022 19:00
Eens met fransestinkk
Voor iedereen die zich zorgen maakt over de financiën van Jumbo. Dit is nou eenmaal het risico dat je loopt als werkgever in de wielersport net zoals dat risico er ook is in andere sporten.
15 augustus 2022 19:02
Zat er wel aan te komen. De laatste maanden waren een lijdensweg, en als het niet meer gaat is het maar beter om meteen te stoppen, zeker als groot kampioen.
Ik heb enorm van hem genoten in zijn topjaren en met name in 2017 en 2018.
Voor mij de beste Nederlandse wielrenner van de afgelopen decennia.
Hartelijk dank Tom voor alle prachtige momenten, en veel succes gewenst met wat je nu verder gaat doen.
15 augustus 2022 19:02
We hoeven het zeker niet altijd eens te zijn. Dat is het mooie van een forum. Elkaar uitschelden is wel wat enthousiast, maar goed. Heb nooit veel met Tom gehad en zijn eerste Tour liet zien hoe hij (niet) in een team past. Zou wel goede analist kunnen worden tzt want praat makkelijk. Hopelijk gaat hij lekker een half jaar met de camper reizen en komt hij tot rust.
15 augustus 2022 19:02
Het gezanik gaat door, man man man altijd wat met die Dumoulin. Ben groot fan van hem maar jonge jonge jonge
15 augustus 2022 19:03
Een getormenteerd renner. Hij heeft inderdaad hoge toppen geschoren, en diepe dalen gekend. Hopelijk vindt hij een tweede carrière waarin ie zich goed voelt. Ik wens hem, van juist over de grens, op amper 16 km van Maastricht, het allerbeste toe.
15 augustus 2022 19:03
we kunnen enkel maar respect opbrengen voor deze beslissing. elke andere benadering is onzinnig.
    15 augustus 2022 19:13
    Couldn’t agree more
15 augustus 2022 19:03
In een kroegje in een klein dorpje in Baskenland de laatste tien etappes van Giro ‘17 live gezien. Kreeg iedereen zover om op het laatst voor Tom te zijn. Barman deelde uit toen hij won.

Hoe kom je na veel malheur terug als je zo’n hoogtepunt gehad hebt? ‘Een perfect einde’ van een carrière valt niet te plannen. Bravissimo Tom.
    15 augustus 2022 19:16
    Kijk, dat is nou een mooi verhaal.
15 augustus 2022 19:04
Ben altijd fan geweest van Dumoulin. Eigenlijk had hij al eerder moeten stoppen, maar dat is achteraf makkelijk gezegd.

Maar het is wel opmerkelijk dat dezelfde mensen die hier nu in de bres springen en de willekeur bij anderen bekritiseren, dezelfden zijn die er bij andere renners als de kippen bij zijn om hun gal te spuwen. Grappig en ironisch dat de mensen in kwestie zelf niet inzien hoe hypocriet dit is.
15 augustus 2022 19:06
Overspannen, gepijnigd, gefrustreerd, kleinmoedig en vol rancune. Dat zijn de trefwoorden die de laatste jaren Tom Dumoulin het beste omschrijven.

Hij kwam steeds meer over als iemand die voortdurend kiespijn heeft, of die 30x per dag zijn kleine teen stootte.

De ware reden voor zijn lijden is dat zijn ego zijn wisselende prestaties niet kon verkroppen. De mentale stress die dat veroorzaakte trok vervolgens weer een zware tol op zijn systeem, zorgde voor psychosomatische klachten en maakte zijn prestatievermogen nog minder.

We leren mensen kennen in moeilijke tijden. In dit geval bleek achter het masker van de mooie, intelligente Limburger een klagende, zeurende, nare man te schuilen, die zijn pijn exporteert naar de buitenwereld.

De beruchte busscenes in de 2020 Tour docu van Jumbo zijn illustratief daarvoor. Net zoals het uitschelden en kleineren van de starter bij het NK tijdrijden 2022. Een kampioen onwaardig. De dreun die Mollema hem daar gaf is de reden dat hij zich nu ook niet meer aan de WK tijdrit durft te wagen.
15 augustus 2022 19:07
Jammer, we gaan een groot renner missen. Had hem vorig jaar graag als opvolger gezien van Tony Martin, zoals die zijn laatste jaren heeft gereden in dienst van de ploeg, daarmee minder verwachtingen/druk wellicht. Maar helaas.
15 augustus 2022 19:07
Wat zijn er veel mensen hier op WF die blijkbaar het salaris van Tom rechtstreeks over hebben gemaakt. Ik zou graag willen weten wat al die moraalridders in de comments hier doen als ze zelf met een burn-out of psychische krachten thuis komen te zitten? Vast en zeker niet de baas/verzekering bellen om het geld te laten zitten. Want ach die arme baas...

Tom heeft geweldige prestaties geleverd de afgelopen jaren en zit er mentaal doorheen. Wie denken wij (mezelf inclusief) te zijn om daar ook maar iets van te vinden? Anno 2022 is het onmogelijk geworden om iemand in zijn waarde te laten. We veroordelen liever dan dat we analyseren.

Gelukkig zijn er ook genoeg positieve reacties te lezen hier! Wielerpuristen en kenners die genoten hebben van een groot wielrenner die helaas te vroeg heeft moeten stoppen.

Tom, bedankt en veel beterschap!
15 augustus 2022 19:10
Wat een gewauwel Michiel. Hij voelt zelf het beste hoe het er voor staat. Als het geen zin heeft, gewoon niet doen en laat de plek voor een ander. Lijkt me altruïstisch ipv geen teamplayer.
15 augustus 2022 19:11
Moedige beslissing Tom, zal geen hele makkelijke keuze zijn geweest. Bedankt voor de succesjaren
15 augustus 2022 19:12
Einde van een heel mooi tijdperk...

Verschillende etappes staan nog steeds op mijn netvlies. De laatste bergetappe van de Vuelta 2015, waarin hij door Astana in hetbpqk werd gereden, de etappe waarin hij onverwacht Froome in een sprint bergop versloeg, de etappe, waarin hij Froome niet kon volgen en de Giro (2018?) verloor en natuurlijk de afsluitende tijdrit van de Giro 2017.

Bedankt Tom!
15 augustus 2022 19:12
Ben nooit een grote fan geweest van het type renner dat Dumoulin is (was), niet echt een spectaculaire renner. Maar zijn interviews waren vaak een verademing, geen ingestudeerde PR-praatjes bij Tom.

Net daarom gunde ik mijn Noorderbuur die historische Giro zege heel erg hard. Het is jammer dat hij nadien nooit meer dat niveau heeft kunnen halen, maar ook weer een verademing dat hij durft zeggen dat het toch vooral mentale oorzaken heeft.

Het ga je goed Tom!
15 augustus 2022 19:12
Is goed hoor Kelder is de man. Mss plaats ik later vanavond nog wel een muziekje voor hem. Of jou :) Of zelfs voor mij als ik tot inkeer ben gekomen.
Ik ook eens met Franse. Al is het einde van zijn actieve carrière niet wat het had kunnen zijn, zijn winst in de Giro en zijn wereldtitel staan toch maar mooi op zijn erelijst.
15 augustus 2022 19:13
Quote:
Daarmee wek je de suggestie dat hij ondankbaar is en stopt omdat hij er simpelweg geen zin meer in heeft. Als hij niet op het niveau komt wat ze bij TJV verwachten is het juist slap als hij nog een paar wedstrijden onder niveau rijdt en de plek van ploeggenoten inneemt wie wél op het juiste niveau zitten.


Mwa, het is niet bepaald dat ze momenteel bij Jumbo-Visma dikgezaaid qua renners zitten. Integendeel.

Dumoulin had echt wel ergens nuttig kunnen zijn als knecht, ook in mindere vorm.
Quote:
Maar het is wel opmerkelijk dat dezelfde mensen die hier nu in de bres springen en de willekeur bij anderen bekritiseren, dezelfden zijn die er bij andere renners als de kippen bij zijn om hun gal te spuwen.


Als ik me niet vergis heb je het over mij 11 na 11. Ik ben benieuwd over welke andere renners jij mij gal hebt zien spuwen.
15 augustus 2022 19:16
Misschien heb je te veel over hem gelezen en gehoord? Misschien zou het eens verstandig zijn om met de heer T. Dumoulin zelf te spreken. Of ken je hem persoonlijk Alucard om tot zulke bevindingen en conclusies te komen?
Alucard is wel behoorlijk geobsedeerd door Tom in ieder geval.
15 augustus 2022 19:19
Jammer - maar volkomen te begrijpen.

Reacties zijn gesloten.