Tom Dumoulin (31) stopt na 2022 met wielrennen

Tom Dumoulin (31) stopt na 2022 met wielrennen

foto: Cor Vos

vrijdag 3 juni 2022 om 13:31
Breaking

Tom Dumoulin stopt na dit seizoen met wielrennen. Dat heeft de 31-jarige Limburger van Jumbo-Visma zelf bekendgemaakt. Hij maakt het huidige seizoen nog wel af bij Jumbo-Visma. Welke koersen Dumoulin gaat rijden, is nog niet bekend. Wel heeft hij van het WK tijdrijden in Australië een doel gemaakt.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Nadat Dumoulin vorig jaar al dicht tegen het punt zat om de fiets in de wilgen te hangen, hebben alle tegenslagen in het afgelopen voorjaar en de ronduit teleurstellende Giro d’Italia hem doen besluiten om na het seizoen 2022 definitief in de remmen te knijpen.

Opgave in Giro
In de vijftiende rit van de Giro d’Italia gaf Dumoulin op. Dit was een van zijn grootste teleurstellingen in zijn loopbaan. Juist omdat deze Ronde van Italië zijn ontdekkingstocht moest worden of hij nog met de beste klassementsrenners kon wedijveren.

“Het lichaam is op, het is leeg. Dit is balen en een grote teleurstelling”, vertelde hij ter plekke aan Han Kock van de NOS. “Het probleem ligt niet aan de rugblessure. Maar ik weet ook niet hoe het dan wel komt. Ik kom niet vooruit. Ik krijg geen kracht, geen vermogen op de pedalen. Het zit er gewoon niet in. Op dit moment heb ik geen ander antwoord.”

Tom Dumoulin in de voorbije Giro d’Italia – foto: Cor Vos

Een echte oorzaak voor zijn tegenvallende niveau in de Giro d’Italia werd er in de afgelopen dagen na zijn terugkeer uit Italië niet gevonden. Uit onderzoeken zijn geen bijzondere zaken aan het licht gekomen. Dumoulin gaf wel aan dat hij veel last heeft van diverse kleine pijntjes, die vroeger nauwelijks speelden. En dat hij hier toch wel veel hinder van ondervindt.

In een interview twee dagen voor de Amstel Gold Race gaf Dumoulin al aan dat hij alleen met wielrennen doorgaat wanneer hij nog met de besten kan wedijveren. “Ik ga niet vijf jaar in de marge rijden”, beklemtoonde hij in dit gesprek.

Interesse van andere ploegen
Diverse ploegen hebben in de laatste weken juist nog aangegeven dat ze grote interesse hebben om met Dumoulin volgend seizoen te gaan werken. Hierbij zaten BikeExchange-Jayco, Trek-Segafredo, Alpecin-Fenix, Intermarché-Wanty, BORA-hansgrohe en Israel-Premier Tech.

Met zijn eindzege in de Giro d’Italia, zijn wereldtitel tijdrijden, ritzeges in de drie grote rondes, tweede plek in 2018 in zowel de Tour de France als Giro d’Italia heeft Tom Dumoulin de afgelopen jaren bij Argos-Shimano, Giant-Shimano, Giant-Alpecin, Team Sunweb en Jumbo-Visma een prachtig palmares opgebouwd.

Dit artikel delen:

127 Reacties

Fenno de Groot 3 juni 2022 om 13:32

Het bericht dat er aan zat te komen?

0
Turtlehead 3 juni 2022 om 13:42

Ja, hgelaas, maar ook goed van/voor hem. Wel wat eigenaardig dat hij het seizoen zegt af te maken. Kwestie van nog in onderhandeling met de ploeg?

0

Ja gevoelsmatig wel inderdaad. Zonde van het gegeven talent en respect voor zijn keuze

0
Fenno de Groot 3 juni 2022 om 13:53

Denk vooral voor de tr van het wk, verder denk ik dat hij gwn lekker een paar eendagskoersen meepakt. Zal vooral een mentor rol krijgen denk ik.

0
Alucard 3 juni 2022 om 14:30

Inderdaad.

Het is al lange tijd glashelder dat het verschijnsel Tom 'Barney' Dumoulin psycho-fysiologisch volstrekt ongeschikt is om te presteren als ronderenner. Ik adviseerde hem daarom maanden geleden al te stoppen.

Helaas waren sommigen blind voor de realiteit, of weigerden ze die uit nostalgie te accepteren, en bleven ze hem dus maar aanzetten en oproepen tot het verrichten van nieuwe wereldprestaties in grote rondes.

Terwijl hij al zo zichtbaar gebukt ging onder de eindeloos doorgalmende negatieve denkpatronen die zijn brein steeds hardnekkiger genereerde. Zijn emmer liep zo snel tot de nok toe vol, dat hij simpelweg de fysiek-mentale ruimte miste om het lijden te dragen dat inherent is aan een bestaan als profrenner.

Die 'onduidelijke pijntjes' waar hij over rept, waren natuurlijk niet werkelijk de bron van zijn slechte prestaties bergop, maar slechts symptomen van een volledig overgelopen en overbelast systeem.

Opgeven was de enige overgebleven optie.

0
Emergo 3 juni 2022 om 16:09

@Alucard Ooit met de man zelf gesproken ?? En vanwaar de behoefte om je diagnose op afstand hier tentoon te spreiden ?

0
Pietspeed 3 juni 2022 om 16:26

@alucard
Als buitenstaander kun je dat misschien ‘diagnosticeren’ in jouw bewoording, maar als je hem niet kent noch van de hoed en de rand weet, blijft het gewoon speculeren als outsider.

0
Sjonge Jonge 3 juni 2022 om 17:12

Ook toen dacht Alucard als een of andere amateur psycholoog in het hoofd van Tom te kunnen kijken en werd hij daar terecht op aangesproken.
Helaas heeft hij er weinig van geleerd.

0
Nonkel Jef 3 juni 2022 om 19:10

Hetgeen Alucard hier verkondigd komt nogal arrogant over, maar er zit veel waarheid in.

0
vevie 3 juni 2022 om 13:33

Idd, het bericht dat eraan zat te komen. Toch een NL wielerlegende, uiteindelijk. Al lukte het de laatste jaren niet meer. Succes, Tom.

0
FDJ 3 juni 2022 om 13:36

Begrijpelijk besluit. Wel veel te veel kritieken gehad en afgebrand de laatste maanden in mijn ogen. Het leek af en toe alsof Tom niet meer wilde, maar ik geloof oprecht dat hij alles op alles heeft gezet.

Voor eeuwig verbonden aan de prachtige Giro van 2017. Tom bedankt voor alle mooie momenten en geniet van het leven buiten de schijnwerpers.

0
Ab Normaal 3 juni 2022 om 13:50

100% mee eens.

0
Arie den Blanken 3 juni 2022 om 13:55

Tom is net als zijn provinciegenoot Peter Winnen veel te hoog begaafd voor zo’n dom beroep. Het meest opmerkelijke vind ik dat het nu pas is en niet al een jaar of vier geleden.

0
Boomie1 3 juni 2022 om 14:11

Kritiek? Van wie? De media? Tsja die mensen moeten ook wat te doen hebben.

0
Polleke 3 juni 2022 om 14:41

Wat een gelul Arie, hoe zo te slim ? Maar ook niet zo dom om te stoppen nadat zijn bankrekening uit zijn voegen barst…Hij heeft er alles aan gedaan maar het niveau van zijn beste jaren zat er niet meer in, geen schande, in jouw optie moeten Rebellin, Valverde of Cavendish wel enorme idioten zijn…

0
Martijn Arensman 3 juni 2022 om 14:49

Bijzondere tekst Arie.

Dus genoemde personen zijn wel te slim voor deze “domme” sport die jij wel waardevol genoeg vind om je tijd aan te besteden. Vervolgens verbaas je jezelf erover dat Tom nu pas afscheid aankondigt.

Het lijkt wel of je dat dom vindt! :-)

0
Arie den Blanken 3 juni 2022 om 14:55

Er is een groot verschil tussen dit beroep uitoefenen en het als “consument” beleven.

0
FDJ 3 juni 2022 om 14:58

@Boomie ik heb hier, op sociale media etc genoeg amateurpsychologen voorbij zien komen die hem mentaal als zwak neerzette. Dat een renner niet in beste doen is dat zie ik zelf ook wel en mag ook prima benoemd, maar we benaderen (vooral) Nederlandse renners af en toe wat mij betreft veel te kritisch. In Italië was een renner als Dumoulin altijd een held geweest. Een Dumoulin is daarnaast niet iemand die je structureel op grootspraak kon betrappen en daardoor makkelijk voer voor critici was.

0
TheBigShow 3 juni 2022 om 16:22

Arie kijkt alleen veldrijden. Dat is voor de echt bollebozen

0
ben_pronk 3 juni 2022 om 13:36

Iedereen zag dit aankomen. Heel jammer maar zo begrijpelijk.

0
Jeszon 3 juni 2022 om 13:37

Een van de grootste Nederlandse ronderenners en etappewinnaars.

0
speedline 3 juni 2022 om 17:02

Inderdaad, de grootste renner van de afgelopen jaren.
Typisch Hollands om een landgenoot af te branden als het even niet lekker loopt. Tom heeft een grote ronde gewonnen en er zijn maar weinig Nederlandse renners die dat kunnen zeggen, daarnaast nog zoveel mooie overwinningen en tweede plaatsen behaald.
Ik zeg, bedankt Tom voor je inzet en ik heb genoten van je!

0
Romāns Vainšteins 3 juni 2022 om 13:38

Het is zoals het is.

Hij heeft er met de giro, tourpodium, ritzeges zowel in lijn als met tijdritten, WK tijdrit álles uitgehaald wat er in zit.

0
Martino87 3 juni 2022 om 13:44

Hij heeft prachtige overwinningen behaald, maar hij was op een gegeven moment de beste tijdrijder en een van de beste klimmers. Dan vind ik niet dat je kan zeggen dat hij er alles uit heeft gehaald wat er in zat.

0
Theo H 3 juni 2022 om 13:47

Erg makkelijk om te zeggen dat hij er alles uit heeft gehaald. Als ze in 2018 niet voor het RCS-geld gezwicht waren en alles op de Tour hadden gezet, was er meer mogelijk geweest.

0
Romāns Vainšteins 3 juni 2022 om 13:54

Het grootste hiaat stamt wat mij betreft uit 2015 met de vuelta die hij had kunnen winnen. Naar mijn gevoel zat ie daar dichter dan tegen de SkyBots in 2018

0
joowii 3 juni 2022 om 14:31

Dat gemiste goud op OS ITT zal hij wel jammer vinden, al boeit mij dat geen reet

0
djboven 3 juni 2022 om 15:31

Ik kan niet anders concluderen dan teveel talent bij een verkeerde psyche

0
Lindalid 3 juni 2022 om 19:11

Ja dat is wel een goeie. Enorme motor en enorm veel talent op gebied van klimmen en tijdrijden maar mentaal niet sterk genoeg voor een lange topsport carrière en dat is geen schande. Het is mooi geweest, bedankt Tom.

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 3 juni 2022 om 13:39

Enige juiste beslissing natuurlijk.

Die laatste alinea van dit artikel is wel vrij apart, daar lopen een feitelijk nieuwsbericht en de persoonlijke opinie van Raymond even door elkaar..

0
Ronellenfitsch 3 juni 2022 om 13:41

Inderdaad, ik vroeg me ook af of ik nu een column zat te lezen. Vooral omdat er geen auteursnaam is vermeld

0
Kopinkas 3 juni 2022 om 13:42

@Ronellenfitsch
Voor een artikel over een Limburgs icoon moet de auteur sowieso RK zijn…

0
japio 3 juni 2022 om 13:40

Tja, erg jammer. Geen verrassing en toch ook weer wel. Hij heeft zich blijkbaar niet meer kunnen opladen voor nieuwe doelen. Dat zijn redenen in zichzelf waarbij niemand hem kan helpen. Tegelijkertijd vind ik het jammer van zijn talent; ik had toch nog wel mooie dingen van hem verwacht.

Maar bedankt, de Girowinst is voor mij het mooiste wielermoment ooit.

0
Kopinkas 3 juni 2022 om 13:41

Hij gaat geen vijf jaar meer in de marge rijden, maar vijf maand.
Of zou het toch nog kunnen dat hij een medaille behaalt op het WK tijdrijden (en dat dit dan na de OS vorig jaar alweer geen zoden aan de dijk brengt voor zijn werkgever, dat is dan maar zo)?
Niettemin: respect.

0
Fast Freddy 3 juni 2022 om 13:41

Jammer dat het niet meer lukt en dat zijn piek maar betrekkelijk kort heeft geduurd. Wel genoten van zijn rijden en prestaties.

0
bartp25 3 juni 2022 om 13:41

Jammer dat hij zich er niet meer toe kan zetten, klassementsman was voorbij maar een top tijdrijder en rittenkaper had zeker nog gekund.
Maar goed het is zijn keuze en die respecteer ik.
Blijft een Nederlandse Wielerheld!

0
Joop Zoetemelk 3 juni 2022 om 14:11

Mooie leeftijd toch om te stoppen heeft zijn piek gehad?
De één piekt op zijn 26ste een ander op zijn 32ste.
Er rijden nu weer jonge jongens rond die over meer talent beschikken.

Ook weet ik dat hij meer “weet”, zit met zijn ziel onder zijn arm qua prestaties van sommige renners.
De wielerwereld is niet wat het lijkt..
Sowieso is sport als zo uit gekristalliseerd dat altijd de grens opgezocht moet worden en soms duidelijk de stap er over heen.

De bruine boterham sporter heeft wellicht nooit bestaan.

0
jooprioolpijp 3 juni 2022 om 16:51

Dag Joop,
Ik weet niet hoe jij weet wat Tom weet en denkt over sommige collega’s, maar het klinkt mij zeer plausibel. Mijn gok, en dat is niet meer dan dat, is dat hij oprecht en absoluut heeft geprobeerd zijn sportieve uiterste grens op te zoeken en -op z’n laatst- in de Giro heeft vastgesteld dat dat niet genoeg is, of zelfs te veel. De beslissing om dan te stoppen past bij de mens Dumoulin. Ik hoop dat het hem goed gaat.

0
Keessie 3 juni 2022 om 13:42

Prachtig mens en wielrenner. Alvast bedankt Tom en hopelijk kun je de komende maanden jezelf nog een paar keer laten zien en belangrijker nog genieten van je laatste professionele kilometers.

0
Wheely 3 juni 2022 om 13:42

Hele goede keuze! Jammer voor sommige fans maar ik ben blij voor Tom dat hij binnenkort uit zijn lijden verlost is. Hopelijk zien we hem nog wel ergens publiek terug want fijne kerel maar laat hem vooral geluk vinden in wat hij ook moge gaan doen!

0
Arie den Blanken 3 juni 2022 om 13:54

Tom is net als zijn provinciegenoot Peter Winnen veel te hoog begaafd voor zo’n dom beroep. Het meest opmerkelijke vind ik dat het nu pas is en niet al een jaar of vier geleden.

0
Wheely 3 juni 2022 om 14:05

Exact dat gevoel heb ik ook, misschien mogen we binnenkort wel een mooi boek van zijn hand verwachten.

0
Polleke 3 juni 2022 om 16:28

Arie, geef het op… je zet jezelf voor lul…

0
chasse patat 3 juni 2022 om 13:43

Tijdrit ging tot nu toe altijd goed. Waarom niet lekker op de baan verder.

0
Rufusvb 3 juni 2022 om 13:43

Begrijpelijke keuze: meedoen met de besten en anders niet. Persoonlijk hoop ik dat hij nog wat mooie uitdagingen op de fiets aangaat, zoals een werelduurrecord, beetje gaat gravelracen en andere toffe dingen op de fiets gaat doen zodat hij zijn talent, onbevangen, met plezier kan blijven inzetten.

0
mocca 3 juni 2022 om 14:00

Ik denk dat hij inderdaad contact moet opnemen met LtD, en dan lekker gaan gravelen zodat hij het plezier weer terug vindt.

0
Rode_Rick 3 juni 2022 om 13:43

Ah ja. Nu hij daadwerkelijk stopt zijn we allemaal teleurgesteld en vinden we allemaal dat hij respect verdient.

Grootste NLe coureur van de laatste 3 decennia.

0
Bobbus 3 juni 2022 om 13:44

Helaas..zo jammer, maar ook zo gied te begrijpen. Dank Tom, voor alle wielermomenten.

0
LaurentJalabert 3 juni 2022 om 13:46

In zo’n drie jaar tijd (2015-2018) een behoorlijk palmares bij elkaar gefietst. Jammer dat we maar zo’n korte periode hebben kunnen genieten van een echte wereldtoppen in het grote ronde werk (2 jaartjes).
Maar het moge duidelijk zijn dat hij er totaal niet gelukkig van wordt! Dus geniet van je pensioen Tom!

0
Mountainking 3 juni 2022 om 13:48

Ontzettend jammer. Dit geeft echter wel aan dat zijn trainers en begeleiding hebben gefaald. Eerst overtrained en dan te snel terug willen komen na een lange rustperiode.

0
xistnc 3 juni 2022 om 13:49

Jammer dat hij het bij Giant en Sunweb opgelopen PTSS niet te boven is gekomen. Ik wens hem alle goeds. Vermoedelijk zullen we hem rond de koers nog wel blijven zien en horen als schnabbelaar.

0
Anton van Valouwe 4 juni 2022 om 21:04

Hoongelach valt U ten deel….
De Vuelta van 2020, waar hij aangaf oververmoeid te zijn en professor Zeeman vertelde dat de waarden goed waren en hem in eerste en tweede instantie weigerde uit koers te nemen. Daarna tegen zijn zin deelgenomen aan de Waalse Pijl, omdat er te weinig renners van de ploeg beschikbaar waren, het is nooit meer goed gekomen! Alles gepresteerd bij SUNWEB, niets bij TJV.

0
klootje kriekeljon 3 juni 2022 om 13:50

Het zat er aan te komen. Prachtige wielerjaren gekend, toch vreemd dat het nu opeens voorbij is.

0
Quick Stijn 3 juni 2022 om 13:51

Wat had ik m nog graag in een vrije rol aan de klassiekers zien beginnen. Bijvoorbeeld bij een Wanty, in de schaduw van Girmay, onder de vleugels van Visbeek. Helaas zit dat er niet meer in. Respect voor zijn keuze.

0
NCK17 3 juni 2022 om 13:55

Hij heeft een prachtige carrière gehad en hoorde bij de absolute wereldtop in zij beste dagen. Had de pech dat de tour juist in die jaren een miniem aantal tijdritkilometers opnam. Desondanks nog een unieke prestatie geleverd door in hetzelfde jaar zowel tweede te worden in de tour als in de giro.
In de laatste jaren mocht het niet meer zo zijn en had hij veel tegenslag. Dat is jammer, maar toch een geweldige carrière. Hij hoort bij de beste nederlandse sporters ooit thuis!

0
Bahamontes Fanclub 3 juni 2022 om 13:55

Wat een verrassing.

0
hjjanssen1973 3 juni 2022 om 13:58

De dag die je wist dat ging komen. Prima geslaagd als wielrenner, maar wel wat kort en veel blessureleed. Prachtige Giro in 2017, daarna werd het helaas minder. Hij had voor mij nog wel even door mogen gaan, maar de balans was voor hem zoek.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone