Tom Dumoulin over mogelijke uitsluiting Froome: “Het is een beetje een puinhoop”

maandag 2 juli 2018 om 09:18
Tom Dumoulin over mogelijke uitsluiting Froome: “Het is een beetje een puinhoop”

Dumoulin samen met Froome op het eindpodium van de Giro - foto: Sirotti

Zondag werd bekend dat de Tour de France-organisator ASO Chris Froome wil weren uit de editie van dit jaar. Tom Dumoulin werd direct na de finish van het Nederlands kampioenschap gevraagd naar zijn mening inzake Froome. “Wat moet ik er van zeggen? Dat is nu niet aan mij. Ik ben net gefinisht op het NK”, zei de nummer twee van de Giro d’Italia tegen het AD.

Dinsdag dient de zaak van de ASO tegen Froome en zal bekendgemaakt worden of de Brit wel of niet van start mag gaan. “De hele zaak is gewoon niet goed voor het wielrennen, dat is gewoon een feit”, benadrukt Dumoulin de imagoschade die het wielrennen oploopt met de aanslepende zaak van de Sky-kopman. “Een mening heb ik nu niet eens. Het is een beetje een puinhoop.”

Mocht het vonnis dinsdag in het voordeel van de Brit zijn, dan heeft het peloton zich er volgens Dumoulin maar bij neer te leggen. “Dan heeft een rechter ernaar gekeken en Froome in het gelijk gesteld, en dan zouden we het daarmee moeten doen”, stelt hij realistisch.

Dit artikel delen:

21 Reacties

venus 2 juli 2018 om 09:25

Dat klopt Tom! En wat je zegt is ook precies het argument van de ASO. Hopelijk is dat dinsdag ook het ‘eindoordeel’

Tpinotfan 2 juli 2018 om 09:56

Wijze woorden van Tom. Het is al bij al om lamlendig en bijna apathisch van te worden

Abdoe 2 juli 2018 om 09:57

Klinkt alsof Dumoulin geen energie aan deze hele affaire wil verspillen, en terecht.

ikbenprocycling 2 juli 2018 om 10:00

Dumoulin heeft zijn diplomatieke lesje wel geleerd. Het levert geen smeuige quotes meer op, maar is wel zo slim voor hemzelf in het wielerwereldje. Zie de begeleidende foto.
Het NOS interviewtje met van Baarle vond ik daarentegen interessant. Geen mediatraining of diplomatieke lesjes te zien, al zal Dylan zelf mogelijk denken van wel. Van Baarle gaf geen enkel signaal af pal achter Sky boegbeeld Froome te staan. Links of rechts, als gerechtigdheid maar snel zegeviert was in de kern zijn boodschap. Als Sky dit in orde vindt van van Baarle, dan broeit het flink daar.

Cintu 2 juli 2018 om 10:14

Zo zijn ASO en UCI er in geslaagd om mijn zin in de Tour volledig weg te nemen. Wat de uitkomst ook zal zijn, het zal de komende weken vermoedelijk bijna nergens anders meer over gaan dan over deze affaire.
Elke rit zal meerdere keren de uitspraak “wat als Froome hier nu wel/niet had meegedaan” (dinsdag te schrappen wat niet past) opleveren.

montventoux 2 juli 2018 om 10:25

Na dit nieuws begint de tourkoorts wat mij betreft juist op te leven. Zonder Froome is het eindelijk weer koers!

Jean Dumas 2 juli 2018 om 10:31

Een duel Dumoulin – Nibali hangt in de lucht.

Sunrider 2 juli 2018 om 10:40

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat het traineren van de rechtsgang door de Sky advocaten de reden is dat het imago van de wielersport ernstige schade wordt aangedaan. Hopelijk trekt de UCI hier lering uit en komt het met concrete maatregelen zodat dit wangebeuren nooit meer kan plaatsvinden.

skylimit 2 juli 2018 om 10:43

@montventoux met Froome zou je meer koers krijgen, hopelijk wordt dit ons niet ontnomen.
Zie graag een strijd tussen de Giro-gangers Froome/Dumoulin versus Nibali/Movistar/Bardet etc. Nu wordt door toedoen van de ASO de Tour de France eigenlijk onthoofd en dat kan nooit de bedoeling zijn van een topevenement.
Ik vind verder dat de UCI hierover de beslissende stem zou moeten hebben, buiten kijf dat ze deze zaak eerder daadkrachtiger hadden moeten aanpakken en niet op zijn beloop laten.

Samlambeej 2 juli 2018 om 10:44

Verstandige woorden van Tom.

Gisteren was ie wel weer druk aan het gesticuleren van “hup! ronddraaien!” en minder netjes: zijn mond iedere keer aan dat shirt afvegen.

@montventoux
inderdaad ja!

meneertour 2 juli 2018 om 10:49

Volgens de Gazzetta zou de UCI Froome binnen 2 dagen vrijspreken…

illu 2 juli 2018 om 10:56

@skylimit
kan me vergissen… maar toevallig een poster van onze Froome boven je bed hangen? :)

Voor de tour zou het alleen maar goed zijn als die Sky trein minder efficient werkt. De discussie of Froome mag/moet starten staat daar natuurlijk los van.

skylimit 2 juli 2018 om 10:58

@sunrider Aso en imagoschade ? maar wel koersen organiseren in de zandbak Oman en Quatar, waarbij Quatar natuurlijk zeer omstreden is….

inlinewout 2 juli 2018 om 11:08

De Tour loopt wel degelijk imago-schade en schade in waarde op als de tourwinnaar achteraf geschrapt dient te worden en dr unner up gewonnen blijkt te hebben.
Nu kijken veen mensen naar de Tour uit, dat neemt toch (tijdelijk) af na dat soort incidenten.

inlinewout 2 juli 2018 om 11:09

@skylimit: als de tourwinnaar achteraf uit de uitslag geschrapt moet worden levert dat wel degelijk imageschado en waarde-schade op voor het evenement met de naam Tour de France.

skylimit 2 juli 2018 om 11:12

@illu
inderdaad je vergist je. ik adoreer geen renners, kijk graag koersen met als bijkomend niet onbelangrijk aspect de vaak schitterende oorden waar de renners voorbij trekken.
Indien het alleen rondjes rond de kerk zouden zijn, zou de animo hoogstwaarschijnlijk minder worden.
M.b.t. de trein deze heb je in de Giro toch ook nauwelijks of niet gezien. Daarnaast is het aan de andere ploegen deze trein eventueel te ontregelen i.p.v. braaf hun plaatsje te kiezen achter de sky-locomotieven.

nic92 2 juli 2018 om 11:17

En dan wordt Chris Froome niet verder vervolgd door de UCI.. en dat 1 dag nadat de ASO hem uitsluit. Het wordt met de dag gekker.

Bron: http://www.uci.org/pressreleases/uci-statement-anti-doping-proceedings-involving-christopher-froome/

Jean Dumas 2 juli 2018 om 11:18

In de Gazzetta staat dat Froome totaal vrijgesproken zal worden door het Wada in de Salbutamol-zaak. Betrouwbaar bericht; met dank aan Mihai Cazacu op Twitter.

https://www.gazzetta.it/Ciclismo/02-07-2018/clamoroso-caso-salbutamolo-froome-assolto-la-wada-non-sanzionabile-280279069272.shtml?cmpid=shortener_cbb64e1fio

Col du Bramont 2 juli 2018 om 11:19

@meneertour,

Mijn Italiaans is vrij beperkt dus maar even google translate gebruikt voor het artikel:

Quote:
Clamorous: case salbutamolo, Froome vrijgesproken: voor de Wada is niet strafbaar
Voor de anti-dopingrechtbank van de UCI (de wereldfederatie), na bijna tien maanden strijd, tussen wetenschappelijke expertise en juridische opvattingen, erkent het WADA (World Anti-Doping Agency) dat de Britten niet moeten worden gestraft voor de dubbele waarde van salbutamol in de urine . Op dit punt kan Froome de Tour runnen, de overwinning in de Giro d’Italia wordt gered.

https://www.gazzetta.it/Ciclismo/02-07-2018/clamoroso-caso-salbutamolo-froome-assolto-la-wada-non-sanzionabile-280279069272.shtml

Lijkt dus inderdaad op vrijspraak … .

skylimit 2 juli 2018 om 11:20

@inlinewout zoals gezegd de ASO is “bang” voor imagoschade, maar wel zonder schroom dollars opstrijken in Quatar.

52voor11achter 2 juli 2018 om 11:25

Fantastisch dat Wielerflits DE manier heeft gevonden om de NK trui voldoende in beeld te krijgen de komende jaren. Gewoon het filmpje van Geraint Thomas over de Dauphine vervangen!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair