Tom Dumoulin: “Ik zou veel meer tijdritkilometers willen”

dinsdag 18 oktober 2016 om 15:47
Tom Dumoulin: “Ik zou veel meer tijdritkilometers willen”

Foto: ASO

Tom Dumoulin vindt het jammer dat de Tour de France volgend jaar weinig tijdritten kent. Hij heeft daarom nog niet besloten of hij de Tour zal rijden. “Ik zou veel meer tijdritkilometers willen. En dat valt een beetje tegen”, vertelt hij aan de NOS. “Aan de andere kant is de Tour niet superlastig qua hoeveelheid beklimmingen.”

De Limburger weet nog niet zeker of hij op 1 juli in Dusseldorf aan de start zal staan. “Ik maak pas een keuze als alle parcoursen bekend zijn.” Een combinatie van twee grote rondes behoort volgens Dumoulin tot de mogelijkheden. “Sowieso rijd ik er eentje voor het klassement. Ik sta er open in. De Tour heeft mij niet overtuigd.”

Dit artikel delen:

28 Reacties

Netraam 18 oktober 2016 om 15:49

Kom op Tom, voor die Vuelta gaan! Zolang er geen Angliru of Bola del Mundo inzit, tenminste.
Dan hebben ‘we’ Kruijswijk en Mollema in de Giro, Gesink in de Tour en Dumoulin in de Vuelta!

assen 18 oktober 2016 om 15:54

Ik ben ook voor spreiding van ‘onze’ toppers, maar ja, dat is niet hun eerste prioriteit.

tvm 18 oktober 2016 om 15:55

Open en eerlijk, die Tom. Gewoon afwachten welke ronde hem het best past.
Ik zou in zijn geval zich vooral nog richten op de kleinere rondes en op dagsucces in een grote ronde. Dan heeft hij denk ik het meest kans op succes en pleegt hij nog geen roofbouw.
Ik denk dat hij, mits alles meezit(parcours, topvorm, minder sterke concurrentie) en hij nog doorgroeit, een grote ronde kan winnen op termijn a la Indurain: volgen bergop, en toeslaan in de tijdrit.. Zou hij kunnen uitgroeien tot het niveau van Miguel?

tvm 18 oktober 2016 om 15:55

@ netraam, ik vind Mollema meer een renner voor de Vuelta eerlijk gezegd.

thorsen 18 oktober 2016 om 15:57

@tvm: Indurain kreeg in ieder geval een stuk meer tijdritkilometers om zijn voorsprong op te bouwen.

Thailand 18 oktober 2016 om 16:04

@ assen, helemaal mee eens. Even afwachten hoe het parcours eruit gaat zien in de Vuelta, maar logisch zou het wmb zijn als Dumoulin in de tour probeert een ritje mee te pakken en daarna een klassement probeert te rijden in de Vuelta.

schipperaar 18 oktober 2016 om 16:10

Indurain zn ras is allang uitgeroeid maar Tom begint pas en met zn 70kg is nog voldoende progressie mogelijk. Op fietsvakantie met zn vriendin op de tandem om wattage te winnen en zij alleen trappen in de bebouwde kom.

xistnc 18 oktober 2016 om 16:18

Misschien moet Tom zich niet alleen laten leiden door tijdrit-kms, maar ook en vooral kijken naar het aantal etappes met opeenvolgende hoge cols.

schipperaar 18 oktober 2016 om 16:43

In de piereneeen maakte ie van een bergrit ook een tijdrit door praktisch even hard omhoog terijden als achtervolgend peleton, izoard moet m best liggen, wisselvallig, moet wel de moeite nemen m paar keer te verkennen en niet de mist ingaan zoals in Meezjevve afgelopen jaar.

KnightBiker 18 oktober 2016 om 16:45

Tot Froome zijn suprematie eindigt zullen de tijdritkilometers blijven tegenvallen om Quintana en de klimmers een kans te geven.
Qua Zwaarte valt de tour in zijn geheel wel tegen dat is juist weer in het voordeel van Dumoulin al kan Tom ook zware dagen en stijle klimmen op zijn tijd best aan.

over de motivatie van dit parcours kan ik maar 1 ding zeggen: het is gemaakt om de verschillen tot het laatst klein te houden en in dat opzichte in het voordeel van Sky en Froome wat je knechten gaan minder snel kapot = is niet wat de ASO wilde denk ik.

Het is in iedergeval geen Tom Dumoulin Parcours. en eigenlijk voor niemand behalve het sterkste team, of is het wellicht op maat van de fransen? Ik zou het qua zwaarte individueel als vakantie prima aankunnen: dus te makkelijk (hoewel, renners maken de koers getuige afgelopen zondag).

Natrix maura 18 oktober 2016 om 16:56

Ik ben benieuwd naar die 5 heuveletappes. Daar kan Dumoulin ook in de aanval gaan c.q. tijd pakken op bepaalde AK-concurrenten.

Romāns Vainšteins 18 oktober 2016 om 16:58

Ik moet echt de gehele profielen zien en wat kaartkijken voordat ik weet of het een ‘couparcours’ is

Pieter Peet 18 oktober 2016 om 17:01

Giro voor het klassement, Tour voor de etappes en daarna richten op de WK TT.

Zo zou ik het doen. Een goed klassement in de Tour is zeer lastig met zoveel concurrentie, dus probeer eerst maar eens top-5 te rijden in een van de andere ronden. De Vuelta lijkt me geen ideale voorbereiding op het WK TT. Tevens heb je bij de Vuelta geen back-up als je pech krijgt, bij de Tour en Giro kan je bij pech je seizoen nog wat aanpassen (net zoals dit jaar).

Pieken richting Romandie en de Giro, hopen die vorm vast te houden tot aan de Dauphine, daarna rustperiode richting de Tour en daarna opbouwen richting WK TT.

Geit in mijn Kelderman 18 oktober 2016 om 17:07

Slaat ook gewoon nergens op. Laatste paar jaar is de balans volledig zoek in de grote ronden tussen kilometers bergop en de tijdrit. Een grote ronde zou een all round renner moeten voortbrengen die beiden kan. Nu zit er amper tijdrit in het parcours. Schande.

Romāns Vainšteins 18 oktober 2016 om 17:15

WK TT is wel het laatste waar je naar moet pieken, niemand geeft er een moer om behalve 2 ploegen die onverslaanbaar zijn, gaat echt nergens over.

Rondo 18 oktober 2016 om 17:25

Het is zoals het is. Veel meer tijdrit km s en dan, met een zwaar lichaam bergop?
Als bijna iedereen dit kan dan is deze ook voor Sagan. Boni-koning !

marehoek 18 oktober 2016 om 17:25

@tvm .Ben het eens met jouw visie.
Ik hoop alleen voor Tom dat hij in 2017 gespaard gaat van tegenslag, want in 2016 heeft hij veel malleur meegemaakt.

Mathieu Moller 18 oktober 2016 om 17:28

@RV
Volgens mij wordt hier bedoeld om te pieken naar het WK ITT, niet de ploegentijdrit.

TeamNL 18 oktober 2016 om 20:44

Tuurlijk rijdt Tom de Tour. Er is geel mogelijk in de eerste tijdrit. Volledige focus daar op om vervolgens enkele ritten uit te kiezen en misschien een klassement in de Vuelta.

Jean Dumas 18 oktober 2016 om 20:44

Tom moet in ieder geval voor het geel kunnen gaan in de eerste week, lijkt me een mooie stap na 2016.

Covadonga 18 oktober 2016 om 22:37

Dit is geen Pinotparcours. Veel te weinig tijdritkilometers.

Chaba 18 oktober 2016 om 23:29

Bardet parcours dan misschien? :)

MDKIDW 18 oktober 2016 om 23:30

zolang de fransen klassements mannen niet echt kunnen tijdrijden (behalve pinot natuurlijk ) zullen er weinig tijdrit km zijn .

net alsof tom met veel tijdrit kms wel podium zou kunnen rijden in een tour. ga nou eerst maar eens voor een goed klassement rijden zonder al te kieskeurig te. zijn… daar krijg je ausdauer van en dan praten we wel eens verder. en mocht hij geen zin hebben om een jaar als monnik te leven dan moet hij dat gewoon zeggen.

Zadelpen 19 oktober 2016 om 00:46

“Zadelpen: “ik zou wel eens een lekker wijf naast me op de bank willen ipv dat apparaat wat er nu zit”

Je kan niet alles mee hebben, gewoon fietsen!

Bovendien, als je je toch wilt gaan richten op de grote rondes, dan is een ronde die totaal niet geschikt voor jou is, uitstekend lesmateriaal voor de toekomst.

Ik zou daarom zeggen, juist WEL deze tour mee pakken.

Succes!!

Coldeportes 19 oktober 2016 om 08:12

@zadelpen
Interessante insteek. Sterkte met je ‘apparaat’ thuis ;)

Headlines

Materiaalzone

Populair