Tom Dumoulin: “Niet verrast als Preidler al tijdens Giro 2017 doping gebruikte”

donderdag 19 september 2019 om 12:23
Tom Dumoulin: “Niet verrast als Preidler al tijdens Giro 2017 doping gebruikte”

Georg Preidler (midden) - foto: Cor Vos

Tom Dumoulin heeft op social media gereageerd op het nieuws dat zijn oud-ploeggenoot Georg Preidler al tijdens de Giro d’Italia 2017 doping zou hebben gebruikt. De Oostenrijker is daarvoor aangeklaagd door het Openbaar Ministerie van Innsbruck. “Ik weet niet of het waar is, natuurlijk hoop ik van niet. Maar om eerlijk te zijn, zou ik niet verrast zijn”, schrijft Dumoulin.

Dumoulin blikt terug op het moment dat hij hoorde van de dopingbekentenis van Preidler. “Hij zei dat hij gebruikte sinds 2018. Ik was boos en ontdaan, zeker omdat ik hem in de eerste jaren als een van mijn beste ploeggenoten beschouwde. We waren ook persoonlijk bevriend. We hadden dezelfde doelen en dezelfde mindset”, aldus Dumoulin. “Achteraf blijkt dat hij een heel ander idee had van ‘mindset’ en ‘hard werken om de top te bereiken’ dan ik. Destijds was ik opgelucht dat hij met doping begon nadat hij Team Sunweb verlaten had.”

‘Hij kwam bitter over, onzeker en afgesloten’
“Helaas lees ik vandaag dat Georg verdacht wordt van dopinggebruik, ook in 2017, ook tijdens de Giro die ik won. Ik ben in shock om dat te lezen”, zegt de Limburger. “Ik ben nog steeds trots op die zege en zal dat altijd zijn. Maar nu weet ik dat ik mogelijk een ploeggenoot had die niet schoon reed. Dat is een bittere pil.”

“Ik weet niet of het waar is, natuurlijk hoop ik van niet. Maar om eerlijk te zijn, zou ik niet verrast zijn. Hij was niet meer de blije Georg die ik kende. Hij kwam bitter over, onzeker en afgesloten. Ik denk dat het heel moeilijk voor hem was om te zien dat hij zo hard mogelijk werkte, en dat het niet genoeg was om hem de betere renner te maken die hij wilde zijn.”

‘Hij zal moeten boeten’
“Ik denk dat dat twijfels zijn waar elke sporter, ook ik, mee om moet gaan zo nu en dan in zijn carrière. Maar hij greep naar doping, terwijl anderen dat niet deden en doen. Dus ben ik boos? Ja!”, zet Dumoulin op papier.

“Hij heeft een vreselijke beslissing genomen, die ook veel mensen om hem heen raakt. En hij kan het niet terugdraaien. Hij heeft een fout gemaakt en zal daarvoor moeten boeten. Maar ik wil niet bitter zijn naar iemand, en zeker niet naar iemand die ik zag als close in het verleden. Ik hoop dat hij zijn leven terug op de rails krijgt en dat hij in staat is om de blije, leuke persoon in hem te vinden. Ik weet dat die er is en ik hoop dat hij dat ook over zichzelf weet.”

Dit artikel delen:

56 Reacties

koos verrek 19 september 2019 om 12:40

Die gozer gebruik waarschijnlijk nog steeds eens een junk altijd een junk weet je wel

wulu 19 september 2019 om 12:41

Verrek koos

Geweldige uitspraak dit!

Lopopodium 19 september 2019 om 12:51

Een heerlijk vergevingsgezinde en redelijke reactie!

Emergo 19 september 2019 om 13:21

Hij weet tenminste wat nuanceren is.

Jean Dumas 19 september 2019 om 13:49

Niet typen wanneer je een col op fietst Koos. Veroorzaakt zuurstoftekort in de hersenen.

Plavka 19 september 2019 om 13:58

Koos spreekt uit ervaring????

peervaneynthoven 19 september 2019 om 18:03

Inderdaad, gezien de lengte van de zin waarschijnlijk een ervaringsdeskundige.

west 19 september 2019 om 20:43

Wat hadden jullie dan verwacht van iemand die consequent te asociaal en onbeschoft is om fatsoenlijk te schrijven?

wulu 19 september 2019 om 12:40

Goede volwassen reactie van Tom, meer kan hij er ook niet over zeggen.

Jean Dumas 19 september 2019 om 13:48

Tom antwoordt altijd op basis van zijn gevoel, niets mis mee.

kelderfan 19 september 2019 om 12:42

Oei dat is pijnlijk om te lezen.

Aristos 19 september 2019 om 12:45

Wellicht ben ik een mierenneuker, maar ik vind het best onprofessioneel overkomen dat je een foto maakt van een tekst op een computer met de spellingscontrole nog aan. Na al dat gedoe bij Sunweb, zorg je er toch voor dat je goed en professioneel communiceert.

/on-topic: inhoudelijk verder een goede en duidelijk commentaar.

HSV 19 september 2019 om 13:05

Hier ben ik het mee eens. Zag het in een oogopslag. Slordig gewoon.

Panache 19 september 2019 om 13:15

Komt juist ambachtelijk over "in ben wielrenner en geen designer" en lijkt te wijzen op een zojuist geschreven (dus oprechte) gedachtegang over deze zaak. Hoe professioneler een reactie, hoe meer mensen denken dat het voorgekauwde pr praat is. Goed doen kan je het nooit. Inhoudelijk vind ik het een sterke brief. Niets goed praten, maar wel het besef dat doping er altijd zal zijn en sommigen er voor kiezen. Realistisch.

Ajvenema 19 september 2019 om 13:57

haha, dat viel mij ook meteen op ja. Vooral heel raar. Hoe moeilijk is het om even te exporteren en op te slaan als tekst? Of als je dit dan ziet, even snel de foutjes eruit te halen. Verder kan ik het wel waarderen dat ie op deze manier uitleg geeft.

Michiel De Rooij 19 september 2019 om 12:50

Eigenlijk is het best vermoeiend, het internet. En de behoefte om telkens weer je mening, gevoel, over van alles te uiten. We doen het zelf ook, ik zit hier mijn mening te typen. Maar eigenlijk denk ik…Tom, het interesseert me geen reet.

ThorHushovd 19 september 2019 om 12:55

Haha klopt.

GinneR 19 september 2019 om 12:59

Tom doet dit waarschijnlijk ook, omdat hij wel weet dat hij hierover vragen gaat krijgen van mensen die wel geïnteresseerd zijn hoe Tom zich hierdoor voelt.

Scibby 19 september 2019 om 13:17

Dan heb je geluk en mag je dit bericht overslaan

Wildebert 19 september 2019 om 13:25

De reactie van Tom interesseert me juist wel.

Joost Dedraaier 19 september 2019 om 15:17

@MichieldeRooij
Je zegt het zelf al; jouw mening interesseert ook niemand.
Dus wat is je punt? TD heeft last van grootheidswaanzin of zo?!

Wees blij dat hij de omerta doorbreekt en zijn ongezouten mening geeft. Dat is wat het wielrennen zeer nodig heeft.

Michiel De Rooij 19 september 2019 om 16:05

Joost, als mijn mening je niets interesseert, waarom reageer je er dan op? Mijn punt ga ik niet nogmaals uitleggen, maar hoogheidswaan is wel heel erg ver gezocht.

AndyFan 19 september 2019 om 20:22

Michiel, als de mening van Dumoulin je niets interesseert, waarom reageer je er dan op? Beetje hypocriet maat

wiebipedia 19 september 2019 om 12:59

Het is dat hij er iets over moet zeggen, maar wat mij betreft is het irrelevant. Met de kennis van nu kan je niet een heel team verantwoordelijk houden voor de keuzes van een eenling.

tendam 19 september 2019 om 13:22

Mooi dat hij dit deelt. Gezien de reacties op die tweet blijven de haters toch wel haten (ook die idiote Ewon Sprokler met z’n motordoping) maar het is een meelevend verhaal.

VerstandOpNul 19 september 2019 om 13:40

Rob Harmeling zou waarschijnlijk zeggen: zull’n we’t noe weer over wielrenn’n hebb’n..

Maar ik vind het goed dat wielrenners zich hier tegenwoordig meer over uitspreken..

GreenDay 19 september 2019 om 13:41

Mature reactie. Renners zouden de kans moeten krijgen om dergelijke twijfels te uiten bij een sportpsycholoog die samenwerkt met de ploeg, dan help je een deel van de vraag naar doping al uit de wereld. Voor sommigen is een profcarrière als wielrenner “hit or miss”, nu of nooit. Kerels die een jaar of twee de tijd krijgen om zich te bewijzen, en als dat niet lukt, dan moeten ze hun droom opgeven. Zo’n enorme druk kan leiden tot dopinggebruik. Ik heb er begrip voor, maar ik ben wel tegen het tweedekansensysteem dat er nu is. Wie gepakt is, moet eruit.

jooprioolpijp 19 september 2019 om 13:48

Het one-strike-is-ot systeem veronderstelt dat mensen niet kunnen leren. Dat lijkt me empirisch niet houdbaar… In de gewone wereld zou dat neerkomen op levenslang voor elk misdrijf. Lekker.

Brabander 19 september 2019 om 15:35

Klopt @joop.
Dan heb je het vertrouwen in de menschheid eigenlijk al opgegeven. Net zoals iedereen bij hooligans over levenslange stadionverboden spreekt. Alsof iemand op zijn 50e hetzelfde is als op zijn 20e. Sommigen wel ja. Maar: een mensch kan evolueren

jooprioolpijp 19 september 2019 om 13:44

Ongelooflijk goede reactie van Dumoulin. Realistisch en vooral menselijk. Maakt duidelijk dat dopinggebruik niet noodzakelijkerwijs pure kwaadaardigheid is, maar ook een gevolg van menselijke zwakte en gefnuikte ambities kan zijn. Ook ‘dopers’ zijn mensen – zie eerder deze week Valverde.

SnellePelle 19 september 2019 om 13:53

Dumoulin is er zo van onderste boven dat hij naar de ploeg gaat die openlijk ketonen gebruikt. Een, helaas, toegelaten product dat het lichaam stimuleert verder en beter te presteren dan het feitelijk toe laat. Net als bloeddoping en EPO.

En ja, alle TJV fanboys vinden dit lulkoek.
Ik niet.

edit wf: laat provocaties achterwege

Ajvenema 19 september 2019 om 13:58

Het mag, en als je het niet doet heb je een achterstand. Hij zou wel dom zijn om niet mee te doen. Als ze het alsnog verbieden kan je er ook gewoon weer mee stoppen. Schuld van de regelgeving, niet van Jumbo of Dumoulin.

Navardauskas 19 september 2019 om 14:09

Als je vroeger op de camping verloor van iemand die op badminton zat, dan was het ook niet eerlijk, want ‘hij zit erop’. Bij de oude grieken was trainen voor de olympische spelen of specialiseren ook ‘not done’.

En wat te denken van gebalanceerde voeding, mineralen preparaten, eiwit shakes, of snelle energie gelletjes. Allemaal toegestaan, en het helpt allemaal. En dat zijn ook geen boterhammetjes met pindakaas.
Door met de hoogte stage, de zuurstoftent, krachttraining, taperen. Je wordt er verdorie veel beter van dan je normaal zou zijn.

De crux is precies wat is toegestaan, dat mag je gebruiken. Zeker als is aangetoond dat je er beter van wordt, de concurrentie het ook mag, dan zou ik het niet laten.

SnellePelle 19 september 2019 om 14:26

@wf begrepen!

En wat er verder wordt aangedragen:
Tom toont zich in de documentaires als iemand met een moreel kompas op eerlijke sport. Verkondigd dit zelfs op TV en nu weer.

Maar als je vervolgens een bewuste keuze maakt om in de marginal gains te stappen ben je in mijn beleving jezelf voor de gek aan het houden.

En was Nauvraudauskas ook geen zondaar?

tendam 19 september 2019 om 14:57

@snellepelle
Ook bij Sunweb proberen ze te doen wat binnen de grens van het toelaatbare en verantwoorde ligt om maximaal te presteren. Als je dat niet doet ben je dom bezig. Hun arts heeft echter besloten dat hij ketonen niet medisch verantwoord vindt. Dat is dus geen ethisch bezwaar, maar een verschil van mening over de uitwerking op langere termijn.

lathumnees 19 september 2019 om 15:39

Ketonen is gewoon toegestaan, dus waar heb je het over.

Dat Jumbo Visma er transparant over is, is juist zeer te prijzen.

Vergelijk het met Sky waar geheimzinnigheid de boventoon voert, er bewijsmateriaal (laptop met medische gegevens) verdwijnt, de limieten van de marginal gains worden overschreden, ziektes worden verzonnen om attesten te krijgen, etc.

ghostwriter 19 september 2019 om 17:46

@lathumnees
Sky/Ineos logica:
Vraag 1) Waarom kreeg Wiggins medicatie die bedoelt is voor mensen met astma?
Antwoord 1) Omdat Wiggins astma heeft.
Vraag 2) Wat zat er in het pakje wat in 2011 voor Wiggins van Manchester naar Frankrijk werd gebracht tijdens de Criterium du Dauphine?
Antwoord 2) Er zat Fluimucil in dat pakje voor Wiggins.
Vraag 3) Waarom kreeg Wiggins van de ploeg Fluimucil terwijl dat een medicijn is wat normaliter niet aan mensen met astma wordt gegeven omdat het gevaarlijk kan zijn?
Antwoord 3) No comment.
Vraag 4) Waarom werd er Fluimucil van Manchester naar Frankrijk gebracht en niet gewoon in Frankrijk gekocht zoals de ploeg eerder wel heeft gedaan?
Antwoord 4) No comment.
Vraag 5) Waarom ontkende de ploeg eerst dat het pakje voor Wiggins was en zei het dat het pakje voor Emma Pooley was terwijl die op dat moment in Spanje zat?
Antwoord 5) No comment.
Vraag 6) Kunnen we de medische gegevens van Wiggins bekijken?
Antwoord 6) Nee, we zijn de laptop kwijt geraakt waar deze gegevens op stonden.
Vraag 7) Jullie hadden alle medische gegevens van Wiggins alleen op één laptop staan?
Antwoord 7) Yes.

https://publications.parliament.uk/pa/cm201719/cmselect/cmcumeds/366/36606.htm

Gebruikersnaam 19 september 2019 om 21:10

Het zegt wel iets over sport in het algemeen indien we 't allemaal maar normaal vinden en het eigenlijk bijna gewoon als een absolute must zien om zo dicht mogelijk tegen de grens van het bedrog aan te schurken zonder er over te gaan. Als je de limieten van wat acceptabel is niet opzoekt, ben je schijnbaar niet professioneel bezig.

Maar de ene is een op en top integere professional, de andere die een millimeter verder ging, is een walgelijk en teleurstellend figuur die uit de sport moet verdwijnen. Terwijl ze allebei prestatiebevorderende producten gebruiken die hen 2% beter maken

Westerse ketonenbekwaamheid zorgt voor bewonderenswaardige betere uithouding en recuperatie, helemaal anders dan die smerige oostblok meldonium-bedriegers met hun verwerpelijke betere uithouding en recuperatie.

Ajvenema 19 september 2019 om 13:59

Als dat zo is is ie in plaats van het gevoelsmens wat ie lijkt een keiharde leugenaar. Lijkt me sterk.

Stephen 19 september 2019 om 13:59

Het zou mij niet verrassen als Dumoulin ook zelf doping gebruikte toen…

lathumnees 19 september 2019 om 15:39

mij wel

Kosmonaut 19 september 2019 om 14:12

Tja een reactie zoals ik al zo vaak heb gelezen. In het verleden waren ze ook allemaal teleurgesteld en boos wanneer een ploeggenoot gepakt werdt…. Maar ondertussen….

Maw, het zal wel.

Franco Ballerini 19 september 2019 om 15:08

Edit: Verplaatst naar relevanter topic.

Joachim Agostinho 19 september 2019 om 17:43

Hoe zou het met zijn knie zijn…?

SnellePelle 19 september 2019 om 17:52

De beste vraag in dit topic :-)

KennyKlimmen 19 september 2019 om 18:37

En de relevantie-reactie-trofee gaat naarrrr Agostinho!

leegloper 20 september 2019 om 00:08

Hij geeft binnenkort een update daarover. Laatste zin van zijn bericht.

mamaffia 19 september 2019 om 19:08

Mooi. Oprecht. Puur. Meer kan ik er niet over zeggen. Het blijft toch het makkelijkst om eroverheen te stappen en door te gaan alsof er niks is voorgevallen. Dat zouden de meesten (helaas) nog altijd gedaan hebben. Los van het sportieve aspect, raakt dit natuurlijk ook de persoon Tom.

girardengo 19 september 2019 om 19:10

Het vervelende hieraan is dat mensen zich gaan afvragen wie er nog meer bij betrokken is (“hij zal wel niet de enige betrokkene zijn”). De ploeg heeft/krijgt er dus last van, al is het alleen al in de beeldvorming. Des te beter dat Dumoulin en de ploeg meteen reageren.

skylimit 19 september 2019 om 19:51

Ik ga steeds meer twijfelen aan een schone wielersport en alle opgestelde protocollen en interne controles bij wielerploegen.
Volgens mij probeert iedereen de schijn op te houden dat de wielersport schoner is.
Hoe zou Preidler bij Sunweb doping hebben kunnen gebruiken met alle protocollen en interne controles ? Mocht dit wel zo zijn, zoals het OM van Oostenrijk beweert dan roept dit automatisch ook vragen op over de prestaties van Sunweb-renners en dus ook Dumoulin…

En volgens mij spreekt Dumoulin zich nu ook tegen in dit intervieuw. Hier stelt hij dat Georg Preidler en hij persoonlijk bevriend waren, terwijl hij in eerdere intervieuws gezegd heeft dat ze slecht collega’s waren en geen vrienden!!

Panache 20 september 2019 om 08:55

Je informeren en verbanden leggen zou al je vragen beantwoorden. Maar als je niet precies weet wat doping is (in de breedte en diepte), wat het doet, hoe men test, hoe de test geïnterpreteerd wordt, etc. etc. dan is het inderdaad onbegrijpelijk dat sporters er mee weg komen. Met een paar one-liners ga je het niet snappen, dat kost je zeker 50 uur research en dan ken je slechts de basisprincipes.

Veloburto 19 september 2019 om 22:44

Ik zou het best een eer vinden als iemand doping gebruikt om zo goed mogelijk voor mij te knechten

Samlambeej 20 september 2019 om 00:21

Sunweb en communicatie… Van het knie-incident weten we dat die al eens warrelig kan zijn. Wat zijn hun eigenlijk bezig over een ex-renner. Laat het OM haar werk doen. Voelen ze zich geroepen om nog eens uit te spreken 'hoe hard' ze de zaken veroordelen? Dadelijk vind iemand nog inconsistentie in wat er gecommuniceerd wordt vanwege Tom en Lau en Sunweb anderzijds. Dan zijn de poppen helemaal aan het dansen.

leegloper 20 september 2019 om 00:43

“Geschokt”, maar ook “niet verrast”. Heb ik toch even over zitten nadenken.

skylimit 20 september 2019 om 14:27

Panache bla bla bla bla bla bla. Zoals jij het wegzet betekent het gewoon dat controles geen enkele nut hebben en iedereen dus gewoon doping kan gebruiken c.q. gewoon keihard gebruikt. Het is toch niet of nauwelijks te traceren en anders interpreteer je het gewoon anders.

Geurt Harm 21 september 2019 om 08:53

Heel mooie reactie van Tom, ook gewoon Preidler toewensen dat hij weer de persoon wordt die hij kan zijn! Gaaf omdat vanuit de wielerwereld te lezen. Ik denk verder dat elke profwielrenner beseft, ook Tom, dat rond hun prestaties altijd een zweem van ongeloof zal blijven hangen. Wielrennen kenmerkt zich vanaf het begin door bedrog om daarmee te presteren ten koste van anderen… geen renner zal de illusie hebben dat iedereen altijd alleen maar vertrouwensvol kijkt naar zijn prestaties.

Headlines

Materiaalzone

Populair