Tom Dumoulin: “Ik kan over een week gewoon vol aan mijn stuur trekken”

maandag 1 augustus 2016 om 18:15
Tom Dumoulin: “Ik kan over een week gewoon vol aan mijn stuur trekken”

foto: Marcel Koch

Tom Dumoulin denkt tijdig fit te zijn voor de olympische tijdrit. “Ik kan over een week gewoon vol aan mijn stuur trekken, maar het zal wel pijn doen. En die pijn moet ik kunnen verbijten”, zegt hij vanuit Rio de Janeiro tegen de NOS. De Olympische tijdrit staat gepland voor volgende week woensdag.

“Het moet nog wel beteren, maar ik kan gewoon trainen”, aldus Dumoulin, die in het slotweekend van de Tour de France ten val kwam en daarbij een breukje opliep in zijn spaakbeen.

De Limburger heeft de parcoursen van de weg- en tijdrit inmiddels verkend en treft een traject aan dat bij hem past. “Er zit een heel steile klim in en ook een steile afdaling. Dat is nog wel wat lastig met die pols. De spieren in mijn onderarm verzuren van het compenseren. Maar de verwachting is dat het goed gaat komen. De tijdrit is het belangrijkst, maar als ik goede benen heb, ik wil ook gewoon meedoen met de wegwedstrijd.”

Dit artikel delen:

39 Reacties

RaketVuist 1 augustus 2016 om 18:20

”als ik goede benen heb” Is er een eventuele vervanger dan? Want anders doet hij maar gewoon mee. Hij is één van de vier wielrenners die mee mag doen en er zijn er een hele hoop anderen die hier dolgraag hadden willen staan. Dan vind ik het een beetje raar dat je misschien helemaal niet mee gaat doen.

Bram93 1 augustus 2016 om 18:29

RaketVuist, als dumoulin de tijdrit wil rijden kan je hem niet vervangen in de wegwedstrijd.

Wheely 1 augustus 2016 om 18:30

Lekkah aan dat stuur trekken Tom!

Poeksel 1 augustus 2016 om 18:31

Hij gaat sowieso van start, want anders kan hij de tijdrit niet rijden. Of hij voluit gaat is nog de vraag.

batchieboy 1 augustus 2016 om 18:48

Gewoon meegaan in de vroege ontsnapping.

RaketVuist 1 augustus 2016 om 18:52

@Bram93
Oh ja tuurlijk, dat is ook zo. Bedoelt hij dan met ”meedoen” dat hij actief mee gaat doen aan de koers? Dat is al logischer.

achtpuntzes 1 augustus 2016 om 18:55

ik denk dat hij met meedoen of niet meedoen bedoelt of hij er een trainingsritje van een honderd kilometer van zal maken of dat hij zijn best gaat doen ter meerdere eer en glorie van Nederland.

Spruch 1 augustus 2016 om 18:58

@RaketVuist
Ik heb het zo begrepen dat je aan de wegwedstrijd moet deelnemen (niet uitrijden, maar deelnemen) om aan de tijdrit te mogen deelnemen. Voor Dumoulin ligt logischerwijs het zwaartepunt bij de tijdrit, de wegwedstrijd is daaraan ondergeschikt. Dus met het 'meedoen' zal hij bedoelen, meedoen/meespelen om de medailles, ipv een voortijdig afstappen met het oog op de tijdrit.

Max01 1 augustus 2016 om 19:00

Voor hem wordt meedoen echt belangrijker dan winnen.
Die gaat echt niet alles geven in de wegwedstrijd om woensdag nog kans te maken

Prima Facie 1 augustus 2016 om 19:00

Mag je met pijnstillers rijden? Of is dat doping?

achtpuntzes 1 augustus 2016 om 19:02

@ Spruch:
stel, Dumoulin laat de wegwedstrijd compleet schieten omdat zijn pols opspeelt, zouden ze hem dan echt de tijdrit ontzeggen? of moet hij dan voor de sier pak hem beet een paar meter moeten fietsen om deel te mogen nemen aan de tijdrit?
volgens mij mag hij gewoon DNS op de wegrace, denk niet dat ze moeilijk gaan doen. de regel is er om niet te veel renners aan de start te krijgen, dat gaat niet uitmaken.

achtpuntzes 1 augustus 2016 om 19:04

@ prima facie:
ligt er aan welke pijnstiller. sommige mogen, andere alleen met een attest, en de rest mag helemaal niet.

vlek 1 augustus 2016 om 19:04

Meedoen is in zijn geval knechten voor Poels en Mollema, niet meedoen is de startlijst tekenen en na genoeg kilometer om van een goede training te spreken weer afdraaien naar het hotel. Alles is ondergeschikt aan de tijdrit.

Juice 1 augustus 2016 om 19:08

Moet je niet minimaal 100km meedoen?

Spruch 1 augustus 2016 om 19:25

@8.6
Volgens mij gaf Johan Lammerts aan dat hij minimaal een paar meter moet hebben gefietst. Hoorde ik op radio 1 volgens mij.

achtpuntzes 1 augustus 2016 om 19:35

@ spruch:
lol, ik stelde net dezelfde vraag in het ‘durf te vragen’ topic. bedankt dat je deze kwestie zo snel hebt opgelost. :)

koos1 1 augustus 2016 om 19:40

In de wegrit zal hij wel in het begin kijken hoe de vorm is als die goed blijkt te zijn zal hij wel proberen een goed resultaat te rijden en anders zal hij denk ik knechten/trainen en na de grote lus (?) afstappen.

Tripodboom 1 augustus 2016 om 19:51

Over het wel of niet meedoen heb ik een nogal afwijkende mening. Ik vraag mij af, op welke grond mag een renner meedoen? Bij alle andere sporten en zelfs ook bij het mountainbiken moet je aan bepaalde limieten of ranglijststanden voldoen om naar de Spelen te mogen. Bij wielrenner kiest de bondscoach gewoon vier of vijf renners. Ik vind dit een volkomen scheef getrokken situatie. Al die sporters, hoogspringers, Sprinters, zwemmers, zeilers enz.enz moeten ergens op een bepaalde tijd in het jaar aan een limiet voldoen,maar hier mag je gewoon sturen wie je wilt! Volkomen onterecht. Ook hier kan je een kwalificatie aanduiden! BV’s de UCI lijst! En blijkt dat je wel hoog genoeg op die lijst staat maar is het jou parcours niet, dan moet je zelf kunnen beslissen of je mee doet of niet, dat kan inhouden dat er uiteenslaand minder gaan dan vier of vijf, maar je moet je wel kwalificeren anders is het oneerlijk tegenover de andere sporters. En hebben we geen renners die hoog genoeg staan: pech! In het zwemmen en atletiek en vele andere sporten gebeurt niet anders! Geen limiet gehaald, jammer dan!

GekkeHenkie 1 augustus 2016 om 20:08

@Tripodboom
Zover ik weet is er wel een limiet, maar is deze niet erg streng. Elk lid van een worldtour ploeg mag in ieder geval meedoen. Daarnaast is wielrennen natuurlijk een soort teamsport en zijn er bij hockey en dergelijke natuurlijk ook geen limieten. Als de ploeg geplaatst is mag je er heen. Nederland heeft 4 startplaatsen behaald met de uitslagen en mag dus ook 4 man sturen.

TeamNL 1 augustus 2016 om 20:17

Mooie foto van de mannen op de twitterpagina van Bauke.

https://mobile.twitter.com/BaukeMollema/status/760170458377547777

Je zou maar een team hebben met deze 4 toppers erin.

achtpuntzes 1 augustus 2016 om 20:19

@ tripodboom:
het is een teamsport, en de olympische wedstrijd heeft een bepaald parcours. hoe wil je de beste op dat parcours in hemelsnaam selecteren? zijn geen criteria voor.
er doen 131 renners mee. je zou de beste 131 volgens de worldtour ranking kunnen sturen. tof voor Nederland, want dan mogen ze 10 renners meenemen. hoewel Hofland en Groenewegen dan weer niet veel potten kunnen breken op dit parcours.
maar goed, individuele sport en teamsport zijn dus twee verschillende zaken.

rkfiets 1 augustus 2016 om 20:20

Ik zie niet hoe dit oneerlijk is t.o.v. zwemmers of tennissers, maar ik kan me wel voorstellen dat het vervelend kan zijn voor de collega-wielrenners uit eigen land, die de selectie misschien als willekeur ervaren. In ons geval was Gesink vast niet zo blij dat hij niet mee mocht en ik dacht dat ook één van de dames ook nogal teleurgesteld was dat ze niet geselecteerd was.
In het geval van wielrennen snap ik wel dat er niet op basis van standen op ranglijsten geselecteerd wordt. Welke ranglijst wil je bovendien nemen? En als je hoog staat doordat je in het voorjaar e.e.a. gewonnen hebt, wat zegt dat over je kansen op de OS. Of denk aan Wout Poels, die een zeer goede Tour reed, maar dat kon je niet in zijn eindstand terugzien, omdat hij moest knechten. Met een beslissing op basis van de één of andere ranglijsten doe je dus knechten tekort en geef je te veel voordeel aan degenen die bijvoorbeeld een meerdaagse ronde hebben gewonnen. Die laatste hebben zo wel veel punten gehaald, maar zijn misschien helemaal niet goed in eendaagswedstrijden.

tendam 1 augustus 2016 om 20:20

@teamnl
Ja, en ze dan zulke outfits geven ;) Nou ja, misschien ziet het er in koers beter uit.

Juice 1 augustus 2016 om 21:05

Mooi carnavalspak inderdaad..
Die fiets van Wout Poels is dan wel weer erg fraai!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair