Tom Danielson voorlopig geschorst door Cannondale-Garmin

maandag 3 augustus 2015 om 15:07
Tom Danielson voorlopig geschorst door Cannondale-Garmin

foto: Sirotti

Tom Danielson is in afwachting van de contra-expertise voorlopig geschorst door zijn ploeg Cannondale-Garmin. De Amerikaan maakte eerder vandaag via Twitter bekend te zijn betrapt op het gebruik van synthetische testosteron.

In een officiële reactie bevestigt de Amerikaanse WorldTour-ploeg de positieve test en de schorsing totdat de B-staal is geanalyseerd. “In overeenstemming met het zero tolerance beleid van Slipstream Sports is hij per direct geschorst van competitie. Hij wacht het resultaat af van de B-staal. Slipstream zal zich houden aan het proces van de antidoping autoriteiten en onthoudt zich verder van commentaar“, aldus het statement van de ploeg van teammanager Jonathan Vaughters.

De positieve dopingtest kan grote gevolgen hebben voor het Amerikaanse team. De ploeg, waarbij Nederlanders Sebastian Langeveld, Tom-Jelte Slagter en Dylan van Baarle rijden, heeft een clausule in de sponsorcontracten opgenomen waarin staat dat geldschieters bij een dopingconflict zich onmiddellijk kunnen terugtrekken. Of hoofdsponsoren Cannondale en Garmin dit ook zullen doen, is niet bekend.

Dit artikel delen:

17 Reacties

batchieboy 3 augustus 2015 om 15:10

Hopelijk niet anders verdwijnt er weer een team na europcar. Aan de andere kant kunnen de drie Nederlandsers dan wel naar Lotto jumbo.

0
Netraam 3 augustus 2015 om 15:12

Hoe defineer je een dopingconflict? Als Danielson na een (eventuele) positieve B-staal zijn afscheid aankondigt en het niet aanvecht, is het dan een conflict?

0
Tokstar 3 augustus 2015 om 15:17

@netraam
Lijkt me niet.

0
wiebipedia 3 augustus 2015 om 15:19

Het is een veilige aanname dat een ‘dopingconflict’ voor de sponsor precies is wat er nu gaande is. Echter zie ik het niet zover komen dat ze de stekker eruit trekken.

0
robotour 3 augustus 2015 om 15:46

Het zou wel een afschuwelijk statement zijn van de sponsors om er nu de stekker eruit te trekken. Misschien is dat dan de echte wake-up call die het wielrennen nodig heeft, tenzij
blijkt dat Danielson “slachtoffer” is van een “besmetting” van zijn voeding c.q. supplementen.

0
TykkeThor 3 augustus 2015 om 16:40

Beetje dom om zo’n clausule in contracten op te laten nemen. Er kunnen altijd rotte appels bij zitten die volledig buiten de ploeg om gebruiken.

0
IljoKeisseFan 3 augustus 2015 om 16:49

Mooi! Het zou een tijd worden dat die smerige Danielson en Vaugthers uit het wielrennen verdwijnen. De meeste renners van dat team zul je ook niet missen op het World Tour niveau.

0
Scotty 3 augustus 2015 om 16:52

Dit soort clausules zijn misschien leuk in theorie, in de praktijk heb je echter altijd met mensen te maken.

Wanneer dringt het eens door dat dit soort maatregelen geen enkele nut hebben. In de normale maatschappij hebben we hier ook een hele simpele oplossing voor; de politie die controleert en een rechter doet een uitspraak.

Als we nou gewoon weer eens normaal gaan doen met z'n allen, en niet bij elke poep of scheet aan doping gaan denken. Gewoon het systeem het werk laten doen. De UCI houdt controles, wordt je betrapt dan krijg je een schorsing, 2, 4 of 100 jaar, dat maakt me niet uit (wellicht dat dat allemaal nog wat beter kan, of zou moeten, laten we daar dan op in zetten). Maar niet van dit soort op eigen-houtje-(zie ons eens goed bezig zijn)-politieagentje-gaan-spelen-clausules, die echt niks toevoegen aan de sport en waar alleen maar de sponsor van kan profiteren. Of van die MPCC-achtige taferelen waar we niks aan hebben.

0
Lamsack 3 augustus 2015 om 16:53

Niet zo vreemd dat een van die veteranen toch nog een keer weer terugvalt in zijn oude gewoonte ook al hadden ze het nog zo beloofd nooit meer uit de pot te snoepen.

0
Roberto 3 augustus 2015 om 16:57

Zo’n clausule komt er op verzoek van sponsoren. En terecht van hun kant gezien..
Welk bedrijf wil zich verbinden met een team waarin doping gebruikt is?

0
Verweggistan 3 augustus 2015 om 17:00

Danielson zou volgens mij aan het eind van het seizoen stoppen. Het zou wel heel dom zijn om dan nog doping te pakken, vooral gezien zijn verleden.
Maar aan de andere kant; nog 1 keer een wedstrijd winnen zou een mooie afsluiter zijn en hij heeft de ervaring.

0
Scotty 3 augustus 2015 om 17:08

Door dit soort clausules toe te staan vergroot je alleen maar de kans op doofpotten, of de goeden worden benadeeld door de slechten. Verder zie ik geen voordelen. Of denk je dat een (wanhopige) renner al dan niet met aflopend contract, zich ook maar enig moment druk maakt dat zijn sponsor zich terugtrekt?

Verbind je je als bedrijf aan een stel renners, of aan een sport? Mijn inziens aan een sport. Als ze wars van doping zijn, zouden ze het eens bij het schaken of dammen moeten gaan proberen. Als ze het voor het wielrennen doen, moeten ze leren omgaan met doping, en dan is dit niet de manier.

0
Koel 3 augustus 2015 om 19:07

@Scotty – 3 augustus 2015 om 17:08
Sponsoren liggen niet voor het oprapen, vind je er een die zo’n clausule wil opnemen, heb je de vrije keus om er niet mee in zee te gaan…
Moeilijker is het niet.

0
djoriana 3 augustus 2015 om 22:16

wel heel toevallig dat het gebeurd voor een koers waar hij titelverdediger is en heel goed voor de dag wil komen

0
Wim Kruithof 3 augustus 2015 om 23:00

Iljo Keisse Fan, als je Garmin al als ‘smerig’ wegzet en het zelfs prima vindt dat deze ploeg in zijn geheel verdwijnt, ben ik benieuwd welke ploegen binnen jouw kader passen.

0
Scotty 4 augustus 2015 om 09:17

@Koel, ik weet wel hoe het werkt, ik vraag me alleen af of de wielersport er bij gebaat is dat het zo gaat.

Hoewel eigenlijk het hele systeem rondom de sponsorploegen niet deugt.

0
sverige1977 4 augustus 2015 om 19:58

@Scotty: in met name schaken gebruikt men ook vaak doping om de lange partijen te kunnen volhouden.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone