Tom Danielson betrapt op testosteron
maandag 3 augustus 2015 om 08:38

Tom Danielson betrapt op testosteron

Tom Danielson is betrapt op het gebruik van synthetische testosteron. De renner van Cannondale-Garmin heeft het nieuws zelf bekendgemaakt via Twitter. In een relaas op het sociale medium schrijft hij verrast te zijn door de positieve test en ontkent hij dopinggebruik.

“Vanavond is een van mijn slechtste avonden uit mijn leven”, begint de 37-jarige renner de stroom aan tweets. “Ik voel me ontzettend gekwetst, gefrustreerd en boos. Ik snap niet hoe of waarom dit gebeurd is en ik kan niet accepteren dat het waar is. Ik zal nooit of te nimmer een middel als dit nemen. Zeker niet na wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt.”

Danielson ontving het testresultaat aan de vooravond van de Ronde van Utah. De winnaar van de afgelopen twee edities zal in afwachting van de contra-expertise zijn overwinning niet verdedigen. Samen met zijn ploeg laat hij weten er alles aan te doen om te achterhalen hoe het middel op 9 juli in zijn lichaam is gekomen.

Eerdere schorsing
Het is niet de eerste keer dat de Amerikaan in verband wordt gebracht met doping. In 2012 accepteerde hij een schorsing van een half jaar nadat hij het gebruik van bloeddoping in de periode 2005 en 2007 had toegegeven.

RIDE Magazine
68 Reacties
Sorteer op:
3 augustus 2015 11:20
Tommetje tommetje toch....
Testosteron is op zich niet het allerergste middel, zit van nature ook in het lichaam.
Hij kan beter supplementen slikken die zijn natuurlijke "vrije" testosteron losmaken.
3 augustus 2015 11:45
Is mijn nickname weer besmeurd..
3 augustus 2015 11:48
@Tom DaNielson: rot voor je!
3 augustus 2015 12:25
En er is weer een wedstrijdje voorbarige conclusies gestart (van beiden kanten). Laten we de B-staal, en die tests eerst eens even afwachten voordat we hem affakkelen of onschuldig verklaren.
3 augustus 2015 12:49
Armstrong vertelde in interviews wel eens dat Danielson zijn record op een trainingscol had verbroken. (ik ben jaren lang fan van Danielson geweest)
3 augustus 2015 12:54
"I feel incredibly hurt, frustrated, and angry by this. I don't understand how or why this happened and still can't even accept this is true"
Hoe denk jij dat wij ons voelen Tom? Als je zo verdomd veel van de wielersport houdt, dan doe je dit soort dingen niet.
Het is synthetische testosteron, natuurlijk kan het "een vervuild" supplement zijn, maar je
kan dit niet onder een gevalletje "cortisolwaarde" wegmoffelen. Dit is iets wat je zelf hebt gedaan Tom. Iemand trouwens nog nieuws over Paolini en zijn cocaine ?
3 augustus 2015 13:14
Wat zijn de bekende gevallen waarbij er idd bewijs was van een vervuild supplement (en dus vrijspraak) of überhaupt een B-staal die anders was dan de A-staal?
3 augustus 2015 13:24
Tom Danielson, je bent de domste schakel. Tot ziens.
3 augustus 2015 13:50
De fraaie tracker van Tour of Utah geeft nog bij deelnemers: 'Tom Danielson plus 122 riders.' Ze zullen daar in VS niet lekker wakker worden.....
3 augustus 2015 14:03
Hulde voor WF dat ze alle twitterberichtjes van TD publiceren, heb je meteen je wederhoor goed te pakken. Ik ga er wel vanuit dat de advocaat van zijn ploeg nu zijn twitter beheert.
3 augustus 2015 14:06
Quote:
Ik voel me ontzettend gekwetst, gefrustreerd en boos.


Tja, dat krijg je met testosteron. ;)

Is dit ook einde Cannondale Garmin? Veel teams hebben al contracten met sponsoren dat met één positieve test de stekker eruit gaat.
3 augustus 2015 14:39
'eerst de B-staal afwachten voordat...'

Nee, dat hoef je echt niet te doen hoor, we zitten hier op een forum en mogen er best van uit gaan dat die staal positiever is dan Ratelband in zijn hoogtijdagen.
3 augustus 2015 15:20
Quote:
Wat zijn de bekende gevallen waarbij er idd bewijs was van een vervuild supplement (en dus vrijspraak) of überhaupt een B-staal die anders was dan de A-staal?

Amerikaans sprintkampioene Marion Jones is de enige die in mij opkomt. A-staal positief, B-staal negatief.
3 augustus 2015 15:51
@Achilles
Marion Jones,..... had die destijds niet iets te maken met Balco?, net als Carl Lewis.....,
3 augustus 2015 16:34
Ik lees in één of meerdere berichten dat synthetische testosteron makkelijk op te sporen is, maar juist testosteron kan een korte halfwaardetijd hebben en dus moeilijk op te sporen te zijn. Bij kleine hoeveelheden is de 'gloeitijd' erg kort.
3 augustus 2015 16:38
@Achilles:
Jaap Stam, Frank de Boer en nog een paar andere fussballers zijn eind jaren '90 betrapt op Nandrolon. Er kon toen aannemelijk gemaakt worden dat dit in die periode (door de hausse aan positieven wereldwijd in alle sporten) in supplementen zat. Kwamen er vanaf met een waarschuwing. Extra wrang, want atleten zoals Linford Christie en Troy Douglas kregen 2 jaar aan de broek.
Marion Jones is gewoon nat gegaan op Balco en de nasleep ervan en heeft uiteindelijk 'moeten brommen' wegens fraude. Niet op vervuilde supplementen.Carl Lewis had niets met Balco te maken, dat was ver na zijn tijd. Lewis is ooit betrapt op een ingredient van 'cold medicine' dat toen wel degelijk op de dopinglijst stond. Had door de US bond uitgesloten moeten worden van de trials van '88 en had dus nooit Oly kampioen kunnen worden....eigenlijk...;-)
Overigens is het in het BALCO verhaal zeer vreemd dat er atleten geschorst zijn. Dit vanwege het feit dat de nieuwe steroide waar die zaak om draaide niet op de WADA lijsten voorkwam. In dat licht zou je verwachten dat men ook eens wat nadrukkelijker gaat kijken naar het gebruik van schildklierhormonen dat nu 'hot' is in de topsport. Het mag, want het staat niet op de lijst. Of het ethisch te verkopen is...tsja...

Verder is het zeer onwaarschijnlijk dat exogene testosteron in een supplement zit; het is namelijk vrij prijzig. Ik vraag me ook af of dat testosteronverhaal klopt en of het niet een (in de US) over the counter supplement is met precursoren (androstenedion of DHEA). Het geheel zou dan zomaar verkeerd vertaald/opgepakt kunnen zijn ergens. Meest waarschijnlijke optie is het fout experimenteren met testosteronpleisters; in de sport worden deze voor 2u opgeplakt om herstel te versnellen. Hou je je pleistertje te lang op, dan is je plasje niet zuiver meer.

Overigens onlangs een zaak in NL voor hetzelfde: polsstokspringer Rutger Koppelaar ook gepakt op exogene testosteron. Kort geding verloren, mag 2 jaar uitzitten.
3 augustus 2015 18:55
@Har77
Bedankt voor de uitleg, erg verhelderend. Hoe moeilijk / makkelijk is het nu om snel een pakje vervuid supplement in het toiletkastje te leggen om vervolgens onschuld, en dus twijfel, te kunnen blijven kraaien? Of kan men in het lab het verschil constateren?
4 augustus 2015 00:09
wel heel toevallig dat het gebeurd voor een koers waar hij titelverdediger is en heel goed voor de dag wil komen

Reacties zijn gesloten.