Tom Boonen: “We kunnen op meerdere manieren het WK winnen”

vrijdag 25 september 2015 om 10:38
Tom Boonen: “We kunnen op meerdere manieren het WK winnen”

Foto: Sirotti

Met maar liefst drie kopmannen beschikt de Belgische selectie zondag tijdens de wegwedstrijd van het WK over meerdere troeven. Tom Boonen ziet het gedeelde kopmanschap als een voordeel. Hij denkt dat de Belgische selectie door deze veelzijdigheid sterk voor de dag kan komen.

“We hebben een selectie die op verschillende manieren de koers kan winnen”, vertelt Boonen aan Sporza. “Veel landen zijn gehandicapt omdat ze maar één manier hebben om te winnen. Je kent hun tactiek dus op voorhand. Bij ons is de tactiek een beetje wazig, voor de rest dan toch. Binnen het team is de tactiek wel al redelijk duidelijk, maar je moet natuurlijk wel afwachten hoe de koers verloopt. Het is een grote luxe dat we op verschillende paarden kunnen wedden tijdens het WK.”

De 34-jarige Boonen acht zichzelf niet kansloos. “Natuurlijk heb ik hier kans. Op deze omloop maak ik evenveel kans als andere favorieten. Ik zie 25 of 30 renners die kunnen winnen. Wie het dan zal worden? Voorspellen doe ik niet graag, maar ik hoop een Belg.”

Philippe Gilbert verbleef de voorbije weken in Noord-Amerika om zich optimaal voor te bereiden. “Ik heb niet veel wedstrijdritme, maar dat is misschien geen nadeel. Ik heb achter de brommer getraind, een koerssimulatie gedaan, dat moet genoeg zijn. Ik heb gevoel dat ik nu gewoon goed uitgerust moet zijn en aan de start moet staan met motivatie en ambitie”, geeft hij aan. “Het is moeilijk te zeggen hoeveel kans ik maak. Ik heb dit jaar nog geen topkoers gewonnen en ben dus geen superfavoriet. Als andere renners vijf sterren hebben, heb ik er drie of vier. Van die rol moet ik genieten. En profiteren.”

Greg Van Avermaet kondigt aan af te wachten tot de finale. “Als ik het parcours bekijk, denk ik dat je zo lang mogelijk moet wachten. Dat is soms moeilijk voor mij. Ik val vaak iets te vroeg aan. Dat is nu eenmaal mijn koersstijl. Ik wil de wind voelen”, erkent hij. “Hoeveel kans ik dan maak? Vijf procent. Dat is niet veel, maar wel genoeg om te winnen. Er zijn veel favorieten en ik ben er één van. Ook binnen ons team wil iedereen winnen. Dat is niet makkelijk voor de bondscoach, maar hij moet ook trots zijn. Elk WK heeft hij iemand die wereldkampioen kan worden.”

Dit artikel delen:

32 Reacties

Erica-de-moeder-van-Niki 25 september 2015 om 18:45

Toen ik de kop las dacht ik dat hij waarschijnlijk bedoelde "met mezelf, Terpstra, Kwiatkowski, Stybar, Martin….." ;-)

0
Jean Dumas 25 september 2015 om 18:57

Voor Boonen wordt het erg moeilijk. Waarschijnlijk pak Avermaet iedereen terug, maar Tom kan de sprint niet meer winnen

0
Thijs E 25 september 2015 om 19:23

Niet het sterkste team maar wel de sterkste ploeg op het WK. Aan de bondscoach de onmogelijke taak om dat eerste te veranderen. En om bij elk scenario een goede tactiek te bedenken, de renners heeft hij.

En wát een overvloed aan ervaring en klasse in dit type wedstrijden. Iemand met het palmares van Boonen kan je pas afschrijven als hij stopt met fietsen. Gilbert is en blijft een keiharde prijzenpakker.

Het is wel verstandig om het motortje in de fiets van Van Den Bergh de andere kant op te laten draaien, anders kost het weer een teamgenoot een ereplaats.

Mijn voorkeur: Benoot FTW

0
Lamme Frans 25 september 2015 om 19:36

De Belgen beschikken inderdaad over een van de sterkste groepen renners, maar een team is het allesbehalve. Boonen en Gilbert zijn niet goed genoeg en Van Avermaet heeft het koersinzicht van een junior. Dus het zal 'm niet worden.

0
Abdoe 25 september 2015 om 19:49

De voortekenen zijn niet al te gunstig; volgens De Cauwer kunnen Greg en Phil nog steeds niet door een deur. En Phil zou vorig jaar niet voor Greg hebben gewerkt, maar voor Gerrans: http://sportmagazine.knack.be/sport/wielrennen/gilbert-vs-van-avermaet-een-onderhuidse-vete/article-opinion-611505.html

0
Thijs E 25 september 2015 om 20:24

Het zou toch briljant zijn om de radiostream van het Belgische team te kunnen luisteren tijdens deze koers. Zeker als ze elkaar in de wielen gaan rijden.

0
Gebruikersnaam 25 september 2015 om 22:09

Wederom begrijp ik het niet, er zijn ondertussen al enkele WK's op rij geweest waar Van Avermaet en Gilbert de aanvallers van dienst waren en Boonen de afwachter was die voor de eventuele sprint ging. Elk jaar opnieuw hebben ze daar als team gereden en zaten ze elkaar niet in de weg.

En bij elke voorbeschouwing van het jaar erna komt iedereen voorspellen dat die Belgen als los zand aan elkaar hangen. Is echt nergens op gebaseerd.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone