Tom Boonen: “Terpstra torenhoge favoriet voor ‘Heilige Week'”

Tom Boonen: “Terpstra torenhoge favoriet voor ‘Heilige Week'”

Kan Terpstra op herhaling in Roubaix? - foto: Sirotti

maandag 26 maart 2018 om 10:06

Tom Boonen ziet zijn ex-ploeggenoot Niki Terpstra als grote favoriet voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. “Terpstra reed na zijn exploot in de E3 op ‘safety modus’, maar is mijn ogen de torenhoge favoriet voor de ‘Heilige Week'”, schrijft Boonen in zijn column voor Het Laatste Nieuws.

Boonen is onder de indruk van de prestaties van zijn voormalig werkgever. “Quick-Step kan met gerust gemoed naar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix toe”, stelt de Belg. “Ook al wonnen ze Gent-Wevelgem niet.” De ploeg van Patrick Lefevere staat na dit weekend al op negentien zeges, waarvan zes op Belgische bodem.

Dat Quick-Step Floors Gent-Wevelgem niet won, zat kopman Elia Viviani na afloop duidelijk dwars. Boonen snapt de reactie van de Italiaan wel. “Weten dat je de snelste van het pak bent, dat je in principe altijd moet winnen maar het door die paar seconden concentratieverlies tóch nog door je vingers laat glippen: het is ‘om je kas op te fretten'”, stelt Tornado Tom over de tweede plaats van Viviani achter Peter Sagan.

Ondanks de vele kritiek aan het adres van wereldkampioen Sagan ziet Boonen het anders. “Het is niet dat hij drie, vier weken na elkaar overal werd weggereden”, weerlegt Boonen de kritiek. “Meer dan momentopnames waren het niet.”

“Voor wie twijfelde aan de drievoudige wereldkampioen: dit is zijn antwoord. Hij hoeft zich verder geen zorgen te maken”, is de Belg duidelijk na de zege van Sagan in Gent-Wevelgem.

Dit artikel delen:

55 Reacties

tetedelacourse 26 maart 2018 om 12:49

Volgens mij steekt er niemand bovenuit, dus wordt het een gesloten koers. Vluchters maken kans en dikke kans dat dan een Quikstep bij zit ja.

0
Gelei 26 maart 2018 om 12:54

Ik vond Gilbert veel beter meevallen dan verwacht. Reed telkens een actieve finale, verzette een pak werk. Ok, hij voelt zijn benen en kan vergelijken met vorig jaar maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat hij zijn ‘minder zijn’ iets te veel verbaal in de verf zet. Wat mij betreft is hij volgende week gewoon favoriet; vooral omdat er niemand echt bovenuit steekt.

0
KnightBiker 26 maart 2018 om 13:35

@gonazlez_de_Galdeano
Dat is al een flink aantal jaren terug, intussen heeft Terpstra leergeld betaald is de top breder en rijden Cancelara en Boonen niet meer mee. (en de laatste 2 waren in hun latere jaren ook niet meer zo dominant op de kasseien)
Slecht om deze tijd en +-5 jaar terug met elkaar te vergelijken, van Avermaet reed toen ook al mee maar werd hoogstens gezien al een talent om in de gaten te houden. ook was Boonen al goed vanaf zijn 23-ste, van Avermaet is toch pas vanaf zijn 30ste echt gaan winnen.
Boonen en Cancellara waren toen een klasse beter, niets zegt dat dat nu ook het geval zou zijn.

Als je van iemand kan zeggen dat hij al lang aan de absolute top meedraait en dominant is dan is het Gilbert, die heeft intussen al meerder generaties gedomineerd, al zijn de koersen waarin hij dat doet wel verandert.

@Gelei – ik ben het met je eens, Gilbert is voor mij op dit moment de grootste favoriet, want heeft hard gewerkt voor het team en heeft laten zien dat hij kan profiteren van zijn team en zijn team kan laten winnen. Ik verwacht dat Quickstep het hard maakt en als Terpstra of Lampeart in de laatste 20 km gaan in de ronde zit Gilbert op het wiel om het af te maken, zelfs al schudt hij op dit moment even geen 60 km solo uit de benen. (maar dat heeft hij in de Amstel ook nooit nodig gehad)

0
moa 26 maart 2018 om 13:37

Niki had zijn ploeggenoten wel een beetje in de tang natuurlijk. Eerst Lampie uitpersen, Gilbert gedwonen tot afstoppen. Zondag liet ie dan weer lopen zodat ie niet moest helpen. Kenmerkt hem toch wel. Phil zal sowieso wel es op tafel kloppen. Hij was ook telkens een belangrijke factor in beide overwinningen van Niki dit jaar.

0
Dolphin Wave 26 maart 2018 om 13:38

Dit huzarenstukje zullen ze bij QS geen 3x succesvol afronden na Gilbert in de ronde vorig jaar en Terpstra in de e3… Mijn prono voor de komende wedstrijden: ddvl stuyven of naesen; rvv greg VA, scheldeprijs Viviani en PR Sep Vanmarcke

0
Kosmonaut 26 maart 2018 om 13:56

In ieder geval is Boonen imo een stuk realistischer dan de heren Nys en Planckaert met hun “Vanmarcke is de topfavoriet”. (Krijg steeds meer een Hoste gevoel bij Vanmarcke of zoiets met zijn altijd ruim net niet).

Enfin, eigenlijk niemand die er echt bovenuit steekt dus een echte topfavoriet zie ik niet echt.

0
KnightBiker 26 maart 2018 om 14:00

@kosmonaut
Klopt, Vanmarcke had topfavoriet kunnen zijn als hij voor Quickstep had gereden.

0
skylimit 26 maart 2018 om 14:12

@moa wie zegt dat Terpstra zondag heeft laten lopen ? Hij probeerde telkens van de achterhoede weer aan te sluiten. Misschien had hij last van zware poten in het begin en kon hij niet gaan als een banaan, of zat hij door pech/valpartijtjes steeds vanachter.
Later in de finale zat hij gewoon in de achtervolgende groep af te stoppen. Hij heeft zeker niet laten lopen.

0
oscarito1908 26 maart 2018 om 14:21

Moa

Terpstra heeft nergens laten lopen. Hij had pech toen het geweld losbarstte.

0
Stenalic 26 maart 2018 om 14:26

Natte vingerwerk uiteraard.

0
assen 26 maart 2018 om 14:41

Juist door verhalen als deze zie ik Terpstra niet winnen in RVV – wie gaat m nu nog laten rijden?

0
sooike 26 maart 2018 om 14:48

“om je kas op te fretten”…heerlijk dat Vlaams. Decauwer had ook nog een mooie deze week: “hij zal zijn hekken aan een andere tak moeten hangen”. M.a.w. : hij zal het roer moeten omgooien, andere doelen moeten gaan stellen. Is er misschien een Vlaming onder ons die mij kan vertellen waar deze uitdrukking vandaan komt? Behalve wielerkenner houd ik ook van taal, dat zal u duidelijk zijn. En ik houd Terpstra idd in de gaten !

0
skylimit 26 maart 2018 om 15:01

@assen het is niet zozeer wie hem nog laat rijden, maar meer wie hem kan volgen.
Terpstra zal zeker zijn kans wagen, als die zich in de koers voor doet. Het zal inderdaad lastig worden, maar ja met een sterk blok erachter, zal het voor de andere favorieten toch keuzes maken worden.

0
Henk 26 maart 2018 om 15:03

Ik vond Gilbert niet bepaald overtuigend gisteren op de Kemmel.

0
Dolphin Wave 26 maart 2018 om 15:06

@sooike, dit spreekwoord is ook voor ons nieuw, dit is Decauwers ipv Vlaams denk ik

0
Gonzalez_de_Galdeano 26 maart 2018 om 15:08

@Knightbiker dat snap ik ook wel. Het ging er meer om dat er werd gezegd dat Tepstra door Boonen wat is tegen gehouden in zijn prestaties. Ik denk dat Terpstra juist door bij Quick-Step te rijden mooie koersen heeft gewonnen. Als 1ling in een andere ploeg winnen is zoveel moeilijker. Dat kan alleen als je echt veel sterker bent dan de andere. En Terpstra is vaak heel erg sterk maar niet van hetzelfde kaliber als Boonen. Dus bij een andere ploeg zou die denk ik niet hetzelfde palmares hebben gehad.

0
Romāns Vainšteins 26 maart 2018 om 15:19

‘het kot bevatten voor de duif teruggoesting blieft’ iemand ?

0
Dark Noise 26 maart 2018 om 15:38

@dolphin WAVE
Hij zal zijn hekken aan een andere staak moeten hangen is een vaak gebruikt spreekwoord uit het Waasland, waarvan José afkomstig is, net als ik

0
RRobson 26 maart 2018 om 15:57

Op mij maakte Benoot het meeste indruk. Daarachter Gilbert, GVA, Terpstra en Sagan.

Jongens als Stuyven, Naesen, Vanmarcke en Stybar kunnen ook vrijwel altijd mee maar lijken het verschil niet te kunnen maken. Stuyven noteer ik wel met stip voor Roubaix.

0
moa 26 maart 2018 om 16:03

Op basis van de tweede en steilste beklimming van de Kemmel, na een 215km koers, reden Van Marcke en WVA het snelst de helling op. Als ze dit kunnen op de Kwaremont volgende week, gaan er niet veel meer volgen. Ik zie wel een QS vroeger gaan om te anticiperen, of meer dan een zelfs. Tandem Gilbert en Terpstra zou wel eens kunnen.

0
dikkechaap 26 maart 2018 om 16:28

“Behalve wielerkenner houd ik ook van taal”… En dan met zo’n anakoloet op de proppen komen.

0
djerkson 26 maart 2018 om 18:06

Van Marcke: dit jaar het snelste op de Muur (omloop) en super op de kemmel, maar alleen rijden kan hij niet. Jammer, zo een motor hebben, maar te weinig winnaar zijn. Terpstra heeft dan idd de ploeg mee, maar is ook een supercoureur. Hij deed al voor de knikkers mee toen Devolder nog won begot, intussen zilver in de Ronde, goud in Roubaix, dan weet je het wel. Er is wel de Phil factor, die zoals hierboven aangegeven wel eens met de vuist op tafel zal kloppen ‘en nu voor mij’.

0
skylimit 26 maart 2018 om 18:13

@moa vanmarcke rijdt vaak een beetje dommig en wanneer het om de prijzen gaat, schiet hij toch vaak tekort.

0
Simon1 26 maart 2018 om 18:32

Maar toch zou het heerlijk zijn om vanmarcke te zien winnen..

0
Plavka 26 maart 2018 om 18:35

Er stellen hier mensen dat gilbert beter was dan terpstra, maar op 2 bepalende momenten dit jaar kon gilbert terpstra niet volgen. In samyn wachte niki op hem, maar kon niet aanhaken en in de E3 hield hij ook in om op hem te wachten ( en meerdere keren op lampaert). Toch kwam hij niet bij en kon hij niet volgen. Dan was Terpstra in die koersen gewoonweg sterker.
Dat is toch ook totaal geen probleem, voor gilbert komen nog genoeg kansen, mi. nog altijd de beste belgische renner van de laatste 10 jaar met Boonen samen, en daarbij ook zeer sympathiek, net zoals Terpstra.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone