Tom Boonen: “Evenepoel heeft alles om een gooi te doen naar Tourwinst”

dinsdag 8 november 2022 om 19:50
Tom Boonen: “Evenepoel heeft alles om een gooi te doen naar Tourwinst”

foto: Cor Vos

Tom Boonen is ervan overtuigd dat zijn landgenoot Remco Evenepoel het in zich heeft om in de toekomst de Tour de France te winnen. Dat laat de oud-renner weten in een uitgebreid interview met Velonews. “Ik geloof er echt in”, is Boonen duidelijk.

Castelli

Gaat Remco Evenepoel in 2023 naar de Tour de France? Of richt hij zich volgend jaar op de Giro d’Italia? Dat blijft ook na de presentatie van het Tourparcours afwachten. Patrick Lefevere, de ploegmanager van (nu nog) Quick-Step-Alpha Vinyl, zei tegen Sporza dat er voorlopig nog geen knopen worden doorgehakt. Evenepoel wist voor de Tourpresentatie al welke grote ronde hij in 2023 zal betwisten. “Maar we gaan het voorlopig nog niet vertellen”, was zijn reactie.

Boonen heeft in elk geval een blindelings vertrouwen in zijn jongere landgenoot. “Ik zeg niet dat hij sowieso de Tour de France zal winnen, maar ik denk niet dat je nog iemand kunt vinden met een tegenovergestelde mening. Hij heeft alles in huis om een gooi te doen naar Tourwinst en ik hoop dat hij dat ook zal doen. Hij is mentaal zo sterk en kan de druk aan. Hij kan het echt.”

‘Masterplan’
De regerende wereldkampioen en winnaar van de laatste Vuelta a España lijkt klaar om voor het allerhoogste te gaan in de wielersport, maar is zijn ploeg Quick-Step-Alpha Vinyl dat ook? Goed twee maanden geleden waren er nog geruchten over een tussentijdse overstap naar INEOS Grenadiers, maar Evenepoel liet al snel weten dat er van een transfer geen sprake is.

Boonen gelooft in het project van zijn oude ploeg. “Ik denk niet dat het voor Remco logisch is om te verhuizen, aangezien hij met Soudal en Quick-Step kan rekenen op de twee grootste Belgische sponsoren. Deze bedrijven hebben zo’n grote geschiedenis in de sport. Als Remco vertrekt, verlies je niet alleen een coureur. Dan verlies je een masterplan voor de komende vijf á zes jaar. Dan krijg je heel België tegen je en dat is niet goed. Ik denk dus niet dat het ooit zal gebeuren. Patrick heeft een groot plan en de sponsoren zijn bereid hem te financieren om de droom te laten uitkomen.”

Dit artikel delen:

35 Reacties

Romāns Vainšteins 8 november 2022 om 21:14

Er is nauwelijks hooggebergte deze tour noch tijdritkilometers. Het wordt een hele serie zware eendaagsen en dat is wat hij uitstekend kan. Op voorhand schaal je UAE en Jumbo zowel qua team als speerpunt(en) hoger in en dat kan nou juist goed in zijn voordeel uitpakken.

2
Panache 9 november 2022 om 08:43

Moest iemand mij kunnen verplichten om ja of nee te stemmen, dan zou ik ja stemmen. Ik acht de kans dat Evenepoel ooit de Tour wint groter dan de kans dat hij deze niet wint. Maar zoals Boonen zegt is het inderdaad geen zekerheid (zie Roglic).

Gevoelsmatig moet het niveau voor Tourwinst nog iets omhoog en zijn het niveau van Vingegaard over drie weken en Pogacar als all-rounder van een ander kaliber. Er zijn dan twee manieren om te winnen: door zelf nog ietsje beter te worden, of door anderen die hun hoge niveau niet kunnen vasthouden. Pogacar is nog nooit echte tegenslag tegen gekomen in de Tour en die gaat ooit ook 'gewoon' uitvallen met ziekte, zitvlakproblemen of een zware val. Vingegaard is als typische grote ronde renner andere koek, dat is echt zijn ding en het niveau bergop dat hij liet zien afgelopen Tour (gecombineerd met een sterke derde week en tijdrit) gaat toch wel richting een nieuwe standaard. Vingegaard in vorm, met dit team achter zich, is gewoon topfavoriet in een Tour door het hooggebergte (dus niet in '23, wellicht wel weer in '24).

Samengevat: met Evenepoel zijn niveau van de Vuelta heeft hij wat meeval nodig (of pech bij de tegenstanders), krikt hij zijn niveau nog ietsje op en kan hij deze iets verhoogde wattages ook in week 3 vasthouden, dan kan hij zelfs dominant de Tour winnen op een wijze zoals dat in '21 (Pogacar) en '22 (Vingegaard) gebeurde.

2
SoloSlim 9 november 2022 om 10:42

Zijn niveau van de eerste 10 dagen was nogthans heel goed en misschien wel voldoende qua wattages. Door die val heeft hij wat mindere dagen gehad en werd het nog spannend..

4
Wim Kruithof 8 november 2022 om 21:40

Geen woord Frans aan. Evenepoel kan in de toekomst een gooi doen naar de Tour-eindzege, daar ben ik ook van overtuigd.

1
tramontana 9 november 2022 om 03:41

Pogacar wil hem in de Tour, Boonen wil hem in de Tour, Valverde noemt hem de sterkste renner. De tijd is rijp om te strijden op het hoogste podium. En ja, hij kan hem winnen, maar het hoeft nog niet. Een extra protagonist om het eerder saaie parcours kleur te geven zou mooi zijn.

1
Herwig Dergent 9 november 2022 om 04:45

En PATLEF wil hem in de Giro!
Wat denk je nu zelf waar hij gaat starten ?

2
tramontana 9 november 2022 om 04:59

@Herwig Dergent wat ik denk? …in de Tour, anders hadden we zijn Giro deelname al lang bevestigd gekregen.

-1
Promiz Rigloc 9 november 2022 om 12:25

@Herwig Dergent …> En Lefevre zal ook gewoon luisteren naar wat z’n geldschieters willen, neem ik aan ?

Maar okay, we wachten het gewoon af. Maar de meeste wielerfans zullen natuurlijk hopen op een prachtige strijd tussen Pogacar, Vingegaard, Evenepoel en Roglic in de Tour. Ik persoonlijk wel in ieder geval.

Het zou de Giro tevens ook een stuk spannender maken voor de neutrale kijker. Want ik vrees dat als Remco de Giro rijd, de rest strijd voor een tweede plek. En dan zie ik persoonlijk liever Thomas, Almeida, Hindley, Arensman, Kelderman, Yates, Vine, Kruijswijk, Ciccone en nog een aantal van dat soort mannen voor de Giro podiumplaatsjes vechten.

2
Dave Dubbeldammer 9 november 2022 om 17:39

Het wordt de Giro, mijn gedacht. Ook al is die mogelijks zwaarder dan de Tour in 23.

1
Mooie Sjors 8 november 2022 om 20:22
Quote:
Ik zeg niet dat hij sowieso de Tour de France zal winnen, maar ik denk niet dat je nog iemand kunt vinden met een tegenovergestelde mening.

Tom toch… :D

0
Vangenechten 8 november 2022 om 21:24

“Ik zeg niet dat hij sowieso de Tour de France zal winnen, maar ik denk niet dat je nog iemand met kennis ter zake kunt vinden met een tegenovergestelde mening.”

There, I fixed it ;)

1
Herwig Dergent 9 november 2022 om 04:40

Dan kent hij wielerflits.nl niet !

1
Posterix 9 november 2022 om 07:04

“Kennis van zake” en “ter zake komen”

-1
Posterix 9 november 2022 om 07:05

There I teached it.

-2
zietemgaan 9 november 2022 om 08:58

Taught it more likely

2
wimvl 9 november 2022 om 15:37

@Herwig. Ik ga er van uit dat Tom Boonen meer kent van wielrennen dan het merendeel van de WF

0
Marcel de Gendt 8 november 2022 om 20:28

Tom is van de open deuren.

Natuurlijk heeft hij alles om een gooi te doen naar tourwinst. Hij heeft een grote ronde gewonnen, dan kun je dus ook een gooi doen naar geel.

Al denk ik niet dat het niveau wat hij had in de Vuelta ook genoeg zou zijn voor Tourwinst. Pogacar en Vingegaard is toch net een ander paar mouwen dan Mas en Roglic die allebei in eerste instantie de TdF als hoofddoel hadden.

0
VerstandOpNul 8 november 2022 om 22:31

Zegt op zich weinig raars over Remco’s mogelijkheden. Maar dit stukje vind ik wel wat problematisch:

“Als Remco vertrekt, verlies je niet alleen een coureur. Dan verlies je een masterplan voor de komende vijf á zes jaar. Dan krijg je heel België tegen je en dat is niet goed.”

De ploegbelangen boven de sportieve belangen van een individuele renner.. Ik vrees dat dat Evenepoel nog weleens gaat opbreken..

0
Mooie Sjors 8 november 2022 om 22:47

Het klopt volgens mij ook niet. Als hij bij een andere ploeg wél de Tour kan winnen is hij voor alle Belgen een held.

Van Aert rijdt ook niet voor een Belgische ploeg en met die zijn populariteit zit het wel snor geloof ik. :)

2
Wieler-Joke 9 november 2022 om 05:38

Ik geloof er ook wel in maar het zal zeker niet simpel worden met een Pogacar in topvorm, maar die zal ook niet elk jaar even goed zijn of aan de start staan of de Parijs halen.

0
Mooie Sjors 9 november 2022 om 10:12

Giro of Tour, Evenepoel zal wel weer voor spektakel zorgen volgend seizoen. :) Wellicht is hij een grotere toegevoegde waarde in de Giro als extra trekpleister, maar een wereldkampioen zie ik persoonlijk graag in de Tour. Je kan je ook afvragen of zijn ploeg hem qua publiciteit niet liever daar ziet, want dit jaar was het na de eerste dagen toch maar een mager beestje voor Lefevere & co. Tenzij Alaphilippe nog eens in grote vorm naar Frankrijk kan afzakken. Chouchou LouLou met z’n clowns-act weer naast Macron, beter wordt het niet. :D

0
Fikret 9 november 2022 om 14:47

Evenepoel heeft echt een super goede Vuelta gereden en is in principe in alle drie de rondes de grote favoriet samen met Tour winnaars Pogacar en Vingegaard, nog boven Roglic en Bernal. Laten we hopen dat hij hierin constant blijft en geen gevalletje Dumoulin of Aru wordt die dat uiteindelijk maar 2 jaar hebben volgehouden.

0
Dave Dubbeldammer 9 november 2022 om 18:05

Dorpspastoor Misjel heeft hier vast een gefundeerde visie over.

0
Lalsacien 9 november 2022 om 19:28

Je hebt blijkbaar zin in een uitdaging.

0
djerkson 9 november 2022 om 22:24

Hij heet nu Marcel De Gendt en zijn mening kan je hierboven lezen.

1
Op de grote molen 9 november 2022 om 18:47

Het is een fantastische renner, maar geen rasklimmer zoals Pogacar en Vingegaard. Deze tour is op het lijf geschreven van klimmers, vooral omdat er nauwelijks tijdrit in zit. Parcours van Giro lijkt op het lijf geschreven van Evenepoel. Meest logisch lijkt met dat ie 2023 voor de Giro gaat en jaar daarna voor de Tour

0
Jean Berben 12 november 2022 om 11:06

Evenepoel kraken in de rit naar Sierra Nevada? Hij verloor in die rit een 35-tal seconden op zijn dichtste belager Mas, zijn leidersplaats kwam nooit in gevaar. Ik geef toe, ik dacht ook, het is “maar” Mas, maar het was ook Mas die als enige bij Pogacar kon blijven in Lombardije, Mas was maw sterker dan velen (waaronder ik) hem ingeschat hebben. Zijn tweede plek in Lombardije (als enige bij ¨Pogacar) toont voor mij ook aan dat Evenepoels niveau in de Vuelta meer dan ok was.

0
Wheely 9 november 2022 om 10:30

“Dan krijg je heel België tegen je en dat is niet goed.”

Ik moest lachen.

-1
Motta 8 november 2022 om 20:52

In het hoogte gebergte zal hij tegen de ras klimmers tekort komen.

-5
Het Jachtluipaard van de Provence 8 november 2022 om 21:31

Zeg nooit nooit bij Remco. Maar inderdaad, ondanks Vuelta winst heeft hij zich nog altijd niet bewezen in het echte hooggebergte. Sterker nog, de enige etappe waarin we de 2000m ruim overschreden was precies de etappe waarin hij kraakte.

-5
Steven_E 8 november 2022 om 23:39

* was toevallig de rit daags na z’n valpartij, waardoor hij verplicht was de schade te beperken.

4
jan jansen 8 november 2022 om 23:42

Sterker nog, Remco is de sterkste
Hup Remco

3
Pietspeed 9 november 2022 om 01:04

That's it, ergo oneens mbt dat hij alles in zich heeft. Evenepoel is geen rasklimmer. Dat zijn bijvoorbeeld Vingegaard, Bernal – weer de oude -, en enkele andere Zuid Amerikaanse toppers een stuk meer. Boonen moet ook weten dat in de Vuelta niet de crème de la crème mee fietste.
Lijkt een beetje promo praatje voor Patlef en het project Evenepoel, en de vooraankondiging namens Quick Step dat 2023 eerst nog Giro zal zijn en 2024 de Tour.

-6
tramontana 9 november 2022 om 07:02

weinig hooggebergte in de tour 2023, weinig tijdritkm’s ook. Mogelijk zijn de rasklimmers beter in het hooggebergte, benieuwd of ze Remco volgen als het minder steil omhoog gaat. Carapaz, Higuita, Roglic en uiteindelijk ook Mas werden er op die bultjes afgereden.

3
Fikret 9 november 2022 om 14:57

Als klassementsrenner kan Evenepoel zich niet sparen, wellicht kan een frisse niet-klassements renner zoals Jay Vine of Wout van Aert hem kraken in de bergen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone