Wellens vloert Hirschi in BinckBank Tour na spectaculaire Ardennenrit

donderdag 15 augustus 2019 om 16:30
Wellens vloert Hirschi in BinckBank Tour na spectaculaire Ardennenrit

foto: Cor Vos

Tim Wellens heeft de vierde etappe in de BinckBank Tour gewonnen. De kopman van Lotto Soudal was na een spectaculaire Ardennenetappe in en rond Houffalize net een tikkeltje sneller dan de beloftevolle Zwitser Marc Hirschi. Laurens De Plus finishte namens Jumbo-Visma als derde. Wellens is tevens de nieuwe leider.

Dylan Groenewegen, Jasper Philipsen, een kapotte fiets: niks of niemand kon Sam Bennett stoppen in de BinckBank Tour. De Ierse kampioen wist de eerste drie etappes met verve te winnen, maar vandaag mochten we toch echt een andere winnaar verwachten. De organisatie had in en rond Houffalize namelijk een korte maar pittige Ardennenetappe uitgetekend, met meerdere passages van de steile Mur de Saint-Roch (1,1 km aan 11%).

Favorieten laten zich al vroeg zien 
De laatste kilometers op weg naar Houffalize waren dan weer vlak, waardoor de Philippe Gilberts en Greg Van Avermaets van deze wereld al vroeg oorlog moesten maken. En toch wisten ‘vroege vluchters’ Iljo Keisse en Stan Dewulf een voorsprong van ongeveer twee minuten bij elkaar te fietsen, maar het was niet lang wachten op de eerste serieuze speldenprik van een van de favorieten.

De eerste aanvaller – foto: Cor Vos

Zo zagen we een versnelling van Tim Wellens, maar de tweevoudig eindwinnaar werd al even snel weer ingerekend. Niet veel later begon het steeds meer te regenen, maar Dewulf en Keisse lieten zich niet afschrikken. De twee Belgen begonnen op zestig kilometer van de streep aan een zoveelste passage van de Mur de Saint-Roch. In het peloton zagen we plots een tempoversnelling van de mannen van Jumbo-Visma.

Leider Bennett piept en kraakt in stromende regen 
Het grootste slachtoffer was de man in de groene leiderstrui. Bennett moest nog niet definitief lossen, maar de renner van BORA-hansgrohe moest zich wel volledig uit elkaar trekken om het uitgedunde peloton te volgen. En alsof het nog niet zwaar genoeg was voor de Ier, viel de regen ook nog eens met bakken uit de hemel. In de afdaling van de Saint-Roch moest Bennett definitief passen, waardoor we een nieuwe leider kregen in deze BinckBank Tour.

De veelvraat uit Wervik was gelost, maar Jumbo-Visma bleef maar op kop beuken van de uitgedunde groep. De Nederlandse ploeg – met Mike Teunissen in een glansrol – zag na een heuse lead-out kopman Laurens De Plus aanvallen, waardoor de koers volledig ontplofte. De Belgische klimmer kreeg al snel het gezelschap van toppers als Van Avermaet, Wellens, Zdeněk Štybar, Søren Kragh Andersen en Marc Hirschi.

Laurens De Plus valt aan – foto: Cor Vos

Topfavorieten vinden elkaar in elitegroepje 
Deze favorieten wisten niet veel later vroege vluchters Dewulf en Keisse in te rekenen, waardoor we plots een kopgroep van negen renners hadden. Topfavorieten als Wellens, Van Avermaet en Štybar waren dus mee, maar kleppers als Bob Jungels en Dylan van Baarle hadden zich laten ‘verrassen’. Of konden ze gewoon niet beter? Het verschil tussen de groep Wellens-Van Avermaet en de achtervolgers was echter nog speelbaar.

Op iets minder dan veertig kilometer van de streep leken we zelfs weer een hergroepering te krijgen, maar Wellens weigerde zich te laten inrekenen. De renner van Lotto Soudal wist zijn metgezellen met een flinke demarrage uit het wiel te kletsen, maar hij zag niet veel later toch het heilloze van zijn missie in. Het was immers nog behoorlijk ver tot de finish. Wellens liet zich dan ook inrekenen door een achtervolgend groepje.

Spektakel op de muur van Saint-Roch  
En dus begonnen we met een compacte favorietengroep aan de laatste lokale ronde, maar vlak na het overschrijden van de finishlijn was het weer tijd voor de Mur de Saint-Roch. Op de steilste stroken zagen we nogmaals een aanval van De Plus. Het bleek de versnelling teveel voor Vanmarcke, Štybar en Van Avermaet, maar een bijzonder sterke Wellens en een indrukwekkende Hirschi wisten hun wagonnetje wel aan te haken.

foto: Cor Vos

De drie aanvallers kregen net voor de Rue Bois des Moines (1200 meter aan 8%) het gezelschap van de Spanjaard Iván García, die in z’n eentje de oversteek wist te maken. Hierdoor gingen we met vier koplopers naar de Gouden Kilometer, waar we enkele pittige sprintjes kregen om de bonificatieseconden. Wellens, Hirschi, De Plus en García waren duidelijk de sterkste renners in koers, want het verschil met de achtervolgers werd alsmaar groter.

Twee Belgen en een Zwitser voor de zege 
Het was nog vijftien kilometer tot de finish in Houffalize, maar de koplopers moesten met de Côte La Chouffe (800 meter aan 8%) nog een vervelend klimmetje overwinnen. Het bleek het ideale moment voor De Plus om een zoveelste versnelling uit zijn benen te toveren. Wellens en Hirschi wisten met enige vertraging weer aan te sluiten, maar bij de dappere García ging het licht uit. De Spanjaard werd zelfs weer ingerekend door de achtervolgers.

Wellens, De Plus en Hirschi waren aan elkaar gewaagd, waardoor ze gezamenlijk naar de laatste kilometer reden. De drie aanvallers keken elkaar het wit uit de ogen, het was wachten op de daadwerkelijke sprint. De op papier snellere Hirschi ging van ver aan, maar leek lange tijd op weg naar de ritzege. Het was echter Wellens die in extremis nog op en over de Zwitser ging.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

47 Reacties

AZH 15 augustus 2019 om 16:32

Houdt De Plus z’n benen stil, wint Teunissen de rit en het klassement.

hartstikkebedankt 15 augustus 2019 om 16:36

Ik denk dat Wellens daar niet mee akkoord was gegaan en was weggesprongen. Wel sterk gesprint nog door Teunissen.

S. Morgenstern 15 augustus 2019 om 16:38

Zinloze conclusie, aangezien de koers heel anders was verlopen wanneer zij hem op Teunissen hadden afgestemd.

Jean Dumas 15 augustus 2019 om 17:32

Ik vind het een interessante stelling.

boenk 16 augustus 2019 om 03:10

Als De Plus in zo’n rit al moet gaan rijden voor een Teunissen, mag hij van mij meteen op zoek naar een andere ploeg.

martini151 15 augustus 2019 om 16:34

Teunissen nog tot het wiel van Valgren gesprint? Dat is wel heel knap. Morgen Groenewegen de sprint voor Teunissen aan laten trekken voor de Boni's

xistnc 15 augustus 2019 om 16:40

Nee, dat was Martens.

martini151 15 augustus 2019 om 16:41

Een grapje is best leuk hoor. Maar als je te lang door blijft gaan, wordt het vervelend. Gewoon een gratis tip

Samlambeej 15 augustus 2019 om 16:34

Wellens regelde de sprint als een winnaar.

Silent Hill 15 augustus 2019 om 16:39

Heel koelbloedig, en wist perfect wat hij deed: doen alsof hij aangaat, Hirschi trapt in de val, en Wellens controleert de spurt vanuit die zijn wiel. Killer !

xistnc 15 augustus 2019 om 16:40

Daar was het verschil op de streep te klein voor.

boenk 16 augustus 2019 om 03:06

Was zeer duidelijk de bedoeling, bleef gewoon heel koelbloedig in het wiel zitten. Verschil was misschien klein, wat zeker spreekt voor hoe sterk Hirschi was, maar dit was duidelijk beredeneerd van Wellens. Ik ben er absoluut geen fan van, maar dit deed hij heel keurig.

tdola 15 augustus 2019 om 16:35

No way. Waren al mannen uit groep teunissen ook weggereden. Daarvoor was teunissen bergop net niet sterk genoeg ook.

AZH 15 augustus 2019 om 16:38

De Plus was de sterkste in koers mijns inzien, die had veel voor Teunissen kunnen doen.

xistnc 15 augustus 2019 om 16:41

Niet op de vlakkere stukken en zeker niet in de afdalingen.

S. Morgenstern 15 augustus 2019 om 16:41

Ja, maar de hele finale het tempo van Teunissen aanhouden op de klimmen had extreem veel ruimte geboden voor anderen om er van weg te rijden. Dat constant dicht moeten rijden op het vlakke (daar waar De Plus vandaag duidelijk niet het verschil maakte) was nagenoeg onmogelijk geweest.

de nieuweMerckx 15 augustus 2019 om 16:36

Dernykoers, voorsprong volledig uitgebouwd stayerend achter de motor. Erg deprimerend.

Nelson 15 augustus 2019 om 17:26

Stop toch met die flauwekul

A.M.M. Jonkers 15 augustus 2019 om 16:37

Wellens & De Plus hadden een afspraak om Hirschi in het pak te steken.

hartstikkebedankt 15 augustus 2019 om 16:37

Toch een mooie rit, mag wel gezegd worden. En ook nog aardige verschillen op de meet.

FritsvanHoefelen 15 augustus 2019 om 16:38

Mooie koers. Jammer dat Hirschi niet won

Tripodboom 15 augustus 2019 om 16:38

Zo Sunweb kan TD rustig laten vertrekken naar een andere ploeg, met Hirschi hebben ze zijn opvolger al in huis.

Franco Ballerini 15 augustus 2019 om 16:44

TD vertrekt niet. De Sunweb jonkies laten zich goed zien de laatste tijd; de aanwinsten zijn zeer veelbelovend en zelfs de oude Roche valt mij helemaal niet tegen. TD heeft in principe geen poot om op te staan als Sunweb hem aan zijn contract houdt. Zijn er fouten gemaakt door de ploegleiding: ongetwijfeld. Moet Dumoulin bij zichzelf ten rade gaan: absoluut.

limburgia 15 augustus 2019 om 17:38

Mooie tactiek van Sunweb , Kragh Andersen probeerde diverse keren het gat naar zijn ploegmaat dicht te rijden wat hij maar niet klaar kreeg . Geweldige ploegmaat en ploegleider die niet oplette .

ChefSpijker 15 augustus 2019 om 18:10

Hirschi lijkt voorlopig niet een echte klimmer te zijn, maar meer een man voor eendagswerk. Geweldig hoe hij meteen in zijn eerste Vlaamse wedstrijd bij de profs (E3) presteerde en natuurlijk podium reed in CSS. Maar in de rondjes van een week is hij in het echte klimwerk voorlopig telkens flink zoekgereden. Kan natuurlijk nog wel komen, maar volgens mij was hij bij de beloften ook niet per se een klimmer bij uitstek. Ik zie meer in Kämna een opvolger van Dumoulin.

john 16 augustus 2019 om 08:22

Franco Ballerini. Als Tom Dumoulin wil vertrekken kan hij zo maar gaan ,als jij je kan verbeteren kwa loon is geen een rechter (als het al zo ver komt) die je geen gelijk geeft

martini151 15 augustus 2019 om 16:40

Teunissen nu op 38 seconden. Die is echt nog niet klaar deze Tour.

Covadonga 15 augustus 2019 om 20:43

Denk je dat hij nog een etappe wint dan?

BasBelgie 15 augustus 2019 om 16:43

Jungels als man voor het klassement alweer door de mand gevallen.

L. Valentijn 15 augustus 2019 om 16:47

Prachtige etappe gezien op een schitterend parcours. Goed georganiseerd ook met de geparkeerde auto’s op de zijwegen. Al moet je altijd een slag om de arm houden met complimenten vanuit de zetel, je kunt op de buis niet alles zien ;-)

Groningen 15 augustus 2019 om 21:47

Klopt, zie hier: https://sporza.be/nl/2019/08/15/video-stuurmanskunsten-in-peloton-vermijden-botsing-met-onweten/

Maar inderdaad hele mooie etappe gezien

Lennimator 15 augustus 2019 om 16:49

Gefeliciteerd Tim. Prachtige overwinning. Je moet het maar weer doen.

klimmer99 15 augustus 2019 om 17:03

AK klopt van geen kanten.

Joachim Agostinho 15 augustus 2019 om 17:10

Mooie etappe, Wellens verdiend gewonnen door op het juiste moment te versnellen. De Plus een paar minpuntjes, het begint een beetje een trend te worden.
Hirschi prima gereden, kan nog ver komen in dit rondje.

fietsvriend 15 augustus 2019 om 17:27

Hirschi rijdt ook steeds sterker

Turtlehead 15 augustus 2019 om 17:29

Leuk om te zien, mooie koers!

Als Teunissen met deze benen zonder prijs thuiskomt zondagavond is dat wel erg zonde.
Maar DePlus verdient ook kansen en heeft goede kans op podium, dus op zich wel logisch.

assen 15 augustus 2019 om 20:05

De prestaties van INEOS deze ronde zijn een verademing voor mij. ;-)
Wel teleurstellend voor en door Van Baarle.

1 of 2 sprintetappes minder in deze Tour, en het is gewoon een toprondje. :-)

assen 15 augustus 2019 om 20:07

Sunweb trouwens nog DRIE ijzers in het vuur, als enige ploeg.

Niklas 15 augustus 2019 om 20:20

Teunissen moet de korte tijdrit aankunnen en de etappe van zondag past hem prima. Die doet nog volop mee. Morgen maar even een doel maken van de gouden kilometer :-)

Covadonga 15 augustus 2019 om 20:44

Teunissen maakt imo helemaal geen kans op het podium van het ak.

Kannibaal van Schepdaal 15 augustus 2019 om 20:58

Evenepoel en Pogaçar rijden de stenen uit de grond, maar die Hirschi kan ook wel met een fiets rijden, zeg. Ook nog maar 20 jaar he mensen.

Groningen 15 augustus 2019 om 21:50

Er rijden dit jaar veel interessante jonge renners rond inderdaad. Ik hou er niet van als 1 of 2 renners domineren, maar als die jonge gasten elkaar in de nabije toekomst wat vaker gaan tegenkomen kunnen we spektakel verwachten

Kannibaal van Schepdaal 16 augustus 2019 om 00:51

Het kan aan mij liggen, maar met Evenepoel (2000), Pogaçar (1998), Hirschi (1998), Philipsen (1998), Sosa (1997), Higuita (1997), Pavel Sivakov (1997), Bernal (1997), van der Poel (1995) en Van Aert (1994) is er in het wegwielrenner de voorbije twee jaar een onwaarschijnlijk goed blik nieuwe renners opgetrokken.

We zagen de laatste jaren de generatiewissel in sprint, waar Viviani-Groenewegen-Gaviria-Ewan-Bennett-Ackermann het overnamen van Kittel-Cavendish-Greipel.

Ik vermoed dat de komende jaren de generatiewissel onder de klassementsrenners eraan komt, met Froome-Thomas-Nibali en misschien zelfs al de generatie erna (Dumoulin-Roglic-Yates) vervangen of minstens vervoegd zal worden door de nieuwe generatie Evenepoel-Bernal-Pogaçar-Sivakov.

De nog redelijk jonge subtoppers van nu (Lopez, Landa, Quintana, Carapaz (ja, voorlopig beschouw ik zijn Girowinst nog als een toevalstreffer), Majka, Kruijswijk, Pinot, Bardet, Uran, Buchmann etc.) mag zich stilaan zorgen beginnen maken.

josmuskens 15 augustus 2019 om 21:52

Over Teunissen in de daguitslag: ik heb de beelden nog eens teruggekeken, en hij zat toch echt niet bij Valgren in het wiel. Hij zat amper 1 seconde voor de groep met Van Avermaet. Dus volgens mij krijgt hij hier zomaar een seconde of 6 cadeau. Ik vermoed dat hij morgen bij de start twee plaatsen lager staat in het AK.

xistnc 15 augustus 2019 om 22:03

Teunissen wint idd hooguit de sprint van de groep. Correctie zou rechtvaardig zijn.

Hollow Knight 16 augustus 2019 om 08:53

Het is gelukkig gecorrigeerd nu.

robert-jan 16 augustus 2019 om 08:02

Wat een nummer van de Plus zeg. Die geeft hier nogmaals zijn visitekaartje af. Ik snap volkomen waarom Primoz hem zo graag mee wil naar de Vuelta.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair