Tim Wellens: “Ik richt mij op een ritzege in de Tour”

donderdag 25 juni 2020 om 14:42
Tim Wellens: “Ik richt mij op een ritzege in de Tour”

Wellens in de bolletjestrui - foto: Cor Vos

Voor Tim Wellens is een ritzege in de Tour de France het hoofddoel van zijn seizoen. De 29-jarige Wellens – die ook dit jaar weer deel uitmaakt van de Tourselectie van Lotto Soudal – hoopt dat hij dit jaar minder last zal hebben van de warmte.

Val zonder erg
Wellens is zich momenteel in zijn woonplaats Monaco aan het voorbereiden op de Tour. Vorige week kwam hij met de schrik vrij bij een val in een ravijn. “Ik was aan het mountainbiken met Jasper Stuyven en mijn broer. Bergop was er plots een technische passage”, blikt Wellens terug op de website van Sporza. “Ik gleed een beetje weg en wou voet aan grond zetten. Maar er was geen grond, wel afgrond. Ik ben enkele meters naar beneden gedonderd. Als bij wonder heb ik er geen blessures aan overgehouden.”

Wellens werkt momenteel toe naar de Tour. “Nu de kalender vaststaat, hebben we iets om naar uit te kijken. Ik ken mijn programma en kan daar nu naartoe werken. Er is één wedstrijd die er altijd bovenuit steekt en dat is ook nu weer de Tour de France. Dat is dit jaar niet anders. Daar zal ook mijn focus liggen”, legt hij uit.

Kansen in de eerste week
Hij ziet al direct in het eerste weekend kansen. “De start is in Nice en ikzelf woon in Monaco. Dus ik ken de wegen redelijk goed. De eerste rit zal een massasprint worden, omdat de aankomst in een vallei ligt. Maar de tweede etappe ligt helemaal open. In de finale krijgen we dan de Col d’Eze voorgeschoteld. Ik hoop daar een goed resultaat te rijden”, kondigt hij aan.

Vorig jaar droeg Wellens vijftien dagen de bolletjestrui, maar dat is dit jaar geen doel op zich. “De focus ligt net als vorig jaar op een ritzege, al zou het fenomenaal zijn wanneer ik net als vorig jaar een trui kan dragen”, geeft hij aan.

Warmte-allergie
De ploeg treft de nodige voorbereidingen om in deze coronatijden alles te veilig te laten verlopen. “De ploeg is heel erg bezig met de bubbel”, legt Wellens uit. “Voordat we samen zullen komen zal iedere renner zich laten testen om er zeker van te zijn dat niemand besmet is”, geeft hij aan. “Als we heel zwaar aan het trainen zijn, dan is onze weerstand wat zwakker omdat ons lichaam dan uitgeput is. Dan moeten we extra uitkijken”, geeft hij aan. “Als wij besmet geraken met het coronavirus, kan dat gevolgen hebben voor de rest van ons leven. Dus ik probeer net als iedereen extra voorzichtig te zijn.”

Nu de Tour later in het seizoen verreden wordt, hoopt Wellens dat hij minder last zal hebben van zijn warmte-allergie. “Hopelijk is het in september een beetje minder warm dan in juli. Van nature ben ik altijd supergoed later op het seizoen. Dus dat zal in mijn voordeel spelen”, legt hij uit. “Na de Tour volgen de Waalse klassiekers. Daar kijk ik erg naar uit. Ook de Ronde van Vlaanderen staat weer op mijn programma. Vorig jaar was een aangename kennismaking.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Vinyakke 25 juni 2020 om 15:07

Die bollen waren mooi vorig jaar, maar het maximale is daar bereikt. Vol voor etappes dus met Ewan en de rest. Ik zie voor Wellens wel mooie kansen. Kan goed klimmen, dalen, hardrijden en is zeker niet traag. Op spaarmodus (niet zoals vorig jaar dus) moet hij kortbij kunnen komen!

Franco Ballerini 25 juni 2020 om 18:56

Eens. Als grote Wellens fan zie ik zijn doelstellingen wel zitten.

Titaantje 25 juni 2020 om 18:06

Het voelt soms wat doelloos als zulke goede renners naar de Tour gaan, waar hun kwaliteiten gewoon niet maximaal tot uiting komen.

Romāns Vainšteins 25 juni 2020 om 18:46

Nou ja, Wellens wil net zoals elke wielrenner een tour rit op zijn palmares. Uiteraard zijn er tal van kwalitatief ‘betere’ koersen te winnen maar dit is voor de meeste ogen.

Los daarvan nog geldt zijn hitte allergie nu minder als bottleneck, eventueel dan,. zul je net zien…

Titaantje 25 juni 2020 om 19:35

Ik betwist niet dat een tourzege erg mooi op het palmares staat, ik zeg enkel dat de kwaliteiten van een renner als Wellens niet aansluiten bij het rijden van de Tour. Er valt elders meer te halen.

Een ander voorbeeld is bv Niki Terpstra (die 5-10 jaar geleden letterlijk in een interview heeft gewzegd dat hij de Tour haat en er voor hem niks te halen is).

Cochise 26 juni 2020 om 00:14

Het type coureur dat helemaal niets te zoeken heeft in de Tour zijn voor mij overschatte pseudo-kopmannen.
Wellens reken ik daar niet bij omdat die in een ontsnapping nog wel we de sterkste klimmer kan zijn en zo kans maakt op een ritzege.

Het type Vanmarcke dat zich te goed voelt om a la Naesen drie weken een kopman uit de wind te houden maar verder quasi kansloos is voor een ritzege, daarvan begrijp ik niet waarom een ploeg er veel geld voor wil betalen. In een ontsnapping is er altijd minstens een die beter kan klimmen en hoewel niet traag heeft hij ook niets te zoeken in een massaspurt.

Natte spons 26 juni 2020 om 09:38

In de lage landen en Italië worden de klassiekers hoog aangeschreven, maar de rest van de Wereld heeft het echt alleen over de Tour, met de VS voorop. Kuss geeft letterlijk in zijn interview aan dat hij door velen wordt gezien als amateur, tenzij hij de Tour heeft gereden.

Headlines

Materiaalzone

Populair