Tim Merlier: “Fabio Jakobsen blijft dé man van het seizoen wat sprinten betreft”

Tim Merlier: “Fabio Jakobsen blijft dé man van het seizoen wat sprinten betreft”

foto: Cor Vos

donderdag 24 maart 2022 om 20:00
Interview

Tim Merlier verstevigde woensdag nog een beetje zijn sprintersreputatie met een eerste eendagszege in de WorldTour. In De Panne waren alleen Fabio Jakobsen en Caleb Ewan niet van de partij. Merlier glunderde, maar was niet te beroerd om Jakobsen toch dé sprinter van de eerste maanden van het seizoen te noemen.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Het zal wel een typisch sprintersdingetje zijn, zeker… Vorige vrijdag in Koksijde zat Tim Merlier met een gezicht als een donderwolk in het perstentje, nadat hij het in de spurt had moeten afleggen tegen Ackermann en Hofstetter. Gisteren had bijvoorbeeld Mark Cavendish geen zin om de pers te woord te staan nadat zijn sprint in het honderd liep.

Maar Merlier was dan weer het zonnetje in huis. Eerst grappend met Dylan Groenewegen (“Ik denk dat Tim met bredere banden reed”), daarna dollend met Jumbo-Visma-verzorger Wesley Theunis dat de onderlinge stand met buddy Wout van Aert 3-2 was. “Hij weet wat te doen in E3 Harelbeke”, lachte de Oost-Vlaming.

“Nee, serieus. Daar ben ik niet mee bezig. We gaan mijn erelijst niet vergelijken met die van Wout.” Toen een collega het had over die andere 3-2, verwijzend naar Jasper Philipsen, antwoordde Merlier al in dezelfde richting. “Als ik daar energie moet insteken, dan zou ik wel heel slecht bezig zijn.”

Kemmelberg
Feit is wel dat Philipsen en Merlier zondag samen aan de start van Gent-Wevelgem staan. Er wordt niet al te veel wind voorspeld, dus met wat meeval en een stel goede benen, zou het zomaar kunnen dat in de finale zowel Merlier als Philipsen in dezelfde groep zitten. Wat dan? “Dat is dan een probleem voor zondag”, lacht Merlier de vraag ook weg.

“Gent-Wevelgem is een klassieker. De koers zal zichzelf wel uitwijzen. Als je de laatste keer niet vlot over de Kemmel geraakt, dan doe je in de finale niet mee. Lukt het wel, dan wordt het kwestie van eerlijk te zijn tegen elkaar. Na 250 kilometer koers voel je wel of je nog een echte topsprint in de benen hebt. Maar dat is voor zondag. Eerst genieten van deze overwinning.”

Merlier op het podium in De Panne – foto: Cor Vos

Merlier schatte zijn derde van het seizoen hoog in. “Het is mijn eerste overwinning in een eendagswedstrijd in de WorldTour. En op Jakobsen en Ewan na waren alle toppers hier. Zo sprintte ik vandaag volgens mij voor het eerst tegen Sam Bennett (al kwam die niet echt in het stuk voor, red). Dat ik ze allemaal kan kloppen, geeft vertrouwen.”

“Jammer dat Fabio er niet bij was? Dat weet ik niet. Misschien had ik dan niet gewonnen, hé”, lacht hij. “Jakobsen blijft voorlopig toch dé man van het seizoen als het over sprinten gaat. Met zes zeges mag hij die status claimen. Maar uiteraard hoop ik hem de komende weken nog een keer te kloppen.”

Jonas Rickaert
De sprint in De Panne was overigens een mooie, vonden zowel Dylan Groenewegen als Merlier zelf. “De aanloop er naartoe was gevaarlijk. Gelukkig werd ik perfect gepiloteerd door Jonas Rickaert. Die moet ik niets zeggen, hé. Jonas voelt beter aan dan mij wanneer wat moet gebeuren.” Maar zo gevaarlijk de voorlaatste kilometer was, zo spannend werd het duel met Groenewegen in de laatste honderden meters.

“Op tweehonderd meter van de streep voelde ik me zegezeker. Tot bleek dat Dylan nog een extra versnelling in huis had. Ik keek naar links en vloekte hardop. Ik denk dat Dylan het zelfs moet gehoord hebben. Maar als ik voel dat ik kan winnen, kan ik precies iets meer. Ik kon zelf ook nog een keer versnellen én jumpen. Zo heb ik hem toch kunnen afhouden.”

“Tim sprintte met bredere banden”, grapte Dylan Groenewegen achteraf  – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

17 Reacties

Michelangelo 24 maart 2022 om 09:29

Echt wel een mooie coureur geworden sinds hij het baggerfietsen op het tweede plan heeft gezet.
Ik ben benieuwd wat hij gaat doen met zijn aflopende contract. Ik zou hem graag zien blijven bij Alpecin, maar dan zullen ze wel beide sprinters een goed programma moeten bieden.

Verder denk ik terechte opmerking dat Jakobsen tot op heden de sprinter van dit seizoen is. Merlier, Ewan en Jakobsen lijken momenteel de top 3, met Fabio een streepje voor. Lijkt me mooi als we na een seizoen van sprintarmoede weer kunnen genieten van een heel rijtje topsprinters in vorm: Merlier, Jakobsen, Ewan, Groenewegen, Demare, Bennett en Ackermann. En daaromheen wat jong volk zoals Kooij…

Mystery Rider 24 maart 2022 om 10:42

Dat is een goeie vraag en ik denk dat hij verkast naar QS – Cav gaat niet nog een keer verlengen dus als tweede sprinter naast Jakobsen, dat zou hem wel goed passen! Tim en PatLev beiden West-Vlamingen en PatLev had enkele jaren geleden al interesse en past bovendien in het Tormans/QS cyclocross verhaal!

Optie twee – TJV met zijn beste maatje Wout – geen topsprinter meer in het team, dus die kunnen wel wat extra sprintkracht gebruiken voor Giro en Vuelta bvb, denk niet dat hij een kans maakt in de Tour selectie zolang Roglic voor de overwinning gaat. En samen met Wout enkele crossen rijden.

djerkson 24 maart 2022 om 10:44

Vergeet Philipsen niet,die heeft ook stappen gezet sinds de Tour vorig jaar.

Michelangelo 24 maart 2022 om 12:05

@MR,
Waarom zou je naar QS gaan als daar duidelijk is dat het pad met Jakobsen als eerste sprinter is ingeslagen? Dan denk ik nog dat hij beter af is bij Philipsen, aangezien die toch wat meer complementair lijkt (Philipsen voor de iets lastiger en chaotischer sprints, Merlier voor het snellere en georganiseerde werk).

Dan is ie beter af bij TJV (maar daar ga je vooralsnog niet makkelijk in de TdF selectie komen), of wie weet wel bij Wanty.

bellevue 24 maart 2022 om 13:53

ik vrees aan Katusha scenario waar
Philipsen en Merlier beide de Tour opeisen (en dan heb je nog van der Poel)
dat Roodhooft de oudere laat gaan
en dat Merlier totaal niet gedijt bij zijn nieuwe ploeg

Tenzij het eens Belgische ploeg is, want dat heeft hij nodig. Merlier is een typische in stilte hard werkende, lichtelijke timide vlaamse boerenknul voor wie loyaliteit en vertrouwen zeer belangrijk zijn om te kunnen functioneren.

Als dat vertrouwen er niet is tussen renner, staf en ploegmaats, kun je het vergeten.

Mystery Rider 25 maart 2022 om 08:17

Klopt ja, Wanty was ik wat uit het oog verloren, maar dat is ook wel een ploeg die hem zou passen – aanvallend ingesteld en altijd meerdere spurters.

Zowel Pasqualon als Kristoff einde contract, dus daar zou hij wel 100% de nummer 1 sprinter zijn en zelf zijn gewenste programma kunnen samenstellen!

Turtlehead 24 maart 2022 om 09:42

Als ik hem was en ik kreeg de kans, zou ik drie jaar gaan cashen bij INEOS, Bahrein of UAE.
Dat ge-eikel bij Alpecin met je plekkie afstaan aan Philipsen is op termijn killing.

evelineroos 24 maart 2022 om 09:48

Als je als sprinter nooit meer de Tour wilt rijden moet je naar Ineos of UAE gaan. Volgens mij zit hij prima op zijn plek bij Alpecin. Enige reden om weg te gaan is om te cashen. Wat natuurlijk zijn goed recht is.

Romāns Vainšteins 24 maart 2022 om 11:08

Merlier zit hier als viaductspurter gebeiteld, helemaal niks mis met een systeem van roulerende spurters die om de beurt van een goede trein en ploeg gebruik maken kunnen

Steven_E 24 maart 2022 om 11:27

Enkel kan je niet 2x dezelfde trein naar al die koersen blijven sturen… Dé trein zal met Philipsen naar de Tour gaan, Merlier zal het in de Giro met wat minder moeten doen. Akkoord dat een type-Merlier bij weinig teams 100% kopman zou zijn in de Tour. Meeste kans daarop bij pakweg Wanty of een Frans team dat veel exposure zou hebben met een winnende sprinter.

poeskescherens 24 maart 2022 om 20:51

Hij zou bij Ag2R kunnen rijden, er zitten al een paar Belgen (goed tegen de heimwee) waarvan je de duurste (Greg) kan vervangen door Merlier. En een rit (of twee) in de Tour voor een Frans team is natuurlijk het summum plus wat lokale wedstrijden waar hij ook veel kans maakt.

FDJ 24 maart 2022 om 23:41

Ik vind Merlier toch een betere (pure) sprinter dan Philipsen. Die laatste is op zijn beurt completer als renner, maar in een echte massasprint kies ik altijd voor Merlier.

oliebol 24 maart 2022 om 21:38

Merlier komt het best tot zijn recht bij Alpecin Fenix. Net als dat Mathieu dat ook komt. Cavendish is ooit ook weggegaan bij Quick Step maar heeft daar ook spijt van gekregen. Ik denk dat Tim niet moet gaan sleutelen aan een goede formule die Alpecin Fenix heet!

oliebol 24 maart 2022 om 21:45

En de opmerking dat Merlier een viaductspurter is, is weer zo’n laag bij de grond geplaatste opmerking van iemand die niet weet dat Tim bij de beste sprinters van dit moment behoort. Schaam je RV

Viktrodriguez 25 maart 2022 om 07:40

Is dat niet gewoon een term voor de antiklimmers onder de sprinters?

Kopinkas 25 maart 2022 om 09:17

Gewoon een geinige, maar volstrekt niet venijnige opmerking van RV.
Als ie Mohoric in de voorbeschouwing van MSR 2023 opeens ‘die gootjesdaler’ noemt, dan kan dat voor mij ook perfect.

Romāns Vainšteins 25 maart 2022 om 09:31

Het is zelfs een compliment, viaduct spurters zijn in massale aankomsten vaak de snelsten. Ook secondeer ik volledig dat Merlier hier perfect zit in de ploeg met MvdP en Philipsen, ik zie ze elkaar aanvullen en niet in de weg zitten.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone