Tiesj Benoot soleert naar winst in zesde etappe Parijs-Nice

vrijdag 13 maart 2020 om 16:28
Tiesj Benoot soleert naar winst in zesde etappe Parijs-Nice

foto: Cor Vos

Tiesj Benoot heeft de zesde etappe van Parijs-Nice op zijn naam gezet. Op de laatste klim stak de Belg over naar zijn Team Sunweb-ploeggenoot Søren Kragh Andersen, die op dat moment voorop reed, en reed dan solo naar de finish in Apt. Maximilian Schachmann viel, maar behield de gele leiderstrui.

Dat Parijs-Nice de Zuid-Franse kust zou bereiken dit weekend, was wedstrijdorganisator Christian Prudhomme toegezegd. Maar nog voor de start van de zesde etappe werd bekend dat dit in ieder geval niet zondag gaat gebeuren. Na overleg met de ploegen besloot koersorganisator ASO de slotrit van en naar Nice namelijk te schrappen. De etappe van morgen, van Nice naar skigebied Valdeblore La Colmiane, is nu normaal gesproken de laatste van de rittenkoers.

De Franse ronde telde niet alleen een dag minder, ook verscheen een hele ploeg niet meer aan het vertrek vandaag. Bahrain McLaren, de ploeg van Dylan Teuns en Iván García (etappewinnaar in La Châtre), vond het niet verstandig om verder te koersen doordat de maatregelen met betrekking tot het coronavirus aangescherpt waren. Caleb Ewan, Elia Viviani, Jasper De Buyst, Rudy Barbier en Krists Neilands gingen eveneens – om verschillende redenen – niet meer van start.

Typische Parijs-Nice-etappe
Ondanks alle commotie rond de koers, werd vandaag wel gewoon gereden. Op het menu stond de zesde etappe over 161,5 kilometer van Sorgues naar Apt, die kansen bood voor aanvallers. Het was een typische Parijs-Nice-etappe, waarin de klassementsrenners alert moesten zijn met zes beklimmingen verspreid over het hele parcours. In de laatste veertig kilometer lagen twee beklimmingen van tweede categorie: de Côte de Caseneuve en de Côte d’Auribeau.

Het duurde tot aan de tweede klim van de dag vooraleer de lange ontsnapping tot stand kwam. In eerste instantie sloegen wereldkampioen Mads Pedersen, Winner Anacona, Stefan Küng, Alexis Gougeard, Nicolas Edet en Anthony Perez de handen ineen, even na de top van deze Col de Murs haakte ook Romain Bardet zijn karretje aan. Küng was vooraan de best geklasseerde renner op de 27e plaats op 3:33 van klassementsleider Maximilian Schachmann.

foto: Cor Vos

Op de Côte de Gordes, de derde klim van de dag, hadden de zeven vluchters vooraan anderhalve minuut voorsprong op het peloton. Net nadat de kopgroep aan de laatste vijftig kilometer begon, vielen Bardet en Edet aan en zij reden snel weg bij hun medevluchters. Op de vijfde klim, de Côte de Caseneuve, versnelde Søren Kragh Andersen, winnaar van de tijdrit én de nummer twee in het klassement, uit het peloton en hij raapte stuk voor stuk de achteropgeraakte aanvallers op.

Kragh Andersen nadert de koplopers snel
Op de top van de Côte de Caseneuve was de Deen de twee koplopers al tot op twintig seconden genaderd om even later definitief aan te sluiten bij de twee Franse renners. Ook het peloton, waar met name Deceuninck-Quick Step het vuile werk opknapte, zat niet stil en bracht het verschil met de kopgroep terug tot onder de minuut bij het ingaan van de laatste dertig kilometer. Dan was het nog veertien kilometer rijden tot de voet van de Côte d’Auribeau, de laatste klim van de dag.

Op de klim zag Kragh Andersen eerst Edet afhaken en later kon ook Bardet het wiel van de Deen niet volgen. Het verschil met het peloton was op dat moment nog slechts twintig seconden. In het uitgedunde peloton versnelde Vincenzo Nibali en de Italiaan kreeg Tiesj Benoot, ploeggenoot van Kragh Andersen, met zich mee. Nibali was de nummer elf in het klassement, Benoot de nummer zeven. Benoot stak vervolgens in zijn eentje naar zijn Sunweb-teammaat over.

foto: Cor Vos

Kragh Andersen kon nog even van waarde zijn voor Benoot, die er net na de top van de laatste klim vervolgens alleen voorstond. Benoot keek niet om en plooide zich dubbel boven zijn frame in de stijl waarin hij twee jaar geleden Strade Bianche al won – de weersomstandigheden waren nu echter vele malen beter dan destijds. Daarachter was op de klim een favorietengroep ontstaan met daarin ook Julian Alaphilippe, Sergio Higuita en gele trui Maximilian Schachmann.

Benoot met een mooie voorsprong
Doordat in die groep niet doorgereden werd, kon Benoot zijn voorsprong uitbreiden. Met nog vijf kilometer te rijden had de Belg al een halve minuut voorsprong gepakt. Op vier kilometer van de finish begon de Team Sunweb-renner aan de laatste helling. Hoewel Felix Großschartner en Bob Jungels samen probeerden over te steken, hield hij in zijn eentje knap stand. De Oostenrijker en Luxemburger werden weer ingerekend, maar voor Benoot werd de slotfase een zegetocht.

Een verkeerd ingeschatte bocht joeg leider Schachmann de schrik op het lijf in de laatste fase van de wedstrijd. De Duitser verkeek zich op een rechterbocht en kwam zo in de omheining terecht. Wonderwel kon hij snel opkrabbelen en zijn weg vervolgen. Met veertig seconden achterstand doorkruiste hij de aankomstlijn, waar even daarvoor Benoot winnend overheen was gekomen. In de sprint om de tweede plaats versloeg Michael Matthews Sergio Higuita.

In het klassement behield Schachmann de koppositie. In eerste instantie werden hem zijn veertig seconden achterstand aan de finish aangerekend, maar in de uitslag werd hij in dezelfde tijd gezet als de groep waar ook Sergio Higuita, Felix Großschartner en Michael Matthews onderdeel van waren. Benoot is de nieuwe nummer twee op 36 seconden. Sergio Higuita is de derde in de stand en volgt op 1:01, evenals Großschartner. Michael Matthews maakt de top vijf compleet.

Dit artikel delen:

45 Reacties

Sjonge Jonge 13 maart 2020 om 16:31

Mooi ploegenspel van sunweb.

HoofdIsVrij 13 maart 2020 om 16:32

De beuk is weg, leven het grut!

Sunweb maakt deze Parijs-Nice.

Merlinappa 13 maart 2020 om 16:34

Sunweb een van de betere ploegen dit voorjaar, jammer dat we er weinig van gaan zien. Hopelijk morgen nog een coup van sunweb!

Dolfy 13 maart 2020 om 16:34

Sterk uitgespeeld door Sunweb. Matthews knap tweede. Schachmann met veel geluk nog ondanks die val door uit de bocht te vliegen.

Samlambeej 13 maart 2020 om 16:36

Sunweb gaat echt lekker, bedankt voor deze middag! :)

Rawolf 13 maart 2020 om 16:38

Sunweb animeert de etappe, Quickstep veel op kop gereden maar Alaphilippe kwam tekort.

Jammer van de late val van Schachmann, hopelijk heeft hij er morgen geen last van.

Michelangelo 13 maart 2020 om 16:38

Sunweb de hele week al super bezig. Initiatief nemen, sterk rijden, en nu alweer winnen. Super sterke Kragh Anderson en Matthews ook!

Schachmann had nog 1 uitdager, en dat was hijzelf. Benieuwd naar zijn verhaal van de valpartij, zag er van boven wat vreemd uit. Alsof hij niet goed kon remmen. En of hij toch in dezelfde tijd geplaatst gaat worden.

Uiteindelijk lijkt DQS vooral veel in beeld te rijden, maar net het laatste stukje te missen. Jungels net niet. Alaphilippe net niet, en Lampaert helemaal niet…

Fassa Bortolo 13 maart 2020 om 16:38

Sublieme etappe van Sunweb in deze (met enige fantasie) mini Milaan – San Remo. De Cipressa op zo'n 13km, een soort van Poggio op 3km. Zelfs de afdaling van deze mini Poggio leek op de echte. En dat mediterraanse landschap en bouwstijl maakte het helemaal af.

Het oog ziet wat het wilt zien…

hartstikkebedankt 13 maart 2020 om 16:41

Qua profiel eigenlijk meer een mini Lombardia maar ik snap je beeld op basis van de laatste 10 km

Fassa Bortolo 13 maart 2020 om 16:44

Doel inderdaad voornamelijk op de finale. Ook het koersverloop was natuurlijk niet echt vergelijkbaar. Enfin, ik heb genoten.

Limal 13 maart 2020 om 16:43

De 8 commentaren hierboven zeggen allemaal hoe goed Sunweb was. Dat is waar natuurlijk, maar ik wil daar toch aan toevoegen dat dit een hele mooie winst was van *Tiesj Benoot*

Jean Dumas 13 maart 2020 om 16:45

Wat een mooie rit. Vive le vélo.

Duh 13 maart 2020 om 16:51

Schachmann moet toch gewoon de tijd van Higuita krijgen? Commentatoren doen net of het alleen geldt als je mechanische problemen hebt.
“In the case of a duly noted fall, puncture or mechanical incident in the last three kilometers of a road race stage, the rider or riders involved shall be credited with the time of the rider or riders in whose company they were riding at the moment of the accident.”'”
“• In the event of a fall after passing the kite marking the start of the last three kilometres, the rider or riders involved
will be awarded the time of the group to which they belonged at the time of the fall if the incident has been recorded
by a race official or the finish judge or pointed out by the race director.”

A.M.M. Jonkers 13 maart 2020 om 16:53

Schachmann maakte zelf de fout dus tijd gewoon aanrekenen……

Peter Lippens 13 maart 2020 om 16:54

zou in ieder geval tegen de geest van het reglement zijn, effe een stuurfoutje maken als je wat moe bent, tja, duh

Merlinappa 13 maart 2020 om 16:56

Als je door eigen toedoen valt geldt dat ook niet bij mijn weten.

Romāns Vainšteins 13 maart 2020 om 16:57

Achterlijk gedoe die 3 km regel en buikpijnverwekkend dan dat maffe 3tje van Schaggie op de meet zeg. Afschaffen vanaf het moment dat er weer gekoerst wordt die sh*t.

Peter Lippens 13 maart 2020 om 16:58

en dacht dat het niet voor bergritten geld

Velominatus 13 maart 2020 om 17:11

Bezopen. Schachman maakte zelf de fout. Wielerseizoen 2020 hiermee wel definitief over nu.

harryjohan71 13 maart 2020 om 17:26

Regels zijn regels

Velominatus 13 maart 2020 om 18:41

@harry iets met letter en geest?

LB108 13 maart 2020 om 19:22

3km regel is toch overal hetzelfde.
Pech of val krijg je tijd van groep waarin je zat of dacht je misschien dat Schachmann nog zou gelost zijn??
Doe nu even rustig aan en overdrijf niet zo.
Als dit Dumoulin of Mollema was, was het wellicht volkomen normaal geweest..

ProfrondeZevenbergen 13 maart 2020 om 19:25

Peter Lippens +1
Precies dat. Zeker als de verschillen in het ak heel klein zijn en er bonificaties aan de meet liggen of de aankomst licht bergop loopt, waardoor je in de sprint enkele secondes kan verliezen.

leegloper 13 maart 2020 om 16:59

Was er vorig jaar in de ploegentijdrit in de Tour niet een precedent met Cofidis of een andere Franse ploeg?

Panache 13 maart 2020 om 17:12

In het wielrennen bestaan geen precedenten.

Lalsacien 13 maart 2020 om 18:36

Voor ploegentijdritten gelden andere regels!

Baik-Baik 13 maart 2020 om 17:02

Schachmann heeft inderdaad de tijd van Matthews gekregen. Wel gaar dat de FDJ mannen ook die tijd krijgen.

harryjohan71 13 maart 2020 om 19:42

Die reden direct achter Schachman toen deze viel en moesten vaart minderen. Dus logisch dat ze dezelfde tijd kregen.

Viktrodriguez 13 maart 2020 om 17:02

De Franse wielerbond schort per direct alle wedstrijden tot nader order op. Einde van deze wedstrijd?

Jacco van Stierop 13 maart 2020 om 17:06

Mooie zege van Benoot, zag er zeer overtuigend uit. De Sunweb-jongens rijden erg aantrekkelijk dit seizoen. Aan hun instelling ligt het niet, maar DQS zit er even doorheen, zo lijkt het wel.

Michelangelo 13 maart 2020 om 21:40

Viel mij ook op; DQS is momenteel “net niet”. In de breedte sterk genoeg om zichtbaar te zijn in de koers, maar niet sterk genoeg om het af te maken.

Je zag het al in de eerste etappe (waar Alaphillipe wel een klein beetje punch heeft, maar in de verste verte niet zoals in de touretappe waarin hij achter De Gendt aan sprong met Pinot). Je zag het in de waaierrit, waarin ze nagenoeg allemaal de eerste waaier hadden gemist. In de tijdrit, waarin enkel Asgreen een goed niveau liet zien. En ook vandaag, waarbij Kragh Andersen in zijn eentje 3 quicksteppers oprookte. En waarin de prik van Flipke eigenlijk niks voorstelde.

Ik ben benieuwd naar de tactiek van morgen. Want dat moet je ze nageven, ze proberen altijd de koers te maken, en proberen altijd te winnen. Jungels mee in de vroege vlucht…?

Dolfy 13 maart 2020 om 17:07

Bron: https://twitter.com/FFCyclisme/status/1238490949677965313

Inderdaad een goede vraag of daarmee nu Parijs-Nice is gedaan.

Dolfy 13 maart 2020 om 17:15

Andere bron meldt dat het alleen om de overige koersen zou gaan in Frankrijk (jeugd/amateurs/beloftenkoersen). Dus morgen dan toch het slot lijkt het. Zie onder meer deze reactie van een journalist: https://twitter.com/JeuneGuillou/status/1238497673503793154

ProfrondeZevenbergen 13 maart 2020 om 17:25

Schachmann zou dezelfde tijd krijgen als Matthews. Dat is echt te gek voor woorden.
De kettingproblemen zijn overduidelijk het gevolg van zijn val. In en voor de bocht trapt hij nog normaal. Het moet niet gekker worden.

Polleke 13 maart 2020 om 17:36

Welkom bij Circus UCI…

Duh 13 maart 2020 om 17:44

De regels zijn vrij duidelijk en die hebben ze gevolgd. Val in laatste 3 (ook al is het een eenzijdige) geeft je recht op tijd van groep waarin je zit. Aankomt bergop en TT’s geldt het niet.

LB108 13 maart 2020 om 19:23

Val in laatste 3km bij vlakke aankomst -> tijd van groep waarin je zat
Wat is niet duidelijk..?

Merlinappa 13 maart 2020 om 17:55

Die 3 kilometerregel (die sinds 2018 vernieuwd is) is echt belachelijk. Net zoals dat er tegenwoordig 3 seconden tussen mag zitten bij sprints in dit soort etappes en iedereen daardoor in dezelfde tijd als Matthews zit. Benoot wordt zo behoorlijk genaaid.

Ze zouden, net zoals eerst, naar het profiel van de etappe moeten kijken. Desnoods na afloop van de etappe bepalen waar het onder valt. Dan zijn er ook niet mensen die er al op rekenen.

harryjohan71 13 maart 2020 om 19:10

In de laatste kilometer konden volgens mij de ploegleiderwagens niet volgen. Dit betekent dat je bij pech direct kansloos bent voor het klassement. Het was ook onverantwoord om daar te stoppen om een renner te helpen. Die regel is in deze finale dan ook meer dan terecht.

moa 13 maart 2020 om 20:15

Dit was geen pech, maar onkunde.

harryjohan71 13 maart 2020 om 20:25

@moa Dit keer was het overduidelijk dat de val zijn eigen schuld was. Als andere renners door Schachman ook waren gevallen, hadden ze volgens jou hun tijd dan ook niet moeten corrigeren?

Polleke 13 maart 2020 om 22:46

Koers van start tot finish…nog duidelijker kan het niet worden, nooit meet gezeik…

FritsvanHoefelen 13 maart 2020 om 23:12

Knap deze wederopstanding van Sunweb.

Toch wel goed om te zien dat een vertrek niet altijd het einde is.

Romāns Vainšteins 13 maart 2020 om 23:30

Klinkt bijna als een bedrijfsslogan.

FritsvanHoefelen 13 maart 2020 om 23:51

Factuur onderweg naar mr. Sunweb

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair