Tiernan-Locke: “Britse ploeg kreeg Tramadol aangeboden voor het WK”
Foto: Sirotti
donderdag 6 oktober 2016 om 22:47

Tiernan-Locke: “Britse ploeg kreeg Tramadol aangeboden voor het WK”

Volgens Jonathan Tiernan-Locke kreeg de Britse ploeg de controversiële pijnstiller Tramadol aangeboden voorafgaand aan het wereldkampioenschap in 2012. Dat zegt de ex-renner van Sky, die een tweejarige dopingschorsing achter de rug heeft, in een interview met de BBC.

De laatste jaren zijn er regelmatig vragen gesteld over Tramadol. Er gaan al lang geluiden op om de krachtige, morfine-achtige pijnstiller te verbieden. Zo zou het middel mogelijk concentratieproblemen veroorzaken en daarom de oorzaak zijn van veel valpartijen in het peloton. Tramadol staat voorlopig echter niet op de dopinglijst.

Groot-Brittanië kon het middel dus legaal gebruiken op het WK. “Maar het voelde voor mij niet goed”, aldus Tiernan-Locke. “Ik dacht: ik heb geen pijn, waarom zou ik dan een pijnstiller gebruiken? Maar het werd gewoon aangeboden.”

De Britse WK-selectie bevatte in 2012 veel renners van Sky. De ploegdokter van de bond, Richard Freeman, was toen ook in dienst bij Sky. Volgens Cyclingnews ontkent Freeman dat de Britse ploeg Tramadol aangeboden kreeg.

De beschuldigingen zijn echter niet nieuw. Ex-prof Michael Barry beweerde in 2014 dat Tramadol gemeengoed was bij Sky. “Ik gebruikte Tramadol bij Sky”, vertelde hij. “Ik heb nooit gezien dat het tijdens training werd gebruikt, alleen in wedstrijden. Daar heb ik Sky-renners het meerdere malen zien gebruiken. De effecten zijn snel merkbaar. Door Tramadol voelde ik mij euforisch, maar het is ook lastig om je te focussen. De pijn in je benen verdwijnt en je kan daardoor harder trappen. Toen ik gevallen was in de Tour gebruikte ik het, maar na vier dagen ben ik gestopt. Het zorgt ervoor dat je verder kan gaan dan je limiet.”

De naam van Richard Freeman dook de afgelopen weken ook op in de zaak rondom Bradley Wiggins. Hij zou volgens de BBC degene zijn geweest die zijn attesten heeft aangevraagd. Freeman werkt tegenwoordig niet meer voor Sky, maar hij is wel nog steeds werkzaam bij de Britse bond.

RIDE Magazine
53 Reacties
Sorteer op:
7 oktober 2016 16:28
Waarom zou men zeggen dat de informatie niet klopt, zeker als het middel gewoon toegestaan was en is. Of hetgeen dat de betreffende renners is onjuist of men wil voorkomen dat er andere zaken boven tafel komen. Het roept in ieder geval vragen bij mij (en zo te lezen) ook bij anderen op!
8 oktober 2016 07:28
Something about those little pills, unreal, the thrill, until they kill a million braincells..
8 oktober 2016 07:30
Vergeten we ook ook niet de rol van Geert Leibders in deze; of zat hij nog niet bij Sky in deze periode. Wat ik wel weet is dat hij geroemd werd om zijn kennis. Wetenschappelijke ondersteuning, het rijden wattages zijn prachtige en nietszeggende kluitjes in het riet, tenzij de kluit wordt bedonderd door het grote d-woord.

Voor mij is de spontane opkomst van het Britse wielrennen altijd al een raadsel geweest. Dit geldt overigens ook voor types als Sagan en het gehele Colombiaanse en Keniaanse (...) wielrennen. Erg ongeloofwaardig, maar gefoefel in de marge.

Reacties zijn gesloten.