Tiernan-Locke: “Britse ploeg kreeg Tramadol aangeboden voor het WK”
Foto: Sirotti
donderdag 6 oktober 2016 om 22:47

Tiernan-Locke: “Britse ploeg kreeg Tramadol aangeboden voor het WK”

Volgens Jonathan Tiernan-Locke kreeg de Britse ploeg de controversiële pijnstiller Tramadol aangeboden voorafgaand aan het wereldkampioenschap in 2012. Dat zegt de ex-renner van Sky, die een tweejarige dopingschorsing achter de rug heeft, in een interview met de BBC.

De laatste jaren zijn er regelmatig vragen gesteld over Tramadol. Er gaan al lang geluiden op om de krachtige, morfine-achtige pijnstiller te verbieden. Zo zou het middel mogelijk concentratieproblemen veroorzaken en daarom de oorzaak zijn van veel valpartijen in het peloton. Tramadol staat voorlopig echter niet op de dopinglijst.

Groot-Brittanië kon het middel dus legaal gebruiken op het WK. “Maar het voelde voor mij niet goed”, aldus Tiernan-Locke. “Ik dacht: ik heb geen pijn, waarom zou ik dan een pijnstiller gebruiken? Maar het werd gewoon aangeboden.”

De Britse WK-selectie bevatte in 2012 veel renners van Sky. De ploegdokter van de bond, Richard Freeman, was toen ook in dienst bij Sky. Volgens Cyclingnews ontkent Freeman dat de Britse ploeg Tramadol aangeboden kreeg.

De beschuldigingen zijn echter niet nieuw. Ex-prof Michael Barry beweerde in 2014 dat Tramadol gemeengoed was bij Sky. “Ik gebruikte Tramadol bij Sky”, vertelde hij. “Ik heb nooit gezien dat het tijdens training werd gebruikt, alleen in wedstrijden. Daar heb ik Sky-renners het meerdere malen zien gebruiken. De effecten zijn snel merkbaar. Door Tramadol voelde ik mij euforisch, maar het is ook lastig om je te focussen. De pijn in je benen verdwijnt en je kan daardoor harder trappen. Toen ik gevallen was in de Tour gebruikte ik het, maar na vier dagen ben ik gestopt. Het zorgt ervoor dat je verder kan gaan dan je limiet.”

De naam van Richard Freeman dook de afgelopen weken ook op in de zaak rondom Bradley Wiggins. Hij zou volgens de BBC degene zijn geweest die zijn attesten heeft aangevraagd. Freeman werkt tegenwoordig niet meer voor Sky, maar hij is wel nog steeds werkzaam bij de Britse bond.

RIDE Magazine
53 Reacties
Sorteer op:
7 oktober 2016 08:39
Stemmingmakerij van een boos jongetje. Slap artikel.
7 oktober 2016 08:45
@mus van de maasstad

op basis van de bijsluiter met mogelijke bijverschijnselen zou je inderdaad zeggen dat je dan beter niet op de fiets stapt. Ik heb gelukkig niet vaak medicijnen nodig, maar die enkele keer dat ik wat nodig had bleek ik geen last te hebben van de genoemde bijverschijnselen volgens de bijsluiter. Mijn idee is dat de fabrikanten zich indekken door de mogelijke bijverschijnselen te noemen ook als dat niet vaak voorkomt. Dat kan dus betekenen dat met Tramadol er een groep mensen is die helemaal geen last heeft van de bijverschijnselen. Dan kan Tramadol door renners gebruikt kan worden als zij toevallig geen last hebben van de bijverschijnselen. Neemt allemaal niet weg dat ik vind dat ze op moeten houden met die flauwekul en Tramadol op de lijst met
verboden middelen moeten zetten.
7 oktober 2016 08:54
Tuurlijk worden de kantjes eraf gereden bij SKY. Net als bij andere ploegen. Tramadol op de lijst en klaar.
7 oktober 2016 09:24
Het gaat hier dus helemaal niet over het feit of tramadol wel of niet op de dopinglijst staat. Het gaat erom dat Sky zich gepresenteerd heeft als het nieuwe transparante wielrennen. Maar toch niet zo heel teanparant was en net als elke ploeg de limiet opgezocht heeft. Zijn ze dan meer fout dan andere ploegen? Ja, want dan moet je van te voren niet zo stoer zeggen dat je bij Sky alles anders gaat aanpassen.
7 oktober 2016 09:29
The Secret Pro noemt wat Wiggins nam Rocket Fuel. Het verbrandt niet gebruikte spieren en vetten.

Als je dit nodig hebt, dan ben je doodziek.

Wiggins nam 40mg Kenacort.
Festina nam in 1998 van hetzelfde 25mg.
7 oktober 2016 09:32
@pingdo

Ben ik wel met jou eens, aan de andere kant kun je zeggen dat daar waar grote economische of sportieve belangen meespelen er graag geschermd wordt met allerlei eco keurmerken of geclaimde transparantie om de consument of sportliefhebber voor zich te winnen. Daar moet je wel een beetje doorheen kijken. We hadden al de sjoemelsoftware in auto's, en nu lijkt de oppermachtige Sky trein ook niet onbesproken. Wordt dat straks de sjoemelboemel?
7 oktober 2016 09:34
Weinigzeggend omdat allang bekend is dat redelijk wat ploegen deze troep gebruik(t)en in de finales van koersen, het maakt het hele sprookje er niet beter op natuurlijk. Je verschuilen achter 'boehoe, staat NIET op de lijst !!!' neemt natuurlijk niet weg dat dit gewoon gore, prestatiebevorderende dope is he, waar oa SKY lekker van smulde als pap he, enige verschil is dat het 'niet op de lijst' stond waardoor je makkelijk de boodschap retour afzender kan geleiden met wat 'kijk naar je eigen bloedwaardes,.. joh'… Het maakt tramadol niet minder tramadol though, moeten we dan Locke verketteren en de smulpaapjes vrijwaren ? Mwoah, ik schaar ze mooi samen onder het kopje 'wielrenner'

Zo
7 oktober 2016 09:36
En Wiggo gaat er helaas aan, LA-Style zonder dermate erg bezig te zijn geweest. Beetje bij beetje komen alle dingetjes samen en de optelsom met het heilige voorkomen van SKY gaat hem de nek kosten en misschien SKY ook wel. Waar bij een willekeurige Astana-renner je gewoon 'niet op de lijst, geen lijk geen gezeik' kan zeggen en de kous daarmee ook af is komt SKY, met al hun holy gewauwel 'we zijn een wielerploeg begonnen als antwoord op het dopingprobleem > Wahghaha!' minder goed weg > dat heet karma :)
7 oktober 2016 09:42
Rondo
Denk dat Froome zijn Tramadolletje vergeten was in de etappe waar hij iedereen op achterstand daalde.
7 oktober 2016 09:48
Ik ben aan mijn ogen geopereerd en kreeg toen Tramadol mee naar huis tegen de pijn, maar heb de pillen toen niet gebruikt. Toen dit Sky Tramadol verhaal ging spelen werd ik nieuwsgierig en heb ik voor de start van een mountainbike marathon zo'n pil genomen, maar dat was geen succes. Ik werd er sloom en duf van, kreeg een suizend oor, alsof je nachten wakker gelegen had en ik werd er kotsmisselijk van. Misschien dat ze bij Sky eerst een gewenningsperiode hebben, maar voor mij werkte het averechts.
7 oktober 2016 10:02
@ Greenday waarom alleen ploegen van buitenlandse kom af ,of ben je zo jong dat je nog nooit van Cees Priem en TVM gehoord hebt .En om terug te komen op het verhaal ,die Amerikaan was erg maar dit team(Sky)is vele maal erger
7 oktober 2016 10:04
Spinergy, je weet niet welke dosis er gebruikt is en ook niet de toedieningsvorm. Waarschijnlijk ligt het optimum voor prestatiebevordering op een ander punt dan medische optimum voor pijnstilling.
7 oktober 2016 10:16
De term "Clean"is niet gedefinieerd in de context rondom wielrennen en in dit geval Sky.

Clean kan betekenen; wij gebruiken helemaal niets. Maar het kan ook betekenen dat we niets gebruiken wat er niet op de verboden lijst staat. Volgens de letter, "clean".

Wiggins reed clean volgens de tweede interpretatie, ook Sky in dit geval.
Ik neem aan dat er op dit forum ook verschillende interpretaties gehanteerd worden. Dat maakt het discussiëren hierover dan ook bijna onmogelijk. Als we niet dezelfde definitie hanteren of van te voren afspreken, zegt de term "Clean"niets.

Ikzelf heb deze zomer een beklemde zenuw gehad en kreeg van de Franse arts nadat ik in het ziekenhuis morfine kreeg, Tramadol mee als nazorg. Ik kan zeggen dat het wel degelijk ervoor zorgde dat ik minder pijn had, ook tijdens het rijden in de verzuring. De afdalingen heb ik echter wel rustig aan gedaan, want het was zeker merkbaar dat ik niet "scherp"was.
Ik dacht dat Tramadol een Franse variant van een sterke paracetamol of zo was, tot ik daarna de bijsluiter las.
7 oktober 2016 11:38
Sja, ik heb ook wel eens Tramadolletje geklapt. Je raakt best wel van de kaart van en voelt inderdaad geen pijn meer. Maar goed, dit wisten we allemaal al lang toch. Er werd vorig jaar ook door renners veelvuldig geklaagd over Tramadolmisbruik van collega's. Ik was niet in de veronderstelling dat de gehele Briste ploeg daarop een uitzondering vormt.
7 oktober 2016 11:38
Deze jongen had beter zijn mond gehouden inderdaad. Zelf betrapt en weggestuurd bij de ploeg. Hoe geloofwaardig kan je dan nog zijn?
Wat interessanter zou zijn als openbaar zou worden welke middelen SKY naast tramadol gebruikt om de bijwerkingen van dit middel tegen te gaan ? Een mindere focus en slaperig op de fiets zitten helpt Froome natuurlijk niet aan zijn Tourwinsten.
7 oktober 2016 11:50
@ robotour. Hoezo ben je niet geloofwaardig als je betrapt en weggestuurd bent bij de ploeg? Wat dacht je van de bekentenissen van Tyler Hamilton, Abreu en Landis m.b.t. US Postal? Zonder hen stond Lance Armstrong nog steeds te boek als zevenvoudig tourwinnaar.

Ook is het natuurlijk onzin dat iemand die zelf betrapt is, geen recht van spreken heeft of iets dergelijks. Dus als jij een fiets steelt mag je geen bekentenis afleggen als je iemand een bank ziet overvallen? Wat een onzin.
7 oktober 2016 11:57
'Deze jongen had beter zijn mond gehouden inderdaad. Zelf betrapt en weggestuurd bij de ploeg. Hoe geloofwaardig kan je dan nog zijn?'

Drogredenatie
7 oktober 2016 11:58
@tvm. Eens. Waarom zou Tiernan-Locke moeten zwijgen? Hij heeft de klappen opgevangen, terwijl anderen in zijn omgeving hun mond hebben gehouden en hem hebben laten stikken. Ik kan me voorstellen dat je in zo'n situatie weinig behoefte voelt om die omgeving te verdedigen.
7 oktober 2016 12:55
Hij moet niet zwijgen, hij moet iets substantieels vertellen. Een renner die zelf nooit toegegeven heeft vals te spelen, ondanks dat de hele wereld het weet, gaat nu naar buiten treden over toegestane pijnstillers bij zijn oude team... doe normaal joh.

Zoals gezegd: er komt steeds meer troep naar buiten, maar deze jongen moet óf zijn mond houden, óf echt iets te melden hebben.
7 oktober 2016 13:08
Pff, hij mag gewoon vertellen wat hij nodig vindt en wat hij meegemaakt heeft, net zoals bijv een Rasmussen, DiLuca, Hamilton etc etc etc. Sterker nog, dat doet ie gewoon. Misschien weet hij niks 'substantieels', hoe kan je het dan vertellen ? Hoe meer renners aan de Tramadolbel trekken des te beter want het is even zeer een gevaar voor de koers (verdwaasde GHB-wausen in volle sprint) als zwiepende motoren en/of verscholen paaltjes op het parcours. Phinney heeft het al eens eerder kundig uitgelegd en hij mag het wel maar Locke niet ? Onzin.
7 oktober 2016 13:21
Eerg, voor mij is clean wel een absoluut woord hoor. Schoon is schoon. Zwanger is zwanger. Ziek is ziek. enz.
7 oktober 2016 13:34
@klootje Oh ja? Dus is er geen ondergrens voor verboden substanties? En als je dan per ongeluk iets binnenkrijgt? Of als je weet dat het eten van een bepaalde biefstuk het risico inhoudt dat je boven de ondergrens voor X komt maar dat je daar geen voordeel van hebt? Om een stap verder te gaan, ik zie ook geen principieel verschil tussen b.v. herstelbevorderende maatregelen die niet verboden zijn en die wel verboden zijn - even aannemen dat er geen verschillende gezondheidseffecten e.d. zijn en iedereen er gelijke toegang toe heeft etc. Volgens mij is het probleem juist dat er zo'n enorm grijs gebied is.
7 oktober 2016 13:49
Het is nu 2016. Tiernan-Locke roept nu iets wat in 2012 voorgevallen zou zijn. Tsjonge, tsjonge wat een "held", en inderdaad hij verteld weinig substantieels. Vertel dan alles van A-Z en kom nu niet opeens naar buiten omdat je je kans schoon ziet om op je vorige werkgever je gram te halen nu het goed uitkomt. Hij had zijn mond open moet doen in 2012 of eerder.
7 oktober 2016 13:51
Joop, jawel. Maar of je een renner die middelen gebruikt maar onder de toegelaten grens zit schoon kunt noemen, daar kun je over discussiëren.
7 oktober 2016 15:02
Het verklaart wel de belabberde stuurkunsten van Froome en Wiggins.

Reacties zijn gesloten.