Tien potentiële aanwinsten voor Jumbo-Visma

Tien potentiële aanwinsten voor Jumbo-Visma

foto: Cor Vos

zaterdag 3 augustus 2019 om 06:00

Het is begin augustus en dat betekent traditiegetrouw dat de transfermarkt in het wielrennen geopend is. Daarnaast publiceert WielerFlits – in 2019 voor de vijfde keer – de stand van zaken en een aantal mogelijke versterkingen voor Jumbo-Visma, Nederlands enige WorldTour-team. De tien renners zijn genummerd, maar staan in willekeurige volgorde.

Overzicht 2019

Jumbo-Visma is bezig aan een van haar succesvolste seizoenen ooit. De ploeg boekte tot op heden liefst 39 overwinningen, waaronder vier in de Tour de France. Daarnaast pakte Mike Teunissen de eerste gele trui en stond Steven Kruijswijk op het eindpodium in de grootste wielerkoers van het jaar. Primož Roglič deed dat eerder dit jaar ook in de Giro d’Italia. De Sloveen was daarnaast de beste in de UAE Tour, Tirreno-Adriatico en de Ronde van Romandië; alle drie WorldTour-koersen. Dylan Groenewegen won het vaakst: elf keer.

Dit jaar versterkte de ploeg zich met onder meer de ervaren Tony Martin, Teunissen, veldritklepper en toekomstig klassiekerkopman Wout van Aert en toekomstig klassementskopman Laurens De Plus. Dit viertal drukte meteen zijn stempel en ze maakten daarnaast allemaal deel uit van de Tour-selectie. Lennard Hofstede en Taco van der Hoorn kwamen erbij als versterkingen voor de breedte. Jonas Vingegaard kreeg als jong talent de kans om zich bij Jumbo-Visma te ontwikkelen. Goed voor een selectiebestand van 27 man.

Met de gele trui in het midden won Jumbo-Visma de ploegentijdrit in de Tour – foto: Cor Vos

Aflopende contracten

Daan Olivier besloot eerder dit jaar om per direct een punt achter zijn carrière te zetten. De Nederlander zat in zijn laatste contractjaar. Daarvan rijden er in de ploeg nog eens zeven coureurs. Dat zijn Floris De Tier, Tom Leezer, Bert-Jan Lindeman, Paul Martens, Danny van Poppel, Neilson Powless en Maarten Wynants. De ploegleiding rekent erop dat van deze zeven jongens er in ieder geval zes blijven. Of dat ook daadwerkelijk zo is, zal later blijken. Renners zijn uiteraard vrij om een andere keuze te maken, maar ze kunnen dus blijven.

Onder die zes behoort in ieder geval het Amerikaanse rondetalent Powless. Hij beraadt zich op dit moment over zijn toekomst, maar Jumbo-Visma liet eerder al weten graag met hem door te gaan. De Nederlandse ploeg ziet Danny van Poppel als iemand voor de klassiekers. WielerFlits begreep uit zijn entourage dat hij zelf echter graag toch wil blijven sprinten. Of dit hand-in-hand samengaat bij Jumbo-Visma of dat hij om die reden ervoor kiest om te vertrekken, zal de toekomst moeten uitwijzen. Wie de renner is die vertrekt, is niet bekend.

Wat gaat Danny van Poppel doen? – foto: Cor Vos

Zoektocht voor 2020

Jumbo-Visma heeft zich reeds versterkt met twee nieuwe aanwinsten. Komend jaar maakt Tobias Foss (22) uit Noorwegen zijn profdebuut bij het team. Datzelfde geldt voor de 24-jarige Australiër Chris Harper. Daardoor is de Nederlandse ploeg in principe al klaar op de transfermarkt. Door het wegvallen van Olivier en één renner die vertrekt of stopt, wil de ploeg ook volgend jaar werken met een team dat bestaat uit 27 renners. Afhankelijk van het programma, kan dit resulteren in een extra renner. Maar dat is pas in het najaar duidelijk.

Het moge duidelijk zijn dat het geraamte van de ploeg staat. Alle kopmannen van Jumbo-Visma liggen vast voor komend jaar. Een luxepositie, omdat een reeks andere ploegen met veel meer aflopende contracten kampt. Toch kan het zijn dat de Nederlandse ploeg zich alsnog versterkt. Het betreft hier buitenkansen die zich voordoen. Zo hangt al een tijdje de geruchtmakende transfer van Tom Dumoulin in de lucht en ook de naam van Marcel Kittel zingt rond. De Duitser beslist in deze periode wat hij met zijn (sportieve) toekomst wil.

Tot slot kunnen de zes renners waarmee Jumbo-Visma graag verder wil, besluiten om hun brood elders te gaan verdienen. In dat geval zal de formatie zich opnieuw op de markt begeven. Daarbij hebben ze vooral oog voor twee soorten wielrenners: óf de allerbeste jonge talenten die in de toekomst van waarde voor de ploeg kunnen zijn, óf toprenners die er meteen staan en kunnen scoren. Het type maakt in beide gevallen niet zo veel uit, al zou een extra sprinter of iemand die lang mee bergop kan lichtjes de voorkeur genieten.

Bovenstaand is tot stand gekomen door het raadplegen van diverse bronnen binnen het team.


 10. flag-be Amaury Capiot (Sport Vlaanderen-Baloise)

Wanneer zit het Capiot eens mee? – foto: Cor Vos

De mogelijkheid bestaat dat Jumbo-Visma zich op een later tijdstip opnieuw op de transfermarkt moet begeven. Kopmannen en de allergrootste talenten zullen dan al onderdak hebben gevonden. Grote kans dat Amaury Capiot dan nog wel vrij is. De 26-jarige Belg hoopt al jaren de overstap naar de WorldTour te maken, maar door pech en blessures is dat er nog niet van gekomen. De renner van Sport Vlaanderen-Baloise is snel na een lastige koers en hij zou ook onderdeel kunnen uitmaken van de voorjaarskern of een sprinttrein. Capiot zou daarom een prima versterking in de breedte zijn, als een van de zes renners besluit om niet te verlengen.

9. flag-it Imerio Cima (Nippo-Vini Fantini-Faizanè)

Imerio (links) met zijn oudere en bekendere broer Damiano Cima – foto: Cor Vos

Na het huidige seizoen houden twee teams waarschijnlijk op te bestaan. Roompot-Charles is op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor, terwijl Nippo-Vini Fantini-Faizanè al liet weten niet verder te gaan. Door dat feit komen er bij de Italiaanse ProContinental-formatie veel interessante renners op straat te staan. Denk aan klimtalent Alejandro Osorio, maar ook op sprintgebied valt er iets te rapen: Imerio Cima. Hij is bij het grote publiek misschien nog niet heel erg bekend, maar de 21-jarige snelheidsduivel ontwikkelt zich wel goed. Het is wachten op Cima’s eerste zege bij de beroepsrenners. Jumbo-Visma kan de jongeling dus nog kneden.

8. flag-nl Kevin Inkelaar (Groupama-FdJ U23)

Inkelaar maakte opnieuw indruk in Italië – foto: Giro della Valle D’Aosta-Mont Blanc 2019

Het Nederlandse wielrennen floreert. Ondanks dat Jumbo-Visma zich steeds internationaler probeert op te stellen, blijft het in de kern een Nederlandse ploeg. Een van de renners uit eigen land die klaar is voor de stap naar de profs, is Kevin Inkelaar. De 22-jarige renner uit Abbenbroek reed in zijn vier jaar bij de beloften voor drie buitenlandse ploegen (Lotto Soudal U23, Polartec-Kometa en Groupama-FdJ U23) en excelleert vooral als klimmer. Onlangs won hij nog een rit en werd hij derde in de loodzware Giro Valle d’Aosta U23. Hij kan doorgroeien tot een erg bruikbare helper bergop of iemand die zelf iets kan forceren.

7. flag-ch Stefan Bissegger (Swiss Racing Academy)

Bissegger won een rit en werd tweede in de Vredeskoers – foto: Jan Brychta

Jumbo-Visma volgt dit seizoen een zestal beloften nadrukkelijker dan anderen. Foss werd uit deze groep vastgelegd, Andreas Leknessund tekende bij Team Sunweb, Thymen Arensman blijft belofte en de interesse in Mikkel Bjerg liet de ploeg varen. De overige twee – Mark Donovan en Filip Maciejuk – kennen een ongelukkig seizoen. Wellicht dat de Nederlandse ploeg haar oog kan laten vallen op een andere sterke belofte: Stefan Bissegger. De 20-jarige Zwitser beschikt over een goede tijdrit en heeft een ijzersterke sprint in de benen. In de Tour de l’Ain spurtte hij al naar zijn eerste profzege. Een jongere versie van Marcel Kittel? In Nederland rijdt er met Marten Kooistra een soortgelijke renner als Bissegger rond.

6. flag-no Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)

Boasson Hagen liet in de Dauphiné zien het winnen nog niet verleerd te zijn – foto: Cor Vos

De Nederlandse ploeg spreekt tegen dat er vanuit de sponsoren een bepaalde nationaliteit binnen de ploeg moet rijden, zoals dat in het verleden namens Bianchi het geval was met Enrico Battaglin en Alexey Vermeulen. Toch zal Visma een extra Noor zeker toejuichen. In dat geval kom je snel uit bij Edvald Boasson Hagen. De 32-jarige Noor is uitermate veelzijdig en enorm ervaren. Hij boekte bovendien niet minder dan 78 (!) profzeges. Eddie Bo Hagen beschikt over een sterke tijdrit en een goede sprint na een zware koers, maar hij zou ook zeker een rol (als lead out) in een sprinttrein of in de klassiekerkern kunnen vertolken.

5. flag-it Sonny Colbrelli (Bahrain Merida)

Sonny Colbrelli is op zoek naar het laatste stapje naar de wereldtop – foto: Cor Vos

Wanneer Danny van Poppel besluit te verkassen en er dus ruimte is voor een extra sprinter, dan kan de ploeg dat op drie manieren invullen. Ze kunnen erop gokken dat Teunissen en/of Van Aert in dat gat duiken, of ze kunnen een jong sprinttalent de kans geven óf een reeds gearriveerde spurter aantrekken. In dat laatste geval zijn de opties gering. Kittel behoort – mits hij besluit om zijn loopbaan opnieuw te lanceren nadat hij zijn contract bij Katusha-Alpecin verscheurde – tot die categorie, maar Sonny Colbrelli bijvoorbeeld ook. De Italiaan is van een ander type dan Groenewegen, wat misschien nog wel beter past.

4. flag-gb Tom Pidcock (Wiggins-Le Col)

Thomas Pidcock op de Kemmelberg – foto: Cor Vos

In 2016 maakte Jumbo-Visma nieuw beleid. Ze wil haar eigen kopmannen voor de toekomst zelf laten groeien van talent tot wereldtopper. Wanneer je naar de beste beloften kijkt die voor dat traject in aanmerking komen, kom je al snel uit bij bijvoorbeeld Tom Pidcock. Hoewel de jonge Brit pas op 30 juli zijn twintigste verjaardag vierde, moet hij de stap naar de WorldTour aankunnen. Hij beschikt over genoeg inhoud, kan een zwaar terrein aan, rijdt goed over kasseien en beschikt ook nog eens over snelle benen. ’s Winters zou Pidcock met Van Aert kunnen crossen onder de vlag van de Jumbo-Visma Academy.

3. flag-de Lennard Kämna (Team Sunweb)

Kämna toonde zich in Frankrijk – foto: Cor Vos

De Nederlandse ploeg wil er ieder jaar voor zorgen dat ze een aspirant-kopman hebben voor het rondewerk. Zo werd vorig jaar bijvoorbeeld De Plus aangetrokken: eerst knechten voor de huidige kopmannen, om later zelf die leidersrol over te pakken binnen de ploeg. Wie daar ook goed zou passen, is Lennard Kämna. De 22-jarige Duitser staat al jaren te boek als groot talent en tijdens de afgelopen Tour was hij een van de revelaties. Naar verluidt zijn er zes ploegen voor hem in de markt, waaronder BORA-hansgrohe. Mocht Kämna ervoor kiezen om te vertrekken bij Team Sunweb, kan hij ook naar de Nederlandse ploeg verkassen.

2. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana)

Fuglsang als extra pion? – foto: Cor Vos

Kämna zou zo in het kielzog van zijn huidige kopman Dumoulin kunnen meegroeien, mits die transfer naar Jumbo-Visma tot stand komt. Mocht dat niet zo zijn en wil de ploeg toch een extra klepper aantrekken om het Team Ineos echt lastig te kunnen maken in de Tour, dan is Jakob Fuglsang een goede keuze. De 34-jarige Deen is bezig aan zijn beste seizoen ooit en zou in een ploeg met Kruijswijk en Roglič een ijzersterk blok vormen. Bovendien zou hij als leermeester voor Jonas Vingegaard kunnen optreden. Er is veel interesse voor Fuglsang, maar door zijn opgave in de Ronde van Frankrijk is zijn marktwaarde wellicht iets gedaald.

1. flag-nl Wout Poels (Team Ineos)

Tovert JV straks Poels uit de hoge hoed? – foto: Cor Vos

Mocht Dumoulin bij Team Sunweb blijven, dan zou Jumbo-Visma ook een andere Nederlander kunnen binnenhalen. Het contract van Wout Poels loopt af. De 31-jarige Nederlander krijgt nog één keer de kans om van ploeg te wisselen en ergens als kopman te kunnen rijden. Bij de Nederlandse WorldTour-ploeg zal hij die rol met een aantal anderen moeten delen, maar dat hoeft voor Poels niet per se een nadeel te zijn. Voor Jumbo-Visma zou het een goede aanwinst zijn: naast een sterke ronderenner is Poels ook als kopman inzetbaar tijdens heuvelklassiekers. Het enige terrein waar het team (nog) niet scoort.


Dit artikel delen:

87 Reacties

Leendert82 2 augustus 2019 om 10:08

Ik zie naast Kamna ook graag Pidcock zien komen die 5 ook een echte topper te worden

Niklas 2 augustus 2019 om 10:30

Nogal een verrassend lijstje, omdat er volgens mij namen op staan die nooit bij TJV in beeld zullen komen. Fuglsang, bijvoorbeeld. Ik zie TJV geen renner van Astana overnemen. Gelet op het beleid om jonge talenten in eigen huis op te leiden tot kopman, vind ik namen van (andere) oudere renners verrassend. Als er gezocht wordt naar een renner voor de klimtrein is Poels een mooi naam, maar ik vind iemand als Ben Hermans dan toch beter passen. Ik schat in dat Inkelaar, Kämna en Pidcock aansluiten bij de filosofie van TJV. Dat vind ik zelf ook de meest interessante namen.

r525 2 augustus 2019 om 10:56

“Ik zie TJV geen renner van Astana overnemen”
Lars Boom..?

Niet dat ik Fuglsang zie komen hoor.

Niklas 2 augustus 2019 om 11:27

Daar heb je een punt, @r525. Maar Boom keerde na twee jaar weer terug. Toch een beetje een bijzonder geval ;-)

platteprijs 2 augustus 2019 om 10:43

@ redactie, is het zo’n armoede in NL: zijn er nu echt geen NL aanwinsten mogelijk uit het continentale circuit?

Rhohan 2 augustus 2019 om 14:46

Altijd lastig als je van jezelf maar 10 mag kiezen. Ik zou ook denken aan jongens als Maikel Zijlaard, Daan Hoole of Marijn van den Berg.

Brabander 2 augustus 2019 om 10:55

Van Schip gaat er ook maar moeilijk in bij velen hè? Zie die naam nu in allerlei vormen langskomen :)

KimJungPoels 2 augustus 2019 om 10:55

Ze kunnen beter Bas van der Kooij halen dan Imerio Cima. Cima heeft zich juist echt nauwelijks doorontwikkeld na zijn goede Ronde van de Toekomst in 2017.

Bisseger een jongere Kittel noemen is ook wat vreemd. Klimt nu al vele malen beter dan Kittel ooit gedaan. Zou overigens wel een hele goede aanwinst zijn.

SolitaryShell 2 augustus 2019 om 11:02
Quote:
naast een sterke ronderenner is Poels ook als kopman inzetbaar tijdens heuvelklassiekers. Het enige terrein waar het team (nog) niet scoort.

Poels ook totaal niet, en daar doet die ene toevalstreffer niets aan af.

Wheely 2 augustus 2019 om 11:14

Dylan van Baarle heeft toch ook nog geen contract voor volgend seizoen? Zou dan ook met stip op mn wishlist staan.

Jopie 2 augustus 2019 om 11:24

Ik kan uit de tekst niet echt opmaken of TJV ook een van de zes ploegen is die geïnteresseerd is in Kämna of dat het slechts een potentieel goede aankoop is voor de ploeg. Iemand die hier duidelijkheid over kan verschaffen. Lijkt me by far de beste aankoop uit bovenstaand lijstje.

skylimit 2 augustus 2019 om 11:25

TJV heeft deze renners niet nodig lijkt mij. Alleen Kamna heeft zich aardig in beeld gereden in de Tour de France. Voor de rest zijn het renners die al over de hill zijn, al een bepaalde leeftijd hebben, b-c sprinters heeft TJV geen behoefte aan.
Klimmers en kopmannen genoeg, tenzij er veel van deze renners gaan vertrekken de komende periode bij TJV.

Rhohan 2 augustus 2019 om 14:47

Iemand als EBH lijkt mij wel handig hoor. Die jongen kan echt wel het nodige bijdragen nog, is nog altijd snel, handig voor het klassiekerwerk en in de grote rondes.

ChefSpijker 2 augustus 2019 om 11:38

Boogie had gehoord dat Poels naar Sunweb zou gaan. Hij vond ’t zelf een betrouwbare bron. Of dat zo is zal komende weken wel blijken.

Scott Sunderland 2 augustus 2019 om 12:02

Zou een Colbrelli bijvoorbeeld wel in deze ploeg passen qua persoonlijkheid ? Daar moet je behalve naar dat een renner fysieke kwaliteiten heeft ook naar kijken.

Covadonga 2 augustus 2019 om 12:17

Hmm. Voor het eerst vind ik de lijst minder. Veel namen zijn niet realistisch en onnodig. Het team is sterk genoeg, ook qua kopmannen. Als er dan nog wat bij moet, zou ik kiezen voor jong talent en dan het liefst uit de lage landen.

Als Poels (of Dumoulin) verkast, zou JV natuurlijk wel mooi zijn. Maar het geld zal toch een keer op zijn?

Gebruikersnaam 2 augustus 2019 om 12:35

Poels lijkt me voor beide partijen een slechte keuze. Poels gaat dan gewoon hetzelfde mogen doen, maar dan voor minder geld, waarom zou hij daarvoor kiezen? En Jumbo heeft enkele zeer betrouwbare helpers (indien ze recht blijven uiteraard), waarom zou je dan zo’n onberekenbare, onvoorspelbare “alles of niets” helper gaan halen, die heb je niet nodig.

roaster 2 augustus 2019 om 13:00

Wout Poels gaat niet naar Jumbo Visma aldus een bron dichtbij Wout Poels

Wheely 2 augustus 2019 om 15:17

Welke bron? Le Fontaine de Vaucluse. Poels woont in Monaco toch?

peervaneynthoven 2 augustus 2019 om 17:59

Ik slaak een zucht van verlichting. 20 dagen in vorm, waarvan hij de helft achteraan het peloton mag rijden zonder noemenswaardige inspanning. Zelfs dan vond ik hem deze TdF matig. Een paar etappes “op kop”? Voor veel geld. Ik denk dat Wout het wel goed vindt zo. TJV heeft voor die rol m.i. betere renners (de Plus!). Niet nodig dus en ik denk, zoals al eens eerder gezegd dat Ineos twijfelt aan Froome ( en dus ook aan Poels) of die nog op niveau terug kan komen. Ze zullen Wout geen strobreed in de weg leggen als hij naar een ander ploeg wil.Misschien hebben ze hem die hint al gegeven.

kielabokki 2 augustus 2019 om 13:04

In mijn ogen misschien wel Youri’s beste editie van dit. Vrijwel allemaal interessante opties, om uiteenlopende redenen.

Wheely 2 augustus 2019 om 15:29

Klopt. Het spirituele medium IJnsen nimmer onderschatten. De editie waarin hij Roglič voorspelde is toch wel een mijlpaal gebleken in de carrière van onze glazen bol tuurder.

Samlambeej 2 augustus 2019 om 14:14

Dumoulin + Poels/Fuglsang? We’ve got Moneyyy in the Bank, son!

elrio 2 augustus 2019 om 14:35

Ik zou het mooi vinden als Pieter Weening nog een jaartje zou komen. Stel je voor eerst Weening op kop zien beuken voor zijn kopman en dat het werk dan wordt overgenomen door Gesink. Heerlijk!

thijssss 2 augustus 2019 om 15:23

Boasson Hagen naar TJV klinkt verrassend goed eigenlijk!

Baukema Tomoulin 2 augustus 2019 om 16:11

Wat mij betreft is de divesiteit in nationaliteiten op dit moment wel goed genoeg. Daarom zou ik uit bovenstaande lijst een Nederlander, Belg, Amerikaan of Noor proberen te strikken. Voor Pidcock zie ik bv liever een vergelijkbare Belgische veldrijder zoals Iserbyt komen.

Maillot à Pois 2 augustus 2019 om 23:09

Pidcock is wel meer dan een veldrijder alleen. Wint vandaag op la planche de belles filles in de ronde van de Elzas. Dergelijk potentieel op de weg heeft Yserbyt nog niet laten zien.

rennerske 2 augustus 2019 om 16:38

Wel ja, weer 10 nieuwe namen. Orienteer me zo langzamerhand helemaal suf. Na de eerder genoemden: Ben Hermans,Hayter, Arensman, Lammertink, Slagter, Meintjes, Ellisonde, delaCruz, Jensen, Hirt, Knox, Mullen, Wurtz Smidt, mc Nulty, Williams, Niklas Larsen, etc. , moet ik me nu weer gaan verdiepen in de procyclingstats van Bisseger en Cima. En wat doen we met Kittel?

FFD 2 augustus 2019 om 20:14

Pidcock en of Kamna zou wat zijn:)

Een extra kopman hoeft van mij niet echt eerlijk gezegd. Wel denk ik dat de klimploeg (buiten de bekende namen) nog te mager is. Hopelijk kunnen Kuss en Tolhoek instappen!

KennyKlimmen 2 augustus 2019 om 23:41

NL karakter zal we belangrijk zijn voor de ploeg, verwacht ik. Dussss ik verwacht weinig versterkingen buiten Benelux…

Glorious 11 augustus 2019 om 10:19

Johan Price-Pejtersen!

Headlines

Materiaalzone

Populair