Tien ideale aanwinsten voor LottoNL-Jumbo
foto: ANSA/CLAUDIO PERI
dinsdag 2 augustus 2016 om 12:00

Tien ideale aanwinsten voor LottoNL-Jumbo

Op 1 augustus is de transfermarkt in het wielrennen officieel geopend. Een belangrijke periode waarin teams hun zwakke plekken kunnen versterken. WielerFlits presenteert net als vorig jaar tien mogelijk aanwinsten voor LottoNL-Jumbo, de enige Nederlandse WorldTour-ploeg.

Overzicht huidig seizoen en selectiebestand
LottoNL-Jumbo begon het seizoen met 27 renners. Eigenlijk zouden dat er 28 moeten zijn, maar de ploeg rekent al vanaf begin dit seizoen niet meer op de inzetbaarheid van Marc Goos. Daarnaast zwaaide Maarten Tjallingii in juni af als professioneel wielrenner, waardoor de ploeg op dit moment uit 26 renners bestaat. Onder hen bevinden zich met Timo Roosen, Mike Teunissen (beiden tweedejaars), Koen Bouwman, Steven Lammertink en Alexey Vermeulen vijf neoprofs. De gemiddelde leeftijd is 27,5 jaar – inclusief Tjallingii; exclusief is het 27,1 jaar.

De opzet van de vorige transferwindow voor LottoNL-Jumbo was duidelijk. Na het teleurstellende 2015 moest teammanager Richard Plugge op zoek naar afmakers. Vorig jaar stond de zegeteller van het team op dit moment op amper drie overwinningen, tegenover dertien dit jaar. Dat is vooral te danken aan de nieuwkomers, want Dylan Groenewegen (zeven), Primož Roglič (twee) en Victor Campenaerts (één) boekten het merendeel van die zeges. Zwart-op-wit heeft Plugge vorig jaar uitstekende zaken gedaan. De doelstelling van vijftien tot twintig zeges is al bijna behaald.

Waar liggen de prioriteiten voor 2017?
Maar ook dit seizoen is het duidelijk waar het bij LottoNL-Jumbo aan schort. Met Robert Gesink en sinds de Giro d’Italia ook Steven Kruijswijk, heeft de ploeg twee klassementsrenners die tot de beste vijftien van de wereld horen. In potentie moet Wilco Kelderman zich daar de komende jaren ook bij kunnen voegen. Het ‘probleem’ zit voor LottoNL-Jumbo in de tweede lijn. Daarbij moet men wel in ogenschouw nemen dat het team qua budget bij het ‘rechterrijtje’ hoort van de WorldTour. Spiegelen aan ploegen als Sky, Movistar, Astana, Tinkoff of Etixx-Quick-Step is daarom niet reëel.

Waar ligt de toekomst van Kelderman? - foto: Sirotti

Waar ligt de toekomst van Kelderman? – foto: Marcel Koch

LottoNL-Jumbo is niet meer het Rabobank van voorheen, toen het net onder de absolute wereldtop stond. Nu zijn ploegen als Cofidis, FDJ, Cannondale-Drapac, IAM Cycling en Lampre-Merida een goede vergelijking op basis van budget. De Nederlandse formatie richt zich de komende transferperiode vooral op klimmers, omdat er versterking nodig is in de bergen: zowel talenten als gevestigde namen. Ook kijkt de ploeg of ze versterkingen in de sprinttrein kunnen gebruiken, die veel overlap heeft met de klassiekerkern van de ploeg. Er is genoeg financiële speelruimte voor breedteversterkingen.

De versterkingen
Op het moment van schrijven liggen er bij LottoNL-Jumbo achttien renners onder contract voor 2017, waaronder kopmannen Gesink, Kruijswijk en Groenewegen. Het team wil Sep Vanmarcke graag behouden. Mocht de goedlachse Belg besluiten om te vertrekken, dan hoopt de ploeg Lars Boom als vervanger aan te trekken. Over het lot van Wilco Kelderman bij de ploeg is nog niets bekend. Hij is pas na de Tour de France gaan nadenken over zijn toekomst. Net als Kelderman maakt ook Moreno Hofland niet het meest gelukkige jaar door. Desondanks zou de ploeg graag met hem doorgaan.

Naast Vanmarcke, Kelderman en Hofland, hebben ook Teunissen, Tom Van Asbroeck, Dennis van Winden en Bram Tankink een aflopend contract. Verder zou er met Antwan Tolhoek een akkoord in de lucht hangen en ook met Juan José Lobato. Ervan uitgaande dat Hofland blijft en Vanmarcke of Boom het kopmanschap voor de klassiekers invult, betekent dat er al 22 plaatsjes zijn ingevuld voor de selectie van 2017. Een WorldTour-team mag dertig renners groot zijn, mits er dan twee eerstejaars profs tussen zitten. Een brede selectie is welkom, omdat er in 2017 meer WorldTour-koersen op de kalender staan.

10. flag-it Diego Ulissi (Lampre-Merida)

foto: ANSA/CLAUDIO PERI

foto: ANSA/CLAUDIO PERI

Steven Kruijswijk liet in de Giro zien dat hij een grote ronde kan winnen. In 2017 wil hij een nieuwe poging wagen en tekende daarom een nieuw contract bij LottoNL-Jumbo. Daarbij eiste hij wel versterkingen in bergen, waarna de Nederlandse ploeg beloofde daar naar te kijken. In dat geval kan Diego Ulissi, die einde contract is, een goede aanwinst zijn. De 27-jarige Italiaan is een goede klimmer, maar behoort niet tot de wereldtop. Wel springt hij nog al eens mee in vroege vluchten, waardoor hij in een later stadium ook nog van dienst zou kunnen zijn voor een kopman. De concurrentie om de krabbel voor de rittenkaper zal groot zijn, want Ulissi kan koersen ook afmaken. Een prettige bijkomstigheid. In ruil voor een knechtenrol tijdens de grote rondes, zou LottoNL-Jumbo hem kunnen paaien met het kopmanschap in de heuvelklassiekers.

9. flag-ua Mark Padun (Colpack)

foto: Team Colpack

foto: Team Colpack

Naast ervaren knechten, zoekt LottoNL-Jumbo ook talentvolle klimmers die in de toekomst uit kunnen groeien tot goede renners. Met die gedachte zijn vorig jaar Bouwman en Vermeulen aangetrokken. Wanneer Plugge die lijn doortrekt, is het aantrekken van Mark Padun het overwegen waard. De 20-jarige Oekraïner is een talentvol klimmer en heeft bovendien een goede tijdrit in de benen. In dienst van de Italiaanse opleidingsploeg Colpack is Padun bezig aan een sterk seizoen. De Oekraïner won in de loodzware klimkoers Giro della Valle d’Aosta-Mont Blanc (derde in het eindklassement) onlangs nog een etappe, het berg- en jongerenklassement. Met het oog op de toekomst is Padun een klimtalent die in zijn eerste jaren in een dienende rol ervaring kan opdoen. Gezien zijn achtergrond zou hij goed passen in de Giro-ploeg voor komend seizoen. Aankomende week komt hij voor zijn land uit op de Olympische Spelen.

8. flag-cz Leopold König (Sky)

Leopold Konig

foto: Sirotti

Een directe aanwinst voor in de bergen, is Leopold König. De 28-jarige Tsjech maakt een moeilijk jaar door bij Sky. Zijn contract loopt af en in de wandelgangen gaat het verhaal dat hij vertrekt bij de Britse formatie. De vraag is echter of König bij een ploeg als LottoNL-Jumbo wel in een dienende rol wil rijden. De klimmer reed namelijk in alle grote rondes al eens top-10. Hij werd achtereenvolgens negende in de Vuelta a España van 2013, zevende in de Tour de France van 2014 en zesde in de Giro van 2015. Daar hangt een prijskaartje aan vast. Of de Nederlandse WorldTour-formatie bereid is om dat te betalen, valt te bezien.

7. flag-pl Pawel Poljanski/ flag-hr Robert Kišerlovski (beiden Tinkoff)

foto: Sirotti

Robert Kišerlovski – foto: Sirotti

Door het wegvallen van de Tinkoff-ploeg, komen er veel kwalitatief goede renners vrij op de markt. Toppers als Peter Sagan, Alberto Contador en Rafał Majka vinden gemakkelijk een nieuwe ploeg, terwijl men Roman Kreuziger nu niet bepaald als knecht kan bestempelen. LottoNL-Jumbo doet er goed aan om bij die ploeg in de laag daaronder te speuren naar versterkingen voor hun eigen tweede lijn. Dan komt de ploeg al snel uit bij Pawel Poljanski. De 26-jarige Pool is een goede klimmer en zou de klassementsrenners van de Nederlandse formatie in de bergen lang bij moeten kunnen staan. Met soigneur Michał Szyszkowski heeft LottoNL-Jumbo al een Pool op de loonlijst die hem wegwijs kan maken. Ook Robert Kišerlovski komt voor een dienende rol in aanmerking. Hij is alleen iets ouder en daardoor misschien iets prijziger. Er komen ook een paar goede Russische klimmers vrij, maar de vraag is of het op dit moment wel verstandig is om in hen te investeren.

6. flag-no Kristoffer Halvorsen (Joker)/ flag-dk Mads Pedersen (Stölting Service Group)

foto: ©Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Mads Pedersen – foto: ©Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

De sprinttrein en klassiekerkern van de Nederlandse ploeg kan eventueel ook versterking gebruiken. Om daarvoor niet direct de hoofdprijs te betalen, kan LottoNL-Jumbo zich richten op talenten. In dat geval zou Richard Plugge goede zaken kunnen doen in Scandinavië. Daar rijden momenteel een aantal sterke beloften rond met een grote motor, die in de klassiekers en op het vlakke heel goed uit de voeten kunnen. Denk bijvoorbeeld aan toptalent Mads Pedersen. De 20-jarige Deen is vrij om te gaan bij Stölting Service Group, omdat die ploeg volgend seizoen weer op het Continental-niveau actief is. In de schaduw van Vanmarcke of Boom kan Pedersen zich ontwikkelen, om tijdens de rest van het seizoen plaats te nemen in de sprinttrein. Men zou ook voor Kristoffer Halvorsen kunnen kiezen, de verrassende nummer twee van Nokere Koerse. De Noor is met zijn 19 jaar misschien nog aan de jonge kant, maar ook voor hem lijkt er een mooie toekomst in het verschiet te liggen.

5. flag-it Fabio Felline (Trek-Segafredo)

foto: Marcel Koch

foto: Marcel Koch

Fabio Felline zou dan weer een directe versterking zijn voor LottoNL-Jumbo. De 26-jarige Italiaan van Trek-Segafredo is een echte allrounder, maar blinkt nergens extreem in uit. Een degelijke klimmer, een goede tijdrit en een sterk eindschot. De Nederlandse ploeg zou Felline dus op meerdere vlakken kunnen inzetten. Ondanks zijn relatief lage leeftijd, heeft Felline wel de nodige ervaring. Hij is namelijk al bezig aan zijn zevende seizoen op WorldTour-niveau. Met elf profzeges op zak, dertien gereden klassiekers en zes grote rondes in de benen, zou hij een waardevolle versterking voor de tweede lijn van LottoNL-Jumbo kunnen zijn. Felline’s verbintenis bij de Amerikaanse ploeg loopt aan het einde van het jaar af.

4. flag-nl Lars Boom (Astana)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Het is een publiekelijk geheim dat LottoNL-Jumbo Lars Boom graag terug zou willen halen naar de ploeg, mocht Vanmarcke vertrekken. Een logische keuze, aangezien beide renners over ongeveer dezelfde capaciteiten beschikken. Zowel de Belg als de Nederlander kan het kopmanschap tijdens de klassiekers invullen en kan die wedstrijden bovendien winnen. Daarnaast kunnen beiden een rol hebben in de sprinttrein van LottoNL-Jumbo. De één jaar jongere Vanmarcke lijkt meer een teamplayer te zijn, maar zou naar verluidt meer salaris willen ontvangen dan hij nu doet. De vraag is óf dat zo is en óf Boom daarop wil wachten. Een scenario met beide mannen in een LottoNL-Jumbo-shirt in 2017 lijkt onhaalbaar.

3. flag-be Serge Pauwels (Dimension Data)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Bij Cervélo, Sky en Omega Pharma-Quick-Step was Serge Pauwels jarenlang een trouwe knecht waar men op kon bouwen. De 32-jarige Belg is een sterke klimmer en daardoor direct een versterking voor de klassementsrenners van LottoNL-Jumbo. In het hooggebergte moet hij de kopmannen lang kunnen ondersteunen, of later nuttig voor hen zijn als hij vanuit een vroege vlucht terug waait. Het valt echter te bezien of Pauwels wel zo happig is op een rol in de schaduw. Bij zijn huidige ploeg Dimension Data is hij vrij om zijn eigen ding te doen. Dat resulteerde in de Tour van 2015 in een aanvalslustige ronde, met een dertiende plek in het eindklassement als gevolg.

2. flag-it Matteo Trentin (Etixx-Quick-Step) / flag-it Daniele Bennati (Tinkoff)

foto: ANSA

Matteo Trentin – foto: ANSA

LottoNL-Jumbo wil ook de sprinttrein versterken als de mogelijkheid zich voordoet. In het kader daarvan zou het aantrekken van Matteo Trentin een gouden zaak zijn. De Italiaan viert op 2 augustus zijn 27ste verjaardag en kan op meerdere terreinen uit de voeten. Hij maakt al een paar jaar deel uit van de sprinttrein van Etixx-Quick-Step en zou die ervaring heel goed over kunnen dragen op LottoNL-Jumbo. Trentin kan echter zelf ook koersen afmaken: hij won al ritten in de Tour en de Giro, bijvoorbeeld. Hij zou ook een uitstekende versterking voor de klassiekerkern zijn van de ploeg. Bij zijn huidige ploeg heeft Trentin nogal wat renners voor zich in de pikorde. Een alternatief zou Daniele Bennati zijn. De bijna 36-jarige Italiaan liet in de Ronde van Denemarken nog zien dat hij kan winnen, maar vooral zijn schat aan ervaring zou welkom zijn bij LottoNL-Jumbo. Die zou hij zowel in de sprinttrein als in de klassiekers ten toon kunnen spreiden.

1. flag-nl Stef Clement (IAM Cycling)

foto: Sirotti

foto: Sirotti

De meest voor de hand liggende transfer voor LottoNL-Jumbo lijkt die van Stef Clement te zijn. De 33-jarige renner ziet zijn huidige werkgever IAM Cycling aan het einde van het seizoen stoppen. In de jongste Tour liet hij met een achttiende plek in het eindklassement zien dat hij nog lang niet versleten is en bergop zijn mannetje staat. Clement kent de ploeg door en door, omdat hij in het verleden al eens zes jaar voor die ploeg uitkwam. Bovendien kan hij goed opschieten met Kruijswijk en liet hij in een eerder stadium weten best in een dienende rol voor zijn provinciegenoot te willen rijden. De renner en de ploeg zijn inmiddels in onderhandeling over een verbintenis. Bij IAM Cycling komen ook klimmers als Mathias Frank (29) en Oliver Zaugg (35) vrij, die eveneens interessant kunnen zijn.

Tot slot
Voor 2017 deelt de UCI maar zeventien WorldTour-licenties uit in plaats van de achttien die er dit jaar rond reden. Tinkoff en IAM Cycling stoppen ermee, terwijl het verhaal de ronde doet dat het project uit Bahrein de plek inneemt van Lampre-Merida. Daardoor komen er een hoop renners op straat te staan, of moeten ze genoegen nemen met een ProContinental-contract. Die coureurs kunnen niet de hoofdprijs eisen, waardoor zij voor een relatief prikkie zijn op te halen door WorldTour-teams.

LottoNL-Jumbo wil de Nederlandse kern behouden, waardoor er plek voor vijftien tot zeventien Nederlanders is. Continental-renners als Coen Vermeltfoort, Jetse Bol, Elmar Reinders en Jasper Ockeloen mogen daarom nog hopen. Maurits Lammertink had normaal gesproken ook in dit lijstje thuisgehoord, maar zijn revalidatie loopt minder voorspoedig dan gehoopt. Bij de beloften lijkt er geen enkele Nederlander klaar voor de stap naar de WorldTour. Mathieu van der Poel uiteraard wel, maar hij blijft voorlopig in het veld. Mocht hij al voor het einde van zijn huidige contract (dat loopt tot en met 2018) de overstap maken naar de weg, dan ligt zijn toekomst waarschijnlijk niet bij LottoNL-Jumbo.


Oproep: Wie zou LottoNL-Jumbo volgens jou moeten contracteren?

RIDE Magazine
142 Reacties
Sorteer op:
1 4 5 6
2 augustus 2016 08:40
@Jessevandalen
Dat klopt.

@Vanuit de kantlijn
Waarop baseer jij je?
2 augustus 2016 08:52
de telegraaf
2 augustus 2016 10:30
@kantlijn
Had ik toen nog niet gezien
2 augustus 2016 11:44
Tot nu toe valt het me tegen wat LottoJumbo heeft gehaald. Daar moet nog heel wat bijkomen wil Kruijswijk een sterke ploeg hebben tijdens de Giro in de bergen. Ook Lobato en eventueel Boom zijn in dat opzicht absoluut geen versterking. Clement, in zijn vorm van de laatste Tour, zou die versterking wel zijn. Verder misschien König, Pauwels en Kiserlovski.
2 augustus 2016 12:41
@Tigelaarsander
Ze kunnen beter Froome als knecht nemen!
Gast, die namen die je noemt gaan echt niet knechten als ze ook voor eigen succes kunnen rijden in een andere ploeg.
2 augustus 2016 12:54
@tigelaarsander
Ga jij het geld even voor tlj op hoesten?
2 augustus 2016 13:40
Iam Denifl Zoidl Elminger met Hermans. Voorjaar boom Westra benatti en eigen jeugd.
2 augustus 2016 14:05
Waarom rijdt Gesink nog steeds nergens mee?
2 augustus 2016 14:07
@Spinergy
Hij rijdt binnenkort de Tour de l'Ain (10 augustus).
2 augustus 2016 15:20
@UrbanSteel: 2 Belgen bij Etixx? Tel er 10.....?
2 augustus 2016 15:54
Ik denk dat Ulissi en Clement een goede knechten kunnen zijn maar ik denk meer aan De broertjed izaggire of simon yates ik weet niet of majka al een contract heeft maar hij kan ook goed zijn
2 augustus 2016 15:55
3 namen gurka simon en majka
2 augustus 2016 16:27
Sander Tigelaar heeft een grote zak met geld voor TLJ klaarstaan. Mochten men geïnteresseerd zijn, is Sander te bereiken op het door hem opgegeven e-mailadres.
2 augustus 2016 17:04
Een Giro/Vuelta ploeg met Roglic-Battaglin-Kelderman-Clement-Bennett-Keizer-Kruijswijk lijkt mij geweldig.. daarnaast kan Gesink met 1 goede knecht in de bergen prima alleen rijden in de tour want hij rijd voor top 5 en niet voor de winst. Ik vind het top
2 augustus 2016 18:30
Lars Boom is binnen gehengeld. Dus de nr. 4 op 't lijstje is correct.
3 augustus 2016 22:30
Ik mis een talent uit China , zoals Jiang, schijnt een allrounder te zijn met tijdritkwaliteiten! Schijnt hoog te scoren met DNF en rijdt bij SEG en spreekt zijn talen! Vreemd dat niemand Jiang eerder is opgevallen?
3 augustus 2016 23:30
Ik vraag me af waar zo een zelfde lijst voor roompot blijft.
1 4 5 6

Reacties zijn gesloten.