Thuis laten Barguil bewuste keuze van Spekenbrink

vrijdag 20 juni 2014 om 19:59

Giant-Shimano maakte afgelopen maandag haar voorselectie voor de Tour de France bekend. Grote afwezige in die voorselectie, was het Franse supertalent Warren Barguil. De 22-jarige klimmer baarde in de Vuelta a España van vorig jaar opzien, door twee etappes mee te graaien. Giant-Shimano-ploegbaas Iwan Spekenbrink is echter voorzichtig met zijn groeibriljant.

Het niet selecteren van Barguil heeft niets te maken met zijn talent of vorm, laat Spekenbrink aan Cyclingnews weten. “Hij kan zeker naar de Tour, want het is een goede wielrenner. Dat staat buiten kijf. We gaan echter voorzichtig met hem om, omdat wij hem zo goed willen maken als hij kan zijn. Dat zien we binnen nu en twee of drie jaar gebeuren, maar daarbij mogen we geen misstappen zetten.”

Warren Barguil

“Wij denken er niet aan hoe Barguil ons het beste kan helpen op de korte termijn”, gaat Spekenbrink verder. “Natuurlijk is het erg verleidelijk en opportunistisch om van dat pad af te wijken, omdat te zeggen: ‘Het is de Tour, laten we het toch doen’. Maar met hem moeten we ons niet laten leiden door opportunisme. We moeten vast blijven houden aan onze visie en proberen het beste eruit te halen.”

“We vergelijke Barguil met Marcel Kittel”
Barguil was vanzelfsprekend teleurgesteld in Spekenbrinks beslissing om hem niet op te nemen in de Tour-selectie. “Ambitie is één van de belangrijkste drijfveren voor een atleet”, legt de ploegmanager uit. “Warren is ook een enorm project voor ons. We geloven dat we met hem hetzelfde kunnen bereiken als met Marcel Kittel. Het is net als Marcel een heel erg speciaal talent en daarom moeten we ook heel veel aandacht aan hem besteden.”

“Warren deed het goed in Catalonië en hij was er dan ook van overtuigd dat hij een bepalende rol kon spelen in de Tour. Hij droomt ervan om die koers te rijden en die ambitie zorgt ervoor dat hij groeit als renner. Maar hij snapt ook dat wij met hem werken en dat wij niets anders willen dan het beste voor hem en het team. En dat is nu eenmaal om hem zo’n goed mogelijke wielrenner te laten worden.”

Barguil moet in de toekomst kopman voor de grote rondes worden
Het mag duidelijk zijn dat Barguil een groot talent is. Dat onderstreept ook Spekenbrink, die niet denkt dat de Fransman in de toekomst de sprinttrein van Kittel in de weg zal zitten. “Ik denk niet dat het een probleem vormt. De jongens die de kopman helpen tot aan de laatste klim, zoals Tom Dumoulin en in de toekomst ook Lawson Craddock, hebben daarnaast het fysieke talent om in de laatste kilometer werk te doen in de sprinttrein. Als je iemand hebt die kan meestrijden voor een goed klassement, dan geeft dat een big boost aan de rest van de ploeg. Iemand die daarnaast ritzeges kan pakken, verlicht de druk op de kopman”, sluit Spekenbrink hoopvol af.

Barguil zal later dit seizoen opnieuw de Vuelta aan doen. Daar gaat hij, in tegenstelling tot vorig seizoen, naartoe om een goed klassement te rijden en te kijken hoe ver hij in die missie slaagt.

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair