Thomas heeft bewondering voor Pogacar: “Hoger niveau dan Contador of Froome”

dinsdag 12 juli 2022 om 10:00
Thomas heeft bewondering voor Pogacar: “Hoger niveau dan Contador of Froome”

foto: Cor Vos

Geraint Thomas hoopt Tadej Pogačar de komende weken nog het vuur aan de schenen te leggen, maar de Brit van INEOS Grenadiers steekt zijn bewondering voor de Sloveen niet onder stoelen of banken. “Hij kan alles. Fenomenaal!”, liet de Tourwinnaar van 2018 op de tweede rustdag weten aan onder meer Het Nieuwsblad.

De nog altijd maar 23-jarige Pogačar won de laatste twee edities van de Ronde van Frankrijk en is ook dit jaar weer de torenhoge favoriet voor eindwinst. De renner van UAE Emirates gaat na negen etappes aan de leiding. Thomas heeft ontzettend veel respect voor zijn Sloveense rivaal en plaatst hem op eenzame hoogte. “Tadej is gewoon van een hoger niveau. Vincenzo Nibali en Alberto Contador waren vooral heel goede klimmers. Al kon de Spanjaard ook goed tegen de klok rijden.”

“Froomey (doelt op zijn voormalige ploeggenoot Chris Froome, red.) kon de twee verschillende disciplines ook goed. Maar Pogačar? Hij is wat anders. Kijk naar zijn sprint. Kijk naar zijn eerste Ronde van Vlaanderen. Hij was ook daar de sterkste man in koers. Hij gaat goed over de stenen. Hij kan alles. Fenomenaal! Ik zie niet in hoe hij de volgende vijf, zes jaar niét de grootste favoriet zou zijn op de Tourzege.”

Thomas kende zijn moment de gloire in 2018 – foto: Cor Vos

“Het allerbelangrijkste is dat ik Parijs zonder spijt verlaat”
Toch hoopt de 36-jarige Thomas, die voorlopig derde staat in het klassement, nog op een spannende Tour. Woensdag en donderdag trekken de renners de Alpen in voor twee zeer zware bergetappes. “Het wordt ook de warmste week van de Tour”, voegt Thomas daar nog aan toe. “Dat wordt ongetwijfeld een bijkomende factor. Het wordt de heetste week uit mijn carrière, als we de voorspellingen mogen geloven. Het belangrijkste is dat de twijfels die je altijd voor zo’n Tour hebt, nu redelijk weg zijn.”

Thomas richt zich vooral op een podiumplek in Parijs, maar heeft een tweede Tourzege nog niet helemaal uit zijn hoofd gezet. “Ik zou trots zijn met een nieuwe podiumplaats, zeker na de voorbije jaren. Al was het maar om sommige mensen uit mijn omgeving te bewijzen dat ik het nog kan. Het zou een verdienste zijn om bij de eerste drie te eindigen, maar aan de andere kant zou ik toch willen proberen de Tour nog eens te winnen.”

“Het allerbelangrijkste is dat ik Parijs zonder spijt verlaat. En dat we als team alles hebben gedaan om te proberen deze ronde te winnen. We moeten in de juiste situatie komen om ons overtal uit te spelen, maar zoals altijd: je moet er ook de juiste benen voor hebben. Het doen is nog wat anders. Er is ook nog Jumbo-Visma, dat eveneens nog zal proberen om te winnen. Je moet gewoon op zoek gaan naar kansen, maar zoals ik al zei: het is gemakkelijker gezegd dan gedaan.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

Het jachtluipaard van Middelsluis 12 juli 2022 om 10:21

De verleiding is altijd groot een renner die momenteel actief is, grotere capaciteiten toe te dichten dan de groten uit het verleden. Mogelijk omdat hun kunsten en kunnen net wat meer uit ons geheugen zijn verdwenen. Het gaat mij wat ver om Pogacar een hoger niveau toe te dichten dat ene Contador en Froome. De tijdritten van Froome in zijn hoogtijdagen deden zeker niet onder voor die van Pogacar. Die van Contador wel, zij het bescheiden. De klimcapaciteiten van de beide heren vond ik al zeker niet minder. Pogacar heeft wellicht een net wat betere eindspurt in de benen. Maar goed, hij is nog jong. Eerst maar eens afwachten hoeveel grote rondes hij gaat winnen.

0
Alfons Haavers 12 juli 2022 om 10:56

‘De verleiding is altijd groot een renner die momenteel actief is, grotere capaciteiten toe te dichten dan de groten uit het verleden. Mogelijk omdat hun kunsten en kunnen net wat meer uit ons geheugen zijn verdwenen.’

Helemaal mee eens. Maar als renner schat ik Pogi ook hoger in dan Contador en Froome, als ronderenner moet je het nog altijd zien.

Contador en Froome wonnen elk 7 GT’s (Bertje zelfs 9 zonder zijn 2 afgenomen zeges) en de 3 grote rondes. Pogi zit momenteel nog maar op 2 en enkel de Tour. Al kan hij Contador bij een 3de Tourzege op zijn 23 op de officiële tabel al voorbij zijn in de belangrijkste ronde van het jaar.

0
KJP 12 juli 2022 om 10:59

Thomas heeft het hier natuurlijk duidelijk over het feit dat Pogacar gewoon veel vollediger is als wielrenner dan Contador en met name Froome. Pogacar heeft een hele goede sprint en kan ook heel goed over de kasseien.

Pogacar zit nu op 23 jarige leeftijd al bijna aan hetzelfde aantal overwinningen als Froome. Daarbij zitten naast twee grote rondes ook al twee monumenten met Luik en Lombardije, wat hem dus gewoon veelzijdiger maakt. Ook in Vlaanderen hoorde hij al bij de twee beste in koers.

Pogacar is de afgelopen jaren gewoon het beste wat ik qua veelzijdige klassementsmannen ooit gezien heb op de fiets. En ik heb Armstrong nog net meegemaakt.

0
Viktrodriguez 12 juli 2022 om 12:17

Dat Pogacar al Froome bijna heeft geëvenaard qua zeges, mag geen wonder heten. Bijna alle profzeges van die laatste komen namelijk vanaf zijn wonderbaarlijke doorbraak in die ene Vuelta tot het moment van die gruwelijke valpartij. En daarbij aangetekend dat Froome een pure klassementsrenner was, geen eendagsrenner.

0
DopieJopie 12 juli 2022 om 10:23

Toffe gast die Thomas, sportief, open, eerlijk en respect voor zijn tegenstanders.

0
Limal 12 juli 2022 om 10:26

"Al was het maar om sommige mensen uit mijn omgeving te bewijzen dat ik het nog kan."

Een duidelijk steekje naar de ploegleiding die Bernal (logisch), Carapaz, Martínez en Yates boven hem plaatsten als kopmannen voor de grote rondes ( https://www.wielerflits.nl/nieuws/geraint-thomas-vanuit-de-ploeg-wordt-minder-van-mij-verwacht-in-grote-rondes/ )

Als je goed rijdt mag dat natuurlijk. Benieuwd of hij ook in het hooggebergte zijn gram blijft halen.

0
ThijmenHB 12 juli 2022 om 11:06

Ik vind dat Thomas zelf ook erg goed rijdt. En ook waardeer ik zijn eerlijkheid, best wel een toffe gast.

0
Eckhart 12 juli 2022 om 11:29

Fijn dat Thomas in de ritten (tot nu toe) goed gepresteerd heeft en gespaard is van blessureleed. Fijne man en sportief hoe hij praat over de tegenstand.

Op basis van zijn capaciteiten schat ik hem(pogacar) veel hoger en veelzijdiger in als Froome en Contador. Qua entertainment is hij op zelfde niveau als Contador en qua prestaties zal de tijd moeten uitwijzen.
Ik vind het wel verstandig dat ze hem voorlopig op zijn jonge leeftijd nog geen twee rondes per jaar laten doen zodat hij niet opgebrand is. Houdt er ook wel de honger in bij hem.

0
KJP 12 juli 2022 om 11:34

Pogacar gaat dit jaar in principe de Vuelta doen.

0
Arie M 12 juli 2022 om 11:33

Zowel Thomas als ik zijn blij verrast met de vorm die hij hier etaleert.
Het klinkt sterk alsof hij super tevreden gaat zijn met een derde plek, en weinig gaat ondernemen voor plek 1 of 2 , met t risico om van t podium te kukelen. Hij zal vooral naar onder kijken

0

Headlines

Populair

Materiaalzone