Thomas Boudat bekroont dominantie Total-Direct Energie in Circuit de Wallonie

donderdag 30 mei 2019 om 17:25
Thomas Boudat bekroont dominantie Total-Direct Energie in Circuit de Wallonie

Thomas Boudat heeft het Circuit de Wallonie op zijn naam geschreven. De renner van Total-Direct Energie was in de derde koers om de Bingoal Cycling Club de sterkste renner in een kopgroep van vijf, met daarin drie renners van Total-Direct Energie. Baptiste Planckaert finishte als tweede, voor Niki Terpstra.

Enerverende openingsfase
Een compact peloton van minder dan honderd renners vertrok ’s middags in Mont-sur-Marchienne voor een wedstrijd van 192 kilometer. Tijdens een enerverende openingsfase regende het aanvallen. De belangrijkste slag viel toen een groep van 39 renners zich losmaakte van de rest. Onder meer Niki Terpstra en Timothy Dupont hadden de slag gemist, maar wisten even later alsnog de aansluiting te maken. Roompot-Charles was met alle zeven renners in de voorste groep goed vertegenwoordigd.

Uit deze groep ontstond een nieuwe kopgroep van vijf renners, die ontsnapten bij de passage aan les Lacs de l’Eau d’Heure. Roompot-Charles had met de Belgen Matthias De Witte en Stijn Steels twee man mee vooraan. Zij hadden onderweg gezelschap van landgenoot Ludovic Robeet (Wallonie-Bruxelles) en de Fransen Adrien Petit (Total Direct Energie) en Justin Mottier (Vital Concept-B&B Hotels). De achtervolgers lieten de vluchters echter niet te ver wegrijden. De voorsprong kwam niet boven de minuut uit en het door Wanty-Groupe Gobert en Corendon-Circus aangevoerde peloton haalde de vijf al 53 kilometer voor het einde bij.

Terpstra breekt de koers open
In de open stroken richting de aankomstplaats ontstond er vervolgens een ware afvallingsrace, waar onder meer Dupont moest afhaken. Tijdens een van de vele stukken vals plat in de regio rond Charleroi ontstond mede op initiatief van een sterke Terpstra een nieuwe kopgroep van drie, met ook Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles) en Oscar Riesebeek (Roompot-Charles).

Een groep van elf achtervolgers gingen op jacht op de koplopers, al wist Roompot-Charles dankzij de aanwezigheid van drie stoorzenders de achtervolging met succes te frustreren. De Italiaan Simone Velasco (Neri Sottoli – Selle Italia) probeerde de oversteek te maken, maar was onsuccesvol.

Gouden kilometer
De drie leiders begonnen met een beperkte voorsprong van twintig tellen aan de eerste van drie lokale finaleronden van 10,8 kilometer. Op 22 kilometer van het einde kwamen de koplopers bij de gouden kilometer, waar er punten voor het regelmatigheidsklassement te verdienen waren. De punten werden evenredig verdeeld. De drie leiders konden er alle drie zes bijschrijven. De voorsprong bedroeg inmiddels 45 tellen.

De Nieuw-Zeelander Aaron Gate (EvoPro Racing) probeerde in de finale de oversteek te maken, maar wist het verschil van een halve minuut niet te overbruggen. Bij het ingaan van de slotronde bedroeg de voorsprong van de drie leiders 22 tellen.

Total-Direct Energie domineert
In de slotfase kreeg Terpstra gezelschap van zijn ploeggenoten Thomas Boudat en Anthony Turgis, waardoor Total-Direct Energie met drie man in de kopgroep vertegenwoordigd was. Een demarrage van Terpstra op twee kilometer van het einde werd geremonteerd door Planckaert. In de sprint om de zege ging Riesebeek als eerste aan, maar trok Total-Direct Energie uiteindelijk toch aan het langste eind. Boudat bleek over de snelste sprintersbenen te beschikken en boekte daarmee zijn eerste zege van het seizoen. Planckaert moest genoegen nemen met een tweede plek, maar is na vandaag wel de nieuwe leider in de Bingoal Cycling Cup.

Bekijk hier nog eens de live-blog van het Circuit voor het wedstrijdverloop, voorbeschouwingen, foto’s en impressies bij de start, etc…

Dit artikel delen:

10 Reacties

Samlambeej 30 mei 2019 om 17:33

Leuk ploegenspel gezien. Turgis reed het gat dicht en maakte tempo. Terpstra zorgde voor verwarring en Boudat wachtte koeltjes zijn kans af.

0
platteprijs 30 mei 2019 om 17:39

Wie is Lars Oreel?

0
Samlambeej 30 mei 2019 om 18:06

Een zeelander die voor een duits team rijdt, hoorde ik.

0
Martin van den Bosch 30 mei 2019 om 18:48
Quote:
Een zeelander die voor een duits team rijdt, hoorde ik.

Zeeuw ;)
Vorig jaar nog Destil

0
Samlambeej 30 mei 2019 om 19:33

Haha ja natuurlijk.

0
Baik-Baik 30 mei 2019 om 17:41

Leuke, open koers gezien. Stuk vermakelijker dan pakweg 200km in de Giro vandaag.

0
HSV 30 mei 2019 om 21:42

Waarom staan er zoveel dnf in de uitslag?

0
xistnc 30 mei 2019 om 23:36

@hsv
Plaatselijke rondjes met dus meerdere finishpassages. Grote niveauverschillen, waardoor veel deelnemers al voor de laatste finishpassage kansloos waren.

0
Polleke 30 mei 2019 om 23:25

Omdat het echt koers was..

0
HSV 31 mei 2019 om 00:07

Oké bedankt. Ik begrijp dat ze gedubbeld werden en/of uit koers gehaald.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone