Thibau Nys kent offday: “Nog gevochten, maar finishen bleek zelfs onmogelijk”
foto: Cor Vos
zondag 5 november 2023 om 18:14

Thibau Nys kent offday: “Nog gevochten, maar finishen bleek zelfs onmogelijk”

Waar was Thibau Nys? De jonge Belg stond met heel wat ambitie aan de start van het EK veldrijden, maar kwam totaal niet in het stuk voor en kneep zelfs vroegtijdig in de remmen. “Fysiek was ik gewoon niet op de afspraak”, vertelde hij na de cross aan Het Nieuwsblad.

Nys is zonder enige twijfel een van de beste crossers van het seizoen, en won in aanloop naar het EK nog met verve op de Koppenberg. De 20-jarige coureur ging vandaag in Pontchâteau dan ook resoluut voor de Europese titel, maar het werd een roemloze aftocht. “Ik heb nog gevochten, maar op het moment dat ik lek reed, was het helemaal gedaan. Ik wilde eerste nog de koers uitrijden, maar op drie ronden van het einde bleek zelfs dat onmogelijk.”

Betaalde Nys junior vandaag de tol voor een intensieve crossperiode? “Ik denk dat het inderdaad een deel van de verklaring is, dat ik niet hersteld was van de Koppenbergcross. Want de vorm van vorige week kan niet weg zijn. Maar ik kon mijn benen niet aanspreken zoals het hoorde. Ze voelden niet goed aan. Ik kon niet diep gaan, het lopen ging niet goed en ik zat niet in de wedstrijd. Ik heb nog gevochten voor wat ik waard was, maar dat mocht niet baten.”

Snoeien in veldritprogramma?
Nys denkt dan ook na over een andere aanpak voor de komende weken. “We gaan nu kijken hoe we de komende weken het best aanpakken. Misschien moet ik het wereldbekerklassement uit mijn hoofd zetten om frisser aan de start te staan in andere wedstrijden. Want als ik me fris voel, ben ik bij de beteren.”

“Als ik daarentegen niet honderd procent hersteld ben, zoals hier en in mindere mate in Maasmechelen, dan heb ik het moeilijk. Dat maakt deel uit van mijn leerproces. De oorzaak van deze offday was louter fysiek. Met de druk kan ik om, dat was helemaal het probleem niet. Fysiek was ik gewoon niet op de afspraak.”

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
5 november 2023 18:33
Reed op een bepaald moment nog redelijk vlot naar voor. Ik dacht toen dat hij wel goed was.
Ook op de weg was het wisselvallig: soms heel goed en sprints winnen op lastige aankomsten, soms lossen uit een peloton van 100 man sterk. Benieuwd of dat ze nog uit groeit. Anderzijds beter 2 keer super en 2 keer slecht dan elke keer redelijk goed en geen prijzen te pakken.
5 november 2023 18:54
Een selectief, uitgebalanceerd programma lijkt me voor Nys, die volgende week pas 21 jaar jong wordt, het verstandigst. Zo heeft men het bij de wegploeg ook aangepakt, met succes. Dubbele weekends vermijden, niet blind staren op de klassementen en een aantal piekmomenten proberen te behalen - ik denk dan bijvoorbeeld aan Val di Sole, zijn thuiscross in Baal en het Belgisch kampioenschap.

Een aanwinst voor het veldritcircus vind ik hem zeker en vast, met zijn attractieve koersstijl en vlotte interviews waarin hij het vaak onomwonden zegt zoals ie het zelf aanvoelt.
5 november 2023 19:16
Misschien eens uitkijken met uw lichaam, koppenberg en dit in 1 week.
En geen roofbouw plegen op deze leeftijd
5 november 2023 21:37
Het kan ook een beginnende verkoudheid geweest zijn.
5 november 2023 19:32
Als hij effectief nog maar 17-18 uur traint op volwaardige stage weken dan is dat inderdaad te weinig om standvastig te presteren, de toppers op de weg zitten eerder aan 30-32 uur per week op hoogtestage. Die wisselvalligheid zal dus nog wel beteren.

Reacties zijn gesloten.