EK 2023: Solerende Michael Vanthourenhout volgt zichzelf op bij elite mannen
foto: Cor Vos
zondag 5 november 2023 om 16:15

EK 2023: Solerende Michael Vanthourenhout volgt zichzelf op bij elite mannen

Michael Vanthourenhout is nog een jaar te bewonderen in de Europese sterrentrui. De Belgische titelverdediger koos al in de eerste ronde het ruime sop en soleerde in een regenachtig en modderig Pontchâteau naar een nieuwe Europese titel. Cameron Mason was een knappe tweede, topfavoriet Lars van der Haar was goed voor brons.

Het stormweer heeft het EK veldrijden in Pontchâteau niet volledig klein gekregen. De wedstrijden die oorspronkelijk op zaterdag gepland stonden, zouden nu allemaal op één dag doorgaan. We konden ons met andere woorden opmaken voor een zeer drukke veldritzondag. Na de wedstrijden voor junioren, beloften en elite vrouwen, zorgden de elite mannen voor de ultieme sportieve apotheose op Franse bodem.

Het Belgische blok oogde zeer sterk met onder meer Eli Iserbyt, Thibau Nys en Michael Vanthourenhout, maar het gevaar kwam uit Nederlandse hoek, met Lars van der Haar als de ultieme uitdager van de blauwhemden. Door de hevige regenval van de voorbije uren, lag het parcours in Pontchâteau er nog wat modderiger, gladder en dus verraderlijker bij. Laurens Sweeck liet zich er niet door afschrikken en dook als eerste het veld in, maar de schaduwfavoriet werd al snel overvleugeld door enkele andere renners.

Vanthourenhout reed al vroeg aan de leiding – foto: Cor Vos

Titelverdediger Vanthourenhout gooit knuppel in het hoenderhok
Zo deelde Eli Iserbyt in de openingsronde een eerste prik uit, maar raakte nog niet weg. De volgende Belg die zich liet zien in de spits van de koers, was Michael Vanthourenhout. De uittredende kampioen trok in de tweede ronde ten strijde en sloeg meteen een aardige bres. In de achtervolgende groep was het aan de Nederlanders om het gat te dichten, en de scheve situatie recht te zetten.

De landgenoten van Vanthourenhout speelden het ploegenspel echter tot in de perfectie, waardoor er geen sprake was van een goed georganiseerde achtervolging. Hierdoor kon Vanthourenhout alsmaar verder uitlopen. De 29-jarige coureur had na de tweede ronde al een voorsprong van twintig seconden te pakken. Dit was het sein voor Cameron Mason om in actie te schieten. De Britse veldrithoop voelde zich duidelijk in zijn sas op modderige en gladde omloop in Pontchâteau en knabbelde aan de voorsprong van Vanthourenhout.

Van der Haar komt onder stoom
Die laatste had nog altijd een zeer goed tempo te pakken, maar Mason kwam op een bepaald moment wel tot op dertien seconden van Vanthourenhout. Pim Ronhaar en Eli Iserbyt volgden in het spoor van Mason en waren ook nog niet uitgeschakeld voor de medailles, en wie weet zelfs de titel. En wat met de twee topfavorieten, Van der Haar en Thibau Nys? De Nederlander had zich inmiddels opgewerkt naar de vijfde plaats, Nys junior volgde nog wat verder. De Belg kende duidelijk niet zijn beste dag, zou geen rol van betekenis meer spelen en kneep zelfs vroegtijdig in de remmen.

Van der Haar had daarentegen nog iets in petto en kwam duidelijk onder stoom. De Nederlandse kopman kwam in de vijfde ronde aansluiten bij de eerste achtervolgers Mason, Ronhaar en Iserbyt en nam vrij snel het commando in deze groep, in de hoop nog de oversteek te maken naar Vanthourenhout. Van der Haar maakte snel terrein goed op zijn Belgische tegenstrever en zo leken we op weg naar een tweestrijd om de titel. En een herkansing op het EK van vorig jaar in Namen. Ook toen streden Vanthourenhout en Van der Haar om de Europese titel.

Lars van der Haar moest zijn meerdere erkennen – foto: Cor Vos

Cruciale(?) fout Van der Haar, Vanthourenhout te sterk 
Alleen: Van der Haar maakte in de vijfde ronde een cruciale schuiver in de modder, waardoor Mason plots weer in tweede positie reed en Vanthourenhout weer verder kon uitlopen. Die laatste bleef technisch wel foutloos, maar was nog niet zegezeker. Bij het ingaan van de zesde ronde, bedroeg het verschil tussen Vanthourenhout en Mason goed vijftien tellen. Van der Haar kwam als volgende door aan de finish, maar keek plots wel weer tegen een achterstand aan van om en nabij de twintig seconden.

Dit bleek voor Van der Haar een onoverbrugbare kloof. Vanthourenhout klokte zeer egale rondetijden en diepte in loodzware en verregende omstandigheden zijn voorsprong weer verder uit. Bij Van der Haar was de schwung er inmiddels wel uit en de tweevoudig Europese kampioen kwam, tot overmaat van ramp, ook nog eens ten val. Vanthourenhout had hier geen boodschap aan, bleef in de laatste twee ronden foutloos en kroonde zich zo voor een tweede opeenvolgende keer tot Europees kampioen in het veld.

foto: Cor Vos

Cameron Mason wist een sterke race te bekronen met een zilveren medaille, als best of the rest achter Vanthourenhout. De strijd om de derde plaats werd een Nederlandse aangelegenheid tussen Ronhaar en Van der Haar. De taaie Van der Haar trok in een sprintje aan het langste eind.

flag-europe EK veldrijden 2023 in flag-fr Pontchâteau 
Uitslag, elitemannen
flag-nr1 flag-be Michael Vanthourenhout – in 1u02m13s
flag-nr2 flag-gb Cameron Mason – op 7s
flag-nr3 flag-nl Lars van der Haar – op 19s
4. flag-nl Pim Ronhaar – op 21s
5. flag-nl Ryan Kamp – op 44s
6. flag-be Eli Iserbyt – op 58s
7. flag-be Laurens Sweeck – op 1m05s
8. flag-be Niels Vandeputte – op 1m14s
9. flag-es Felipe Orts – op 1m23s
10. flag-be Witse Meeussen – op 1m39s

RIDE Magazine
37 Reacties
Sorteer op:
5 november 2023 16:35
Verdiend gewonnen, in deze omstandigheden had ik hem ook wel kort verwacht en het is een kampioenschapsrenner.

Wel flauw van van der haar om ronhaar geen snoepje te geven, voor hem brengt dat niets bij maar voor ronhaar zou dat een grootse prestatie zijn, het ging ‘maar’ over een derde plaats op een ek dat niet bepaald veel waarde heeft.

Nys nog te weinig body precies om meerdere zware crossjes na elkaar te rijden, die gaat nog afzien in de kerstperiode, die kan die best bijna helemaal skippen om mogelijks belgisch kampioen te worden als wva niet meedoet.
  5 november 2023 16:41
  Eens over Lars maar tegelijkertijd, hij is een prof met premies die hij krijgt voor podiumplekken op EK en WK, dan laat je dat geld niet lopen.
  5 november 2023 17:20
  Het feit dat VD Haar vol voor brons gaat tegen een ploegmaat bewijst dat het toch niet 'zo maar' een EK is. Sinds (en zolang) een WK-medaille onbereikbaar is voor 80% van het pak, is een medaille op een EK meer waard dan vroeger.
5 november 2023 16:17
Zware wedstrijd met verassende namen .
  5 november 2023 16:27
  Klopt, fijn dat Van der Haar een paar keer onderuit ging zodat Mason tweede kon worden.
5 november 2023 16:46
Het regent minnetjes maar ook Ronhaar had gehoopt dat Van der Haar hem de derde plek zou gunnen lees ik.

https://www.cyclingonline.nl/artikel/24286_van_der_haar_naar_brons_op_ek.html
  5 november 2023 16:57
  Klopt maar hij zegt in dezelfde zin: "maar dit is geen plek om cadeautjes te geven, het blijft een EK-medaille." En ja, de minnetjes zijn het grootste verbeterpunt op deze site maar we kennen beide de reden om ze te handhaven.
  5 november 2023 17:07
  Als je iemand een naar mannetje noemt verdien je die minnetjes gewoon terecht.
  5 november 2023 17:24
  Het is ook gewoon een naar mannetje. Dat zie je regelmatig terugkomen.
  5 november 2023 17:26
  Ronhaar heeft meermaals het volle pond gegeven in dienst van VD Haar. Toen die laatste het liet afweten, had Ronhaar duidelijk een momentje 'OK, dan ga ik nu even voor mezelf'. Jammer dat VD Haar er anders over dacht. Iemand zei hier dat VD Haar vandaag sterker was van Ronhaar. Nou, dat weet ik zo nog niet.
5 november 2023 18:43
Leuk dat Mason zilver pakt. Dat zal hem hopelijk een boost geven om zijn cross carrière niet zomaar op te geven voor de weg.
  5 november 2023 21:33
  Hij heeft nog nooit iets gepresteerd op de weg, dus ik zie hem niet snel fulltime overstappen naar de weg
5 november 2023 16:19
Begrijp niet waarom van der Haar die eerste 2/3 rondjes steeds in 10e positie bleef rijden.
  5 november 2023 16:21
  Omdat ie altijd te traag start.
  5 november 2023 16:42
  Waarschijnlijk omdat hij in dat stadium niet beter kon.
5 november 2023 18:06
Verrassend sterk optreden van Kamp, die het op zich niet moet hebben van dit soort extreme omstandigheden.
6 november 2023 10:53
Compleet verdiende winnaar. Reed een foutloze race. Achteraf gezien de goede zet van de Belgen om hem vooruit te sturen.. De rest had het vandaag niet. Sterk Nederlands blok, maar Nieuwenhuis was in het begin de enige die in staat was enigszins te counteren.
6 november 2023 11:01
Slechts één Belg bij de eerste 5, maar wel op de juiste plek. Goed gedaan dus! Leuk dat de top weer wat internationaler kleurt. Ik had een paar jaar terug niet gedacht dat Van der Haar de aansluiting bij de jongere Iserbyt weer zou maken.
5 november 2023 16:27
Vanthourenhout is de nieuwe Vervecken, echt een kampioenschapsrijder. In deze omstandigheden winnen en de manier waarop zal de kritiek wat doen verstommen, vond deze sowieso wat ongepast. Grootste teleurstelling is Nys Jr, die kennelijk niet echt van dit weer en deze zwaarte houdt. Mason sterk en Lars had Ronhaar wel wat mogen gunnen maar zo zit hij niet in elkaar, maakte in de race teveel fouten overigens dan gaat een winst in rook op.
  5 november 2023 18:35
  Nys is 20 jaar en heeft al meer bewezen dan Pidcock toen die 21 was.
  5 november 2023 21:37
  @11na11
  Volkomen irrelevant want waar vergelijk ik hem met Pidcock? Hij stelt hier gewoon teleur, of mag dat niet gezegd worden?
5 november 2023 22:24
Zeer apart, van afstappen naar 5e plek en in no time naar EK winst. Eens met hen dat Lars Ron wel brons had mogen laten. Rijdt vaak de.. uit z'n broek voor hem als teamgenoot. Voor de trui was een ander verhaal geweest. Zonder voorbereiding btw had Wout hier goud gehaald. Parcours bij uitstek voor hem.
5 november 2023 16:19
Reed van der haar vandaag ook met de handrem op?
5 november 2023 16:18
van der haar blijft toch een naar mannetje. Je zou Ronhaar dankbaar kunnen zijn maar toch weer naaien.
  5 november 2023 16:20
  Lars is een streber maar de derde plek had hij van mij wel aan Ronhaar mogen laten
  5 november 2023 16:21
  Het was in ieder geval niet chic en/of handig. Is niet alleen in het oranje een ploeggenoot.
  5 november 2023 16:21
  Een medaille geef je niet weg. Anderzijds, als je er eentje zou weggeven, dan is het wel brons op een EK, een wedstrijd waar hij sowieso al 5 keer op het podium stond.
  5 november 2023 16:22
  Absoluut, heeft meerdere keren gebruik gemaakt van de Ronhaar. Dankbaar zijn past niet in zijn woordenboek denk ik.
  5 november 2023 16:23
  Idd. Ondankbaar naar ronhaar toe. Heeft hem een paar keer mooi geholpen. En die derde plaats betekent voor ronhaar ook meer als voor van der haar
  5 november 2023 16:29
  Als je je na twee valpartijen terugknokt, snap ik wel dat je een medaille niet laat liggen. Ronhaar was vandaag gewoon net ff wat minder dan Lars, maar mag met z'n niveau en p4 dik tevreden zijn.
  5 november 2023 16:51
  Lars was de betere van de 2. We praten hier niet over clubkampioenschap sjoelen bij de breiclub van oma Joke. Ronhaar heeft kansen genoeg gehad om afstand te nemen na de valpartijen
  5 november 2023 17:19
  edit wf: niet doen
  5 november 2023 17:23
  Kusje voor jou dc the one.
  5 november 2023 17:41
  Laat ik hem zo neerzetten: het was van Aert of Vingegaard niet overkomen en al helemaal niet voor plek 3. Met andere woorden zou ik het ook gegund hebben: beetje vreemd toch wel.

Reacties zijn gesloten.