Theunisse kruipt nog steeds door oog van de naald

Theunisse kruipt nog steeds door oog van de naald

Theunisse in Tirreno-Adriatico 1990 - foto: Sirotti

zaterdag 9 juli 2016 om 08:56

Gert-Jan Theunisse was zonder pacemaker al dood geweest. Die conclusie trekt de voormalig klimmer zelf tijdens een openhartig en heftig verhaal in De Telegraaf. “En dan heb je standje 3 (op de pacemaker, red.). Dat is een alles-of-niets schok. Normaal zou je dan, en dat is een heel enge gedachte, door een dodelijke hartaanval zijn getroffen”, legt Theunisse uit. Twee keer trad ‘standje 3’ inmiddels op.

Dood in de ogen aangekeken
“Dat is een heel akelige ervaring”, vertelt de op Mallorca woonachtige Nederlander. “Het voelt alsof je naar achteren wordt geblazen. Alsof er vuurwerk in je lichaam wordt afgestoken. Je valt neer. De eerste keer wist ik niet wat er gebeurde. Je denkt dat er iets vlakbij je ontploft. Wanneer je vervolgens bijkomt, lig je op de grond. Je hele lichaam trilt, je oren tuiten alsof je doof bent. Dan besef je: die ontploffing, dat was ik. Je realiseert je dan dat je normaal gesproken dood was geweest.”

Maniakaal
De bolletjestrui-winnaar van 1989 en tevens nummer vier uit diezelfde Tour de France, bleef ook na zijn carrière maniakaal trainen. Met alle gevolgen vandien: “De cardiologen in Spanje hadden nog nooit zo’n groot hart gezien. Het hart is dan wel gezond, maar de toeleveranciers kunnen het niet meer aan. Zij kunnen dat hart niet meer voorzien van bloed en zuurstof. De pompen, de bloedvaten rond je hart, de kleppen, ze hebben tientallen jaren moeten overwerken en waren totaal versleten. Zo zouden ze er uitzien bij iemand die 150 jaar oud is, legde een cardioloog me uit.”

Intensive care
Toen hij na een zoveelste incident opnieuw bewusteloos tegen de vlakte ging, besloot hij toch maar naar een arts te gaan. Nota bene in de spreekkamer volgde een volgend hartinfarct. Na een risicovolle operatie ontdekten de artsen meer dan honderd littekens op het hart van Theunisse, die daardoor een maand lang op de intensive care belandde. “Zeker die maand in quarantaine was heel confronterend. De situatie was zo kritiek dat niemand me mocht opzoeken. Ik mocht niet lezen, geen muziek luisteren, geen tv kijken. Ik moest een maand lang op mijn rug naar het plafond staren.”

Schuldgevoel
“Mijn zoontje stond met zijn neus tegen het raam van de IC, maar mocht niet bij mij komen”, gaat hij verder. “Hij begreep er weinig van. Zijn vader in zo’n ziekenhuishemd en vastgekoppeld aan allerlei akelige apparaten… Het ergste was echter dat mijn vrouw hoogzwanger was van onze tweede. Precies in die periode moest ze bevallen. Ze hebben nog geprobeerd om mij naar de verloskamer te brengen, zodat ik er even bij kon zijn. Ik was nog niet de IC uit of het ging mis. Weet je hoe schuldig je je voelt dat je op dat belangrijke moment je vrouw niet kunt bijstaan?”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Romy2007 9 juli 2016 om 08:59

ik mis in dit artikel van de telegraaf toch echt een kritische noot. Zijn deze problemen veroorzaakt door jarenlang zwaar dopinggebruik?

0
TykkeThor 9 juli 2016 om 09:09

@Romy2007
Heel misplaatste opmerking bij zo’n bericht.

0
mackie 9 juli 2016 om 09:11

@Romy

Is dat in deze context noodzakelijk? Als het b.v. een voorlichting is naar jongen renners wel, maar dit is een persoonlijk verhaal.

0
KeesD 9 juli 2016 om 09:22

Nou ja… je kan wel meteen furieus reageren maar ergens heeft Romy natuurlijk wel een punt. Door het gebruik van doping stel je je lichaam bloot aan zwaardere belastingen dan het eigenlijk normaal gesproken aan zou kunnen. Bepaalde dopingsoorten geven je stroperiger bloed (meer weerstand voor het hart) wat je hart ook maar moet zien te verwerken.
En misschien is de opzet van dit stuk ook wel dat het ook als een soort van waarschuwing moet gelden?
Hoe dan ook voor Theunisse erg vervelend en toch ook mooi dat hij dit wil delen met het publiek.

0
Onie 9 juli 2016 om 09:23

Pfoe, dit verhaal was volledig aan mij voorbij gegaan. Heftig. Toch wel de bevestiging dat sporten gezond is maar topsport niet.

Hopelijk kan ie nog vele jaren vooruit met zijn gangmaker.

0
Romy2007 9 juli 2016 om 09:28

Het is niet beschuldigend alhoewel alom bekend is hoe die generatie aan de testosteron en amfetaminen zat, maar ik vraag me dat oprecht af. In hoeverre hebben al die middelen bijgedragen aan de staat van zijn lijf nu

0
reusjen 9 juli 2016 om 09:31

Het artikel lijkt niet af ofzo, ik heb het gevoel dat het halverwege gewoon ophoudt. Hoe is het bijv. afgelopen met de ziekenhuis opname en wat hebben ze eraan kunnen doen.

0
Spruch 9 juli 2016 om 09:35

Wat een taalfout in de eerste zin… ‘Had geweest’. Dat moet natuurlijk ‘was geweest’ zijn. Eerste grammaticaregel die je zo ongeveer leert.

0
seg 9 juli 2016 om 09:37

Via de link is het hele artikel op te vragen.

0
ippglobal 9 juli 2016 om 09:42

Ik kan me nog een tour etappe herinneren waar Theunisse en Rooks vochten voor de overwinning, episch ! Weet alleen het jaar niet meer

0
DeGroteMolen 9 juli 2016 om 10:00

De prijs voor een levenlang doorgedreven belasting van zijn lichaam, niet heel opmerkelijk dat er dan slijtage optreedt. De dope zal er ook geen goede invloed op gehad lijkt me. Sneu dat dit het eindresultaat is, maar wel een logisch eindresultaat.

0
xistnc 9 juli 2016 om 10:13

Natuurlijk speelt de doping een rol en het lijkt me logisch dat er wordt verwezen naar het ontbreken van die invalshoek.

Maar mijn inschatting is, dat het vooral de maniakale persoonlijkheid is die een hoofdrol vervult. En dan als versterkende omstandigheden dat hij de (daardoor mogelijke) topsport uitoefende tijdens een dopingtijdperk en het (daardoor onvermijdelijke) zwarte gat na zijn actieve carrière.

0
Velominatus 9 juli 2016 om 10:30

Theunisse is en blijft een jeugdheld. Was en is een enorme bikkel. Dopinggebruik heeft een rol gespeeld maar ik zie hem op een of andere manier meer als slachtoffer dan als dader.

0
klootje kriekeljon 9 juli 2016 om 10:35

Romy je hebt helemaal gelijk hoor. Iedereen denkt het.. Ook bij de vele eerdere gevallen dit jaar. Alleen niemand durft het te zeggen!

0
Pingdo 9 juli 2016 om 10:50

Voor de duidelijkheid: deze man heeft geen pacemaker maar een ICD. Een geimplanteerde cardiovasculair defibrillator. Deze hebben dezelfde functies als een pacemaker, maar geven inwendige schokken als het echt mis gaat (hartaanval) . Een pacemaker kan dit niet en zorgt alleen voor het ritme.

0
boehoe 9 juli 2016 om 11:17

Zo’n artikel van de telegraaf half overschrijven (met bronvermelding weliswaar) voelt toch een beetje als diefstal.

0
Jarnae 9 juli 2016 om 11:19

In die tijd dat hij prof was zijn diverse (gestopte) renners overleden na een hartstilstand. Te denken valt aan Oosterbosch, Draayer, Lopez-Caril, Fuentes en zo zijn er wel meer. Of je dat nu direct aan doping moet linken weet ik niet. Wel was het aantal koersdagen van invloed denk ik in die tijd vermoed ik en dus zeker langdurige overbelasting.

0
Adrianus 9 juli 2016 om 11:41

Het verhaal in de Telegraaf is doorspekt van de nodige fantasie en eigen interpretatie van Theunisse. Wat de hartritmestoornissen betreft, uit de voormalige PDM ploeg , waar Theunisse destijds deel van uit maakte, was hij echt niet de enige, die last kreeg van hartritmestoornissen. Het is niet hard te maken, dat het ten gevolge van dopinggebruik veroorzaakt werd, maar het is wel opvallend, dat veel meer andere renners uit de ploeg hartritme problemen kregen. Naast Theunisse kregen onder meer Rudy Dhaenens, Hans Daams en Danny Nelissen tijdens hun actieve carierre last van ritmestoornissen. Johannes Draaijer is zelfs plotseling overleden op 27 jarige leeftijd als lid van deze ploeg. Terug kijkend in de tijd was de PDM ploeg actief in de beginfase van het EPO tijdperk. Reeds bekend was , dat door een van de ploegartsen destijds echt geexperimenteerd werd met allerlei prestatieverhogende medicamenten of dubieuze toediening van middelen op ondeskundige wijze, zo als het bedorven voedingssupplement Intralapid , waardoor de hele ploeg uit de tour verdween.

0
Beekman 9 juli 2016 om 11:50

@Adrianus, dat klopt inderdaad. Ik ken de naam van deze dokter uit Geleen, ook vele amateurwielrenners kwamen bij hem over de vloer. Theunissen gooide het altijd op zijn erg hoge aanmaak van testosteron, maar wij weten inmiddels dat hij stijf stond van de doping, en als ik mij goed herinner meer dan eens gepakt hiermee. En niet alleen toen, ook op dit moment haken er renners af met hartproblemen, daar zet ik toch mijn vraagtekens bij.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone