Thermopil monitort lichaamstemperatuur wielrenners in Qatar

Thermopil monitort lichaamstemperatuur wielrenners in Qatar

foto: Sirotti

donderdag 13 oktober 2016 om 18:38

Op het WK wielrennen in Doha (Qatar) raakt men maar niet uitgepraat over dat ene onderwerp: de hitte. Eerder deze week werden diverse sporters bevangen door de warmte. Om dat te voorkomen is er een zogenoemde thermopil, die astronauten ook gebruiken. Dat meldt Le Dauphiné.

Temperatuur opmeten
Een van de renners die de pil (voorbeeld) al gebruikt heeft, is de Fransman Jérémy Roy. “Dat is om te kijken hoe de organen op de hitte reageren. We kunnen hier wel fietsen, maar we moeten ook voorzorgsmaatregelen nemen om de hitte draaglijker te maken. Het zijn dezelfde omstandigheden voor iedereen, maar voor de organen zijn het misschien niet bepaald de beste omstandigheden. Het is misschien ietwat gevaarlijk.” Het is de bedoeling dat voetballers deze methode ook tijdens het WK 2022 in Qatar toepassen.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Romāns Vainšteins 13 oktober 2016 om 18:44

Edit redactie: overtreding van de huisregels.

Pieter Peet 13 oktober 2016 om 19:07

Ik neem aan dat je zo’n pil inslikt? Het zou kunnen helpen, maar dan verteld hij niets over de temperatuur in je hersenen en die is toch het belangrijkste ivm out gaan door de hitte etc.

Maar het is en blijft symptoombestrijding, samen met coolpacks op de rug en weet ik veel wat allemaal. Als ze het echte probleem (fietsen in de woestijn) gewoon zouden verleggen is alles opgelost, maar dat zal wel weer te simpel zijn..

Borsje 13 oktober 2016 om 19:16

Voor belofte Wouters komt die pil te laat. Hoop dat ie geen nare gevolgen aan dit ritje overhoudt.

re-cycle 13 oktober 2016 om 19:19

Het is nu wachten op de eerste doper met als excuus dat ie dacht dat hij een thermopil nam.

schipperaar 13 oktober 2016 om 19:32

Theedoek om het hoofd Romans en om de 5 km een sproeier, helm verplicht thuislaten, gaan ze vanzelf weer opletten.

Angus 13 oktober 2016 om 19:43

Boeit allemaal voor geen meter, 16 miljoen in de pocket voor Cookson !! De rest interesseert die mannen geen hol. Met hun boekje…

woutersluis 13 oktober 2016 om 21:58

@pieter peet ja die slik je in en dan meet de pil je kern temperatuur wat een prima graadmeter is of iemand het te warm heeft of niet. een temperatuur meten in de hersenen is niet zo relevant die is namelijk doorgaans lager dan je kerntemp (als die kerntemperatuur te hoog is gaan enzymen minder goed werken waardoor organen minder gaan functioneren, zo ook de hersenen)

ah-ja 13 oktober 2016 om 22:41

Voor mij 1 Thermopil aub. Sowieso al fantastisch dat er alvast geen één Aziatisch ‘gast’-arbeider dood is gevallen bij het uittekenen van het parcours

Polleke 13 oktober 2016 om 22:45

Heb je daar geen Attest voor nodig ?

schipperaar 13 oktober 2016 om 23:23

Proefkonijn voor de voeballers, nog een overschotje van de kernramp in Rusland.

girardengo 14 oktober 2016 om 00:42

Wetenschappelijk interessant om te zien hoe sporters hierop reageren, maar of het menselijk gesproken verantwoord is, moet allemaal nog blijken natuurlijk. Ik kan me wel fietstochten (aan gematigde snelheid) in temperaturen van 40 graden (in de schaduw) herinneren, maar een pretje is het niet, zelfs niet als je goed tegen de hitte kunt.

Brakkel 14 oktober 2016 om 07:24

Ik neem aan dat dan iedereen zo’n pil krijgt. Anders krijg je voorbaat al oneerlijke concurrentie.
Al is het sowieso al oneerlijk. Het gaat bij een wedstrijd toch om wie het beste met de omstandigheden om kan gaan en met deze pil kan 1 van deze omstandigheden buiten spel worden gezet.
Als de omstandigheden onmenselijk zijn begin er dan niet aan en probeer niet iets wat krom is recht te krijgen met allerlei noodgrepen.

CeRo 14 oktober 2016 om 08:35

@angus
Cookson heeft niet beslist dat het WK naar Qatar kwam, dit is nog een erfenis van Mcquaid

woutersluis 14 oktober 2016 om 11:53

@brakkel je krijgt geen voordeel met zo’n thermopil je kan alleen eerder ingrijpen als iemand te warm wordt (ze dus langzamer laten rijden dan wel van de fiets halen). Het is niet dat ze opeens beter tegen de hitte kunnen en die omstandigheden worden dus niet buiten spel gezet ;)

schipperaar 14 oktober 2016 om 13:35

Hoe beter de conditie, hoe beter de warmte wordt verdragen. Toptennissers staan soms 5 uur lang in een oven op Melbourne, vrouwen hebben veel eerder last. Die pil gaat niks oplossen natuurlijk.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair