Terpstra: “Saaie dag met fantastisch einde”

Terpstra: “Saaie dag met fantastisch einde”

foto: Cor Vos

zondag 28 juni 2015 om 19:44

Niki Terpstra kroonde zich zondagmiddag in Emmen voor de derde keer in zijn carrière tot Nederlands kampioen bij de elite. Terpstra was als een van de gevaarlijke outsiders begonnen aan het NK en wist dat waar te maken. Niet in een ontsnapping, maar in de massasprint wel te verstaan. Op de streep klopte hij dorpsgenoot Ramon Sinkeldam. Het toverde na afloop een grote glimlach op het gezicht van de kersverse kampioen, die ook zijn ongenoegen uitsprak over het koersverloop.

‘Ik moest rustig blijven’
Al vroeg in de koers wisten acht renners te ontsnappen. Zij kregen de ruimte van het peloton en fietsten binnen no-time een hele grote voorsprong bijeen. Deze werd op een gegeven moment zo groot – zeventien minuten – dat het peloton mogelijk uit koers gehaald zou worden. “Ik kom op dat moment op een punt in de koers dat ik niet heel veel kan doen. In die situatie kon ikzelf niets veranderen, in mijn eentje. Ik kan niet een kwartier dichtrijden. Dan moet je proberen rustig te blijven, hoe lastig dat soms ook is. Het is een nadeel om alleen te rijden, maar het heeft ook zo z’n voordelen als de grote ploegen bijvoorbeeld niemand mee hebben”, vertelt de renner van Etixx-Quick-Step na afloop.

Ongenoegen over koerswijze grote ploegen
Wel verbaasde en ergerde Terpstra zich aan het rijden van LottoNL-Jumbo en Giant-Alpecin. “Dat verbaasde me. Van tevoren zeiden ze dat ze er vol voor gingen. Dat was niet te merken. Jullie hebben volgens mij ook geen mooie koers gezien, of wel? Ik ben uiteindelijk blij met het resultaat natuurlijk, maar op de fiets was ik zeker niet altijd even vrolijk. Dat heb ik ook gezegd tegen renners in de koers. Ik wist wel dat we  gedubbeld konden worden op het lokale parcours. Gelukkig kwam er een beetje vaart in, net voordat we de lokale omloop opdraaiden. Voor het NK, de organisatie en het publiek was het een kater geweest als er maar acht renners op het lokale rondje rond hadden gereden.”

‘Ik had niet verwacht op deze manier te winnen’
Uiteindelijk besloten Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle en Albert Timmer tempo te gaan maken in het peloton. “Vooraf stond ik hier met het idee: ‘Ik kan winnen’. Tijdens de wedstrijd dacht ik: ‘O nee, toch niet’. En eerlijk gezegd, toen het in de laatste twee ronden zo hard terugliep, dacht ik pas: ‘Hé, het kan nog’. Toen we met een groot peloton de laatste kilometer indraaide, had ik angst voor alle sprinters die hier rondreden. Ramon, Danny van Poppel, Moreno Hofland, Wouter Wippert. En ik wist dat Lars Boom gegarandeerd op de klinkers zou demarreren. Dat gebeurde ook. Hij kan goed sturen op de gladde wegen. Maar het duurde pas tot in de laatste tien meter dat ik dacht: ‘Ik gá winnen’. Ik zag wel dat ik in goede positie zat, maar zo’n sprint had ik niet verwacht.”

‘Bordjessprints verlies ik altijd van Ramon’
De nummers één en twee op het podium zondagmiddag kennen elkaar goed. Beiden komen uit Assendelft en trainen vaak samen. “We doen niet zo veel bordjessprints, want dat verlies ik toch altijd. Of laat ik zo zeggen: 99 van de honderd wint Ramon. Laat nu vandaag net die ene keer zijn dat ik hem klop. Maar zonder gekkigheid: dit is toch wel een andere situatie. Toen we uit de laatste bocht kwamen dacht ik: ‘We worden één en twee, mooier kan het niet’. Ik kwam gelukkig goed op gang en wist mezelf toch naar die overwinning te smijten”, sluit Terpstra af.

Dit artikel delen:

22 Reacties

Natrix maura 28 juni 2015 om 19:56

Goeie gast.

Romāns Vainšteins 28 juni 2015 om 19:58

Prima analyse.

Wheely 28 juni 2015 om 20:01

Exact die gedachte had ik ook, wat een flater sla je als NK als ze gedubbeld worden. Nu hebben we echter toch een mooie winnaar gekregen. Eind goed, al goed.

the student 28 juni 2015 om 20:05

ik had t fantastisch gevonden als ze gedubbeld zouden zijn.

Danny81 28 juni 2015 om 20:12

Vanuit LottoNL en Roompot perspectief zou het dubbelen toch ook goed zijn geweest? Waarom zouden ze dan moeten rijden? Van Giant vond ik het wel een beetje gek. Maar het meest vreemde vond ik de actie van Langeveld, ik dach dat je andere teams niet mocht helpen? Dit was wel heel duidelijk niet voor het eigen ploegenbelang.

Roberto 28 juni 2015 om 20:17

En ja hoor, daar is de sneer naar anderen weer.
LottoNL had een mannetje in de kopgroep, waarom zouden zij moeten rijden in het peloton?
Mr. Arrogantie maakt zich zo niet geliefd!

klootje kriekeljon 28 juni 2015 om 20:21

Niki Terpstra zou wel eens Sooike kunnen zijn zo’n hekel heeft ie aan Rabello-LJ

6129ak2 28 juni 2015 om 20:33

TLJ was de enigste pro tourploeg in de wedstrijd met meer dan 10 renners en
dan ook nog met de voor hun uitgesproken favoriet .
Volgens TLJ was Hofland de snelste van het hele pak , dus waarom
de wedstrijd niet in de handen gepakt.
Dat is ofwel een gebrek aan kunnen of een gebrek aan koersinzicht
van renners en ploegleiding . Eigenlijk een poeg lijding met een lange ij dus.

Di_Rossi 28 juni 2015 om 20:42

TLJ had een van de 2 snelste mannen in de kopgroep, daar moet je dus als ploeg kennelijk achteraan gaan rijden? Ah oké weer wat geleerd vandaag. Ben benieuwd of we deze voorgestelde tactiek ook terug gaan zien bij de topploegen in de tour….

rahimns 28 juni 2015 om 20:46

@6129ak2 wie is Hofman ??? … en waarom zou je achter een kopgroep aan gaan rijden waar je zelf als enige een WT-renner in hebt zitten.. dat slaat toch nergens op

MooieMario 28 juni 2015 om 21:04

Het blijft dom en laf rijden van Lotto Jumbo. Je weet dat de groep Lindeman gepakt gaat worden en dat je naar de streep rijdt met snelle jongens als Van Poppel,Wippert,Sinkeldam en Lighthart. Dan is het geen zekerheidje dat Hofland wint. Als je met zoveel man fietst dan ga je aanvallen. Als je dan Hofland wilt uitspelen verzorg dan in ieder geval een goede lead out en zelfs dat konden ze niet. Lotto Jumbo heeft een paar mannen die een goed klassement kunnen rijden maar de rest is gewoon los zand wat niet in staat is een koers te controleren.

nickdt 28 juni 2015 om 21:05

Meneer Terpstra. Houdt u alstublieft u spleet dicht. U wordt sinds de Europese Spelen door de wielervolgers van Nederland niet meer serieus genomen als je zo duidelijk voor de Belgen koerst. LTJ zou wel dom zijn om te rijden met een kopgroep. Het maakte hen en anderen die een mannetje in de kopgroep geen reet uit als ze eruit gehaald zouden worden.

Roberto 28 juni 2015 om 21:05

@6129ak2
De enigen die geen koersinzicht hadden/hebben zijn die renners die TLJ verwijten niet gereden te hebben. Als ze niet eens weten dat TLJ een mannetje in de kopgroep heeft/had.
Of rijden zij wel achter eigen ploegmaten aan?

@MooieMario
Daar zag het niet naar uit met 17 minuten voorsprong. Over dat moment wordt gesproken..
Jaren geleden ging Rabobank rijden met een ploeggenoot voorop, je had toen het commentaar moeten lezen!

@Di_Rossie
Wat TLJ ook doet, bij sommigen is het nooit goed.
Vandaag werd bij de NOS opgemerkt dat iedereen in het peloton rijdt om TLJ niet te laten winnen, niet om zelf te willen winnen.

hadock 28 juni 2015 om 21:08

Fantastische nederlandse kampioen, een die we wel gaan zien het komende seizoen in tegenstelling tot vorig jaar.

Striga 28 juni 2015 om 21:11

Als je dan een renner meestuurt naar de kopgroep die idd als enige WT rijdt moet het wel iemand zijn die het kan afmaken tegen een stel amateurs. Lindeman maakte een paar lullige slappe demarrage's waar hij een fietslengte voorsprong pakt en vervolgens teruggehaald wordt en begint meteen met z'n elleboog te zwaaien lol. Dat sloeg echt nergens op, helemaal omdat hij van te voor liep te blèren dat dit wel even zijn race zou worden en vervolgens in zo'n zetel zitten en dan dit presteren. Epic fail.

mus van de maasstad 28 juni 2015 om 21:25

Gaat hij nou weer lopen zeiken? WAAROM zou Lotto moeten rijden dan? En pot verwijt de ketel. Kan me nog een situatie van dit voor jaar herinneren dat de EQS renner vooraan niet rijd omdat er 1 erachter rijd en die rijd niet omdat er 1 voorop rijd. Mag, maar ga dan niet zeuren als er een ploeg niet rijd die iemand voorop heeft die op papier de sterkste vd groep is.

horsm 28 juni 2015 om 21:29

NK wielrennen: een wedstrijd waar 100+ mannen het hardst fietsen en aan het einde wint Niki Terpstra.

jan jansen 28 juni 2015 om 22:19

Onze nederlandse kampioen schouder duwen op de fiets.

MooieMario 28 juni 2015 om 22:43

@Nickdt

Als je dat denkt kijk je wel met een hele naieve blik naar wielrennen. Ook jij rijdt eerder voor je broodheer dan voor het landsbelang,

nero 28 juni 2015 om 23:11

Bij Etixx zijn ze wel gewend achter ploegmaats aan te rijden.

Jean Dumas 29 juni 2015 om 09:28

Garmin al twee jaar de beste ploeg op het NK, dat vind ik een compliment waard.

Jalabertje 29 juni 2015 om 11:31

Met voorsprong de beste Nederlandse wielrenner dus verdiend gewonnen

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair