Teleurgestelde Terpstra: “Dacht dat ik hem had”
Sirotti (archief)
zaterdag 28 februari 2015 om 18:34

Teleurgestelde Terpstra: “Dacht dat ik hem had”

Niki Terpstra moest vandaag in de Omloop Het Nieuwsblad genoegen nemen met een tweede plaats. De Nederlander werd in de sprint verslagen door Ian Stannard. “Op 100 meter dacht ik nog dat ik hem had, maar op 75 meter wist ik dat het fout ging”, aldus Terpstra tegenover Sporza.

“We wisten in Qatar al dat we allemaal goed waren. Dat voelden we vandaag ook in de koers. Na de Haaghoek zijn we doorgereden. We wisten dat Stannard er nog wel aanhing, maar ik dacht: die hebben we wel. Maar hij was nog goed en fris”, besluit de Nederlander.

Tom Boonen
Tom Boonen liet zich verrassen door Stannard. “Ik had niet gedacht dat Stannard nog zo veel in huis zou hebben. Hij was gewoon heel sterk. Het was zeker niet de bedoeling om met 3-4 ploegmaats weg te rijden, maar we hadden ineens 15 seconden en hebben dan maar vol doorgereden.”

“We hebben een fout gemaakt door te proberen met iemand alleen aan te komen. We hadden beter doorgereden met mij in het wiel”, aldus Boonen. “Ik had ook niet verwacht dat Stannard het gat op mij nog zou dichtrijden. Toen hij toch terugkwam, wist ik dat het moeilijk zou worden, omdat Niki (Terpstra) ook al een cartouche had verschoten. Hij maakte ook de domme fout door te vroeg aan te gaan in de sprint.

RIDE Magazine
122 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
1 maart 2015 16:02
Nou nou nou jongens toch.
Ze hebben alledrie fouten gemaakt
Maar vooral Terpstra, hij moest niet wegrijden en de manier waarop hij de sprint aanging was ook een grap. Vandenbergh is gewoon een heeeeeel goede knecht en Boonen had het altijd afgemaakt in de sprint.
Zeggen dat Terpstra beter is dan Boonen is gewoon lachwekkend. Die wint enkel omdat hij een truitje van Etixx draagt en wanneer hij wegrijdt niemand het gat wil dichten omdat ze dat een zekere Boonen Tom bij een hergroepering en eventuele sprint zich toch naar de overwinning knalt.
In een ander team zou Niki noooooooooit een monument kunnen winnen, velen onderschatten het feit dat Boonen alle druk op zich neemt. Dit kan als egoïstisch beschouwd worden maar zijn niet alle grote kampioenen egoïsten ? En een grote kampioen is Niki zeker (nog) niet en zal dit naar alle waarschijnlijkheid ook nooit worden.
Volgens mij zijn de Nederlanders jaloers op de Belgen die toch elk jaar weer met grote getalen het voorjaar kleuren, terwijl Nederland moet teren op 3-4 renners die eventueel een top 10 plaats kunnen rijden.
1 maart 2015 17:14
Hahahahahahaha, ach, de Nederlanders zijn weer jaloers op de Belgen... En Boonen bashen.... Tssssk, gevoelige teentjes?
Toen Stannard ging kon Terpstra volgen en Boonen niet. Wie was er dan sterker deze koers?
De allersterkste was VanMarcke, een Belg. Dus tot zover de Ned - Bel discussie.
Verder zei ik dat Boonen een wereldtopper was, en inmiddels nog steeds een goede renner is, maar geen wereldtopper mee. Is dat bashen? Mijn mening (en volgens mij mag je die geven op een forum) is dat Boonen over zijn top is en geen wereldtopper meer is maar gewoon een goede renner. Punt. En dat heeft niets te doen met zijn nationaliteit.
Want dat maakt mij weinig uit. Ik geniet van een fantastische koers en van de renners die die koers fantastisch maken.

@wannesvdv
Want dat is een grap zeker dat Terpstra niet weg had mogen rijden en dat dit de grootste fout was?
Dat Boonen wegreed was wel goed en Terpstra niet?
En dat VandenBergh achter Terpstra aanreed was minder dom dan de demarrage van Terpstra?
Ik denk dat jij meer last hebt van de Ned - Bel discussie.
1 maart 2015 17:18
En volgens mij zwamt wannes een mijl uit zijn nek want zelfs een blinde kan zien dat Terpstra, Vandenbergh en volgens mij ook de beter naar de ploegbaas luisterende tot irritant makkelijk zich in pikorde schikkende Stybar de laatste 2 seizoenen gewoon gelijkwaardig zijn op de keien.
1 maart 2015 18:19
@ab normaal.. Je bent ab-normaal partijdig , wat ik je nog niet eens zo kwalijk neem. Gevoelige teentjes? Helemaal niet, maar je argumentatie is echt wel lachwekkend, duidelijk een ned-bel discussie die ik helemaal niet wil aangaan.. Zoals eerder geschreven had ook ik kritiek op Boonen,evenveel als op Nikki en Stijn! Maar altijd direct Boonen afschrijven, dit is al een jaar of 5 aan de gang en slaat nergens op! We willen allen spectaculaire koers en daar hebben gisteren meerdere wereldtoppers voor gezorgd ;-)
1 maart 2015 18:31
@ messcherp
Ik heb Boonen al die jaren nooit afgeschreven.
Zeg ik al een paar keer. Was een wereldtopper. Denk alleen dat hij nu over zijn top heen is.
dat is alles.
Denk ik van Purito ook (een van mijn favoriete renners). Ben ik dan nu Purito aan het bashen?
1 maart 2015 20:02
Je eerste reactie was toch wel duidelijk "Boonen is passé..". Enkel daar had ik een probleem mee,ok zijn beste jaren zouden eigenlijk moeten achter hem liggen (34j...) maar de jonge garde moeten het mij inziens nog altijd echt 'overnemen' van de 'oudjes'.. Eenmaal die al de topklassiekers (en zelfs de semi-klassiekers) zullen domineren durf ik te stellen dat Boonen(en zet er Cancellara maar bij) passé is/zijn. Maar die mannen zullen niet de fout maken van het jaar te veel, ervaring te over!
1 maart 2015 20:27
Het grote verschil is natuurlijk wel dat Boonen een beresterk team om zich heen heeft met mannen die hem benaderen terwijl de heren Cancellara, Vanmarcke en Sagan daar geen last van hebben. Grappig genoeg belemmert het Boonen persoonlijk, zo nu en dan, om een dergelijk sterk team om zich heen te hebben. Met name ook in de pers en qua scheve ogen binnen de eigen ploeg. Hij is zo'n enorme halfgod dat toch weer iedereen naar hem gaat kijken en ik kan we wel voorstellen dat ie er helemaal tureluurs van wordt af en toe.

SKY heeft eigenlijk hetzelfde maar daar werkt het wel omdat de drie keibeukbritten elkaar het echt wel gunnen om een koers te pakken.
1 maart 2015 21:00
De finale was een foutenfestijn bij Etixx: de demarrage van Boonen was overbodig want hij had de sprint gewonnen en zat nu met dikke benen, Terpstra had nooit op kop moeten beginnen te sprinten, en de raarste blunder Stijn die Niki terugpakt.
1 maart 2015 23:20
Thijs Zonneveld suggereert op Twitter dat Boonen doelbewust aan vandenBergh opdracht gaf om Niki terug te halen. Op de youtube-beelden is dit ook duidelijk te zien: Niki demareert, creeert een gat, Boonen schreeuwt iets, VandenBergh pakt Terpstra terug. Boonen dacht nog ff te kunnen winnen in een sprint omdat hij geobsedeerd/gefrusteerd is door het niet winnen van KBK. Boonen is een egoist, Niki is geflikt.
1 maart 2015 23:30
Kijk, dit maakt alle reacties al een heel stuk logischer en vooral interessanter hugenholz!
1 maart 2015 23:39
@hugenholz
Ja, zo kun je het interpreteren. Maar volgens mij was het meer onkunde dan iets anders.

De eerste zogenaamde demarrage van Niki was er volgens mij geen, maar leek meer op het resultaat van een soort EQS-tactiek om gaten te laten vallen voor de neus van Stannard. Wellicht een goeie tactiek, mits tijdig mee begonnen en goed uitgevoerd.

Toen Stannard weer aansloot bij Niki, ging Boonen. Dat was wél bedoeld als echte demarrage.

Nadat Stannard opnieuw was komen aansluiten, pakte Niki voor de tweede keer een gat. Maar ook weer niet echt overtuigend, zodat Vandenbergh het gerust zou kunnen opvatten als het voortzetten van de oorspronkelijke tactiek - in dienst van Boonen.
1 maart 2015 23:45
Ja hoor als insidevriend Thijs hier mag suggereren dan mag ik dat ook. Hoef je geen vriend voor te zijn maar met suggesties kan je vele kanten op.
1) Niki mocht niet demareren dus Stijn wist dit en had dit begrepen. Of Tom dit nog verbaal zo toevoegde zal onduidelijk blijven.
2) Tom wilde winnen en commandeerde Stijn om te gaan koppelen met Niki. om Ian leeg te trekken. Maar niemand had gerekend op zo'n sterke Ian die alles soepeltjes terug pakte. Toen bleek sterke Tom al wat verzwakt te zijn.
3) tot slot we kunnen Thijs en mijn suggesties nog verder uitbreiden maar wat levert het op? De tactisch en fysiek sterkste renner wint en zo hoort het toch!!
2 maart 2015 00:01
mmm tja, ik denk dat het eigenlijk ook gewoon logisch is dat alle drie de Ettix jongens diep in hun hart zelf wilden winnen. Maar dat Niki en Tom elkaar de winst niet meer gunnen lijkt toch wel een feit. Dit zag je vorig jaar al in Qatar en Parijs Roubaix maar nu uit het zich ook in de koers. Hopelijk voor ze lossen ze dit dilemma intern op voordat de echte grote knikkers verdeeld worden.
2 maart 2015 00:39
Iets anders, zou het vroege aangaan van Terpstra te maken kunnen hebben met de acties van zijn ploeggenoten? Het leek er een beetje op dat er bij een moment van twijfel van Stannard nog een kans voor Boonen zou kunnen komen, want die leek de laatste 500 meter iets dichterbij te komen aan het leidende duo. Zou Terpstra daar even kunnen gedacht hebben fc*k it?
2 maart 2015 00:41
klootje kriekeljon: Ook die suggestie wijs ik niet onmiddellijk af.
2 maart 2015 00:50
Dat dacht ik ook klootje.. Tevens denk ik ook dat de Ettix boys nog harder gingen rijden toen ze wisten dat Vanmarcke Stybar met zich mee bracht, nog een ploeggenoot om de winst aan af te staan. ;)
2 maart 2015 01:01
Hoe dan ook.... Heb dat filmpje nog eens terug zitten kijken en kan me niet herinneren dat ik ooit zoiets in wielrennen heb gezien. Het perfecte instructiefilmpje voor een ploegleider hoe het niet moet, zoals ik het hier door iemand heb zien genoemd worden. Maar wel hele fijne kost en een heerlijk 'begin' van het wielerseizoen.
2 maart 2015 03:24
Als ik de hele situatie analyseer, dan denk ik dat ze vanaf een kilometer of 15 Boonen gewoon in het wiel van Stannard hadden moeten zetten. Vanaf dat moment gaan Vandenbergh en Terpstra gewoon tempo rijden (niet al te hard), en na een bocht een gaatje laten vallen oid. Dan laat je Terpstra even doorrijden, Stannard rijd het gat dicht en Vandenberg gaat achter Boonen zitten. Op het moment dat Vandenberg ziet dat Terpstra gepakt word, laat hij zich iets zakken, versnelt en gaat erover. Dat hou je dan zo lang mogelijk vol totdat de Brit kraakt, of bijna kraakt. Dan laat je Boonen gaan, of je laat Boonen sprinten. Lefevre zei tijdens de aflevering tegen Renaat dat het er om ging dat er iemand won, en het maakte niet uit wie, vervolgens gingen ze in de studio erop in dat de naam Boonen het meest gewaardeerd zou worden door de organisatie (daar gingen ze gemakshalve en logischerwijs vanuit).
Als we elke renner stuk voor stuk analyseren, dan snap ik niet dat Boonen niet eerder is gaan pokeren, dat Vandenberg het gat naar Terpstra dicht rijdt, om vervolgens 500 meter verder te moeten lossen, en dat Terpstra de kop overnam in de laatste 500 meter.
Los van de fouten die gemaakt zijn, blijft het een gegeven dat Stannard vanaf kilometer 40 de hele tijd in het wiel heeft kunnen zitten. Niet heel erg raar dat hij zoveel sterker was in de finale, aangezien van Avermaet en Vanmarcke zoveel druk erop hielden, moesten de Etixx renners zich aardig leeg rijden om uberhaupt met die situatie in de finale te geraken.
Al bij al heeft Stannard erg veel geluk gehad met de situatie, en goed gebruik gemaakt van de deze situatie in tactisch opzicht. Vooral vond ik het bewonderenswaardig dat hij (zo leek het voor mij) Boonen even liet gaan, en hem dan liet oproken om vervolgens gecontroleerd het gat te dichten. Hij wist natuurlijk dat Terpstra en Vandenbergh al aardig leeg waren, dus die zouden in die kilometer dat hij achter Boonen aan moest lang niet genoeg herstellen om zijn kracht te kunnen evenaren. Verrassend vond ik het wel dat Terpstra het gat naar Stannard nog kon dichten, dit geeft voor mij aan dat Terpstra toch zeker een stuk sterker was dan Boonen.
Ik snap door de behaalde resultaten van Boonen in het verleden dat mensen hem hoger hebben zitten (vooral de belgen), maar ik denk dat men onderschat wat voor een resultaten Terpstra al heeft behaald in de achtergrond. Denk aan zijn 'Eerste vette vis' met Dwars door Vlaanderen, of zijn aanval in Parijs Roubaix vorig jaar (tactisch het juiste moment kiezen om aan te vallen is vaak zeker zo belangrijk als de sterkste zijn). Verder vind ik het ook onzin om te zeggen dat Terpstra zijn winst in Parijs Roubaix aan Boonen te danken heeft. Wanneer Boonen daar zou zijn weggereden, zou niemand dat aan Terpstra toeschrijven. Dus wat dat betreft denk ik dat er niet echt realistisch gekeken word naar de resultaten van Boonen van de afgelopen 2 jaar.

Just my 2 cents ^^
2 maart 2015 07:24
Als QS het om het even was geweest met welke renner ze de koers winnen hadden ze gewoon Vandenbergh dan wel Terpstra veel eerder naar voren geschopt. Toen ik de 3 Qssers los zag komen toen Vanmarcke plat had wist ik meteen dat ze alle bochten door zouden wringen om het Boonen te laten worden. Dat ie dan niet sterk genoeg blijkt en ze met zijn allen er nog wat koddige fouten opeenstapelenis natuurlijk schitterend voor het kijkplezier!

O ja. Als dan je tactiek is om Boonen te laten sprinten, waarom boort die dan mee op kop? Vandenbergh (meest) en Terpstra (daarna) deden wel meer maar raar blijft het toch. Ik kan me niet anders bedenken dan dat het voor de camera bedoeld was.
2 maart 2015 08:48
@Arry
Werkelijk helemaal niets aan toe te voegen.
100% mee eens.

Nu zul jij ook wel beschuldigd worden van Boonen bashing ;)
2 maart 2015 08:58
ach, we kunnen er lang en breed over blijven lullen, maar Etixx wordt wel gewoon 2,3,4 en 7e in de omloop en ze winnen Kuurne. dus was het al met al toch niet slecht.
2 maart 2015 09:06
Tja, papierwerk wint het nooit van beeldvorming. Een kopgroep van 4 met 3 dezelfde truitjes waar de ene andere ze er 1 voor 1 afgooit en wint is iets dat 99 x langer bijblijft dan een bewezen snelle man die een sprintje in een relatief makkelijke, zeg maar gerust saaie, koers wint. Het lange, brede lullen is totaal relevant.
1 3 4 5

Reacties zijn gesloten.