Terpstra niet van de partij in De Panne

Terpstra niet van de partij in De Panne

Met de Ronde van Vlaanderen aan de horizon, heeft Niki Terpstra besloten om de Driedaagse van De Panne over te slaan. De Nederlander is overigens wel gewoon te zien in de overige Vlaamse koersen.

“Ik rijd wel alle klassiekers in de aanloop”, liet Terpstra weten. De renner van Etixx-Quick-Step staat vandaag (vrijdag) aan de start van de E3 Prijs Harelbeke en rijdt zondag ook Gent-Wevelgem.

In De Panne stond Terpstra al drie keer op het podium, maar kende hij ook pech; in 2011 werd hij door harde wind onderuit gezwiept in de tijdrit, wat hem op een gebroken sleutelbeen kwam te staan.

Dit artikel delen:

21 Reacties

josi 27 maart 2015 om 09:32

Waarschijnlijk wel verstandig om eens wat rust te nemen.

Daan° 27 maart 2015 om 09:53

Inderdaad verstandig, stond eigenlijk als enigste van de grote klassiekermannen aan de start bij DDV.

MrSjaakBraak 27 maart 2015 om 10:10

Jammer voor mijn poultje, maar wel verstandig inderdaad.

Ideefiks 27 maart 2015 om 10:14

Hoe vaker je over die slechte wegen hobbelt, hoe groter wordt de kans dat je straks de RVV moet missen.
Los daarvan bakt Niki er tot nu toe niet zo heel veel van als kopman.
In de schaduw van Boonen kunnen profiteren van de sterkte van zijn ploeg is toch wat anders als zelf de koers (af-)maken.

LaurentJalabert 27 maart 2015 om 10:19

@Ideefiks. Op welke wedstrijden doel je dan wel niet allemaal. Kan me slechts DDV voor de geest halen, waar hij wellicht als kopman werd uitgespeeld en daar raakte Kwiat op kop, dus lijkt het me logisch dat hij daar niet achteraan gaat. Ronde van Zeeland misschien, al is dat niet echt een van belangzijnde wedstrijd, maar daar reed hij iedereen naar huis (samen met nog twee Ettix mannen).

SOPJE 27 maart 2015 om 10:20

@Ideefiks En hoeveel wedstrijden heeft hij gereden en 'er niet zo heel veel van gebakken' sinds Boonen er niet meer bij is, volgens jou?

Kraam geen onzin uit aub.

123poetertjes 27 maart 2015 om 10:31

Toch apart. Vorig jaar had hij op dit moment al meer wedstrijddagen, en je kon nou niet stellen dat hij destijds opgebrand aan de klassiekers begon. Gent-Wevelgem sloeg hij toen trouwens wel over.

Ideefiks 27 maart 2015 om 10:35

Zo heel veel keienkoersen zijn er dit jaar inderdaad nog niet geweest. DVV inderdaad, en er was ook nog de Omloop.
En koersen in voorgaande jaren waar Boonen ontbrak of niet top was (en natuurlijk zijn er wel uitzonderingen te vinden die de regel bevestigen)

LaurentJalabert 27 maart 2015 om 10:46

Ik ben geloof ik niet echt overtuigd, door de overweldigende hoeveelheid aan voorbeelden… Volgens mij rijdt hij tot nu toe een prima seizoen, waarbij pas na Roubaix zal kunnen worden bepaald of hij het kopmanschap (dit seizoen weer) aankan bij afwezigheid van Boonen.

hiddenz 27 maart 2015 om 10:47

@ideefiks, omgeluld, terpstra heeft er niet veel van gebakken als kopman

Ideefiks 27 maart 2015 om 10:48

Voor de goede orde: natuurlijk is Niki een sterke renner op de kasseien. Dat bestrijd ik helemaal niet. Maar dat is in mijn ogen wat anders als “de ideale kopman die favoriet is voor eindwinst”. Als schaduwkopman komt hij m.i. beter uit de verf.

snoep de hond 27 maart 2015 om 11:09

@ideefiks,
Als je alleen naar vrijdag kijkt heb je natuurlijk helemaal gelijk.
Als je niet alleen naar vrijdag kijkt praat je onzin.

Niki is heeft 2x het NK en 2x DdV gewonnen zonder dat Boonen mee deed, van die 4x was hij zeker 3x kopman. Verder won hij dit jaar Oman. Daar deed Boonen wel mee, maar hij door het winnen van de tijdrit. Dat kan je toch geen profiteren van Boonen of van de sterkte van de ploeg noemen.
Bij de 2de plek in de Omloop van dit jaar was er misschien wel profijt van de ploeg (hoewel de overmacht uiteindelijk eerder een last leek te zijn). Hij oogde daar echter sterker dan Boonen en ook de sterkste van ploeg.

P.S. Hij was trouwens vorig jaar in de Omloop ook al de beste van ploeg. Toen was de (verwachte) sterkte eerder een nadeel. Hij raakte toen voorop en wou niet meewerken omdat hij er vanuit ging dat Boonen in de groep achter hem zat. Zijn vluchtgenoten lieten zich vervolgens terug pakken en toen bleek dat hij de enige was van zijn ploeg die nog over was. In de RvV kwam hij vorig jaar trouwens ook voor Boonen binnen en was daarmee hij eigenlijk ook de sterkste van ploeg (Vandenbergh was eerder al weggereden). Als ik terug kijk naar vorig jaar was Niki gewoon de sterkste van de ploeg tijdens de kasseienkoersen.

vlek 27 maart 2015 om 11:18

Terpstra was vorig jaar in Roubaix samen met Stybar toch ook gewoon kopman? Boonen was er uiteraard bij, maar stond volgens mij met heel wat vraagtekens aan de start en ging op 60/70 km van Roubaix al in de aanval om de rest van de ploeg in het zadel te zetten. Of haal ik nu twee jaren door elkaar? Sowieso was Stybar vorig jaar de sterkste man van de ploeg in koers, maar Terpstra de slimste en was zijn overwinning niet te danken aan de aanwezigheid van Boonen als kopman in topvorm.

Wat niet wegneemt dat Terpstra als kopman nog wel eens niet thuis wil geven. Ik kan me een Vlaanderen editie herinneren waar hij nooit in beeld is geweest en natuurlijk het WK in eigen land als dieptepunt. Genoeg om er een verhaal van te maken dat hij niet zonder een top Boonen kan is echter onzin. Meer dan genoeg tegenvoorbeelden te geven.

albertooo 27 maart 2015 om 11:24

@snoepdehond
Die NK’s was hij heel sterk omdat hij met het idee rondreed dat hij niks kon verliezen. Als eenling is elk resultaat goed, dus kan hij met open vizier rijden. En de Dwars door Vlaanderens die hij won kon hij schermen met de aanwezigheid van Chavanel(2012) en Boonen vorig jaar. Als kopman die het moet afmaken, en ook daarvoor knechten aangewezen krijgt, heb ik hem vaak zien falen.

Lombarda 27 maart 2015 om 12:02

Als Terpstra zelfs Oman kan winnen, dan is het helemaal een alles-kunner.

snoep de hond 27 maart 2015 om 12:44

@albertoo,
Ja, leuk en aardig dat je alle voorbeelden die worden genoemd weglult, maar in de tussentijd heb ik, behalve DdV van afgelopen vrijdag, nog geen 1 voorbeeld gehoord van een wedstrijd waarin hij heeft gefaald en dat terwijl, als ik jou moet geloven, hij toch vaak schijnt te hebben gefaald als kopman.

Sinds hij voor Lefevere rijd zit hij natuurlijk in een ploeg met daarin meerdere toppers voor het kasseienwerk. Hij is steeds beter geworden in dit werk en daardoor gewoon uitgegroeid tot een van de kopmannen van de ploeg. In zo’n sterke ploeg is hij natuurlijk niet het enige speerpunt, maar vorig jaar was hij wel degelijk gewoon 1 van de speerpunten. Dat heeft hij in mijn ogen zeker waargemaakt want hij was afgelopen voorjaar, helemaal qua uitslagen, gewoon de beste van de ploeg.

Ik ben helemaal geen uitgesproken fan van Niki en had ook mijn twijfels of hij dit jaar weer zo sterk zou zijn, maar tijdens de Omloop heeft hij gewoon bevestigd en was hij weer de beste van de ploeg.

vlek 27 maart 2015 om 12:57
Quote:
maar in de tussentijd heb ik, behalve DdV van afgelopen vrijdag, nog geen 1 voorbeeld gehoord van een wedstrijd waarin hij heeft gefaald

Niet? Iedereen kan zich het WK in Valkenburg toch nog wel herinneren? Daarnaast gaf hij in het voorjaar van 2013 ook niet altijd thuis als kopman toen Boonen met blessures worstelde. Omloop en Vlaanderen zouden hier waarschijnlijk tot in de treuren aangehaald worden in dit soort discussies (over Terpstra die zich niet prettig voelt bij een rol als kopman) had hij mede-kopman geweest bij een ploeg die hier wat meer aanleiding geeft tot oeverloze discussies.

snoep de hond 27 maart 2015 om 13:29

Kom op, het WK in Valkenburg? Dat kan ik toch niet heel serieus nemen als voorbeeld. Een wedstrijd waarin je vooraf al kan voorspellen dat Niki daar zo goed als kansloos is. Je kan het bv. Paul Martens ook niet kwalijk nemen dat hij slechts 17de werd in MSR of dat Hofland niet de Poggio over kwam in de eerste groep?

Als hij in 2013 het wel goed had gedaan dan was Chavanel weer als excuus boven gehaald en trouwens de koers nadat Boonen er in 2013 definitief niet meer bij was (dan heb ik het over Roubaix nadat Boonen in de Ronde was gevallen) werd Niki 3de.

Maar goed we kunnen vast nog wel een tijdje door gaan met elkaars voorbeelden weg te lullen. Niki heeft mijn inziens duidelijk een groeiproces doorgemaakt. Vast en zeker ook door in het verleden af en toe te falen (mogelijk ook als kopman), maar mijn inziens heeft hij dit en vorig jaar meer dan genoeg bewezen dat hij (nu) die rol van (mede)kopman meer dan aankan.

vlek 27 maart 2015 om 13:36
Quote:
Kom op, het WK in Valkenburg? Dat kan ik toch niet heel serieus nemen als voorbeeld. Een wedstrijd waarin je vooraf al kan voorspellen dat Niki daar zo goed als kansloos is.

Hij heeft de hele koers twee man in zijn dienst gehad die dag en was vooruit geschoven als kopman. Vervolgens hebben we hem nooit ergens anders gezien dan achteraan in het peloton. Had hij 17de geworden, dan had het waarschijnlijk geen falen geweest inderdaad. De vergelijking met Hofland in zijn eerste Sanremo zie ik niet.

Quote:
de koers nadat Boonen er in 2013 definitief niet meer bij was.

Kom nou, Boonen heeft dat voorjaar tegenslag op tegenslag gehad en Terpstra werd meermaals naar voren schoven om samen met een ander dat op te vullen als kopman.

Quote:
Vast en zeker ook door in het verleden af en toe te falen (mogelijk ook als kopman), maar mijn inziens heeft hij dit en vorig jaar meer dan genoeg bewezen dat hij (nu) die rol van (mede)kopman meer dan aankan.

Inderdaad, precies dit! Geen enkele reden dus om de aangehaalde voorbeelden naar beneden te praten.

snoep de hond 27 maart 2015 om 14:58

@Vlek,
Ik vind het WK nog steeds niet echt een goed voorbeeld voor een renner die van de 6x dat hij Amstel reed 4x niet is gefinisht. Maar goed, ik geef toe dat ik mij beter tot die laatste alinea had kunnen beperken, want nogmaals ondanks dat ik geen uitgesproken fan ben heeft hij mij dit en vorig seizoen overtuigt en mijn inziens zich inmiddels genoeg bewezen.

vlek 27 maart 2015 om 18:04
Quote:
Ik vind het WK nog steeds niet echt een goed voorbeeld voor een renner die van de 6x dat hij Amstel reed 4x niet is gefinisht.

Ik vind Amstel niet zo’n goed voorbeeld als het over het WK in Valkenburg gaat. Ondanks dat Amstel tegenwoordig dezelfde aankomst heeft, is de rest van de koers een stuk zwaarder dan die WK omloop was (naast ook een minder vlakke aanloop in de eerste honderd kilometer). Daarnaast staat bij Terpstra in het voorjaar alles op Vlaanderen en Roubaix, wat ook een aantal kilo’s zal schelen tussen Amstel en zijn gewicht na een focus van een half jaar op het WK-parcours.

Headlines

Materiaalzone

Populair