Teleurgestelde Landa: “Ik had de benen om iedereen te lossen”
foto: Marcel Koch
woensdag 26 juli 2017 om 13:10

Teleurgestelde Landa: “Ik had de benen om iedereen te lossen”

Mikel Landa heeft zich voor het eerst uitgelaten over zijn rol in de voorbije Tour de France, waarin de 27-jarige Bask vierde werd. “Maar op dit moment voel ik me niet speciaal, ik voel me leeg”, vertelt een teleurgestelde Sky-renner aan het Spaanse ABC. Tijdens de Tour leek Landa op sommige momenten sterker dan kopman en eindwinnaar Chris Froome.

Ploegorders
Volgens de Spanjaard was dat ook zo. “In de tweede week had ik de benen om iedereen te lossen. Maar alles is gegaan zoals het gebeurd is en dat zal nooit meer veranderen. […] Ik wist op voorhand dat ik bij de ploegtactiek hoorde. Op de Izoard ben ik gaan aanvallen om Romain Bardet en Rigoberto Urán onder druk te zetten. Ik heb niets gedaan om Froome’s leiderschap in gevaar te brengen. Ik wist dat ik hier met een taak was, dus ik kan niet klagen.”

‘Dit nooit meer’
Toch accepteert Landa het maar moeilijk. “Ik heb niet alles gegeven. Daarom voel ik mezelf ook niet prettig. Als ik dan terugdenk aan alle momenten waar ik een seconde heb laten liggen… Maar ik weet nu wel dat ik in de toekomst mee kan doen om de eindoverwinning. En die kansen laat ik niet weer liggen. Dit wil ik nooit meer. Het is mijn eigen fout geweest dat ik het kopmanschap niet heb geëist. Ik zal niet terugkeren in een grote ronde zonder verantwoordelijkheden als kopman.”

RIDE Magazine
82 Reacties
Sorteer op:
26 juli 2017 13:13
Had je lekker niet moeten tekenen. Dit wist je op voorhand al
26 juli 2017 13:13
Die rijdt denk ik volgend jaar niet meer voor Sky.
26 juli 2017 13:14
Als je zo ambitieus bent waarom dan 2 jaar geleden kiezen voor SKY waar je weet dat je sowieso niet op het eerste plek staat in de rangorde maar moet vechten met nog 2 of 3 kopmannen voor die 2e stek. Wegwezen daar en zoek een ploeg waar wel bijna alles om jou kan draaien...
26 juli 2017 13:16
Volgend jaar vliegt hij voorbij Sky.
26 juli 2017 13:17
Nou nou, hij blijft maar huilen, terwijl zijn bankrekening vol loopt met getallen die bijna niet zijn te overzien! We hebben allemaal erg met je doen arme jongen.

Misschien eerst maar eens een keer bewijzen dat je als absolute kopman iets kan presteren. Volgens mij is dat als twee keer niet gelukt (van de twee).
26 juli 2017 13:18
Moest ik hem zijn ik ging naar Quick Step. Bij Movistar moet hij nog vechten met Quintana.
26 juli 2017 13:20
Je vraagt je af wat ze zo'n kerel beloven bij het tekenen
26 juli 2017 13:25
Samen met Porte is hij duidelijk de beste klimmer van het hele profpeloton. Deze twee zijn de enige die lang een grote versnelling kunnen rondrijden.
26 juli 2017 13:27
Eerst voor Aru een ronde lang moeten knechten, nu voor Froome.
26 juli 2017 13:28
Dit is wel onzin natuurlijk. Hij kreeg de kans om iedereen te lossen op de Izoard, maar kon toch niet vooruit blijven. In de vlucht met Contador vond ik hem ook niet magistraal goed. Mijn punt: Landa had als kopman ook niet de Tour gewonnen. Ik denk dat plek 3 zijn plek was geweest.
26 juli 2017 13:28
Deze man beseft dat hij nooit meer korter gaat rijden in de Tour. Hij was sterk, maar beter dan Froome???...Nu maar hopen dat iemand een paar miljoen wil ophoesten voor zo'n renner.
26 juli 2017 13:29
En toch is hij me iets te vaak losgereden om dit echt waar te laten zijn. Buiten Peyragudes heb ik ook nooit het gevoel gehad dat hij sterker was dan Froome. En als hij niet bij Sky reed had hij nooit of te nimmer 1:46 cadeau gekregen naar Foix.

Dus al met al kan ik er maar heel weinig mee en ben ik er ook niet zeker van of koersen bij Sky hem heeft geholpen of gedwarsboomd in deze Tour.
26 juli 2017 13:29
Hij wist bij Sky dat hij in de Giro kopman mocht zijn. Dat is 2 keer mislukt (niet helemaal zijn fout). Hij wist wel dat hij in de tour geen kopman zou worden. Logisch, want als echte kopman heeft hij het nog niet laten zien en Froome wel. Tot nu toe heeft in grote rondes alleen een goed klassement zien te rijden wanneer iemand anders de kopman was.
26 juli 2017 13:30
Landa was kopman in de giro en zou geen tour rijden. Ik kan z'n frustratie wel begrijpen aangezien deze uit ambitie lijkt voort te komen. Afwachten waar hij heen gaat.
26 juli 2017 13:31
@Sagan=hulk
Froome in topvorm (die hij deze tour niet had) is echt niet minder.
26 juli 2017 13:32
Nah dat vraag ik mij af, destijds had ik het idee dat ze hem het plaatje van kopman voor de giro hadden voorgeschoteld met de beste trein van het peleton. Vorig jaar starte hij ook als als kopman in de Giro, maar viel hij uit. Dit jaar weer gedeeld kopman met Thomas, maar wederom ellende door die valpartij waarbij Kelderman zelfs moest afstappen. Uiteindelijk weet hij zich knap te herstellen in deze ronde, maar het klassement was wel naar de vaantjes.
Dat hij gedwongen wordt de tour te rijden in dienst van Froome zal hij niet op gerekend hebben na het uitrijden van de giro. Persoonlijk vind ik de knechtenrol in de tour minder verrassend. Overigens verwacht ik dat hij als absolute kopman het niet waar gaat maken, een of andere manier lukt het niet als de druk van de gehele ploeg op zijn schouders rust.
26 juli 2017 13:32
Landa bungalowparken: schitterend plan, maar slechts de helft van de voorziene huisjes staat er effectief. Voor de andere helft kreeg hij geen vergunning van de gemeente. Zou bij een andere gemeente from scratch herbeginnen wel succes over de hele lijn opleveren?
26 juli 2017 13:33
@Pils hij ging er natuurlijk van uit dat hij de kopman zou zijn in de Vuelta (al wist hij ook op voorhand dat hij die moest delen met Froome) maar vanwege Poels moest hij nu opdraven in de Tour. Dat is natuurlijk voor hem erg jammer, maar dat risico loop je als je naar SKY gaat waar alles in het teken staat voor de Tour van Froome. Dan had je daar nooit naar toe moeten gaan.
26 juli 2017 13:35
Ik snap de negatieve reacties niet zo. Volgens mij laat hij ook heel duidelijk blijken dat hij snapt dat hij zich aan de pikorde in de ploeg moest houden en dat hij daar vrede mee had.

Lekker volgend jaar bij een andere ploeg gaan rijden. Snap alleen niet dat hij vermoedelijk naar Movistar gaat. Waarom niet naar een team als Katusha, Astana (als Aru daar inderdaad weg gaat), Bahrein of Trek?
26 juli 2017 13:37
had het hem ook niet zien doen, althans niet zien winnen. Podium zou hem op zeker zijn gelukt
26 juli 2017 13:38
Landa moet niet zeuren, maar laten we dan afspreken dat dat ook geldt voor Poels zometeen. Pools (edit: oeps, Poels), de renner die nog helemaal niks heeft gepresteerd qua klassementen, en volgens heel wielerflits wel het kopmanschap verdient bij dezelfde ploeg.
26 juli 2017 13:44
En dat bedoel ik met dit soort renners. De frustraties zijn begrijpelijk, maar teken dan gewoon dat contract niet. Je weet dat je bij Sky je eigen ambities grotendeels moet opbergen voor het 'groter' plan. Niks mis mee, maar als je je daar niet in kan schikken dan moet je niet tekenen. Heeft twee kansen gehad voor de Giro: 1x ziek en 1x buiten zijn schuld met Thomas tegen de vlakte gegaan. Maar goed dat hij zelf ook gewoon inziet dat hij weg moet. Ik hoop ten zeerste dat elke renner die dat gevoel ook heeft, ook weg gaat en het voor zichzelf probeert. Lukt het niet, dan tenminste geprobeerd. Landa heeft tenminste nog 2 kansen in de Giro gehad en is nu 4e geëindigd in de Tour, Poels heeft echt alleen maar moeten knechten (oke, wel LBL gewonnen en mocht kans gaan in kleine etappekoersen).
26 juli 2017 13:45
Hij heeft het natuurlijk zelf allemaal vantevoren afgesproken maar deze kerel had natuurlijk al veel langer het kopmanschap van een grote ploeg moeten hebben in de grote rondes (afgelopen Giro helaas gevallen). Hij is met Quintana samen misschien intrinsiek wel de beste klimmer van het peleton.
26 juli 2017 13:45
LyndaLid - 26 juli 2017 om 13:38
Landa moet niet zeuren, maar laten we dan afspreken dat dat ook geldt voor Poels zometeen. Pools, de renner die nog helemaal niks heeft gepresteerd qua klassementen, en volgens heel wielerflits wel het kopmanschap verdient bij dezelfde ploeg.

Wat heeft zijn nationaliteit er mee te maken?
26 juli 2017 13:47
Volgens mij zeurt Poels ook niet echt. Hij wil graag kopman zijn in een grote ronde, maar ik denk dat hij er al wel achter is gekomen dat hij niet 3 weken lang elke dag kan presteren zonder slechte dag. Dit jaar heeft hij helaas wat pech. Volgend jaar lekker rondes van een week voor een klassement rijden, in de klassiekers samen met Kwiatkowski kopman en dan knechten in de Tour.

Reacties zijn gesloten.